Svjetska banka: Rusija je stabilna i može izdržati promjenjive cijene nafte

Nafta
35 komentara

Najnovije izvješće Svjetske banke o ruskom gospodarstvu navodi kako zbog velikih deviznih rezervi, malog javnog duga i dobre pokrivenosti uvozom Rusija ima dovoljno jak položaj da izdrži skokove cijena nafte. Osim toga, ruski proračun za tekuću godinu je dizajniran s  cijenom nafte od 50 dolara za barel, a  novi za 2019. će kao referentnu stopu uzeti cijenu od 40 dolara za barel Brenta.

Rusija je sada u vrlo dobroj poziciji da izdrži vanjske skokove u cijenama nafte, piše njemački portal Deutsche Wirtschafts Nachrichten, na temelju podataka iz izvješća Svjetske banke o ruskom gospodarstvu.

Stručnjaci Svjetske banke su otkrili kako je, usprkos vidnim promjenama cijena u naftnoj industriji, Rusija sada u položaju koji joj omogućava da se nosi s tim šokovima. To je u stanju posebice zbog velikih deviznih rezervi, koje su se oporavile u odnosu na 2015. i trenutno iznose 461 milijardu dolara u zlatu i drugim dobrima, dok čisto dolarski udio čini samo 14,5 milijardi. Stabilnost osigurava i nizak državni dug koji ukupno iznosi 29% BDP-a i “komforan” indeks pokrivenosti uvozom.

Očekuje se da će cijene nafte u sljedeće tri godine u prosjeku iznositi 71 dolar po barelu. Prošlog mjeseca, je razina proizvodnje nafte u Rusiji pala na 11,36 milijuna barela dnevno, dok je u listopadu u vrijeme relativno visokih cijena nafte proizvodnja dosegla rekord od 11,41 milijuna barela dnevno.

To potvrđuju i preliminarni podaci objavljeni prošlog tjedna od strane ruske državne uprave za gorivo i energetski kompleks CDU TEK.

Saudijska Arabija želi uvjeriti Moskvu da smanji proizvodnju nafte za najmanje 250 do 300 tisuća barela dnevno. Rijad je obećao da će i saudijski proizvođači od siječnja 2019. smanjiti proizvodnju nafte, kako bi se podigle nedavno smanjene cijene nafte. Međutim, Saudijska Arabija i OPEC trpe pritisak zbog stalnih zahtjeva američkog predsjednika Donalda Trumpa da osiguraju niže cijene nafte, iako je Rijadu prijeko potreban novac i niske cijene nafte polako, ali sigurno, prazne državnu riznicu u rezerve, što s Rusijom nije slučaj.

Vlasti Omana su priopćile kako se OPEC može odlučiti za smanjenje razine proizvodnje već ovog tjedna, što je uz relativno malo smanjenje ruske proizvodnje i one koju je najavio Rijad cijene nafte su se oporavile i nakon nedavnog pada se Brenta danas prodaje za više od 60 dolara po barelu.

Russia Economic Report

NaftaOPEC
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eu kolonija
5 godine prije

saudijci su 2015. god. a na zahtjev amerikanaca povećali proizvodnju a sve kako bi smanjili cijene nafte I time nanjeli štetu ruskom proračunu. zbog tih poteza saudijska arabija se I danas nalazi u lošoj financijskoj poziciji. sada ti isti saudijci mole ruse da smanje proizvodnju nafte, jer će u tome slučaju saudijci moći više proizvesti nafte I više zaraditi, radi povećanja cijene nafte. dakle za samo par godina od urote protiv rusije a na zahtjev I zajedno sa amerikancima saudijci su došli u poziciju da mole ruse. tako završe svi koji igraju za raju i zanemare taktiku

giordano bruno
5 godine prije

Kada bi Rusija napravila staklenike, zagrevane svojim gasom, kao sto Holandija ima staklenike i druga je po poljoprivrednoj proizvodnji u svetu, bila bi prva po proizvodnji hrane.
U Holandiji oko 60000 stanovnika koji se bave poljoprivredom ima prihod od oko 100 milijardi $.
To je isto kao nafta, narod mora da jede, mora da se oblaci, mora da se leci. Sve to moze da se proizvodi u nenaseljenim cistim sredinama.

Perica
5 godine prije

Kao što rekoh juče i prekjuče…manipulacije!

Alen
5 godine prije

Biće da je KSA zrela za odstrel… Slučaj kašogi moze lako da im presudi a tu se vidi i brzopletost i spletkarenje turske koja ipak nije odlucila s kime igra u timu…. U tesku kaljuzu su upali skupa sa usa , no tako im i treba…

Rusiju vise nema potrebe niti kometarisati , sve odlicni potezi jedan za drugim.. Odlikaš…

Maja
5 godine prije

nije tema, ali nevidjeno. godina rodjenja plus tvoje godine daju sumu od 2018, kod svih. jedom u tisucu god. eksperti si to ne mogu objasniti

Laki Topalović
5 godine prije

Mislim da je Putin ponovo poslao Kudrina na “odmor”. Ekipa Elvira Nabuillina, Siluanov, ministar ekonomskog razvoja, poljoprivrede i Miller,Novak i Sečin su se pokazali dobitnom kombinacijom. Ništa je ne brinem za njih. Lako meni za Ruse. Čak sljedećiproračun prave s referncom na naftu od 40 dolara za barel, moš mislit. Ostatak u Nacionalni fond, koji krpa kad zaškripi, jer ne smije propast mješovita državno-privatna kompanija od 50 000 zaposlenih, a drugi dio u devizne rezerve. Za Saude ne znam. Ali im je 60 dolara za barel malo.

Mamajev Kurgan
5 godine prije

Dokle god je Rusija jaka drzava ima nade za cijeli svijet …kako za Ruse tako i Srbe …..i sve one potlacene,okupirane….

Outsider
5 godine prije

Najzalosnije je sto potrosace nitko nista ne pita,samo lupaju cijene. Realno bi nafta trebala biti puno jeftinija ,vecina bi lagodnije zivjela.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI