Sustavi “Javelin” su stigli u Kijev – Trump ništa ne poklanja za obično “hvala”

FGM-148 Javelin
28 komentara

Od početka ove godine se vode rasprave o isporukama američkih protutenkovskih sustava “Javelin” ukrajinskoj vojsci. U siječnju je priopćeno da će Washington sustave “besplatno” isporučiti Kijevu. The Wall Street Journal je tada izvijestio kako američke vlasti izrazile veliku zabrinutost da bi protutenkovski sustavi “Javelin” mogli završiti u rukama “proruskih separatista”, kao što se već dogodilo u prošlosti. Stoga će ovi sustavi biti smješteni daleko od prve linije i bit će pod nadzorom američke vojske. Moći će se prenijeti u središnji dio Ukrajine, gdje će se redovito provjeravati i prebrojavati.

Međutim, najavljene mjere predostrožnosti bi trebale biti manja briga za političku elitu u Kijevu. Dio ukrajinskih politologa upozorava kako su namjere Donalda Trumpa o “besplatnoj” vojnoj pomoći ukrajinskoj vojsci “vrlo upitne”.

“Besplatnim isporukama svojih protutenkovskih sustava “Javelin” Kijevu je predsjednik Donald Trump pripremio zamku za Ukrajinu”, rekao je bivši zastupnik Vrhovne Rade, politički analitičar Evgenij Filindaš.

Filindaš je skrenuo pozornost na činjenicu da Trump nikada nije bio jedan od onih ljudi koji su spremni nešto učiniti za obično “hvala”, posebno ako je riječ o opskrbi oružjem strane države. U Ukrajini su shvatili zašto su “Javeline” dobili “besplatno”.

Bivši političar je priznao kako ne zna točno pod kojim uvjetima Washington Kijevu isporučuje sustave “Javelin” i je li riječ o američkoj pomoći ili će sve ipak biti na račun državnog proračuna Ukrajine.

“No, znajući koliko je pragmatičan Trump, koji je uvijek govorio da čak i američki izravni saveznici moraju platiti za vlastitu sigurnost, možemo zaključiti kako ćemo svjedočiti ugovorima s Ukrajinom o opskrbi američkim lokomotivama ili nečim drugim po prenapuhanim cijenama. Uvjeren sam da će Ukrajina na jedan ili drugi način morati platiti ove “Javeline”, izjavio je bivši ukrajinski zastupnik.

Podsjetimo, krajem travnja je potvrđeno da su SAD u Ukrajinu poslale jedno pošiljku protutenkovskih sustava “Javelin”, što je prije nekoliko dana potvrdio i ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

U ukrajinskim medijima se pojavila informacija kako nakon ovih sustava Washington Kijevu namjerava isporučiti prijenosne raketne protuzrakoplovne sustave s infracrvenim navođenjem “Stinger”, koje su SAD svojevremeno koristile protiv sovjetskih trupa u Afganistanu.

U političkom kontekstu je isporuka sustava “Javelin” pokušaj Sjedinjenih Država da Rusiju prisile na drugi krug pregovora između Trumpovog izaslanika za Ukrajinu Volkera i Putinovog izaslanika Surkova.

No, ruski vojni stručnjak Oleg Ždanov tvrdi kako ni protuoklopni sustavi Javelin ni eventualna isporuka Stingera ukrajinskoj vojsci neće promijeniti situaciju na prvoj crti bojišta u Donbasu.

Ipak, situacija na istoku Ukrajine eskalira iz dana u dan i mnogi vjeruju da se Kijev sprema napasti Donbas, ali čeka zapovijed iz Washingtona. Činjenicu da Donald Trump ništa ne poklanja za obično “hvala” i da će Kijev sve morati platiti ukrajinski dužnosnici uopće ne uzimaju u obzir.

Kijev je spreman napasti Donbas – Čeka se zapovijed Washingtona

SAD će Kijevu dati sustave “Javelin”, ali će biti u rukama američke vojske

 

donbasFGM-148 JavelinJavelinNATOStinger
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Goran Bare
5 godine prije

Svaka roba ima svoju mušteriju danas ništa nema džabe pa ni kod stare babe

Globalista
5 godine prije

Mogu snjima za otpad,pola ih neispravno,po Facebooku u ukrajini ismijavaju se na racun toga,biznis je biznis,netko od oligarhu ukrajinskih uzeo páře a sada ih mogu za pivu prodati na otpadu.U ukrajini najbolje živé cigani,sav otpad skupljaju,voze do maďarské,slovacke,glupi Ukrajinci nece dá to řadě,glume frajere a cigosi im uzimaju páře ispred nosa.

Mölltaler
5 godine prije

“Poklonili su im sustave koje ne smiju koristiti na prvoj liniji (a gdje onda?) koji će biti pod njihovim nadzorom i to će im sve skupa skupo naplatiti. Da nije žalosno bilo bi smiješno.

5 miliona $
5 godine prije

uskoro će kad ukrajinci slučajno izgube jedan javelin kinezi će ga otkupiti od slucajnog nalaznika i uskoro ćemo imati novo kinesko protivtenkovsko oružje jave – lin

eu kolonija
5 godine prije

ova, kao i niz drugih, informacija trebaju da ostave dojam kako amerikanci nikada ne ostavljaju svoje saveznike na cjedilu. nebi me čudilo da je u informaciji navedeno da su amerikanci poslali u istoj pošiljki i 100 litara coca cole, 20 paklica wrigleys zvakacih guma, 100 cokoladica snicker i par paklica cigareta. elem to ti je kada si saveznik sa amerikancima. izdaju kurda u iraku i siriji se nipošto nesmije spominjati kao ni gubitak ukrajine koji se mjeri u milijardama dolara godišnje zbog transporta ruskog plina preko ukrajine i to radi amerikanaca

ps. više je publiciteta dobila ova informacija nego kada rusija potpiše ugovor s drugom državom o isporuci 50 helikoptera aligator ili 200 zrakoplova ili kada kina treba da uspostavi slobodnu trgovinu sa južnom amerikom

Veles
5 godine prije

Stupidni ukronazisti su smeće zadnje vrste. Jako je jadno da Ukrajina kao Slavenska zemlja i njezini građani odobravaju ovakvo ponašanje jednoj čokoldanog oligarha i onog njegovog štakorskog premijera. Do jučer su bili braća sa Rusima a sada se ponašaju gore nego germanski barbari. Trebalo je zmiji brzim potezom odrezati glavu 2014. još. Sada je na žalost za to čini mi se kasno.

Ivo
5 godine prije

Sama logika kupovanja nekakvih protuoklopnih raketa, koje će se koristiti u sukobu protiv dijela vlastitog stanovništva, kojeg navodno aktivno podržava i u njemu direktno sudjeluje nuklearna supersila, koja te može pretvoriti u ništavilo na tisuću različitih načina, je apsurdna sama po sebi.

Što znači da cijela javelin priča nema veze sa ratom, nego je u pitanju obični reket i pranje novca. Rakete ne da neće doći do prve linije, nego neće nikad doći ni do ukrajine. Osim virtualno i papirnato, kako bi se opravdalo trpanje u džepove par miliona dolara odabranima.

Normalno, biti će i popratnih efekata – najgluplji među ovcama svršavati će na veličanstvenu vojnu moć ukrajine, slično kao svojevremeno kod nas. Deja vu…

Siniša
5 godine prije

Onaj čupo ipak premijer Jermenije.

čokolino
5 godine prije

Nema džabe ni u stare babe…………sve se plaća sve se vraća!

stinger
5 godine prije

lako je za javeline, nego sta je sa stingerima…….

Russian Helicopter Crash in Eastern Syria Kills Two – Russian MoD.
07.05.2018
A Russian Ka-52 attack chopper crashed Monday during a flight over eastern Syria as a result of a presumed technical malfunction, according to the Russian Defense Ministry. Both pilots aboard the aircraft died as a result of the incident.
“When carrying out a planned flight over the eastern regions of the Syrian Arab Republic, the Russian Ka-52 helicopter crashed. Both pilots were killed,” the ministry revealed in a statement.

krepki cjelov
5 godine prije

nek im vrate atomsko naoružanje koje im je rusija uzela i zajebala ih kasnije

Antiglobalist
5 godine prije

Genijalno od strane Amera. Oni znaju igru. Doveli su Ukrajinu u kolonijalni položaj, dušu će im uzeti raznim poslovima, a ovi će još ratovati protiv Rusa za Amere. Eto Amera okružuju polako medvjeda, a medo samo lagano reži.

faust
5 godine prije

Pored ovakvih komentara i komentatora portel bi se trebao zvati “Tragično”.

Jao jao
5 godine prije

Putin sad rakete na kubu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI