Sirijske naftovode u Mediteranu minirali „nepoznati počinitelji“

gasovod cijevi podvodni gasovod
13 komentara

Sirijski naftovod u istočnom Mediteranu nedavno je bio predmet napada.

Prema sirijskoj državnoj televiziji Al-Ikhbariya, tijekom proteklog vikenda je napadnuto najmanje pet naftovoda, međutim, autor i počinitelji napada još uvijek nisu poznati.

“Jučer smo obaviješteni o curenju nafte iz Baniyasa. Stručnjaci iz sirijske naftne tvrtke istražili su i pronašli tragove vanjske štete na pet naftovoda”, objasnilo je sirijsko ministarstvo za naftu.

Grad Baniyas je dom jednog od dva rafinerijska kompleksa nafte u Siriji. Drugi se nalazi u gradu Homsu. Tvrdi se da se Sirija oslanja na isporuke nafte tankerima do svoje mediteranske obale, a jednu veliku pošiljku je nedavno poslao i Teheran.

“Tajanstvena” priroda ovih napada, bez želje da ulazimo u teorije zavjere, nas dovodi do mišljenja da su sabotaže povezane s napetostima u regiji između Sjedinjenih Država i Irana. Ako bude potvrde u tom smislu, to ne bi bilo iznenađujuće.

Analizirajući podatke o sabotažama miniranih u Siriji, offshore cjevovodima u području Baniyasa koji se nalaze na mediteranskoj obali između provincija Tartus i Latakija, vidi se da naftovodi nisu slučajno oštećeni, već su dignuti u zrak. Pronađeni su i ostaci mina koje su bile pričvršćene za naftovode.

Za Siriju je važnost offshore naftovoda koji primaju sirovine iz tankera neprocjenjiva. O tim isporukama ovise  civilne infrastrukture i vojne aktivnosti vladinih snaga. Sada je to glavni izvor strateške energije za Sirijsku Arapsku Republiku, kojeg pokušavaju blokirati, kao što je lako zaključiti, prije svega Sjedinjene Države.

U Siriji došlo do nestašice goriva. Proizvodnja nafte je zbog rata u zemlji pala s 350 tisuća na 5 tisuća barela dnevno. Naftna i plinska infrastruktura zahtijeva ozbiljnu obnovu, tako da je Damask trenutno kritično ovisan o uvozu energije, izjavio je u razgovoru za EADaily sirijski ministar gospodarstva Samer Al-Khalil, koji je naglasio kako američka mornarica ometa prolaz tankera u Siriju.

Prema objavama Tank Trackera, dva tankera iz Irana, True ocean i Sabiti, 5. i 11. svibnja su isporučila rafinerijama u Baniyasu gotovo 5 milijuna barela nafte.

Uglavnom se sumnja u Izrael i Sjedinjene Države, ali se ne isključuje ni Turska. To bi mogla biti neka vrsta odgovora Ankare na bombardiranje turskih promatračkih postaja u zoni de-eskalacije Idlib, iako zbog ruskog posredovanja rizika od eskalacije zapravo nema. No, Turska u specijalnim službama i posebnim odjelima ima vrlo dobre specijaliste za podmorje i subverzivne aktivnosti.

Ranije je sirijsko ministarstvo nafte priopćilo kako je 22. lipnja došlo do curenja na pet offshore naftovoda. Ronioci su pronašli pet curenja i identificirali vanjska oštećenja cjevovoda. Takvo što se u Siriji događa po prvi put. Napad na naftovode mogao bi biti pokušaj da se Sirija dovede u još veću gospodarsku krizu, ako se već nije mogla pokoriti vojnim sredstvima. Prije toga je objavljeno da je zbog požara u Siriji izgubljena žetva pšenice za 30 milijuna dolara.

“Na početku smo imali rat pšenice, a sada se prešlo na naftovode”, požalio se profesor engleske književnosti Ahmad Al-Issa iz Damaska.

Međutim, verzija izravnog sudjelovanja subverzivnih jedinica američke mornarice u samoj regiji je najvjerojatnija. Prekid naftovoda u sirijskoj priobalnoj regiji, nakon poznatih incidenata u Perzijskom zaljevu, može biti upozorenje Iranu. Ranije su  Sjedinjene Države, Velika Britanija i Saudijska Arabija bez dokaza za te “sabotažne napade” odmah optužile Iransku revolucionarnu gardu, koju je, kako se sjećamo, Washington 8. travnja dodao na svoj popis stranih “terorističkih organizacija”. Službeni Teheran kategorički odbacuje umiješanost u incidente s tankerima.

Prema The New York Timesu, vojska Sjedinjenih Država i obavještajne službe rade na planovima za vođenje tajnih operacija protiv Irana u Perzijskom zaljevu, pokušavajući obuzdati Teheran, ali tako da ne povećavaju postojeće napetosti i ne ulaze u rat. CIA za NYT nije pružila pojedinosti o planiranim tajnim operacijama, ali je ukazala na raspravu o nekoliko opcija, a to su novi cyber napadi, “blokada” iranskih ratnih brodova i informacijski napadi usmjereni na potkopavanje “potpore iranskom režimu”. Primijećeno je da CIA ima i posebne tajne planove za odgovor na “iranske provokacije”, od kojih je jedna bila američka vojna bespilotna letjelica koju su oborile snage protuzračne obrane Iran.

Za kraj, znakovito je kako su vijesti o sabotažama na sirijskim off shore naftovodima potpuno prešućene u zapadnim i medijima zaljevskih monarhija, kao i od strane cionističkog entiteta, dok su se napadi na tankere u Perzijskom zaljevu i ranije na naftovod u Saudijskoj Arabije gotovo pretvorili u casus belli za napad na Islamsku Republiku.

VIDEO: Prilog televizije Al-Ikhbariya sa snimkama oštećenih sirijskih naftovoda

naftovodsabotaža
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zadranin
4 godine prije

Izraelci, i njihove “pudlice” amerokenjci.

Ko će drugi?

Pljuc!

pikač
4 godine prije

Iranci 😉

Nostradurus
4 godine prije

Meni se čini kao da je sidro probilo cijev.

Mate
4 godine prije

Ma to je mogao svatko. Maska, disalica, peraje i samo zaroniš.

Lucija
4 godine prije

Vidjet ćemo. Ako se dogodi da netko i Saudima ošteti naftnu strukturu…bit će još potencijalnih krivaca…mala vjerojatnost, ali zanimljiva…

FATIH
4 godine prije

HAZARSKA .AGRA.
SOTONINA DJECA!

hutimir
4 godine prije

iste rupe ko na tankerima

samo tako
4 godine prije

Reutersov istraživački tim če nepogrešivo ukazati na izvršitelja diverzije

nessy
4 godine prije

Mozda je vlada, mozda su Srbi… ili masoni?
Znam tko sigurno nije, Ameri i Zidovi, oni se time ne bave, fuj.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI