fbpx

“Sluga naroda” Zelenski je od jutros predsjednik Ukrajine i obećao je zaustaviti rat

Vladimir Zelenski

Jutros je u Kijevu održana svečana inauguracija novog predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog. Nakon što je položio prisegu, održao je prvi uvodni govor u kojem je prekid vatre u Donbasu nazvao glavnom zadaćom. Pozivajući na jedinstvo zemlje, predsjednik je izjavio da raspušta Vrhovnu Rada Ukrajine i savjetovao vladu zemlje da dragovoljno podnese ostavku.

Jutros je Vladimir Zelenski je pješice otišao do zgrade Vrhovne Rade i na putu se rukovao s mnoštvom ljudi i rado se fotografirao s onima koji to htjeli. Gomila je uzvikivala: “Zelenski! Zelenski!”

Ušavši u zgradu duž crvenog tepiha je budući predsjednik zauzeo svoje mjesto na podiju u središtu dvorane. Vlada, zastupnici, obitelji političara, strani gosti, novinari, kao i četiri bivša predsjednika zemlje, Leonid Kravčuk, Leonid Kučma, Viktor Juščenko i Petro Porošenko, svi osim Viktora Janukoviča, već su bili na okupu.

“Nakon predsjedničkih izbora u Ukrajini 31. ožujka 2019. godine, Vladimir Aleksandrovič Zelenski je postao predsjednik Ukrajine”, rekla je tijekom službene ceremonije Tatjana Slipačuk, šefica Središnje izborne komisije Ukrajine. Nakon toga je novoimenovana čelnica Ustavnog suda, Natalia Šeptala, održala ceremoniju prisege predsjednika, podsjećajući ga da ispunjava sve formalne uvjete.

Položivši desnu ruku na Ustav Ukrajine i na Evanđelje, Vladimir Zelenski se kratko zakleo: “Ja, Vladimir Zelenski, izabran po volji naroda za predsjednika Ukrajine, započinjući vršiti tu visoku dužnost, svečano zaklinjem na vjernost Ukrajini. Obvezujem se da ću zaštititi suverenitet i neovisnost Ukrajine svim svojim djelima, brinuti se za dobrobit domovine i blagostanje ukrajinskog naroda, braniti prava i slobode građana, poštivati Ustav Ukrajine i zakone Ukrajine, ispunjavati svoje dužnosti u interesu svih sunarodnjaka i da ću podizati autoritet Ukrajine u svijetu.”

Zatim je, pod pljeskom prepune dvorane, novi predsjednik potpisao tekst zakletve i usvojio simbole predsjedničke vlasti, pečat, buzdovan, te značku u obliku lanca s pečatnim medaljonima.

“Naš prvi zadatak je prekid vatre u Donbasu “, rekao je Vladimir Zelenski u svom prvom programskom govoru, a njegove riječi su prekinute dugotrajnim pljeskom.

Petro Porosenko i Vladimir Zelenski

FOTO: Petro Porosenko i Vladimir Zelenski IZVOR: sputniknews.com

Istodobno je odmah upozorio da je spreman i za nepopularne odluke, pa čak i za ostavku, “samo zato da uspostavi mir.”

Ta izjava Vladimira Zelenskog bi se mogla shvatiti kao spremnost za dijalog s predstavnicima samoproglašenih republika na istoku zemlje i kao signal Moskvi.

“Povijest je nepravedna, to je istina. Nismo započeli ovaj rat, ali ćemo ga završit ćemo i spremni smo za dijalog. Ali siguran sam da će prvi korak u započinjanju tog dijaloga biti povratak svih ukrajinskih zatvorenika”, rekao je Vladimir Zelenski, prebacujući se s ukrajinskog na ruski.

Ne zna se je li to učinio od uzbuđenja ili da bi ga bolje čuli u Moskvi.

Ubrzo se Zelenski ponovno prebacio na ruski jezik, uvjeravajući stanovnike Donbasa da oni nisu stranci u Ukrajini.

“Danas ih moramo vratiti natrag. Oni nisu stranci, oni su naši, oni su Ukrajinci”, rekao je Vladimir Zelenski.

Obraćajući se publici o tome razumiju li svi to u Ukrajini, predsjednik je rekao: “Svi smo mi Ukrajinci, gdje god živimo. Jer Ukrajina nije putovnica. Ukrajina je ovdje”, rekao je Zelenski i stavio ruku na srce.

Iz “rata” se preselio na društvene i ekonomske probleme, podsjećajući na “ponižavajuće plaće, bolne cijene, nepostojeći lijekove, ukrajinske ceste  koje su izgrađene samo u tuđoj divljoj mašti”.

A onda je Vladimir Zelenski učinio ono što se od njega očekivalo. Najavio je raspuštanje Vrhovne Rade i pozvao vladu da podnese ostavku. On je rezimirao tu misao, prisjećajući se citata još jednog glumca koji je postao predsjednik Sjedinjenih Država, Ronalda Reagana: “Vlada ne rješava naše probleme – vlada je naš problem”.

Pokušao je pojasniti da on ne bi trebao stajati na ceremoniji sam sa sobom, a da njegovi portreti ne bi trebali visjeti u uredima službenika.

“Predsjednik nije ikona. On nije portret”, zaključio je Vladimir Zelenski. Umjesto toga, pozvao je dužnosnike da u urede objese slike svoje djece i da ih pogledaju u oči, prije nego što donesu bilo kakvu odluku.

Najavljujući raspuštanje Vrhovne Rade, Vladimir Zelenski je svoj govor završio s primjedbom o promjeni umjetničke karijere u državničku.

“Tijekom svog života sam pokušavao učiniti sve da se Ukrajinci nasmiju. To je bila moja misija. Sljedećih pet godina pokušat ću učiniti sve da Ukrajinci ne plaču”, obećao je novi ukrajinski predsjednik.

Libération: Zelensky je poput vlaka bez vozača, ili odlazi u Moskvu, ili u Washington

"Sluga naroda" Zelenski je od jutros predsjednik Ukrajine i obećao je zaustaviti rat 1

Vladimir Zelenski je pobijedio na predsjedničkim izborima u Ukrajini zahvaljujući obećanjima radikalnih promjena. Međutim, francuski Libération piše kako je pokušao izbjeći pojavljivanje pred ljudima, a njegova stranka “Sluga naroda” je posve nova. Tako će tek sada, nakon inauguracije, Ukrajinci istinski moći prepoznati svog predsjednika.

Vladimir Zelenski je izabran za predsjednika Ukrajine, zahvaljujući obećanjima o promjeni pravosudnog sustava zemlje, pa će morati poduzeti i potrebne mjere, piše Libération.

Prema autoru članka, Zelenski velik dio svog uspjeha duguje obećanjima za radikalnom obnovom političke klase u zemlji. Od njega se očekuje da osigura neovisnost pravosuđa i nepristranost državnih institucija, što njegov prethodnik nije učinio.

Libération primjećuje da je stranka Zelenskog “Sluga naroda” slična stranci Macrona na početku i 40% Ukrajinaca je spremno glasati za nju. Istovremeno, prema riječima novinara, oni koji su ga podržavali imat će odlučujući utjecaj na Zelenskog, prije svega oligarh Igor Kolomoiski.

Prostor za manevar Zelenskog će također biti određen s kakvim će savezima to moći učiniti. Naime, mnogi Porošenkovi saveznici su već objavili namjeru da se ide na nove parlamentarne izbore.

Prvo što će Zelenski učiniti jest revizija države, a tim novog predsjednika je vjerojatno već tajno pripremio zakone i uredbe kojima je cilj jačanje vladavine prava.

No, u isto vrijeme, Zelenski će morati odgovoriti na pritisak Rusije, piše Libération, iako iz Moskve nije bilo ni signala podrške, niti kritika. Kremlj čeka konkretne korake novog predsjednika i njegove uprave.

Zelenski je govorio o novim trgovinskim i energetskim sankcijama, kao i činjenici da je Moskva za stanovnike istočne Ukrajine pojednostavila postupak za dobivanje ruskih putovnica. Zelenski je obećao da će reagirati, ali nije jasno kako.

“Vladimir Zelenski je Orient Express Agathe Christie bez vozača. Hoće li mu najbliža stanica biti u Washingtonu ili u Moskvi? Nitko ne zna”, piše Libération, citirajući se mišljenje novinara Vitalija Portnikova.

Tijekom izborne kampanje i nakon pobjede Zelenski se malo obraćao ljudima, a to uglavnom činio pomoću video zapisa. Netko Zelenskoga čak zove “virtualnim predsjednikom”, iza kojeg stoje “tajne sile”, no takve priče u najvećoj mjeri graniče s teorijama zavjere. Oligarh Kolomoiski je sigurno dao veliki doprinos pobjedi Zelenskog, a tko je još u “neslužbenom okruženju” novog predsjednika, vidjet će se nakon parlamentarnih izbora i stvarnog preuzimanja vlasti u zemlji.

Tek nakon inauguracije će Ukrajinci vidjeti tko je zapravo njihov novi predsjednik, zaključuje Libération.

Raspuštanje Vrhovne Rade i ostavke “jastrebova”

Ukrajina izbori

Nakon davanja predsjedničke prisege je  Vladimir Zelenski najavio raspuštanje Vrhovne Rade Ukrajine i zatražio da ostavke na svoje dužnosti daju ravnatelj Službe sigurnosti Ukrajine, glavni tužitelj i ministar obrane. Ovo može značiti da zaista želi mir u Ukrajini.

“Želim da donesete zakon o ukidanju imuniteta zastupnika, zakon o kaznenoj odgovornosti za nezakonito bogaćenje. Tražim od parlamenta da razriješi dužnosti ravnatelja Službe sigurnosti Ukrajine (SBU), glavnog tužitelja i ministra obrane. Raspuštam  osmi saziv Vrhovne Rade”, rekao je jutros Zelenski.

U Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici tijekom jutra uopće nisu prenijeli vijest o inauguraciji Zelenskog, niti su službene agencije samoproglašenih republika objavile govor novog predsjednika Ukrajine.

Zastupnik ruske Državne Dume s Krima Ruslan Balbek komentirao je izjavu predsjednika Zelenskog, koji je rekao da mu je glavna zadaća okončanja oružanog sukoba u Donbasu.

“Glavno je da jake odluke predsjednika Zelenskog ne podrazumijevaju eskalaciju sukoba u Donbasu. Mirovni pregovori nisu slabost, kao što neki dužnosnici u Kijevu misle. To je pokazatelj snažne volje i mudrosti. Ako Zelenskim ne vidi slabost u takvim odlukama i spreman je na provedbu Sporazuma iz Minska i prekid vatre, to znači da je on snažan političar”, rekao je Ruslan Balbek.

Tajnik za tisak predsjednika Rusije, Dmitrij Peskov, komentirao je riječi ukrajinskog čelnika o namjeri da se prekine rat u Donbasu i da vrati Krim.

“Što se tiče vlasništva nad Krim, ovdje, kao što smo više puta rekli, takvo pitanje ne postoji i ne može postojati”, rekao je Peskov i naglasio da je Krim jedna od regija Rusije.

“Što se tiče jugoistoka, Donbasa, to je unutarnji ukrajinski problem kojeg predsjednik Ukrajine može i treba riješiti, temeljeći se prvenstveno na jasnom planu koji je opisan u Sporazumima iz Minska”, rekao je glasnogovornik Kremlja i dodao kako na rasporedu nema nikakvih kontakata između Vladimira Putina i novog ukrajinskog predsjednika.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
29 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
mars
Gost
mars
1 godina prije

Lijep prvi govor, lijepe prve namjere, lijepi prvi potezi. Ostaje samo da se vidi šta o svemu tome misli i kaže ujka-Sam. Ako ubrzo krene prva epizoda druge sezone “Maidan – part 2”, sve će mu biti jasno – ili mjenjaj pjesmu ili se hvataj puta za Rusiju kao i jedan od glavnih likova prve sezone “Maidan – part 1”, kolega Januković.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

svaki predsjednik mora ispravno tumačiti želju naroda a želja ukrajinskog naroda I njegovih glasača je uspostava mira sa donbasom ali I sa rusijom. u protivnom pojavit će se netko ko će biti sposoban da to I provede ili će ukrajina puknuti popola kao lubenica tj. uspostavit će se nove regije poput donbasa

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Obečavajuče…
Koliko če biti opstruiran, hoče li sa dati prestrašiti poput Račana ?

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Čega bi se bojao? Čovjek je glumac, kao i većina drugih…
Btw, uvela bih pravilo, tko se misli kandidirat za političke funkcije, – pod pravim prezimenom i imenom.
U demokracijama 19 st. bilo bi nezamislivo da ovo treba i reći

jel’ vi shvaćate da zahvaljujući dobu komunikacija znamo što radi , Duterte, a neznamo tko upravlja pranjem ceste ili što radi susjed…?

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

@lucija
Ne znam čega bi se bojao, bio glumac ili ne. Da je Račan, kao predsjednik Vlade, bio prestrašen Sanaderovim skupom u Splitu je bilo više nego očito

savchenko for prime minister
Gost
savchenko for prime minister
1 godina prije

neka večeras ne spava na klupi ko u seriji 🙂

Zax
Gost
Zax
1 godina prije

Ovaj nije dosao niotkud. Postavila ga je trumpova administracija. Porosenko je sve stavio na kartu killary i demokrata. Te popusio. Pomirljiv ton prema rusiji i odmetnutim pokrajinama znaci da se izmedju rusije i amerike priprema neki deal u vezi ukrajine. Najvjerojatnije vracanje ukrajine pod rusku sferu. Jer ukrajina amerima za razliku od rusa ne znaci nista. Jedini strateski interes tamo su im ukrajinske nevjeste. Sad je samo pitanje kako ce rusi amerikancima vratiti uslugu. Iran? Sirija? Libija? Venecuela? Tipujem na venecuelu. Daleko je a onaj kamiondzija na vlasti bas i nije pouzdan. Imperiji nemaju prijatelje, samo sluge koje puste niz vodu kad im vise ne trebaju

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

@zax
Izabrali ga na izborima ukrajinski državljani, slobodnom voljom. Narod ne želi novi rat, ni USA, ni RF. Uostalom, amerikanci su naplatili kolače, vrlo, vrlo skupo.
Možeš slobodno zaboraviti na vračanje usluga, od Sirije do Venacuele

spartak
Gost
spartak
1 godina prije

zax,
kažeš da amerima Ukrajina ne znači ništa. Krivo. Ukrajina Amerima znači SVE, kad je u pitanju pritisak na RF. Ukrajina im je vršak koplja u napadu nas RF i neće ga se odreći ni pod koju cijenu. Dakako, bila bi bolje s Krimom, ali i bez njega im je važna, jer uvijek mogu huškati ukrajinske nacionaliste da se bore za povrat Krim!

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Zax je donekle u pravu. Ako ameri odustanu od Ukrajine i rusi ce odustati od Meksika.
Samo tesko ce ameri odustati od starih planova kojih se drze decenijama. Zato u iducoj deceniji BRICS prerasta u BRICSIM.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Predsjednik je pokazao da ima mu*a. Turčinov je odletio, kao i ministar obrane i tužitelj, te ravnatelj SBU. Sad treba samo vidjeti kurikulum novog kadra i sve će biti jasno. I da, koga će staviti za premijera-premijerku. Julija je ko fol protiv Rusije , a najbolje je poslovala s Gazpromom . Biće tu svega…

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije

Daj Bože da više netko dođe normalan i zaustavi bratoubilački rat i da se Crkva Kristova ne dijeli još više, a kako bi to željeli planeri kojima je zadignuta lijeva nogavica.

iesrguawgrnauwegf8awefAWEF
Gost
iesrguawgrnauwegf8awefAWEF
1 godina prije

Koji hazarski kabala cirkus za budale.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Xahaxa….apsolutno,čude me naši komemtatori koji su nasjeli.

politicki nekorektan
Gost
politicki nekorektan
1 godina prije

…presao sa ukrajinskog na ruski !?…kuzis bre?

Sasa S
Gost
Sasa S
1 godina prije

Ako se organizuju i budu realni..mozda ima sanse da se ne raspadnu po svim savovima,Evropa ima svoje probleme,Jenkii bas i vise nisu zainteresovani za njih bez Krima osim da bockaju Ruse.A svake zime treba zagrejati i nahraniti cetrdesetak miliona ljudi.Zelenski mora prvo da se obracuna sa nacional sovinistima i pokusa da oporavi ekonomiju koja je na kolenima…u suprotnom raspad je neminovan ma koliko se to ne svidjalo njihovom napacenom narodu kao i ovde navijacima za i protiv.

fenix
Gost
fenix
1 godina prije

Nije lose za pocetak ali vidjecemo sto ce reci pravi vlasnici Ukrajine. Znam da je malo van teme ali sto to vanparlamentarna oporba u Rusiji govori o nekakvoj revoluciji u Yekaterinburgu? Kao krenuli su protiv vlasti,crkve i Boga.

Ico
Gost
Ico
1 godina prije

Ivici Račanu treba suditi za veleizdaju

Perzija do trsta
Gost
Perzija do trsta
1 godina prije

I ivi sanaderu,stjepanu mesiću,vesni pusić i vjerovatno ovoj novoj garnituri,a vjerovatno i budučoj garnituri.što ćeš,takvi su ti naši političari,znaju da nema dovoljno stabala na koja bi ih objesili,pa onda ovako opušteno

Komentar
Gost
Komentar
1 godina prije

I Gargamelu iz Štrumpfova!

Stjepan Vujec
Gost
Stjepan Vujec
1 godina prije

Račan bi bio mrtav U roku mam da je htjel nekaj radikalno promijeniti, to je svakom pametnom jasno.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Ipak…otišao je u Vašingtin:
“Kako prenose mediji, nakon inauguracije Zelenski se sastao sa predstavnicima Bele kuće, koji su došli u Kijev kako bi prisustvovali toj ceremoniji.

„Samostalno nismo u stanju da se izborimo sa ruskom agresijom u Donbasu i Krimu. Zbog toga nam je potrebna vaša pomoć. Pozivam vas da pojačate pritisak sankcijama na Rusiju“, rekao je.

Zelenski je ocenio da će Vašington ostati glavni partner Kijeva kada je reč o „borbi protiv ruske agresije“.”
Mir se ne gradi na lažima……….

Sasa S
Gost
Sasa S
1 godina prije

Das dolar da udjes u kolo a deset da izadjes…..

HEKPCT
Gost
HEKPCT
1 godina prije

Ja mu ne vjerujem ni jednu jedinu riječ i ono što govori čitam upravo suprotno, a vi kako hoćete.

Tomica
Gost
Tomica
1 godina prije

Sjaši Kurta da uzjaši Murta.

Stjepan Vujec
Gost
Stjepan Vujec
1 godina prije

Ako izabere prave(pravog) sugovornike !!?? Ima velike šanse zaustaviti rat, povratiti Dombas i Lugansk pod okrilje matice zemlje, a sa Krimom bojim se da je završena stvar.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Želiš reći ako ljudi u NovoRusiji nađu pravog sagovornika!?

Buzz
Gost
Buzz
1 godina prije

“Danas ih moramo vratiti natrag. Oni nisu stranci, oni su naši, oni su Ukrajinci” – ovo je za rubriku “the greatest shits of the year” moj Zeleni. ??? Kakav krelac?! Njima se tek sad dize kosa na glavi od bijesa sta njih Ruse, sada vec sa dvojnim drzavljanstvom nazivas Ukrima. Zakasnili ste ukri. Ti ljudi su dovoljno ojadjeni Ukrajinom da bi oni radije pomrli svi od reda nego se ikada vise vratili u Ukrajinu.

oddball
Gost
oddball
1 godina prije

Nažalost nakon stoljeća pokušaja suverenistički pokušaji za neovisnom Ukrajinom i danas se čine kao nedostižan san, iako formalno postoji suverena država i entitet očigledno Ukrajina danas mora biti dio zapadne ili ruske sfere interesa ili u gorem slučaju poprište još jednog obračuna kakav smo već vidjeli 1914.-1917. i 1941.-1944. gdje po defoultu ukrajinci plaćaju većinu ceha,… dakle, upravo ta politički bezizlazna situacija je većinu ukrajinaca nagnala na eskapizam i izbor apolitičnog Zelenskog, dok je manjina pribjegla neonacističkom političkom ektremizmu,….

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
29
0
()
x