Irak sve glasniji u zahtjevima da američke trupe napuste zemlju

us army sad zastava
17 komentara

Nova iračka vlada i zastupnici parlamenta u Bagdadu sve više govore o nužnosti povlačenja preostalih američkih snaga iz zemlje. Ova retorika je bila očekivana, prije svega zbog prešutnog koalicijskog sporazuma između bloka Sairoon klerika Moqtada Al-Sadra i bloka koji se okupio oko druge po veličini snage u parlamentu, stranke Fateh, političkog krila Hashd Al-Shaabi armije iračkih šiita.

U petak su irački zastupnici pozvali na povlačenje američkih vojnika, rekavši kako ne vide opravdanje za prisutnosti stranih snaga oko godinu dana nakon poraza terorista takozvane “Islamske države” u Iraku.

“Američka nazočnost, po mojem mišljenju” predstavlja kršenje iračke suverenosti”, izjavio je u petak za PressTV irački zastupnik Amer al-Shebli.

“Nakon poraza terorizma je prethodni saziv parlamenta trebao poduzeti ozbiljnu akciju kako bi sve strane snage napustile Irak”, dodao je zastupnik.

“Suverenitet je najvrednija imovina bilo koje zemlje. Žrtve iračkog naroda u borbi protiv ISIL-a su pokazale koliko mu je važan suverenitet njihove zemlje. Danas  nijedna zemlja neće dopustiti raspoređivanje stranih vojnih baza na svom teroriju”, rekao je drugi zastupnik, Kadhim Al-Sayadi.

Neki su zastupnici rekli kako se prisustvo američkih snaga u Iraku mora temeljiti na pravnom okviru.

Prisustvo bilo kakvih stranih snaga unutar Iraka se može provesti samo sporazumima s iračkom vladom, a ti sporazumi ne mogu biti doneseni bez odobrenja parlamenta”, rekao je Diar Barawri, zastupnik s Kurdske demokratske stranke u saveznom parlamentu.

Zastupnik Adnan Al-Assadi je izrazio zabrinutost zbog sve većeg broja američkih snaga u zemlji.

“Prisutnost američkih snaga je u Iraku ilegalna. Kao član Odbora za sigurnost Narodne skupštine, izražavamo zabrinutost zbog prisutnosti američke vojske i stalnog povećanja broja njihovih vojnika”, rekao je Adnan al-Assadi.

“Imaju tisuće vojnika ovdje. Ipak, za vladu Haidera Al-Abadija su oni vojni savjetnici”, dodao je.

Irak - Mosul - vojska
FOTO: arhiva, Irak – Mosul

“Zastupnici koji su sudjelovali u kampanji Hashd Al-Shaabi milicija u oslobođenju zemlje od ISIL-a vjeruju da je vrijeme da zemlja jednom i zauvijek postane bez ikakve strane vojne nazočnosti”, iz Bagdada za mrežu PressTV javlja Ali Musawi.

Dobrovoljne paravojne šiitske postrojbe, također poznate kao Hashd Al-Shaabi snage, odigrale su značajnu ulogu tijekom iračke borbe protiv terorizma i spriječile su ISIL da zauzme Bagdad. Njihova učinkovitost na bojnom polju je prisilila vladu Hadera Al-Abadija da ih inkorporira u nacionalne obrambene snage zemlje i djeluju u suradnji s ostalim snagama, iračkom vojskom, specijalnim antiterorističkim snagama i drugim formacijama koje su sudjelovale i još uvijek sudjeluju u čuvanju sigurnosti i obrani integriteta Iraka.

Podsjetimo, Sjedinjene Države su napale Irak 2003. godine pod izlikom da je Saddam Hussein imao oružje za masovno uništenje, iako se kasnije dokazalo da je optužba bila lažna. 2014. godine Washington u Irak šalje nove snage i dovodi saveznike, kako bi Bagdadu navodno pomogao da porazi ISIL, a ova je odluka donesena bez mandata Ujedinjenih naroda.

Iste godine je veliki irački ajatolah Ali Al-Sistani izdao fetvu o obvezi svakog Iračanina da brani svoju zemlju i u kratkom vremenu su formirane bojne i brigade iračkih šiita, kojima su se kasnije pridružila i neka sunitska plemena, na kraju i Jezidi na sjeverozapadu zemlje, što je bilo dovoljno da se iračka vojska, koja je nakon što je ISIL zauzeo Mosul bila u punom rasulu, pregrupira i popuni svoje redove i uključi se u borbu protiv samoproglašenog “kalifata”.

Iračke snage su nakon čišćenja Faludže, Ramadija i drugih područja na kraju ISIL stjerale u Mosul na sjeveru zemlje, koji je oslobođen krajem prošle godine.

Koalicija pod vodstvom Sjedinjenih Država je ipak ostala u Iraku i nakon završnih operacija u Mosulu.

Prošlog tjedna je arapski portal Arabi21 citirao Ahmada Al-Assadija, čelnika Saveza za izgradnju Iraka, koalicije koju čine stranka bivšeg premijera Nourija Al-Malikija i blok Fateh na čelu s Hadijem Al-Amirijem, koji je rekao  kako će zastupnici u Bagdadu raspravljati o povlačenju američkih snaga, prije svega zbog nelagode zbog uplitanja Washingtona u unutarnje poslove Bagdada.

Ahmad Al-Assadi je rekao kako zastupnici od iračke vlade sve više zahtijevaju prisili strane trupe da napuste zemlju, što je stav i najvećeg bloka u parlamentu na čelu s klerikom Moqtadom Al-Sadrom.

Zastupnik je izjavio da su se zahtjevi za povlačenjem stranih trupa čuli još u  vrijeme proteklog saziva parlamenta, ali zastupnici sada traže “jasan raspored i rok” povlačenja.

Zbog ovih zahtjeva se ne isključuje mogućnost američkog napada na iračku šiitski armiju

Američke trupe

Kako javlja arapska televizija Al-Sumaria, irački parlamentarci su upozorili na “opasni američki plan napada na vojne baze Hashd Al-Shaabi snaga, legalne paravojne formacije koja je aktivno surađivala s iračkom vojskom u protuterorističkim operacijama.

U jučerašnjem programu je Al-Sumaria kontaktirala zastupnika Karima Alawija, koji je rekao da su američke snage započele operacije izviđanja kako bi prikupile informacije o bazama Hashd Al-Shaabija u Bagdadu i drugim iračkim pokrajinama.

Pozvao je novog iračkog premijera Adila Abdula Mahdija da poduzme odgovarajuće korake i suoči se s onima koji s Amerikancima surađuju u izviđanju na iračkom teritoriju.

Iz najnovijih događaja u Iraku, gdje su nakon izbora osujećeni svi pokušaji Washingtona da potvrdi Haidera Al-Abadija za još jedan premijerski mandat, zahtjevi novog saziva parlamenta i  premijera su bili očekivani. S druge strane, Bijela kuća i Pentagon pod svaku cijenu  žele očuvati vojnu nazočnost u Iraku i njihovo protjerivanje iz zemlje će biti jedna od najzahtjevnijih zadaća novog saziva iračkog parlamenta i nove uprave na čelu s premijerom Adilom Abdulom Mahdijem.

E. J. Magnier otkriva detalje najteže bitke generala Suleimanija i kako je Irak oteo SAD-u

Al-SistaniKalifat
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eu kolonija
5 godine prije

iran, irak, sirija i libanon moraju osnovati zajedničke vojne snage za brzu intervenciju uz pomoć ruskih instruktora. također bi trebali osnovati jednu jaku parlamentarnu suradnju s ciljem poboljšanja demokracije u tim državama I stvoriti protutežu diktatorskim monarhijama u okruženju

Trubadur
5 godine prije

To če bit vrlo težko….Izlazak USrA iz Iraka, bi značio, defakto poraz pred Šiitskim polumijesecem ( od Teherana do Beiruta ). S samim tim, bi pala tako moč USrA na Bl. Iztoku, kao i sigurost Izraela…. To, da je Šiitski Iran, preko utijecaja na Irak, Siriju i Libanon, sve jači i jači stoji, ali se mi ipak čini, da je još prerano….

zgvaca
5 godine prije

To je isto ka da sutra Vucic zatrazi da Ameri napuste Kosovo i vojnu bazu Bondstel. Ameri su arogantni uobrazeni i nikad nece pristat na ucjene. Hizbolah je pokazala u Libanonu prije 30 godina koji jezik Ameri jedino razumu. Kad su digli ona dva kamiona u zrak i pritom ubili par Francuza i Amera je povlacenje iz Libanona jako brzo provedeno. Triba njih napadat kad su u patrolama. Ako uspiju ubit do 10 Amera po mjesecu su Ameri za 6 Mjeseci napolje iz Iraka. Njihove leseve vezat na auta i malo vuc po pustinji i sve to objavit na Youtubu i okupacija je zavrsena. Do tada bit ce ona stara, pasi laju a karavane prolaze.

Sardelino
5 godine prije

Riješenje sukoba na bliskom istoku leži u pozitivnom odnosu šita I sunita.
Njihove razmirice u ideološkom I klerikalnom
smislu nisu tolike a da bi iskonstruirale ovako nizak prag tolerancije među njima.
Upravo na ovim prenaglašenim I fabrciranim podjelama jašu kreatori okupacinih snaga.
Nadam se da će se u slijedećim godinama I među šitima I sunitima pojaviti vođe koje će biti u stanju uspostaviti nekakav oblik suživota što bi ujedno značilo I konačni kraj
prisustva američkih trupa na tom prostoru.
Ove izjave iračkih vođa pokazuju da je to I moguće.

palermo
5 godine prije

Ameri misle napasti šijitske milicije? Da ne tjeraju lisicu, a istjeruju vuka?
Šijitski polumjesec je glavni razlog ostanka ovih šugavaca.
Sve za IzraHELL, IzraHELL nizašto…

Juxel
5 godine prije

Povuci ce se dobrovoljno kada to od njih zatrazi KSA ili Izrael. Posto su male mogucnosti da se to desi realno je ocekivati pokretanje oslobodilackog rata i progon USA vojnika kao i domacih izdajnika ( sunijskih voda koji egzistiraju zahvaljujuci Amerima i koji insistiraju na njihovom ostanku ).

spartak
5 godine prije

Usanskih pljačkaša se nitko ne može riješiti na miran način, samo vojno, kako su to obavili Vijetnamci uz pomoć kineskog zaleđa. Iračani si sada ne mogu priuštiti ratovanje u ovoj složenoj konstelaciji snaga. Znači, Usani ostaju jako jako dugo, sve dok se ne slome potpuno.

octopus
5 godine prije

“The Wall” (2017)

Splitexpress
5 godine prije

Očekujem državni udar svjesnih elemenata u iračkoj vojsci i poziv prijateljskoj američkoj vojsci da ostanu 100-200 godina dok ima nafte u Iraku,te da pomognu u održavanju mira,naravno iračka vlada je spremna platiti sve troškove?

Ive iz Pecalbe
5 godine prije

Amerikenjci svuda bez poziva dolaze i nece otici otkazom gostoprimstva. Njima treba izvesti narandazastu ili crvenu revoluciju pa da se ocmu baviti samim sobom a ne drugima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI