The New York Times i Stratfor: “Balkan je bojno polje između Zapada i Rusije”

Balkan cvor sukob
109 komentara

Nažalost, američki analitičari su nedavno Balkan opet nazvali ključnim područjem “novog Hladnog rata” i “bojnim poljem” između Zapada i Rusije. Istovremeno naglašavaju kako Amerikanci gube svoje pozicije, dok s ih druge strane Moskva, gradi i trenutno predstavlja pravu prijetnju zapadnim interesima u regiji. U određenom smislu je to istina, ali samo u dijelu u kojem američki stratezi tvrde da Moskva jača veze sa zemljama regije.

“Nakon ujedinjene reakcije Zapada oko trovanja Sergeja i Julije Skripal i protjerivanja ruskih diplomata, Balkan postaje posebno važna regija. Rusija traži načine osvete i istodobno se Moskvi otvaraju nove mogućnosti. Rusija gleda na Balkan kao na bitku u političkom ratu”, izjavio je za The New York Times Marc Galeotti s Instituta za međunarodne odnose u Pragu.

Rusija uspješno širi svoj utjecaj i njena konkurencija na Balkanu može uzrokovati još jedan val nestabilnosti.

Bojeći se utjecaja Moskve, EU već radi na perspektivi članstva za Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, Albaniju i Kosovo, ali traži temeljne reforme. Washington zauzvrat gleda i na potencijalne sigurnosne prijetnje za balkanske zemlje koje su članice NATO saveza”, nastavlja Galeotti.

Zanimljivo je da u jeku “bliskoistočne krize”, koju uspoređuje s kubanskom krizom s početka ’60-ih, The New York Times gotovo doslovno ponavlja tezu voditelja američkog obavještajno-analitičkog centra Stratfor  Georgea Friedmana iz 2014. godine, kada je američki strateg Balkan uključio područje napetosti na kojem će se voditi sukob između Rusije i Zapada. Prije četiri godine je Friedman iznio tezu velike potrebe da se State Department angažira u regiji, koju je prikazao kao paničnu zbog naglog porasta utjecaja Rusije na Balkanu i gubitka američkog utjecaja. Čini se da se u određenim krugovima ovaj trend nastavio čak i pod predsjednikom Trumpom, a ima naznaka da je danas čak intenzivniji nego prije.

Rusija smatra kako tog “povećanog utjecaja” Moskve na Balkanu uopće nema. Naprotiv, mnogi vjeruju da Rusija na Balkanu čini vrlo malo, gotovo ništa.

Negdje iz objektivnih razloga, a negdje  zbog opuštenog balkanskog načina poslovanja. Istovremeno se u State Departmentu upalio alarm, odakle se šalju zastrašujuće upute veleposlanstvima u regiji, tražeći od uposlenika “konkretne rezultate”.

Što podrazumijevaju ti rezultati? Washington u Beogradu žuri i šalje, najblaže rečeno, vrlo “upitne” poruke srpskom vodstvu, samo zato što ne uspijeva nagovoriti vlasti Srbije da nametnu antiruske sankcije. Osim toga, iako nije sudionik u procesu, Washington  traži od Srbije da se pridržava svih zahtjeva na kojima insistira EU u prihvaćanju zemlje kao punopravne članice “europske obitelji”. Čak se dolazi na razinu uvreda koje prate ”ukori” upućeni službenom Beogradu da je izigrao Amerikance.

Aleksandar Vučić na tri stolice
FOTO: Ilustracija, Aleksandar Vučić

S druge strane, isti Aleksandar Vučić svakom prilikom govori u “europskom kursu” Srbije i kako ne radi na nikakvoj uspostavi strateškog partnerstva  s Rusijom, iako mu ne smetaju ruski tenkovi i zrakoplovi. Predsjednik Srbije s istim osmjehom komunicira s delegacijom ruskih liberala i govori im o “europskom izboru”, ali je s istim žarom spreman komunicirati s ruskim “patriotskim blokom”. Biti predsjednik Srbije  je danas “dvosmjerni kolosijek”, težak kazališni rad, koji zahtjeva da istovremeno ima nedvosmisleni proamerički i proruski stav. Jasno je da će odluka jednom biti donesena, a to može biti moguće samo u stanju stvarnog rata, kojeg predviđa Stratfor i u nešto blažoj verziji The New York Times.

Naravno, Balkan nije samo Srbija. Nedavno je u grčkom tisku izašao prijedlog za stvaranje obrambenog bloka država koje su pretrpjele i patile od Albanaca. Tu “antialbansku Antantu” bi, prema grčkim medijima, trebale činiti Srbija, Crna Gora, Makedonija, Italija i Bugarska, iako potonja nikada nije bila u nekom većem sukobu s Albancima.

Grci su veliki sanjari. Oni i danas čekaju povratak Konstantinopolja, ali se prije svega moraju dogovoriti s Makedonijom o imenu ove bivše jugoslavenske republike. Tek onda mogu govoriti o nekakvoj “antialbanskoj Antanti”. No, kako god bilo, ideja o zajedničkoj antialbanskoj fronti već je rođena.

Naravno, SAD stvaranje tog saveza neće dozvoliti. Previše su vezani za bazu Bondsteel i općenito s Albancima kao saveznicima.

Osim toga, postoji inicijativa skupina Srba i Crnogoraca proruske orijentacije koja predlaže stvaranje nečega poput novog “Pokreta nesvrstanih” na Balkanu. U Bruxellesu i Washingtonu tu ideju smatraju “subverzivnom” i izravnim udarom na rad dužnosnika veleposlanstva, nevladinih udruga i medija.

Lavrov - Bondsteel baza
FOTO: Ilustracija, Sergej Lavrov i Bondsteel baza

Usput, kad smo kod medija, nakon što su se probudili iz dvadesetogodišnjeg sna, američki emisari, koji se predstavljaju kao poduzetnici, počeli su masovno kupovati balkanske dnevne novine, televizijske kanale i radio postaje. Kupuju sve što se može u regiji, bez obzira na važnost i težinu.

S druge strane, Rusija godinama pokušavali registrirati barem jedan kanal u Srbiji ili Bugarskoj. Do sada prozapadne balkanske publikacije još uvijek nisu potisnule tradicionalne, ali ako se taj trend nastavi, za par godina ćemo u ovoj regiji imati situaciju kao u Rusiji krajem ’80-ih i početkom -90-ih, kada je gotovo svi istaknuti novinari imali proameričke stavove, a ostala mišljenja su bila potisnuta neslužbenom cenzurom.

Bez obzira na to što govorili mediji i korumpirani političari, na Balkanu žive Slaveni, koji su još uvijek osjetljiviji na propagandu “europskog dobra protiv totalitarnog zla”, bilo da se radi o zemljama koje su u EU ili koje kane ući.

Prema uvriježenom mišljenju, Sjedinjene Države ne raspolažu financijskim i ljudskim resursima da se dovoljno jako bave Balkanom.

U isto vrijeme, američko veleposlanstvo i CIA šalju u regiju ljude koji nisu upoznati s ovim područjem. Postoje iznimke, ali one samo potvrđuju pravilo. S druge strane, u američkim veleposlanstvima u regiji bukti plamen mesijanskih ambicija. Za njih su pravila demokracije ista za sve, stoga nema smisla zamarati se lokalnim detaljima svakodnevnog života i poviješću. Međutim, tijekom godina je ova praksa zanemarila nacionalne karakteristike lokalnog stanovništva.

M-84AK
FOTO: Ilustracija, komandni tenk M-84K

Narodi regije se zbog toga osjećaju neugodno, frustrirani su i dolazimo u situaciju da se na kraju traži pomoć “braće Rusa”, jer se s njima može srdačno razgovarati, piti i posuditi novac kojeg se ne namjerava vratiti.

Općenito, “duhovno srodstvo” može biti moćan alat utjecaja, ali je ” bratstvo i jedinstvo” odavno nestalo iz politike. Dakle, SAD se više boje same sebe i svojih slabosti, nego povratka Titovog ” bratstva i jedinstva”.

Naravno, situacija u kojoj obje strane, Rusija, ili bolje rečeno, malo onih koji su aktivno sudjelovali u balkanskim poslovima, i SAD u isto vrijeme smatraju se “izgubiti” i “zaostati” na Balkanu je jedinstvena situacija.

U Moskvi, na primjer, na akademskoj razini uopće ne vlada panika, jer je za njih Vučić štićenik globalnog kapitala koji u bliskoj budućnosti namjerava priznavati Kosovo, a Srbiju prepustiti na milost i nemilost Bruxellesu. Tada će Albanci preuzeti sve, ali ne ratom, nego će im Vučić to dati. Stoga u Rusiji mnogi vjeruju da ne treba činiti ništa, budući da će svakako biti protjerani Balkana. Ovi stavovi nisu rijetki.

Međutim, na drugoj strani, sve je više onih u Beogradu koji su uvjereni da je potrebno pričekati da Vojska Srbije dobije i naučiti rukovati s novim ruskim tenkovima T-72 jer se problem Kosova može rješiti samo silom, budući da je to jedini jezik kojeg razumiju Albanci. Samo prije par godina je izgovoriti naglas nešto slično bilo nezamislivo.

U ovim raspravama o “borbama na Balkanu” ima još jedan zanimljiv aspekt, posebno zanimljiv za one koji se dobro sjećaju početka ’90-ih. U to je vrijeme prostor bivšeg Sovjetskog Saveza bio smatran “bojnim poljem” i “zonom konkurencije”. Te su ideje kružile u američkom vrhu. Za SAD je to bio oblik poniženja Rusa i slavlja zbog pobjede u Hladnom ratu. U Moskvi se prvo govorilo da je postsovjetski prostor ruska zona utjecaja, a potom se Moskva počela ponašati bezumno, sve dok nije bila poražena. Međutim, kasnije su se stvari promijenile i sve je završilo drugačije. Dio zemalja je ostao u američkoj sferi utjecaja, poput Gruzije, a ostale su polako prešle u Euroazijsku ekonomsku uniju, Ugovor o kolektivnoj sigurnosti (CSTO) i Šangajsku organizaciju  za suradnju (SCO).

Sada se, kako pišu Stratfor i The New York Times, “područje borbe” pomaknulo s ruskih granica i trenutno je na Balkanskom poluotoku. Tu je i Ukrajina, ali je ta zemlja zaseban klinički slučaj, koja čeka reanimaciju.

Do neke mjere su američki analitičari u pravu. Balkan je bio, jest i bit će ne toliko “područje natjecanja”, nego vječna glavobolja koju sigurno neće izliječiti ni “europska demokracija”, ni ispijanje rakije s Rusima. Postoji puno toga što treba promijeniti u regiji, prije svega u političkim strukturama i na vrhu vlasti, a to nema veze s geografijom.

Antantaantialbanska Antantabalkanbratstvo i jedinstvokosovoNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
109 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kajzer Soze
6 godine prije

Čim dođem do dijela teksta gdje se neko poziva na Stratfor ja tu automatski prestajem čitati !

Treci covjek
6 godine prije

i pijandura Juncker je isto poceo slicno lajati. Samo neka se oni ostave nas, neka se bave Iranom ili sl. ako vec moraju

Tupko Glupko
6 godine prije

Lajanje na mjesec i fantazmagorije.
Hrvatska i Albanija članice NATO od 2009., nedavno ušla Crna Gora, a nečlanice NATO-a i EU (Srbija, Bosna, Makedonija) i sa istoka i juga u okruženju NATO članica (Bugarska, Rumunjska, Grčka), Kosovo pod potpunom kontrolom izuzetnih, svi masmediji na Balkanu prozapadnjački.
Zna to vrlo dobro i Rusija.
Ovdje se sigurno nikome ponovno ne gine, naročito kada se vide posljedice rata u devedesetima, gospodarska pljačka nakon toga, prezaduženost, slab standard, nezaposlenost, demografija, nesiguran posao, stanje pravosuđa, masovni egzodus…

Alen
6 godine prije

Hop , eto i nas opet na mapi bjelosvjetskog cirkusa….
Bilo je vec i vrijeme ….

Sunseeker
6 godine prije

Možda se Balkan još i probudi kad Ukrajina pukne financijski i politički do kraja. Ipak se zna da pored prijatelja eukenjaca i usronja ne trebaju neprijatelji…. Jedino je problem ako balkan nije spustio hlače i gaće kao hrvatska toliko nisko da više nema podizanja.

Xbe
6 godine prije

Babiću zlatni dive!!!

eu kolonija
6 godine prije

prije samo četiri godine amerikanci su govorili o potrebi diversifikacije europske opskrbe plina. pa su pri tome spominjali neke plinovode od katara preko turske do europe. danas se toga rijetko tko i sjeća. zašto. odgovor je vrlo jednostavan. za takvo nešto im je potrebna sirija koju su izgubili. dakle, moje mišljenje je da bez sirije i balkan gubi svoj geostrategijski značaj. ova povika više ima za cilj da se obezbijede neki gospodarski interesi pojedinaca poput olbrajtove, klarka itd. a koje imaju na kosovu

Valter
6 godine prije

Nadam se da smo nešto naučili iz devedesetih i da se nećemo dati uvući u njihovo spletkarenje … iako pjesma kaže ‘oduvjek je bilo budala i rata’

nime
6 godine prije

rat ili migranti.
na….. smo kako okreneš.

Buzz
6 godine prije

Nije zanista neki dan Pompeo dava prorocke izjave da ce na zapadnom Balkanu ( to oce rec Srbiji ) tec krv u potocima uskoro. Potrudit ce se oni svojski. Imaju oni za to korisne idiote Albance i Sipce. Mogu sta oce. Pa aj ti kume izbjegni rat. Ratovalo ti se il ne ratovalo, na kraju ces bit involviran. Toga je mene straj. A sta se tice Supkoustoga, siguran sam da ce on nac nacin da izda vlastiti narod i upropasti zemlju do kraja. Putko ga procita pa ga nije pozva na inauguraciju. Kusturica ce sigurno bit tamo na festi. Koja bruka za Supkoustoga? On ide Erdi u posjetu. Nasa je pravu kompaniju za druzenje. Gledat ce se u oci i lagat jedan drugoga. Dobro, Srbi kad se vi planirate budit iz te vase letargije? Kad cete se dignit na noge da zaustavite vise ovo gazenje i ponizavanje vlastita naroda? Di… Čitaj više »

Đuro
6 godine prije

Ne treba gubiti iz vida da zapadu treba jedna vojno politička pobjeda nad Rusijom.Prostor bivše Jugoslavije je idealan za tako nešto.Jedine otvoreno proruske i antinato države(republike) na Balkanu su Srbija i R.Srpska,koje imaju i skupštinske deklaracije o neutralnosti.BiH nije uvela sankcije Rusiji zato što Republika Srpska nije dozvolila.Sve ostale zemlje bivše Jugoslavije su uvele sankcije Rusiji i sve su ušle u NATO.Osim što je Makedonija zbog imena spriječena da uđe u NATO dok se ne dogovori sa Grčkom.Vrlo je moguće da će sa daljnjim pogoršavanjem sukoba zapad-Rusija,zapad iscenirati nekakav problem na Kosmetu ili u BiH da bi mogao da se umiješa i pokori Srpsku i Srbiju i to predstavi kao vojno političku pobjedu nad Rusijom.Ne zaboravite i vehabijske enklave širom BiH,čak i po R:Srpskoj.Vidimo ovih dana da za bombardovanje više nije potreban dokaz hemijskog napada,dovoljno je da par zapadnih medija objave nešto što se nije ni dogodilo.Sve države članice NATO… Čitaj više »

Abe
6 godine prije

Mrs demoni pa jbte sta ih pogoni vise stalno u neke spletke kalkulacije kako sjebat ugrabit.

Pitanje
6 godine prije

Kome nije jasno kakva sudbina čeka etnički očišćene i danas čiste teritorije, nek mu je Bog na pomoći. Da li ljudi zaista misle da će takva rješenja (krvava) donijeti ikome dobro?

Duki
6 godine prije

Amerikanci su ipak u vrlo teškom stanju.Sve što se moglo i može oni su dali u privatne ruke.
Kako ? Pa ovako !Obrana ? Sva istraživanja,projektiranja , ispitivanja i proizvodnja su u 20 kompanija koje onda svoja otkrića prodaju Pentagonu a oni onda pobjedonosno tvrde da su tako jeftinije prošli umjesto da sami vrše istraživanja.rezultat?
Desetorostruko veći budžet za obranu nego Rusi a efekt ? vidjelo se neki dan 70% skršenih tomahawka !čisti gubitak 200 milja$(oko).Bez ljudstva i platformi !!
Vanjska politika? isto neke privatne agencije čiji članovi bauljaju po svijetu i nakon par dana terena počnu lupetati o ljudskim pravima odnosima,antagonizmima,patnji i bljuz bljuz
Ameriko daj lovu ,veliku,a sljedeći korak je kupovina podobnih i poslušnih a Bogu hvala guzoliza na Balkanu koliko voliš i eto kritične mase za njesra ;!!
A o siljenjz pameti svojim partnerima (Njemačka, Italija)da ne pričam,pardon pišem???

Miljenko
6 godine prije

Valjda se narod opametio da je to narod koji govori istim jezikom sa razlicitim religijama koje su pojedini narodi prihvatili bilo silom ili milom zbog pritisaka jacih u ranijim vremenima :Hrvati ,Srbi ,Bosanci sve je to jedan narod sa istim poreklom :iz azije dosli u davnim vremenima za vreme osvajackih pohoda Atile Bica Bozjeg koji je dosao da zauzme Rimsko carstvo (i sve narode koje je na svom putu osvajao natjerao je da ratuju za njega ) .Raspadom toga osvajaca pojedini narodi su ostajali na zauzetim teritorijama i eto odakle ovog naroda (Ruski korijeni) na Balkanu kome su kasnije katolici pripjetili da prihvate njiovu vijeru ili ode glava .Takodje Bosancima je za vreme tuske invazije nudjena zemlja i kuce ko bude presao u muslimansku vijeru .Moze pricati ko sta zeli ali jezik govori o svakom narodu ciji je i odakle je

Garo
6 godine prije

Kakve su to gluposti? Ceka se na obuku posada 30 T-72???? M-84 je derivat T-72, Jugoslavija je nabavila T-72 od Sovjetskog saveza i napravila M-84 tenk koji je bolji. Dakle prelazak na T-72 je silazak s konja na magarca.

Natan
6 godine prije

Republika Srpska je najveća podvala srpskom narodu! Veća od priče o Velikoj Srbiji. No obično bude kasno. Kome nije jasno šta to znači neka pogleda na karti distancu Banja Luke od Zagreba. Možda mu se providi.

Nagard
6 godine prije

Ma pun nam k..vise i bojnih polja i ratova dajte da zivimo da se veselimo sa svojom djecom necemo nikad biti svicaraska ali nismo ni Kongo to smo sto jesmo uzivajmo na Balkanu imamo i vise nego sto nam treba ali mediji prokleti sire nezadovoljstvo paniku zato ljudi uzivajmo smijite se zivot je jedan zdravi i veseli bili svi

Joko Ono
6 godine prije

Baš smo ispali budale devedesetih. Sad kad smo spali k…u za uši, mislimo da smo nešto naučili. A ono jok.

Danica
6 godine prije

A Đuro će da ti oprosti što te tukao. Baš tako. Jer Đuro voli rusku čizmu. I sliku Staljina na zidu. Dan danas.

Rade_s
6 godine prije

Od kada je pre 150go. na Berlinskom Kongresu Srbiji priznata drzavnost, Srbija je celi svoje vreme bila pod britanskom (citaj judejskom) okupacijom. Britancima je Srbija tako u par navrata posluzila kao klin u tockove Nemacke. Strasne i pogubne politike koje su je u priteklih vek i pol vodile, ostavile su po srpski narod katastrofalne posledice, narocito za one delove naroda koje se nalaze na Balkanu van Srbije. Verovatno nepostoji u Evropi vlast -politika koja je bila toliko zlicinacka prema svom narodu, kao sto je to slucaj sa srpskom Beogradskom politikom. Tako je i danas. Nepotrebno neprijateljstvo sa Bugarskom zbog neostvarenosti neizlaska na more posle prvog Balkanskog rata, te velike pogibije srpskih i bugarskih vojnika u drugom Balkanskom ratu i bugarskog ponizenja u istom, dovelo je do trajnog neprijateljstva bugara prema srbima. I to sve zbog delova danasnje Makedonije koju danas poseduje neki treci narod. Kakva katastrofa.Kasnijim ulazak protiv najvece imperije… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI