“Tajni sastanak” Angele Merkel i ruskog generala Valerija Gerasimova

general Valerij Gerasimov,
47 komentara

Zastupnik njemačke stranke “Zelenih”, Omid Nuripur, poslao je pismeni zahtjev u Berlin i traži da se otkriju pojedinosti o sastanku njemačke kancelarke Angele Merkel i načelnika ruskog Glavnog stožera, generala Valerija Gerasimova, piše Süddeutsche Zeitung. Nouripour se pita i zašto je ruskom generalu, koji je na popisu sankcioniranih osoba, bio dopušten ulazak u zemlju i kakve koristi može biti od pregovora s njim.

Viši stručnjak za vanjsku politiku stranke Zelenih u Njemačkoj, Omid Nuripur, pismeni zahtjev vladajućoj koaliciji sa zahtjevom za objavljivanjem detalja o tajnom sastanku njemačke kancelarke Angela Merkel s načelnikom ruskog Glavnog stožera, generalom Gerasimovom, piše Süddeutsche Zeitung.

On je zatražio da Berlin pojasni “zašto se  smatralo potrebnim da se dopusti ulazak ruskom generalu, koji je na popisu sankcija, te kakvu korist Njemačka ima od toga”?

“Berlin to mora objasniti i zbog onih koji ne krše sankcije”, kaže Nuripur.

Sastanak kancelarke Merkel i ministra vanjskih poslova Heika Maasa s generalom Gerasimovom i ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom je privukao veliku pozornost, jer njemačke vlasti, nakon što je održan, nisu nikoga informirale što je bila tema sastanka.

Da bi se dopustilo načelniku ruskog Glavnog stožera da uđe u zemlju, Berlin je morao pokrenuti paneuropski postupak glasovanja. Od zemalja članica EU u tom smislu nitko nije uložio nikakav prigovor.  Sve ukazuje na to mogućnost postizanja određenog napretka u sirijskom sukobu, vjeruje njemački list.

Sastanak je organiziran na inicijativu čelnika Kremlja Vladimira Putina, nastavlja Süddeutsche Zeitung. Prije toga su Lavrov i Gerasimov sudjelovali su u pregovorima u Izraelu. Razgovarali su o situaciji u Siriji, gdje je za Izrael glavna tema bila utjecaj Irana u regiji.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je rekao da je Putin osobno tražio razgovore. Međutim, odmah nakon Berlina, visoki predstavnici Rusije su se susreli i s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Prema izvoru bliskom njemačkoj vladi, tijekom pregovora s Angelom Merkel su Lavrov i Gerasimov mogli raspravljati o tampon zoni na okupiranoj Golanskoj Izrael strahuje da bi Damask mogao prekršiti sporazume koji predviđaju demilitarizaciju zone ili da će Assad omogućiti Iranu da tamo rasporedi svoju vojsku, kaže Süddeutsche Zeitung.

No, sastanak je sigurno bio posvećen i obnovi Siriji i stvaranju uvjeta potrebnih za povratak izbjeglica.

Ranije Vladimir Putin američkoj strani predložio da zajedno djeluju u tom smislu, da bi Rusija kasnije sama počela provoditi organizirani povratak izbjeglica iz kampova u Jordanu, Libanonu i Turskoj.

Međutim, njemačkom Ministarstvo vanjskih poslova takvu mogućnost smatra prekomjernom. Vjerojatno zato što Heiko Maas ne želi uspostavu punih odnosa s Damaskom, iako je odavno poznato da njemački BND sa Sirijom surađuje preko ureda u Beirutu.

Prema dostupnim informacijama, general Gerasimov i Angela Merkel su također razgovarali o sukobu na istoku Ukrajine, kao i mogućnosti postavljanja misije Ujedinjenih naroda u toj zemlji.

Obje strane, Kijev i Moskva, podupiru ovu inicijativu, ali Moskva smatra da se mirovne snage mogu rasporediti samo na liniji razdvajanja i ostali scenariji ne doplaze u obzir, dok Kijev želi “hrvatski scenarij” i raspoređivanje međunarodne misije na cijelom teritoriju Donbasa, sve do ruske granice, što odbacuju i vlasti republika u Donjecku i Lugansku.

Nema sumnje da je na dnevnom redu bila i provedba Sporazuma iz Minska, zaključuje Süddeutsche Zeitung.

BNDgeneral Valerij GerasimovNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
47 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
onaj najgl.......veći Dalton
5 godine prije

Zbog Sirije i Ukrajine. Kako da ne. Smokvin list.
Merkelica se sastala sa Rusima zbog pritiska njemačkih industrijalaca. Jer USA više nije pouzdan partner.
Bar tako je sama rekla.

Ana
5 godine prije

Kad si pokvarena politicka kurva, kad ti se fotelja klima,, kad ti prijeti proces za veleizdaju- i sa vragom ces sjesti i pricati.

Tom
5 godine prije

Razgovarali su o ulasku rusije u eu i preuzimanju liderske pozicije jer je to vinvin situacija za eu i rusiju

Alen
5 godine prije

Vjerovatno je gospodji merkel pojasnio par stvari o nato savezu i ruskoj opasnosti….

Pokušaj3puta
5 godine prije

“Viši stručnjak za vanjsku politiku stranke Zelenih u Njemačkoj” Koji viši stručnjak, kad traži takva objašnjenja?!? Takav ćin nije ništa drugo nego otkrivanje tajne diplomatije. A znamo kome nije cilj suradnja sa Rusijom nego njeno rušenje.
Samo potvrđuje optužbe, da su Zeleni pod utecajem (komandom, pokroviteljstvom) Soroša &Co. No ne treba se zavaravati, takav je i cilj “deep state” u SAD, pa će im u tome svesrdno pomoći.

Siniša
5 godine prije

Jednog dana kada Rusija napravi “ruski zid” prema svojim zapadnim “partnerima” ,zatrni ga žlet žicom i svim mogucim minama,napravi SAMO JEDAN ulaz a iznad ulaza napise “vi na zapadu niste normali,daleko vam pusta kuca od nase”!!!

Good Old Rebel
5 godine prije

Nadajmo se da ovaj puta iskrenije pregovaraju nego Ribbentrop i Molotov, valjda se 2018. ima više pameti nego 1941. Nijemci i Rusi pamet u glavu.

Weteran
5 godine prije

Interesantno:
Verovatno ulazimo u Godine Raspleta?
– Šta radi načelnik generalštaba u Berlinu?
Osnovna tema je sigurno bila Ukrajina!? Berlin je 1941 osnovao neku profašističku tvorevinu na prostoru Ukrajine, a to je učinjeno i pre par godina! To što Berlin nije Veliki Gazda već samo Glavni Izvođač ne menja situaciju.
Gerasimov je iz fioke izvadio prašnjavi Elaborat i odneo ga u Berlin?
Nakon Drugog svetskog rata, Staljin je rekao ovo: Ako oni (Nemci) izazovu još jedan Veliki rat u Evropi, raselićemo ih širom planete!
Ukrajina je teren i motiv za izuzetno opasan i razoran rat.
Imperija svoje planove drži aktivno više vekova.
General zna samo za Gusenicu i Čizmu potkovanu Kalibrom!

Tupko Glupko
5 godine prije

Lijepo je vidjeti da svi u zadnje vrijeme razgovaraju sa Rusima, daje nadu da ce diplomacija odraditi svoje umjesto sto se stalno prijeti ratovima i ugrozama.
Jedini peh je da se tada ne dogovori sve pravedno, a zlocinci iz sjene ostanu nekaznjeni.

Tupko Glupko
5 godine prije

Neke od tema: proglasenje sirijskih sigurnosnih zona za povrat izbjeglica iz Europe, sprecavanje sabotaza plinovoda Sjeverni tok 2 koji u potpunosti ide morskim dnom. Tamo sigurno ima jako puno podmornica razlicitih zemalja.

IVE IZ PECALBE
5 godine prije

EUROAZIJSKA UNIJA

nepismeni novinar
5 godine prije

Nije Nuripur nego Nouripour

Borac2
5 godine prije

Njemacka vlada zeli povrat sirijskih izbjeglica preko zracne luke damask. Navodno ima oko 30.000 ljudi koji bi trebali krenut tim putem, medutim tu su neke prepreke koje zele premostiti. O tome se (u arapskim medijima) prica vise od 2 mjeseca.

Arch
5 godine prije

“zašto je ruskom generalu, …, bio dopušten ulazak u zemlju”
Bolje da uđe s Lavrovom, nego s Crvenom Armijom.

Robert Lučić
5 godine prije

Hahaha jebote čitam i ne vjerujem,na ovoj stranici toliko vojno političkih ekonomskih stručnjaka da se moram pitati imali još barem jedan stručnjak živ bilo gdje, ajme ludilo i glupost nema kraja.

ZigAtmann
5 godine prije

Trump pravi Euroazijsku uniju. A Amerikanci ce kaze skupa sa Australijom. Kad ponovno eruptira “Yellowstone”- Trampove labrte na Twiteru, znat cemo vise detalja a do tada uzivajte u do jucer nezamislivim prizorima iz Njemacke.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI