Trumpov posjet Iraku razljutio Bagdad: “SAD zaboravljaju da je okupacija gotova”

Donald Trump Melania Irak
18 komentara

Jučer je američki predsjednik Donald Trump u društvu supruge Melanije nenajavljeno posjetio bazu američke vojske u zapadnom Iraku, gdje je branio svoju odluku o povlačenju američkih vojnika iz Sirije, rekavši da će mnogi početi razmišljati kao on.

Trump je otkrio kako je svojim savjetnicima rekao “izađimo iz Sirije” i kako su ga oni odgovarali od te ideje, ali je on ipak odlučio povući 2000 vojnika, koliko ih je službeno u Siriji.

“Mislim da će puno ljudi početi misliti kao i ja. Vrijeme je da počnemo koristiti glavu“, kazao je Trump novinarima u zračnoj bazi Al-Asad zapadno od Bagdada.
Trump je istaknuo kako SAD nemaju u planu povlačenje vojnika iz Iraka, dodavši kako se ta baza može koristiti za misije u Siriji.

Međutim, irački visoki dužnosnici ne misle tako, posebno nakon “poniženja od strane Trumpa”, kako su protumačili njegov posjet američkoj zrakoplovnoj bazi kojeg nije najavio vlastima u Bagdadu.

VIDEO – Posjet Donalda i Melanije Trump američkim vojnicima u bazi u zapadnom Iraku

Bagdad osuđuje Trumpov iznenadni posjet: “Okupacija je gotova i Amerikanci će otići”

Trumpov iznenadni posjet Iraku je izazvao val negodovanja među iračkim zastupnicima i nekim vojnim zapovjednicima, koji ovakav dolazak smatraju flagrantnim kršenjem iračkog suvereniteta.

Sabah Al-Saadi, čelnik parlamentarnog bloka Islah, sazvao je izvanrednu parlamentarnu sjednicu “kako bi zastupnici razgovarali o flagrantnom kršenju suvereniteta Iraka i zaustavljanju agresivnih akcija američkog predsjednika Donalda Trumpa”.

U priopćenju objavljenom u srijedu, irački zastupnik je izjavio kako bi američki predsjednik “trebao znati svoje granice i shvatiti da je doba američke okupacije Iraka gotovo”.

S druge strane, frakcija Bina, oporba bloku Islah u parlamentu, koju predvodi politički vođa iračke šiitske armije Hadi Al-Ameri, osudio je nenajavljenu posjetu njujorškog tajkuna Iraku, gdje se sastao s američkim vojnicima u zračnoj luci Al-Asad.

“Trumpov posjet je očigledno i jasno kršenje diplomatskih pravila i pokazuje njegov prezir i neprijateljstvo prema iračkoj vladi”, navodi se u priopćenju kojeg je izdala Bina.

U govoru u američkoj uniformi, Trump je rekao da će njegova zemlja “ostati u Iraku, što će to omogućiti Washingtonu da djeluje u Siriji, ako bude potrebno”.

Qais Al-Khazali, vođa moćne iračke milicije Asaib Ahl Al-Haq, frakcije iračkih Hashad Al-Shabi snaga, odmah je reagirao na komentare američkog predsjednika.

Zapovjednik iračkim boraca je obećao na Twitteru da će novi saziv iračkog parlamenta glasovati za protjerivanje američkih snaga iz Iraka ili će ih šiitske milicije protjerati “drugim sredstvima s kojima su se Amerikanci dobro upoznali”.

Blok Bina je u svom priopćenju rekao da Trumpova posjeta “otvara mnoga pitanja o prirodi američke vojne nazočnosti i njezinim stvarnim ciljevima u Iraku i što ti ciljevi mogu predstavljati za sigurnost arapske zemlje”.

Prema iračkim izvorima, novi irački premijer Adil Abdul-Mahdi nije prihvatio zahtjev američkog predsjednika da se s njim sastane u bazi američke vojske Al-Asad.

Adil Abdul Mahdi
FOTO: Adil Abdul Mahdi

Ured premijera je u priopćenju izjavio kako su Adil Abdul-Mahdi i Donald Trump govorili telefonom, ali je zbog neslaganje oko mjesta održavanja sastanak otkazan.

Naime,  Trump je zatražio da se sastanak održi u američkoj vojnoj bazi Al-Asad, što je bila ponuda koju je Abdul Mahdi kategorički odbio.

Kako prenosi Reuters, Trumpov posjet dolazi usred eskalacije napetosti između Washingtona i Teherana i dok Washington nastoji suzbiti utjecaj Irana na Bliskom istoku.

Zastupnik Falih Khazali, bivši vođa iračkih šiitskih milicija, optužio je Sjedinjene Države da žele povećati svoju prisutnost u Iraku.

“Američko vodstvo je već poraženo u Iraku i sada se žele vratiti pod bilo kojim izgovorom, što nikada nećemo dopustiti”, kazao je Falih Khazali.

Iako u Iraku nije bilo velikih borbi od prošlogodišnjeg poraza takozvane Islamske države, oko 5200 američkih vojnika navodno trenira i savjetuje iračke snage koje i dalje vode kampanju čišćenja preostalih ćelija terorističke skupine.

Na čelu bloka Islah je šiitski klerik Moqtada Al-Sadr, koji se godinama suprotstavlja američkoj nazočnosti u Iraku, još od američke invazije na zemlju 2003. godine. Vodio je dvije pobune protiv američkih snaga u Iraku.

Iračka šiitska armija, čije milicije uglavnom podržava Iran, također se protive prisutnosti američkih vojnika u regiji.

Neki su Iračani bili manje zabrinuti posjetom američkog predsjednika, ali isto ne podržavaju američku vojnu prisutnost u zemlji.

“Nećemo ništa dobiti od Amerike. Bili su u Iraku 16 godina i zemlji nisu ništa dali osim uništenja i razaranja”, rekao je dopisniku Reutersa stanovnik Bagdada Mohammad Abdullah.

Irak sve glasniji u zahtjevima da američke trupe napuste zemlju

E. J. Magnier otkriva detalje najteže bitke generala Suleimanija i kako je Irak oteo SAD-u

Adil Abdul MahdiNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Maja
5 godine prije

g. fallih – posaljite trumpeti film “deadly dust”pa mu tad recite – go home.

Zvrk
5 godine prije

dezinformacije za javnost. itekako su oni znali posjetu.

Šok
5 godine prije

Slovenka se dobro drži za svoje godine.

palermo
5 godine prije

Pa bazu Al Tanf navodno Ameri misle prebaciti samo s druge strane granice, u Irak na auto-cestu Damask – Bagdad. Sad da vidimo što će iračka Vlada poduzeti u svezi i glede toga.

kiki
5 godine prije

Ameri kad zagrizu teško puštaju. Nisu ludi. Ko’ Rusi kad su izašli iz Ist. Eu.

Zadranin
5 godine prije

Iračani, direkt pred amerokenjske vojne baze, znakove u ruke sa natpisom: “Yankees go home!” i prosvjedujte svaki dan tako. A vaša politička elita bi svaki dan trebala javno pozivati amerokenjce, na SVIM DOSTUPNIM ZAPADNOKENJSKIM MEDIJIMA, da je Irak “slobodna zemlja=oslobođena..” te da odhebu u skokovima iz Iraka.

I da još plate ratnu odštetu za svako ubojstvo civila i razaranje te jadne i napaćene zemlje.

Eto ga.

Pljuc!

plavi trn
5 godine prije

i ne samo na bliskom istoku!

jezevakucica
5 godine prije

Uhljebi iskoristili poziciju da vide Irak.Kao obični milijarderi mogli bi najbliže do Kuvajta i gledati dvogledom.

Rokokoko
5 godine prije

SAD su napravile pokolj i genocid u Iraku.Potpuno su unistili i opljackali tu nekad sredjenu drzavu.Kome uopce treba americki imperijalni korporativni fasizam? Najbolje se pravit blesav i lupetati besmislice.ISIL kao i AL Qaida,nose potpis Made by USA.

emdzej
5 godine prije

I DID IT!! Coward Obama didn’t do it! I went to Iraq! For an hour! An HOUR! No one is BRAVER then ME! It was scary! They made my airplane dark! Then my big plane landed! I ran into the building! Very FAST! Everybody saw I did it! They Clapped! Im a HERO! I’m a veteran! I DID IT!!

dinaricus vulgaris
5 godine prije

kakva je to vojska ? pola ih ima pepeljare na očima a druga po 120 kila svaki odnosno 90 svaka…koga će oni pobjedit ? za šaku bosonogih talibana treba im 17 godina i ništa…ti se bore za zelenu kartu i hamburger nema tu ratničkoh duha …nek unajme hrvate

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI