fbpx

The New York Times i Stratfor: “Balkan je bojno polje između Zapada i Rusije”

Balkan cvor sukob

Nažalost, američki analitičari su nedavno Balkan opet nazvali ključnim područjem “novog Hladnog rata” i “bojnim poljem” između Zapada i Rusije. Istovremeno naglašavaju kako Amerikanci gube svoje pozicije, dok s ih druge strane Moskva, gradi i trenutno predstavlja pravu prijetnju zapadnim interesima u regiji. U određenom smislu je to istina, ali samo u dijelu u kojem američki stratezi tvrde da Moskva jača veze sa zemljama regije.

“Nakon ujedinjene reakcije Zapada oko trovanja Sergeja i Julije Skripal i protjerivanja ruskih diplomata, Balkan postaje posebno važna regija. Rusija traži načine osvete i istodobno se Moskvi otvaraju nove mogućnosti. Rusija gleda na Balkan kao na bitku u političkom ratu”, izjavio je za The New York Times Marc Galeotti s Instituta za međunarodne odnose u Pragu.

Rusija uspješno širi svoj utjecaj i njena konkurencija na Balkanu može uzrokovati još jedan val nestabilnosti.

Bojeći se utjecaja Moskve, EU već radi na perspektivi članstva za Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, Albaniju i Kosovo, ali traži temeljne reforme. Washington zauzvrat gleda i na potencijalne sigurnosne prijetnje za balkanske zemlje koje su članice NATO saveza”, nastavlja Galeotti.

Zanimljivo je da u jeku “bliskoistočne krize”, koju uspoređuje s kubanskom krizom s početka ’60-ih, The New York Times gotovo doslovno ponavlja tezu voditelja američkog obavještajno-analitičkog centra Stratfor  Georgea Friedmana iz 2014. godine, kada je američki strateg Balkan uključio područje napetosti na kojem će se voditi sukob između Rusije i Zapada. Prije četiri godine je Friedman iznio tezu velike potrebe da se State Department angažira u regiji, koju je prikazao kao paničnu zbog naglog porasta utjecaja Rusije na Balkanu i gubitka američkog utjecaja. Čini se da se u određenim krugovima ovaj trend nastavio čak i pod predsjednikom Trumpom, a ima naznaka da je danas čak intenzivniji nego prije.

Rusija smatra kako tog “povećanog utjecaja” Moskve na Balkanu uopće nema. Naprotiv, mnogi vjeruju da Rusija na Balkanu čini vrlo malo, gotovo ništa.

Negdje iz objektivnih razloga, a negdje  zbog opuštenog balkanskog načina poslovanja. Istovremeno se u State Departmentu upalio alarm, odakle se šalju zastrašujuće upute veleposlanstvima u regiji, tražeći od uposlenika “konkretne rezultate”.

Što podrazumijevaju ti rezultati? Washington u Beogradu žuri i šalje, najblaže rečeno, vrlo “upitne” poruke srpskom vodstvu, samo zato što ne uspijeva nagovoriti vlasti Srbije da nametnu antiruske sankcije. Osim toga, iako nije sudionik u procesu, Washington  traži od Srbije da se pridržava svih zahtjeva na kojima insistira EU u prihvaćanju zemlje kao punopravne članice “europske obitelji”. Čak se dolazi na razinu uvreda koje prate ”ukori” upućeni službenom Beogradu da je izigrao Amerikance.

Aleksandar Vučić na tri stolice

FOTO: Ilustracija, Aleksandar Vučić

S druge strane, isti Aleksandar Vučić svakom prilikom govori u “europskom kursu” Srbije i kako ne radi na nikakvoj uspostavi strateškog partnerstva  s Rusijom, iako mu ne smetaju ruski tenkovi i zrakoplovi. Predsjednik Srbije s istim osmjehom komunicira s delegacijom ruskih liberala i govori im o “europskom izboru”, ali je s istim žarom spreman komunicirati s ruskim “patriotskim blokom”. Biti predsjednik Srbije  je danas “dvosmjerni kolosijek”, težak kazališni rad, koji zahtjeva da istovremeno ima nedvosmisleni proamerički i proruski stav. Jasno je da će odluka jednom biti donesena, a to može biti moguće samo u stanju stvarnog rata, kojeg predviđa Stratfor i u nešto blažoj verziji The New York Times.

Naravno, Balkan nije samo Srbija. Nedavno je u grčkom tisku izašao prijedlog za stvaranje obrambenog bloka država koje su pretrpjele i patile od Albanaca. Tu “antialbansku Antantu” bi, prema grčkim medijima, trebale činiti Srbija, Crna Gora, Makedonija, Italija i Bugarska, iako potonja nikada nije bila u nekom većem sukobu s Albancima.

Grci su veliki sanjari. Oni i danas čekaju povratak Konstantinopolja, ali se prije svega moraju dogovoriti s Makedonijom o imenu ove bivše jugoslavenske republike. Tek onda mogu govoriti o nekakvoj “antialbanskoj Antanti”. No, kako god bilo, ideja o zajedničkoj antialbanskoj fronti već je rođena.

Naravno, SAD stvaranje tog saveza neće dozvoliti. Previše su vezani za bazu Bondsteel i općenito s Albancima kao saveznicima.

Osim toga, postoji inicijativa skupina Srba i Crnogoraca proruske orijentacije koja predlaže stvaranje nečega poput novog “Pokreta nesvrstanih” na Balkanu. U Bruxellesu i Washingtonu tu ideju smatraju “subverzivnom” i izravnim udarom na rad dužnosnika veleposlanstva, nevladinih udruga i medija.

Lavrov - Bondsteel baza

FOTO: Ilustracija, Sergej Lavrov i Bondsteel baza

Usput, kad smo kod medija, nakon što su se probudili iz dvadesetogodišnjeg sna, američki emisari, koji se predstavljaju kao poduzetnici, počeli su masovno kupovati balkanske dnevne novine, televizijske kanale i radio postaje. Kupuju sve što se može u regiji, bez obzira na važnost i težinu.

S druge strane, Rusija godinama pokušavali registrirati barem jedan kanal u Srbiji ili Bugarskoj. Do sada prozapadne balkanske publikacije još uvijek nisu potisnule tradicionalne, ali ako se taj trend nastavi, za par godina ćemo u ovoj regiji imati situaciju kao u Rusiji krajem ’80-ih i početkom -90-ih, kada je gotovo svi istaknuti novinari imali proameričke stavove, a ostala mišljenja su bila potisnuta neslužbenom cenzurom.

Bez obzira na to što govorili mediji i korumpirani političari, na Balkanu žive Slaveni, koji su još uvijek osjetljiviji na propagandu “europskog dobra protiv totalitarnog zla”, bilo da se radi o zemljama koje su u EU ili koje kane ući.

Prema uvriježenom mišljenju, Sjedinjene Države ne raspolažu financijskim i ljudskim resursima da se dovoljno jako bave Balkanom.

U isto vrijeme, američko veleposlanstvo i CIA šalju u regiju ljude koji nisu upoznati s ovim područjem. Postoje iznimke, ali one samo potvrđuju pravilo. S druge strane, u američkim veleposlanstvima u regiji bukti plamen mesijanskih ambicija. Za njih su pravila demokracije ista za sve, stoga nema smisla zamarati se lokalnim detaljima svakodnevnog života i poviješću. Međutim, tijekom godina je ova praksa zanemarila nacionalne karakteristike lokalnog stanovništva.

M-84AK

FOTO: Ilustracija, komandni tenk M-84K

Narodi regije se zbog toga osjećaju neugodno, frustrirani su i dolazimo u situaciju da se na kraju traži pomoć “braće Rusa”, jer se s njima može srdačno razgovarati, piti i posuditi novac kojeg se ne namjerava vratiti.

Općenito, “duhovno srodstvo” može biti moćan alat utjecaja, ali je ” bratstvo i jedinstvo” odavno nestalo iz politike. Dakle, SAD se više boje same sebe i svojih slabosti, nego povratka Titovog ” bratstva i jedinstva”.

Naravno, situacija u kojoj obje strane, Rusija, ili bolje rečeno, malo onih koji su aktivno sudjelovali u balkanskim poslovima, i SAD u isto vrijeme smatraju se “izgubiti” i “zaostati” na Balkanu je jedinstvena situacija.

U Moskvi, na primjer, na akademskoj razini uopće ne vlada panika, jer je za njih Vučić štićenik globalnog kapitala koji u bliskoj budućnosti namjerava priznavati Kosovo, a Srbiju prepustiti na milost i nemilost Bruxellesu. Tada će Albanci preuzeti sve, ali ne ratom, nego će im Vučić to dati. Stoga u Rusiji mnogi vjeruju da ne treba činiti ništa, budući da će svakako biti protjerani Balkana. Ovi stavovi nisu rijetki.

Međutim, na drugoj strani, sve je više onih u Beogradu koji su uvjereni da je potrebno pričekati da Vojska Srbije dobije i naučiti rukovati s novim ruskim tenkovima T-72 jer se problem Kosova može rješiti samo silom, budući da je to jedini jezik kojeg razumiju Albanci. Samo prije par godina je izgovoriti naglas nešto slično bilo nezamislivo.

U ovim raspravama o “borbama na Balkanu” ima još jedan zanimljiv aspekt, posebno zanimljiv za one koji se dobro sjećaju početka ’90-ih. U to je vrijeme prostor bivšeg Sovjetskog Saveza bio smatran “bojnim poljem” i “zonom konkurencije”. Te su ideje kružile u američkom vrhu. Za SAD je to bio oblik poniženja Rusa i slavlja zbog pobjede u Hladnom ratu. U Moskvi se prvo govorilo da je postsovjetski prostor ruska zona utjecaja, a potom se Moskva počela ponašati bezumno, sve dok nije bila poražena. Međutim, kasnije su se stvari promijenile i sve je završilo drugačije. Dio zemalja je ostao u američkoj sferi utjecaja, poput Gruzije, a ostale su polako prešle u Euroazijsku ekonomsku uniju, Ugovor o kolektivnoj sigurnosti (CSTO) i Šangajsku organizaciju  za suradnju (SCO).

Sada se, kako pišu Stratfor i The New York Times, “područje borbe” pomaknulo s ruskih granica i trenutno je na Balkanskom poluotoku. Tu je i Ukrajina, ali je ta zemlja zaseban klinički slučaj, koja čeka reanimaciju.

Do neke mjere su američki analitičari u pravu. Balkan je bio, jest i bit će ne toliko “područje natjecanja”, nego vječna glavobolja koju sigurno neće izliječiti ni “europska demokracija”, ni ispijanje rakije s Rusima. Postoji puno toga što treba promijeniti u regiji, prije svega u političkim strukturama i na vrhu vlasti, a to nema veze s geografijom.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
109 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
2 godine prije

Čim dođem do dijela teksta gdje se neko poziva na Stratfor ja tu automatski prestajem čitati !

Damir
Gost
Damir
2 godine prije
Reply to  Kajzer Soze

Zašto? Babić je napisao odličan članak.

Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
2 godine prije
Reply to  Damir

@Damir & Laki Topalović ( da ne pišem dva odgovora )

Nije Babić problem i sam tekst koji je inače veoma dobar već moja alergija na jebeni Stratfor na koji se poziva The New York Time u tekstu,pročitaj samo neku Staforovu analizu i njihova predviđanja budućnosti i bit će ti muka od nebuloza koje lupataju,jednostavno ne znam kada su ljudi išta ama baš išta pod milim bogom pogodili,prognoze im se svode na dnevno političke prozapadne pamflete i citate iz nekih CIA-e izvještaja !

Ovo im je dio izvještaja za narednih 10 godina pa sam prosudi :

Rusija……………………. pa tako kao jedno od prvih mjesta na kojem će se osjetiti posljedice onoga što danas pratimo u vijestima, navodi Rusiju koja se ne bi trebala raspasti, ali će po njenim rubovima nastati mnoštvo poluatonomnih regija.
Kao uzroke agencija navodi slabljenje središnje političke vlasti u Moskvi pod utjecajem sankcija, slabljenja rublja, niskih cijena nafte, sve viših vojnih troškova i unutarnjih političkih trzavica. Do nekakve pobune u Ruskoj Federaciji neće doći, uvjereni su analitičari Stratfora, kao niti do izdvajanja neovisnih država, ali u ovom obliku Rusija više neće postojati. Stratfor na osnovu toga predviđa novi problem, a to je osiguravanje nuklearnih i lansirsnih postrojenja koja su razmještena diljem ogromnih ruskih prostranstava. Jedina sila dovoljno moćna doskočiti takvom problemu bio bi SAD, i to strategijom koja danas definitivno ne postoji, ali bi se mogla u takve regije umiješati ili vojno ili s nekakvom političo-ekonomskom strategijom kojom bi uza se vezalo lokalne vlade.

Kina …………………………..Za Kinu se definitivno ne može reći da je u ikakvoj krizi, ali se njen vrtoglavi dugogodišnji ekonomski rast polako smanjuje, što će vladavinu komunističke partije, neraspoložene za drastične političke promjene, staviti na muke. Dodatni unutarnjepolitički konflikt trebao bi biti i to što je dosadašnji rast bio ograničen na dijelove zemlje uz obalu i duž delte rijeke Jangce. Za pretpostaviti je da će nerazvijena unutrašnjost također tražiti svoje, vjerojatno će to i dobiti, ali će to naići na protivljenje razvijenih krajeva. A takva podjela znala je biti mjesto političkog razlaza u dugoj i bogatoj povijesti Kine.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  Kajzer Soze

Potpuno se slažem, neka se oni ostave svojih analiza i teorija, Balkanci bi trebali malo uključiti mozak i samo poručiti, tko izgradi više tvornica-fabrika, otvori više radnih mjesta i poboljša standard taj će imati veći uticaj u regijonu. Sva ostala nagađanja, zveckanja oružijem i teoretizranja odmah sterati u 3pm.
Kina, ekonomski rast se smanjuje, pa normalno da se smanjuje, kako bi rast svake godine mogao biti veći npr. 3%, koliko je to za par godina? Ne može više rasti, rasti za koje tržište, za koga, za što, nema vječitog rasta.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Kajzer Soze

Pa ti preskoči. 🙂 Npr., uz svu mučninu, treba pročitati Veliku šahovsku ploču Brzezinskog ili Stratfor ili Foregn Affairs. Tu se odaju smjernice vanjske politike USA.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije

A da okrenemo ploču pa da poput Kolumba ponovo osvojimo novu Indiju, pardon, Ameriku ?
Samo je pitanje, što će nam !?

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije
Reply to  Mikojan

Jebo Kolumba. Vikinzi su šutili, a on seronja se morao odmah pohvaliti da je ljetovao na Karibima.
Dobro da nije bacio i koji selfi.

Mak
Gost
Mak
2 godine prije
Reply to  Kajzer Soze

Priča je sledeća! Umjetno izazivaju krize na ex-yu području, sa izmišljenim pričama i svojim poltronima tipa Plenki, Zaev, Izetbegović,…! Ljudi od 13 Rusa, 3 vatrogasna vozila, 2 čamca, i možda 100-naj paketića prve pomoći stvaraju neke baze, nekakve prijetnje, bla, bla,….! A sve to kroz medije provlače “patriote” i “intelektualci”, tipa Marića,…….! Poyyy

Treci covjek
Gost
Treci covjek
2 godine prije

i pijandura Juncker je isto poceo slicno lajati. Samo neka se oni ostave nas, neka se bave Iranom ili sl. ako vec moraju

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  Treci covjek

Iran neka ostave na miru, neka idu doma, neka zaposle svoje beskučnike i Maksikance.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
2 godine prije

Lajanje na mjesec i fantazmagorije.
Hrvatska i Albanija članice NATO od 2009., nedavno ušla Crna Gora, a nečlanice NATO-a i EU (Srbija, Bosna, Makedonija) i sa istoka i juga u okruženju NATO članica (Bugarska, Rumunjska, Grčka), Kosovo pod potpunom kontrolom izuzetnih, svi masmediji na Balkanu prozapadnjački.
Zna to vrlo dobro i Rusija.
Ovdje se sigurno nikome ponovno ne gine, naročito kada se vide posljedice rata u devedesetima, gospodarska pljačka nakon toga, prezaduženost, slab standard, nezaposlenost, demografija, nesiguran posao, stanje pravosuđa, masovni egzodus…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Tupko Glupko

Slažems e s tobom, ali, ne znam ti godište, tko je vjerovao da je moguć rat 90-ih npr 82. ili 83. Lako oni to izmudruju, sad pa sad.

Sunseeker
Gost
Sunseeker
2 godine prije

Laki Topalovic ne želim se praviti pametan ali ako se dobro sjećam oko 85 se znalo da će biti rata. Ne javno već u određenim krugovima. Bio sam klinjo i nisam shvaćao šta je rat ali da ti ispricam priču ne bi vjerovao.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Sunseeker

određeni krugovi definitvino, narod ne… kasnije sam saznao u mom gradu čak i koji krugovi. ne baš 83. ali kasnije dok još uvijek nije bilo naznaka, a Kosovo i neredi su nam bili isto “blizu” kao rat Iran-Irak. Krugovi da, koji su u tome i sudjelovali, ljudi ne.

Sunseeker
Gost
Sunseeker
2 godine prije

Davne 84 ili 85 u osnovnoj školi je dečko pitao, ajde reci mi na kojoj strani ćeš biti kad dođe do rata. Imalo se tada 8 godina. Taj dečko je bio sin oficira JNA.Išao sam u eksperimentalnu školu u kojoj su većinom bili djeca oficira. Još tada se znalo da netko kuha nešto samo tko bi to vjerovao. Kasnije kad su prve granate padale po nama sjetio sam se priče i pitanja.

3rex
Gost
3rex
2 godine prije
Reply to  Sunseeker

De ne seri!!

Buzz
Gost
Buzz
2 godine prije
Reply to  Sunseeker

Sunseeker aj nemoj molin te pricat pricu. Znam ja dobro sta je bilo 85.

Sunseeker
Gost
Sunseeker
2 godine prije
Reply to  Buzz

Buzz….Prosvijetli me, nemam ništa protiv.

mmne
Gost
mmne
2 godine prije
Reply to  Buzz

1985…sigurno nije bilo nikakve naznake medju gradjanima sfrj o ratu …da li su znali vrhovi vlasti… ne znam , da li se radilo na raspadu sfrj definitivno.. da , spolja svakako, iznutra ne bi uspjelo….´ajd sad bilo je sto je bilo , sada poslije 28g i prebivanja sirom svijeta…odgovorno i samouvereno tvrdim da u istoriji nije bilo bolje koncipirane ( a i u prilicnoj meri to i sprovedeno) drzave od sfrj….nema te tvorevine na vidiku….
tako da ako danas niko ne vidi nekakav novi rat ne znaci da ge eventualno nece biti…neko to zna…

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  mmne

@mmne- Još je početkom osamdesetih, u vrijeme nestašica svega i svačega, bilo jasno da SFRJ, onakva kakva je tada bila, neće dugo. Normalni ljudi nisu mislili da bi mogla pasti krv, najposlije cijele su generacije odgajane na bratstvu, ali je bilo izvjesno da je nužan neki reset.
Nažalost nacionalisti su to iskoristili da razbiju zemlju i okoriste se.

Buzz
Gost
Buzz
2 godine prije
Reply to  Piretis

Piretis 80tih nije bilo nikakvih nestasica. Ne zaglupljuj ljude. Tih se godina zemlja otvarala u svakom pogledu. Duty free shopovi su nicali po svakom kantunu u zemlji, uvozilo se, svega je bilo. Turizam, brodogradnja, industrija, skolsstvo, zdravstvo islo je tih godina do neslucenih razina. Danas o tome mozete samo sanjati. Zemlja je bila demokratizirana gotovo u svim aspektima drustvenog zivota. Nikad slobodniji nismo bili ni prije ni kasnije. To je najsjajniji period naseg postojanja. Pa nismo svi zaboravili kako je bilo i kako se zivilo.

Nik
Gost
Nik
2 godine prije
Reply to  Buzz

Nisi u pravu ja sa svojon nonon san se diza u 5 uri ujutro jer je svatko moga dobiti 2 kese mlika pa smo tada ja i ona dobili 4 litre ne kazem da je sada bolje ali to nikada necu zaboraviti nije dugo trajalo ali ja se sican da je nestasice mlika bilo a ja ko klinjo u redu a sta se tice 85 ne znam ali znam da je 88 kada mi je otac radija u iraku reka da su mu rekli da ce biti rata to je ono sta se ja sican..

Sunseeker
Gost
Sunseeker
2 godine prije
Reply to  mmne

Mmne…među građanima nije bilo naznake ali bilo je podjele tko je koja nacionalnost,barem u mojoj skoli. Kao sto sam napisao post prije da me prijatelj pitao na kojoj ću strani biti još 1985 a imali smo 9-10 godina… on je mogao to samo čuti kod kuce jer je sin oficira JNA. Znači pričalo se još i tih davnih godina samo u određenim krugovima.

mmne
Gost
mmne
2 godine prije
Reply to  Sunseeker

to sto je bila podeljenost to je poznato…svuda od sporta pa nadalje…ali rekao bih podeljenost u zajednistvu….da li mislis da su jajoglavci, koji su zdusno razbijali zemlju,ljudi normalni ili je banda placenicka , koja je uspjela da potpali najnize porive neukih….dok su uceni cutali i govorili ne ….ne moze biti rata…9-10 godina ? budimo ozbiljni…to su radili instruisani spijuni i razbijac a ne djecai….kakogod…da se je narod, obicni gradjani, sto pitao…rata ne bi bilo….ne znam kako ce sada biti…

Nik.
Gost
Nik.
2 godine prije
Reply to  Sunseeker

Sto je bilo 1971 i sto je to “mas pokret” Savka D. K. Molio. bi vise informacija o tom. Hvala.

Nik
Gost
Nik
2 godine prije
Reply to  Nik.

De prijatelju promini nadimak da nas ljudi ne brkaju ode fala..

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  Sunseeker

Sunseeker u pravu si apsolutno. Od rođake muž je bio sin pukovnika i pred rat im je rekao djeco da znate što će biti bolje je da idete odavde. Đono Štulić je izjavio u sred Sarajeva da će sve ovo goriti, dva puta, pošto ga tip nije shvatio prvi put. Imaš to na dokumentarcu o Azri.

Buzz
Gost
Buzz
2 godine prije
Reply to  mmne

Amen! mmne svaka cast. To i ja tvrdim.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije
Reply to  Sunseeker

Štulić je govorio da će se sve to raspasti, ali nitko mu nije vjerovao.
(Dobro, i njegov ćaća je bio u JNA)

Buzz
Gost
Buzz
2 godine prije

Tocno ali je on to govorija sa aspekta korupcije u vlasti koja je pocela uzimati maha. A sta se sad sve ne raspadne i ne odemo u 3PM kad je korupcija i izdajstvo postalo epskih razmjera? Necemo, jer upravo ovakvi sje..ni trebamo zapadu. Kako ce nas drugacije pokorit nego ovako? YU je unistavana kombiniranom tehnikom iznutra i izvana.

Rados
Gost
Rados
2 godine prije

Dzoni Stulic kao prorok? Svi govore – mora neko i da toboze pogodi! Pri cemu je Stulic zapravo uvijek bio opsjednut – ruskom opasnoscu! Rusi dolaze – tako je govorio Dzoni! Drugo, smijesno je govoriti o oficirskoj djeci koja su u kuci cula sta ce biti! Kao da je neko njihove oceve zarezivao, ti su znali samo ono sto su na tv-dnevniku culi i vidjeli. Osim toga, tih 80-ih i Dzoni se blizio svojoj 40-oj, tesko da je tog vec matorog rokera mogao oblikovati njegov otac! Mada, ima tu nesto drugo, vezano za oficire u ondasnjoj Jugoslaviji. Njihova djeca jesu bila medju avangardom, u muzici, umjetnosti. I Marina Abramovic je dijete oficira, cak mislim i narodnog heroja. To ima veze s tim sto su oficiri u prosjeku zivjeli bolje od drugih, pa su i njihova djeca bila u ponecemu ispred svojih vrsnjaka. I okretala su se cesto – protiv vrijednosti koje su zastupali njihovi roditelji! Socijalisticke ideje u carskoj Rusiji sirili su mladi plemici, idealisti – a idealista mozes biti samo kad si materijalno obezbijedjen. Napokon, cak i 1991. vecina ljudi mislila je da rata ipak nece biti. U svakom slucaju, nisu dosli Rusi – koje je ocekivao meni inace drag Dzoni.
Za kraj, srdacan pozdrav svima – nedavno sam otkrio ovaj forum, i mislim da je najbolji od svih u ovom trenutku, na cijelom podrucju bivse Jugoslavije!

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  Sunseeker

Iskreno, ja sam u nekim krugovima to čuo još početkom 83. ali ne u kontekstu odvajanja republika već nešto u stili vojnog udara i preuzimanja vlasti ali tad me je više zanimalo koja će mi staviti noge na ramena i gdi se pije i partija do jutra. Kakva politika, rat, gluposti, bilo je važnijeg posla ! 🙂

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Tupko Glupko

Ne mora nuzno biti pucnjave…
Pitat ce nas gdje zelimo biti i dace nam kratak rok…
Najgore je sto ce nas tjerati na nekakve politicke,ekonomske ratove,kvariti dobre odnose,drzati u napetom stanju…
Ustvari sve sro rade i sada samo puno obimnije…

repka i pivo
Gost
repka i pivo
2 godine prije
Reply to  Tupko Glupko

Koliko su su svi mediji prozaapadnjacki je upitno. Nekidan san gleda otvoreno o siriji na htv .od 5 gostiju svi su tvrdili da kamijskog napada nije bilo. Pogledajte kolikose samo prikazuje ruskih filmova u zadnje vrijeme na htv. Gostuje ruski ambasador kod boljkovica. Desnica govori o tome kako su englezi krivi za velikosrbsku agresiju dok su rusi zahtjevali od milosevica miran razlaz i prodavali hrvatskoj oruzje za vrijeme embarga. Oni koji govore protiv rusije koriste tako glupe argumente da je i to ruska propaganda. Po meni su rusi vec dobili rat na balkanu

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
2 godine prije
Reply to  repka i pivo

U kontakt-emisijama na htv-u može se čuti istina, ali informativne emisije uredno prenašaju zapadnjačku propagandu.
Ovo što kažeš da su Rusi doblii rat na Balkanu, smatraš u glavama ljudi.
Nije to samo ovdje, isto je i drugdje u Europi i svijetu, jer je toliko idiotskih poteza Zapada u zadnje vrijeme napravljeno, da se nameće zaključak sam po sebi da to rade namjerno.
Kao da to rade reda radi tek toliko da pravdaju unaprijed programirani svjetski rat, ili su i sami došli do zaključka da su na krivoj strani.
Meni je nevjerojatno da se Trump i Putin nikako ne mogu sastati skupa sa ministrima vanjskih poslova na nekom neutralnom terenu i čitav dan ili dva razglabati da rasčiste nesuglasice, a ne se naći u prolazu negdje na pet minuta na marginama nekog samita.

mmne
Gost
mmne
2 godine prije
Reply to  Tupko Glupko

slusaj…jedna stvar je sto je zapad , iako idiotizovan, pomolio glavu i pocinje uvidjati nesto sto je nama zahvaljujuci posebnom karakteru jasno… a drugo je problem nametanja “istine” i progonu i diskvalifikaciji onih sto to drukcije(istinito) vide….nece na zalost ta istina sama zazivjeti , osim okrutne lazi spremne na sve ( olicene u pseudoelitskim oligarhijama) tu su i tzv korisni idioti…te uopste idioti koji koce istinu….mnogo tu posla ima….hm..

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  repka i pivo

Što god mi pisali i snivali ali najbolji period za Hrvatsku je bio za vrijeme Austro-Ugarske i kako god to zvučalo, SFRJ. Pa sad nije teško pogledati tko je razorio Austro-Ugarsku a onda i tko je razorio SFRJ, Srbija je bila u oba slučaja jedan od glavnih igrača, a tko su im bili saveznici, Rusi nisu. To što se sada pozivaju na vjeru, pravoslavlje je vrlo labavo i baš ništa ne znači. Ukrajinci su pravoslavci također.

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije
Reply to  Mikojan

Kako kome u Austrougarskoj. Volimo spomenuti da su oni uredili zemljišne knjige i gradili infrastrukturu. A isto tako niakd nije bilo više boleščine i iseljavanja nego za cara. A sama zemlja je bila uređena kao dvije zemlje kojima je jedina spona bio car.

Splićo
Gost
Splićo
2 godine prije
Reply to  Tupko Glupko

Kad se veliki tuku mali se trebaju sakriti ispod stola da ih veliki ne pregaze, a ovo miriše na novi balkanski rat. Opet će letjeti perje na brdovitom Balkanu.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  Splićo

Zašto i za koga, iz kojih interesa, misliš podjeliti će se Bosna? pa će Srbija doživjeti odvanjanje Vojvodine i još koje “pokrajine” a Hrvatska, pa njoj je odavno predviđen “raspad”, dovoljno je pogledati “krunu” iznad grba i sve je jasno.

Splićo
Gost
Splićo
2 godine prije
Reply to  Mikojan

Mi smo mali i beznačajni. Naši političari se prodaju za sitne novce. Nije bitno kome, samo daj lovu. Zašto stara planina Balkan? Germani hoće na jug, Rusi hoće na jug, Englezi ne daju na jug, Francuzi ne daju na jug. Rusi su par puta pokušali doći do Mediterana na kupanje. Najbliže što su došli je preko saveznika iza drugog rata mislim da je bilo nešto sa Albaniom. Ali je to brzo puklo. Sjeti se berlinskog kongresa, krimskog rata. Sada će opet probati preko Bosne ponosne. Mile švercer se iskupio i prešao na tamnu stranu u nato i na taj način zatvorio Rusima izlaz na more. Srbija im je kao nekakva odskočna daska ali Englezi drže srbiju pod svojom šapom još od prvog rata kao glavnog mutikašu. Uvuki su Jugoslaviju u drugi rat sa insceniranim pučem. Kad je princ Pavle bježao ispratio ga je engleski ambasador. Petar je pobjegao u London i postao pijandura, nije bježao braći Rusima. Kad se srbi izmaknu malo ovi im ubiju premijera ili ga bace u Haag ili im otkinu komad zemlje. Namjestili su im usranog kralja za glavnog špiju. Srbija je odavno u nato samo to još uvijek ne znaju. Tako da ostraje samo ugojeni Dodig preko kojeg će nešto probati, ali i on će se prodati za pravu cifru. Živi bili pa vidjeli.

Rade_s
Gost
Rade_s
2 godine prije
Reply to  Splićo

Odlican komentar.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  Tupko Glupko

Nato je zlo

3rex
Gost
3rex
2 godine prije
Reply to  Tupko Glupko

Svi potrebni sastojci za rat su tu, sad jos dodati pravo vrijeme i mozes poceti kuhati!

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Hop , eto i nas opet na mapi bjelosvjetskog cirkusa….
Bilo je vec i vrijeme ….

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Alen

Što neko napisa nekidan nakon Sirije: “Što nas ne raketirate, pa nijesmo šugavi?”

tuf
Gost
tuf
2 godine prije
Reply to  Alen

Ja bih bio sretniji da nas barem jednom u povijesti ostave na miru. Zaobiđu, kao Švicarsku. Barem je*eno jednom !

Sunseeker
Gost
Sunseeker
2 godine prije

Možda se Balkan još i probudi kad Ukrajina pukne financijski i politički do kraja. Ipak se zna da pored prijatelja eukenjaca i usronja ne trebaju neprijatelji…. Jedino je problem ako balkan nije spustio hlače i gaće kao hrvatska toliko nisko da više nema podizanja.

mmne
Gost
mmne
2 godine prije
Reply to  Sunseeker

eh da je samo hrvatska ( kako ti kazes)….svi i mnogo veci medju njima su vec bez gaca i hlaca!

Sunseeker
Gost
Sunseeker
2 godine prije
Reply to  mmne

Mmne…spominjem hrvatsku jer sam tu odrastao i kao dijete cijeli rat proveo u Slavoniji te svašta vidjeo, čuo,doživjeo,zapamtim prije priču i koja je priča sad na snazi. Za ostale države se baš i ne interesiram ako ne moram ali kod nas su baš pretjeralii sa pede@lukom, eto premijer nam se javno drpa na Tv.

Xbe
Gost
Xbe
2 godine prije

Babiću zlatni dive!!!

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

prije samo četiri godine amerikanci su govorili o potrebi diversifikacije europske opskrbe plina. pa su pri tome spominjali neke plinovode od katara preko turske do europe. danas se toga rijetko tko i sjeća. zašto. odgovor je vrlo jednostavan. za takvo nešto im je potrebna sirija koju su izgubili. dakle, moje mišljenje je da bez sirije i balkan gubi svoj geostrategijski značaj. ova povika više ima za cilj da se obezbijede neki gospodarski interesi pojedinaca poput olbrajtove, klarka itd. a koje imaju na kosovu

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

Dao Bog. Gledo sam nekidan onog Marića na BG televiziji. Gosti, koji brane Kosovo, na kraju se slažu da ne znaju što bi s njim da hipotetski postane dio Srbije. imali bi 2 milijuna socijalnih slučajeva, svima bi morali dat pasoše, dokumente, slobodu kretanja, zapošljavanja, …. zapravo kao vole Kosovo, ali bi ga uzeli, ako može bez Albanaca. E jbg sad.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

A sami Albanci su 80% spremni na rat. Definitivno, oni iz Albanije. A 2015. Edi Rama reče za televiziju Klan Kosove: ” Ujedinjenje Albanaca u Albaniji i na Kosovu je neizbježno i neupitno. Pitanje je kako će se dogoditi. Hoće li se to dogoditi u kontekstu EU kao prirodni proces ili će se dogoditi kao reakcija na sljepilo ili lijenost EU? EU oklijeva oko uvođenja bezviznog režima za Kosovo, iako bi Bruxelles trebao razmišljati strateški i tražiti da Balkan postane dio Europske unije što je prije moguće. Onda će, naravno, sve nacionalnosti na Balkanu biti zajedno, bez potrebe da se bave pitanjem granica“.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

to je ono čega se i boje. rusija je poručila da bez obzira na mišljenje vlade srbije rusija neće priznati kosovo a to znači da kosovo neće biti član ujedinjenih naroda. a kakva vremena idu lako bi kosovski albanci mogli dobiti ulogu kosovskih srba

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

Ajde onda ovako, Albanija napadne Kosovo, istjera tuđince, Kosovo nestaje i sve se zove Albanija (Shiptaria), bi rekli vojno anektirali Kosovo. OK, pre ekstremno, ajdemo drugačije, referendum na Kosovu o pripojenju Albaniji, referendum prođe i nek se Albanija prca sa njima. Pošteno ?

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
2 godine prije
Reply to  Mikojan

Albanci se ne vole baš sa Kosovarima. Albanija ima manje stanovnika nego mi, a i natalitet im je tu negdje. Zemlja im se jako ubrzano razvija, što će im zaostalo Kosovo.

Đuro
Gost
Đuro
2 godine prije

sjeti se samo drugog svjetskog rata i sudetskih Nijemaca

ray
Gost
ray
2 godine prije

Kojih dva miliona…1.25 miliona ih ima,65% nezaposlenost mladih albanaca,rade na severu kosova po nekad i po srbiji gradjevinu i ostale teske poslove koje niko nece za 5 evra dnevnicu. Inace sam sa Kosova pa znam sta se radi,da nema sverca,para iz inostranstva od iseljenika i mafije,skapali bi Albanci od gladi. Inace,odliv im je ogroman,oko 40 000 godisnje,zadnjih nekoliko godina im je otislo 180 000 ljudi. Svaki dan iz Pristine za zapadnu evropu ode 10 do 20 autobusa. Gotova je ta prica o njihovih 2 miliona,isto ko i onoj nas i rusa 300 miliona (nikad nisu ni prebacili 1.5 miliona u Srbiji). Svi se iseljavaju. I Novi Pazar ima vise umrlih od rodjenih i to bez iseljavanja. Prosla su vremena kad se hranilo kuce da te ujede,svet se krece ka nekoj velikoj promeni na mnogo nacina.

Željko
Gost
Željko
2 godine prije
Reply to  ray

@ ray Od 169 općina u Srbiji, u prošloj godini je samo pet imalo pozitivan prirodni priraštaj. Novi Pazar, Sjenica i Tutin vodeći su, ako se u obzir uzme broj rođenih beba na ukupni broj stanovnika. S druge strane, broj beba rođenih u Prokuplju rekordno je mali i više nego prepolovljen u posljednjih četvrt stoljeća! Srpski je lagati, po ocu vaše nacije Dobrici Ćosiću, zar ne ?

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
2 godine prije
Reply to  Željko

Samo 168 općina u Srbiji? Mi u Hrvatskoj na 4 milijuna stanovnika imamo 428 općina i 128 gradova, vjerovali ili ne.

jupiter
Gost
jupiter
2 godine prije
Reply to  Tupko Glupko

kojih 4 miliona…? racunas i one odseljene?

repka i pivo
Gost
repka i pivo
2 godine prije
Reply to  jupiter

Racuna i na odseljene i na doseljene s kosova

mmne
Gost
mmne
2 godine prije
Reply to  Željko

nisi u pravu….iseljavanje je veliko kod albanaca i muslimana-bosnjaka…rade to organizovano….prirodni prirastaj….sta ti vredi kad sve sto se rodi je nadmaseno onim sto ode…hm…
a gdje si nasao taj cosicev navod? da nije to hrvatski slucajno….mada mislim da je u biti balkanski…..

Treci covjek
Gost
Treci covjek
2 godine prije
Reply to  Željko

Cemu vrijedjanje ovom zadnjom recenicom? Ako ste htjeli nesto dokazati, onda ste trebali dati neki dokaz i izvor, a ne odmah prijeci na vrijedjanje po nacionalnoj osnovi. Nadam se da ce Redakcija ovakve poput vas ukloniti s portala, imate Imbex i sl. za ispucavanje nacionalnih kompleksa.

mmne
Gost
mmne
2 godine prije
Reply to  Treci covjek

imas pravo evo ja moje povlacim…nadam se i prethodnik…ne treba to…

ray
Gost
ray
2 godine prije
Reply to  Željko

Da,kao sto je po hrvatski biti nacionalsovinista? 😀
Novi Pazar je opstina. Na selu ljudi imaju dosta dece. U samom Pazaru gradu to nije vise slucaj. Sta tu nije jasno?

Đuro
Gost
Đuro
2 godine prije
Reply to  ray

Nas i Rusa i Kineza 1.5 milijardi

Valter
Gost
Valter
2 godine prije

Nadam se da smo nešto naučili iz devedesetih i da se nećemo dati uvući u njihovo spletkarenje … iako pjesma kaže ‘oduvjek je bilo budala i rata’

nime
Gost
nime
2 godine prije

rat ili migranti.
na….. smo kako okreneš.

Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
2 godine prije
Reply to  nime

@nime

Ima i treća opcija tj. da mi budemo migraniti , kad mogu Arapi da idu u EU da im liberali glade jaja možemo i mi da im se malo naklatimo na grbaču 🙂

nime
Gost
nime
2 godine prije
Reply to  Kajzer Soze

možemo i ovako: hrvatska objavi rat makedoniji, srbija sloveniji, slovenija bosni i onda imamo “rat” a nemamo migrante jel oni, jelte, ne smiju u ratne zemlje…
a da će ih bit budite sigurni, već su ih najavli par milijuna, navodno se turska već puni…

Buzz
Gost
Buzz
2 godine prije

Nije zanista neki dan Pompeo dava prorocke izjave da ce na zapadnom Balkanu ( to oce rec Srbiji ) tec krv u potocima uskoro. Potrudit ce se oni svojski. Imaju oni za to korisne idiote Albance i Sipce. Mogu sta oce. Pa aj ti kume izbjegni rat. Ratovalo ti se il ne ratovalo, na kraju ces bit involviran. Toga je mene straj. A sta se tice Supkoustoga, siguran sam da ce on nac nacin da izda vlastiti narod i upropasti zemlju do kraja. Putko ga procita pa ga nije pozva na inauguraciju. Kusturica ce sigurno bit tamo na festi. Koja bruka za Supkoustoga? On ide Erdi u posjetu. Nasa je pravu kompaniju za druzenje. Gledat ce se u oci i lagat jedan drugoga. Dobro, Srbi kad se vi planirate budit iz te vase letargije? Kad cete se dignit na noge da zaustavite vise ovo gazenje i ponizavanje vlastita naroda? Di je kraj tom mazohizmu, covice?

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  Buzz

Ni mi nismo ništa bolji. Plaćamo plaćenike u Afganistanu, Kosovu, Kuvajtu, Litvi, Poljskoj i kako je najavija ministar Ugroza u Libanonu.
Karma is a bitch.

Treci covjek
Gost
Treci covjek
2 godine prije
Reply to  Buzz

Ja bih pitao Mesica hoci li biti rata

Buzz
Gost
Buzz
2 godine prije
Reply to  Treci covjek

Hahahaa nije ti ni ta losa, posto ionako u zadnje vrime obilazi zemlje bivse YU i misionari. Siri svoju istinu ko apsolutnu. Malko je komunista, malko fasista ovisno ko vise plati. Cudo da ne promovira svoj poznati best-seller “ Kako sam rusio Jugoslaviju” a Srbi krivi za sve.

Đuro
Gost
Đuro
2 godine prije

Ne treba gubiti iz vida da zapadu treba jedna vojno politička pobjeda nad Rusijom.Prostor bivše Jugoslavije je idealan za tako nešto.Jedine otvoreno proruske i antinato države(republike) na Balkanu su Srbija i R.Srpska,koje imaju i skupštinske deklaracije o neutralnosti.BiH nije uvela sankcije Rusiji zato što Republika Srpska nije dozvolila.Sve ostale zemlje bivše Jugoslavije su uvele sankcije Rusiji i sve su ušle u NATO.Osim što je Makedonija zbog imena spriječena da uđe u NATO dok se ne dogovori sa Grčkom.Vrlo je moguće da će sa daljnjim pogoršavanjem sukoba zapad-Rusija,zapad iscenirati nekakav problem na Kosmetu ili u BiH da bi mogao da se umiješa i pokori Srpsku i Srbiju i to predstavi kao vojno političku pobjedu nad Rusijom.Ne zaboravite i vehabijske enklave širom BiH,čak i po R:Srpskoj.Vidimo ovih dana da za bombardovanje više nije potreban dokaz hemijskog napada,dovoljno je da par zapadnih medija objave nešto što se nije ni dogodilo.Sve države članice NATO pakta,odnosno njihove vlade su prihvatile zdravo za gotovo ono što su Ameri i Britanci rekli.
Kada se sutra nešto ovdje desi sve će vlade u regionu bez ikakve sumnje prihvatiti šta im se bude reklo iz Brisela ili Vašingtona.I ukoliko NATO interveniše,zemlje regiona koje su u NATO će učestvovati.Pa vi sad vidite.

Buzz
Gost
Buzz
2 godine prije
Reply to  Đuro

Djuro, dobro zboris. Slazem se sa tvojom procjenom. I onda ce opet klat brat brata za tudje interese. Ma nismo ni zasluzili bolje. Guba smo. Nisu veliki narodi zanista veliki. Nisu oni sebi dozvoljavali da ih se dili i okrece jedne na druge, nego su cuvali jedinstvo i pravili velike planove za svoju buducnost. A mi trcimo tudjinu da mu sluzimo i bez da nas i zamoli. Eu je najbolji primjer za to.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  Đuro

Đuro ,ne znam gdje živiš ali što se tiče RS- a iz prve ruke ti mogu reći sve što možemo je biti proruski orjentisani ,ništa drugo.Šta će uraditi NATO ? Poslati HR vojsku da okupira RS ? Neće ,nema potrebe jer je okupirana .Dodik trkelja,nebitan je i Rusima i zapadu zato ga Rusi ne uzimaju za ozbiljno a zapad ne dira.Prodaje maglu i omogućava banksterskoj mafiji da iznosi ovo malo dobara što je ostalo.Rusija je nestala sa balkana.Grozno jest ali je tako ,znaju to i oni.Jedina nada ako uopšte postoji je Srbija ,opet kažem sve je to tanko …Jedino po čemu se Rep.Srpska pa i Fed.BiH razlikuje od HR npr je što medijski prostor nije baš toliko zatrovan antiruskom histerijom,mada i u Hrvatskoj ima pomaka i to velikih u odnosu na prošle godine.

Đuro
Gost
Đuro
2 godine prije

Tadmure ne govoriš istinu,
Rusija u savjetu bezbjednosti Ujedinjenih Nacija brani položaj Republike Srpske.I ne dozvoljava da kroz sistem Ujedinjenih Nacija prođe bilo šta što se kosi sa interesima R.S.
Čak je Rusija uložila veto na britansku rezoluciju o Srebrenici.
Rusija je pored toga i članica PIK grupe zemalja za implementaciju mira u BiH i kao takva je bezbroj puta spriječila ostale zemlje članice PIK-a da nameću rješenja u BiH koja nisu u skladu sa interesima Republike Srpske.Upravo je djelovanje Rusije i njihova podrška omogućila da vlada R.S. i Milorad Dodik,predsjednik R.S.,potpuno zaustave razgradnju institucija RS i obesmisle položaj visokog predstavnika kao i njegov uticaj.
Rusija je na Balkanu prisutna između ostalog i kao garant rezolucije 1244 savjeta bezbjednosti UN.,kojom Ujedinjene Nacije garantuju suverenitet Srbije na Kosovu i Metohiji kao dijelu Srbije.
Ovo o 1244. i spremnosti da se u skladu sa tim odnosi zvanična Rusija je lično Putin potvrdio,
kao i Lavrov više puta.
Sem toga Rusija je prisutna i preko investicija.Kako tvrdiš da živiš u R.S. sve gore navedeno ti je jako dobro poznato što znači da svjesno lažeš u svom komentaru.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  Đuro

Đuro ,otkud ti pravo da nekoga etiketiraš kao lažova?Za rezoluciju o Srebrenici si u pravu a i dijelom za investicije ,dakle jedan dio ostalo su tvoje baljezgarije ( ako ćemo tako komunicirati) nije problem,ja sam prilagodljiv. Čuj njega: “” suverenitet Srbije na Kosovu””. ?..i “” razgradnja institucija RS i predaja nadležnosti na nivo BiH “”?..Ti imaš svoj šablon kojeg meni je pada na pamet da pomijeram,neću se sa tobom natezati samo ću te pitati šta bi se epohalno desilo bez Ruskog veta?Ništa ,Srbi su babaroge sa i bez tih sranja.Je li tako? Prijatelju moj ,Rusa na Balkanu pogotovu u BiH nema ni u tragovima ( ako ti je rafinerija u Brodu mjerilo onda si površan) .BiH i Kosovo su feudalni posjed dvije porodice: Medlin Olbrajt i Bila Klintona.To ti je sva istina,Čitaj pažljivo komentare,ja tebi neću reći da lažeš ,loše si informisan i vjeruješ u šarene laže.Doduše,ima Rusa u RS-u: folklor Kozaka od koji su Ezher Beganović i ekipa sa BN tv i stvorili specnaz ekipu koja će zgaziti sve od Banjaluke do Dubrovnika.?

Koba
Gost
Koba
2 godine prije

Tadmure pusti taj “blesavi” folklor pumpadžije, botoks, i kozake. To nije bitno. Ali činjemica je da su određeni procesi koji su vodili prema razgradnji RS i općenito konstitutivnosti srpskog i hrvatskog naroda u BiH zaustavljeni. Tko je prvi ustao protiv toga do Milorad Dodik, a tko bi drugi dotičnom osigurao pozadinu za taj čin do Rusije. Kako bilo dok je uticaj Rusije, ili bilo koje druge sile, pozitivan ja ga podržavam. OHR je toliko zla posijao među narodima i mladima (od kojih su pojedini mnogo obećavali) da je krajnje vrijeme da se odreknu svojih astronomskih plaća (i za europski standard), spakiraju svoje dizajnerske kofere i odu odakle su i došli.

Đuro
Gost
Đuro
2 godine prije

Pa lijepo sam ti objasnio da se upravo na primjeru Republike Srpske i Srbije vidi da se Rusija nije povukla sa Balkana,naprotiv.
Čak ti nisam pomenuo one mig-ove.
Kako si sam rekao živiš u R.S. i sve to znaš i bez mene, pa zašto tvrdiš da nema pozitivnog uticaja Rusije,može se objasniti samo svjesnim poricanjem činjenica što se kratko naziva laž.

Buzz
Gost
Buzz
2 godine prije

Mislim da se ne triba svadjat oko toga koliko su Rusi prisutni na Balkanu kad njihova UN veta za tzv. “medjunarodnu zajednicu” ne znace nista odavna. RS koliko ja vidim je u jadnom polozaju, a oslanjanje na Srbiju nije od velike koristi kad ce Pizdousti svakako unistit i ovo malo sta je ostalo od Srbije. Jedino ako se BG probudi ali nisam bas sigur….Svakako, razumljivo mi je da cete bit oslonjeni na Srbiju kad realno i nemate na koga

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije
Reply to  Buzz

Buzz, hvala Bogu da neko shvata sta sam napiso.

Koba
Gost
Koba
2 godine prije
Reply to  Đuro

Točno. Rusija se aktivno uključila u rad PIC-a koji je do tad, pogonjen zaljevskim dolarima, ludovao po institucijama i ustavu države. To vrijeme obilježava otvorena podrška stvaranju unitarne BiH od strane predstavnika međunarodne zajednice koji su ilegalnim potezima rušili daytonskim ugovorem garantirana prava hrvatskog i srpskog naroda kao 2 od 3 temeljna naroda BiH. Tim potezima narušeno je i ono malo povjerenja i nade što se od sukoba obnovilo, osnažene su nacionalne stranke i njihova retorika, te je politički pluralizam postao luksuz koji si niti jedan od naroda (pogotovo najmanji hrvatski) ne može priuštiti. Danas se stanje, barem što se visokog predstavnika i OHR-a, promijenilo. To oni i sami priznaju da više nisu moćni kao nekad i da više ne mogu gurati dosadašnju politiku, što odeđenim ultranacionalistima iz bošnjačkog političkog kruga koji su se na nju navikli jako teško pada.

Željko
Gost
Željko
2 godine prije
Reply to  Đuro

@ Đuro R.Srpska nije država! Bosna i Hercegovina je država, a RS je entitet (dio) države Bosne i Hercegovine!

Đuro
Gost
Đuro
2 godine prije
Reply to  Željko

@Željko Pročitaj bolje,napisao sam republika:
“Jedine otvoreno proruske i antinato države(republike) na Balkanu su Srbija i R.Srpska,koje imaju i skupštinske deklaracije o neutralnosti.BiH nije uvela sankcije Rusiji zato što Republika Srpska nije dozvolila.”

pravedni
Gost
pravedni
2 godine prije
Reply to  Đuro

Daj,Djuro,NE BALJEZGAJ!

Đuro
Gost
Đuro
2 godine prije
Reply to  pravedni

@pravedni
Druže to su činjenice,žao mi je što se ne slaže sa tvojom predstavom stvarnosti.

Neko iz mase
Gost
Neko iz mase
2 godine prije
Reply to  Đuro

Cinjenica je da sankcije nisu uvedene od strane Bosne jer se Srbija nada da ce pripojiti RS i da ce to Rusija podrzati.

repka i pivo
Gost
repka i pivo
2 godine prije
Reply to  Đuro

Nema sanse da se hrvate vise u uvuce neki retardirani rat. Nije narod ipak toliko naivan. shvatija je koje od proslog rata profitira

Abe
Gost
Abe
2 godine prije

Mrs demoni pa jbte sta ih pogoni vise stalno u neke spletke kalkulacije kako sjebat ugrabit.

Pitanje
Gost
Pitanje
2 godine prije

Kome nije jasno kakva sudbina čeka etnički očišćene i danas čiste teritorije, nek mu je Bog na pomoći. Da li ljudi zaista misle da će takva rješenja (krvava) donijeti ikome dobro?

Duki
Gost
Duki
2 godine prije

Amerikanci su ipak u vrlo teškom stanju.Sve što se moglo i može oni su dali u privatne ruke.
Kako ? Pa ovako !Obrana ? Sva istraživanja,projektiranja , ispitivanja i proizvodnja su u 20 kompanija koje onda svoja otkrića prodaju Pentagonu a oni onda pobjedonosno tvrde da su tako jeftinije prošli umjesto da sami vrše istraživanja.rezultat?
Desetorostruko veći budžet za obranu nego Rusi a efekt ? vidjelo se neki dan 70% skršenih tomahawka !čisti gubitak 200 milja$(oko).Bez ljudstva i platformi !!
Vanjska politika? isto neke privatne agencije čiji članovi bauljaju po svijetu i nakon par dana terena počnu lupetati o ljudskim pravima odnosima,antagonizmima,patnji i bljuz bljuz
Ameriko daj lovu ,veliku,a sljedeći korak je kupovina podobnih i poslušnih a Bogu hvala guzoliza na Balkanu koliko voliš i eto kritične mase za njesra ;!!
A o siljenjz pameti svojim partnerima (Njemačka, Italija)da ne pričam,pardon pišem???

Miljenko
Gost
Miljenko
2 godine prije

Valjda se narod opametio da je to narod koji govori istim jezikom sa razlicitim religijama koje su pojedini narodi prihvatili bilo silom ili milom zbog pritisaka jacih u ranijim vremenima :Hrvati ,Srbi ,Bosanci sve je to jedan narod sa istim poreklom :iz azije dosli u davnim vremenima za vreme osvajackih pohoda Atile Bica Bozjeg koji je dosao da zauzme Rimsko carstvo (i sve narode koje je na svom putu osvajao natjerao je da ratuju za njega ) .Raspadom toga osvajaca pojedini narodi su ostajali na zauzetim teritorijama i eto odakle ovog naroda (Ruski korijeni) na Balkanu kome su kasnije katolici pripjetili da prihvate njiovu vijeru ili ode glava .Takodje Bosancima je za vreme tuske invazije nudjena zemlja i kuce ko bude presao u muslimansku vijeru .Moze pricati ko sta zeli ali jezik govori o svakom narodu ciji je i odakle je

Garo
Gost
Garo
2 godine prije

Kakve su to gluposti? Ceka se na obuku posada 30 T-72???? M-84 je derivat T-72, Jugoslavija je nabavila T-72 od Sovjetskog saveza i napravila M-84 tenk koji je bolji. Dakle prelazak na T-72 je silazak s konja na magarca.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije
Reply to  Garo

Garo
Ako je istina što se piše da bi se radilo o tenkovima T-72B3 onda je stvar drugačija. Ti tenkovi su daleko iznad M-84, a može se pronaći kako odrađuju posao upravo u Siriji.
Modernizacija tenkova je započela sa T-72 B, T-72 B1 je imao jači oklop oko kupole zbog čega su ga zvali Super Dolly Parton, može lansirati rakete iz cijevi 125 mm topa. Svi imaju eksplozivni reaktivni oklop (ERA).
T-72 B2 je dobio napredniji Relickt sistem ERA zaštite, sustav Shtora-1 za ometanje sustava navođenih raketa, jači motor.
T-72 B3 još napredniju zaštitu Kontakt 5, njegova inačica B3M automatsku transmisiju.
Uglavnom u najvećem broju u naoružanju oklopnih snaga Rusije, uz T-80, T-90 a očekuje se i Armata.
Rusi znaju vrijednost jakih oklopnih snaga.
I Izraelci.

Koba
Gost
Koba
2 godine prije

Prvotno se pričalo o B ili izvoznoj S verziji, ali kako bilo nikakva posebna preobuka posada nije potrebna niti za B3 verziju. T72b3 nema sistema aktivne zaštite , njega ima t90 čije rane sovjetske verzije djeluju u siriji. T72B3 sam viđao samo za sukoba u Ukrajini.

Natan
Gost
Natan
2 godine prije

Republika Srpska je najveća podvala srpskom narodu! Veća od priče o Velikoj Srbiji. No obično bude kasno. Kome nije jasno šta to znači neka pogleda na karti distancu Banja Luke od Zagreba. Možda mu se providi.

Đuro
Gost
Đuro
2 godine prije
Reply to  Natan

Mislim da treba da shvatiš da je jedina bitna distanca danas distanca od Moskve do Vašingtona.
Od razvoja situacije na toj liniji možemo pričati o bilo čemu.Da Sirijci u subotu nisu oborili 70 tomahavka danas se ne bi moglo živiti od ismijavanja Rusije u komentarima.A distanca od Moskve do Damaska je prema google maps 2470 km.Tako da bi bilo bolje da ne računaš distance.Jer distanca između Banjaluke i Zagreba je ista kao i 1995.g. samo što se više predsjednik Rusije ne zove Boris Jeljcin već Vladimir Putin.

Nagard
Gost
Nagard
2 godine prije

Ma pun nam k..vise i bojnih polja i ratova dajte da zivimo da se veselimo sa svojom djecom necemo nikad biti svicaraska ali nismo ni Kongo to smo sto jesmo uzivajmo na Balkanu imamo i vise nego sto nam treba ali mediji prokleti sire nezadovoljstvo paniku zato ljudi uzivajmo smijite se zivot je jedan zdravi i veseli bili svi

Buzz
Gost
Buzz
2 godine prije
Reply to  Nagard

Amen! Bravo!

Joko Ono
Gost
Joko Ono
2 godine prije

Baš smo ispali budale devedesetih. Sad kad smo spali k…u za uši, mislimo da smo nešto naučili. A ono jok.

Danica
Gost
Danica
2 godine prije

A Đuro će da ti oprosti što te tukao. Baš tako. Jer Đuro voli rusku čizmu. I sliku Staljina na zidu. Dan danas.

Đuro
Gost
Đuro
2 godine prije
Reply to  Danica

Đuro samo mrzi NATO čizmu.

Buzz
Gost
Buzz
2 godine prije
Reply to  Danica

Danko duso, ne pretjeruj. Nije Djudo takav coek.

Rade_s
Gost
Rade_s
2 godine prije

Od kada je pre 150go. na Berlinskom Kongresu Srbiji priznata drzavnost, Srbija je celi svoje vreme bila pod britanskom (citaj judejskom) okupacijom. Britancima je Srbija tako u par navrata posluzila kao klin u tockove Nemacke. Strasne i pogubne politike koje su je u priteklih vek i pol vodile, ostavile su po srpski narod katastrofalne posledice, narocito za one delove naroda koje se nalaze na Balkanu van Srbije. Verovatno nepostoji u Evropi vlast -politika koja je bila toliko zlicinacka prema svom narodu, kao sto je to slucaj sa srpskom Beogradskom politikom. Tako je i danas. Nepotrebno neprijateljstvo sa Bugarskom zbog neostvarenosti neizlaska na more posle prvog Balkanskog rata, te velike pogibije srpskih i bugarskih vojnika u drugom Balkanskom ratu i bugarskog ponizenja u istom, dovelo je do trajnog neprijateljstva bugara prema srbima. I to sve zbog delova danasnje Makedonije koju danas poseduje neki treci narod. Kakva katastrofa.Kasnijim ulazak protiv najvece imperije tog vremena u rat, nedovoljno ekonomski i demografski oporavljena Srbija potpisuje sebi, vreme ce pokazati smrtnu presudu. Ponizenje, slom, golgota i novi stravicni gubitci, su pretvoreni u nekakvu Pirovu pobjedu kapitulacijom Nemacke koja je uvucena u rat od strane Britanije, posto ju je ekonomski sustizala na svim poljima. Okidac za rat je bio namacki plan izgradnje pruge Berlin-Bagdad, kojom bi Nemacka dosla do jeftinih energenata a za koje je Britanija (pojam sedam sestara) smatrala da polaze ekskluzivitet kada je u pitanj snadbevanje Evrope. Mala siromsns Srbija i njena neuka vlast i narod su za britance bili sansa koja se ne sme propustiti. Uspostavom Versajske tvorevine i odbijanje neukog kralja da prihvati Londonski sporazum, kao i mnoge savete od vojnog vrha srpske vojske, posijani su koreni zla koje i danas zanjemo. Bahate vlasti, nerazumevanje drugacijeg, kao odlika balkankog mentaliteta dovela je do otpora prema toj vlasti u mnogim delovima te vestacke drzave. Makedonsko, hrvatsko, albansko, muslimansko pitanje nije bilo tema za bahatu, odnarodjenu vlast. Uspostavom Velike Hrvatske Banivine i njenim autonomizmom samo se kasnije ce se potvrditi prolongirali neminovni krah. Potpisivanjem Trojnof Pakta i njegovo rusenje subverzijom od strane Velike Britanije. doslo se do situacije koja do tada nije poznata u istoriji ovih prostora. Potpunim istrbljenjem srba u novoformiranim drzavama pod patronatom Vermahta. Zlocini na Kosovu od strane albanaca, na jugu Srbije od strane bugara na severu od strane foks dojcers i madjara, bili su samo kafanska tuca za ono sti ce se srbima dogiditi u nacistickoj NDH. Otudjene vojne harange, koje je predvodio Draza Mihajlovic, u okupiranoj Srbiji, te koje je London podrzavao, nisu imali skoro nikakve uloge u zastiti naroda. Osnovna uloga tih vojnih harangi je bila borba protiv ideoloskog neprijatelja kumunista a sve zarad zlocinacke vlasti koja je bila u Kairu a potom u Londonu. Te harange narod nije zanimao. Naprotiv, nemali su zlocini tih harangi prema vlastitom narodu, pljacke itd. Takodje, velika zvjerstva su pocinjena i prema muslimanskom zivlju u istocnoj Bosni, koje je isto tako cinilo zvjerstva prema srpskom zivlju jer je bilo okosnica Paveliceve soldateske. Vise su srpski narod od ustskih pokolja spasili okupatori, italijanski fasisti, nago Drazine harange. Dolaskom Titine harange na vlast uz pomoc Sovjeta, pocelo je novo stradanje svih naroda. Zabranom povratka srba na Kosovo i Ustavom iz 74’god, srbi su trajno izgubili Kosovo. Uspostavom Avnojskih granica, novonastale Republike su isim Ustavom preko noci postale drzave u drzavi.Kakav poraz jugoslovenstine i politike bahatog neukog kralja. Poplava revizionizma, iredentistickih i subverzivnih delovanja 80′, nagovestili su da je nastavak rata pred vratima. Nedorasle vlasti i lideri tog vremena su po ko zna koji put gurnule narode u opstu klanicu.Umesto da Srbija prva proglasi nezavisnost od Jugoslavije, Milosevic krece da brani neodbranjivo. I dok su se narodi tamanili, novouspoststavljene elite su pljackale sve ono sto je stvarano decenijama. Ova kratka analiza samo potvrdjuje da je narod u stvari instrument.To je lakoupravljiva rulja koja sluzi elitama da im prokrci put do njihovog ustolicenja zarad pljacke. A vidim da danas mnogi misle kako se nesto promenilo. Nije se nista promrnilo. Rat ce se ponovo dogoditi, stim da ce biti mnogo krvaviji. Lideri su samo spavaci pod budnim okom velikog brata.

pa daaaa
Gost
pa daaaa
2 godine prije
Reply to  Rade_s

#Rade
a jesi ga nasral poluistina i laži.
kad ovdje čovjek pročita onda ovi mitovi o “jadnoj i siromašnoj srbiji” koju eto svi komadaju a jedina se širila na štetu susjeda(gle čuda) onda sve ove istine jednostavno ne možeš vidjeti od toliko mitova i neistina kao da je pod britanskom vlasti(ložom) bila i jest još uvijek, te francuske (lože)…..
ma odoh ja s ovog portala tu sam trkeljaju ajd nek vam Bog pomogne

POVEZANE VIJESTI

Izbornik