U strahu od američke odmazde, SWIFT iz sustava naplate isključuje Iran

Swift dolar
58 komentara

Međunarodni sustav naplate i prijenosa financijskih podataka SWIFT, sa sjedištem u Belgiji, isključio je iz svog sustava nekoliko iranskih banaka, piše Reuters. U priopćenju kojeg je dao SWIFT se navodi kako je jučer, u ponedjeljak 5. studenog, nekoliko iranskih kreditnih institucija privremeno isključeno iz SWIFT-a

“To je učinjeno u interesu stabilnosti i očuvanja cjelovitosti globalnog financijskog sustava”, navodi SWIFT, navodno “međunarodna” institucija u kojoj je povezano više od 11 tisuća banaka iz više od 200 zemalja svijeta.

Sjedinjene Države nemaju većinu u upravnom odboru SWIFT-a, ali je uprava Donalda Trumpa prethodno upozorila na moguće sankcije protiv međubankovnog sustava, ako iz svog sustava naplate ne isključi Iran.

Američko Ministarstvo financija i uprava SWIFT-a, sustava koji pruža usluge za najveći dio svjetskih novčanih transakcija, pregovarali su o isključenju Irana iz mreže, što je 21. listopada potvrdio američki ministar financija Steven Mnuchin.

Prema njegovim riječima, Washington vrši pritisak na SWIFT da isključi Iran iz sustava, kao što je bilo 2012. i prije zaključivanja nuklearnog sporazumna 2015.

“Naš je cilj osigurati da transakcije koje podliježu sankcijama ne prolaze kroz SWIFT ili bilo koji drugi mehanizam naplate”, rekao je Mnuchin

Od 5. studenog su Sjedinjene Države proširile i pooštrile sankcije protiv iranskih tvrtki i pojedinaca koji djeluju u naftnom, bankarskom i transportnom sektoru iranskog gospodarstva.

“Američki pritisak bez presedana na Iran mora jasno pokazati iranskom režimu da će se suočiti s povećanom financijskom izolacijom i ekonomskom stagnacijom, sve dok potpuno ne promijeni destabilizirajuće ponašanje na Bliskom istoku”, izjavio je Steven Mnuchin.

Jednostrane američke sankcije protiv Irana trenutno obuhvaćaju više od 700 pravnih osoba i pojedinaca, posebno u vojnom, naftnom, pomorskom i zrakoplovnom sektoru Islamske Republike.

Popis sankcija uključuje Organizaciju za nuklearnu energiju Irana i transportni sektor, uključujući i Nacionalnu iransku tankersku kompaniju. Restriktivne mjere su uvedene i protiv Središnje banke Irana.

Podsjetimo, američki predsjednik Donald Trump je 8. svibnja najavio povlačenje Washingtona iz sporazuma o iranskom nuklearnom programu, a 7. kolovoza je na snagu stupila prva faza sankcija  protiv Irana. Nova faza sankcija, koja će prije svega utjecati na energetski sektor Islamske Republike, aktivirana je jučer, 5. studenog.

Ludilo sankcija se nastavlja – SAD sankcijama prijete sustavu SWIFT

Američke sankcije protiv Irana stupile na snagu – Tko će na kraju platiti najveći račun?

DolarSankcijeSteven MnuchinSWIFT
Pretplatiti se
Obavijesti o
58 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
IVE OLDTIMER
5 godine prije

Sada treba vidjeti hoce li se sa Iranom solidarizirati ijedna zemlja te iskljuciti SWIFT na svom teritoriju?

giordano bruno
5 godine prije

Izrael ne moze vise koristiti svoje borbene avione zbog S 300 u Siriji, pa bi ih mogao prodati.
Da mu piloti ne zardjaju, umesto njih bi mogao kupiti komercijalne putnicke avione,
najbolje Ruski Suhoj SJ-100, sistem S 300 ga prepoznaje kao prijateljski.
Izrael preko SWIFT moze izvrsiti sve te transakcije.
Iran ne bi mogao kupiti Izraelske borbene avione, jer nije umrezen u SWIFT.

Trubadur
5 godine prije

Nije problem u tome, ko če se sodalizirati a ko ne.. Uvijek se može nači platne obvode…. Bitni proble je, što se Swift, kao i prije dollar koristi, kao oružje…. Šta če to, da znači več kratko a puno više još srednje i dugoročno za ta dva sistema ( Swift i dollar ), mislim, da ne treba pisati…Svatko, ko ima barem malo pameti i moči, če da traži alternative…

Alen
5 godine prije

Očekivano , da se desilo suprotno bila bi vijest ovako nista…. Ovo ce imati najvise uticaja na iransku dijasporu koja je tim putem slala novac u domovinu ,iranska vlada i kompanije i onako imaju spremne alternative….

Inace blokirati nekoj zemlji mogucnost da posluje je bjedno da bjednije ne moze biti… Ovo se bukvalno donedavno smatralo objavom rata… Naravno to je ustvari i stvarni cilja amerike ,izazvati iransku reakciju i zapoceti napade na iran…

apolo
5 godine prije

Super. Vijest nije losa. Iranci su decenijama pod sankcijama i izdrzali su, izdrzace i ove. Mislim da Trump zeli sankcionirati Swift. Naci ce on nacina. Dobro je i to sto ce ponovo ici place na ruke, nece banke moci uzimati proviziju.
Kad najavis da ces sankcionisati sistem koji je umrezen sa preko deset hiljada banaka, to nije lose. Mi obicni radnici malo toga mozemo izgubiti, jer ne mozes izgubiti ono sto nemas. A banke mogu naplatiti proviziju za nesto sto nisu zaradile. Pozdravljam potencijalne sankcije SWIFTU.

Trubadur
5 godine prije

Inače baš sad je precijednik Iranske centralne banke Hemmati izjavio, da su se več odavno spremili na ove sankcije, pa su pripremili i alternativne sisteme plačanja sa trgovinskim partnerima…..

Moreno
5 godine prije

Rusija još od 2014 radi na svojoj verziji SWIFT-a – System for Transfer of Financial Messages i Rusija je više manje spremna . . . za to su zainteresirani Kina, Turska i Indija.

Moreno
5 godine prije

Zero Hedge – Foreign Banks Are Embracing Russia’s Alternative To SWIFT, Moscow Says

opet ja
5 godine prije

Briselske čkepi. Možda svako udaljavanje od Wall Streeta, Londonskog Citya i sličnih “veličina” može samo da bude od koristi za samostalan i neopmetan razvoj privrede. Jedino što na ovaj način onemogućavaju direktnu trgovinu Irana sa zainteresovanim državama, pa sve mora da ide preko posrednika. A Rusija već ima svoju verziju SWIFTa koju su već testirali.

m.ivanisevic
5 godine prije

Rusija je 2014 godine napravila rez u odnosima sa zapadom i krenula svojim putem (ma kako težak i bolan bio). Ovo će se u konačnici pokazati kao jako dobra odluka za Rusiju. Kada je taj rez nastao Rusija radi sve da postane potpuno neovisna od zapada u svim strateškim ekonomskim stvarima. To uključuje i SWIFT kao i njegovu alternativu. Iran s druge stranw nema alternativu i najbolje bi bilo da se integrira u Ruski sustav.

m.ivanisevic
5 godine prije

Ništa o Saudijskom napredovanju u Hudeiah-u?

Ivi tz
5 godine prije

Živio IRAN.

Nenad
5 godine prije

Sankcije su u stvari pocetak rata. Ovaj americki potez prema Iranu je potez iz ocaja jer potencijalno moze napraviti vecu stetu americi nego Iranu. Iranci ce dobiti pomoc od Ruskih i Kineskih banaka odnosno poslovace preko njih. Neke od Ruskih banaka su vec pod americkim sankcijama tako da ce ovo samo ubrzati alternativu SWIFT-u. EU gleda kako da se prilagodi novonastaloj situaciji… Veliki deo prometa ce otici iz SWIFTA-a u Rusko Kineski sistem naplate – na stotine milijardi u buducim godinama i svi ce hteti biti deo toga…

Mis
5 godine prije

Super ovo samo ubrzava alternativu is t om tom sustavu.

Splitexpress
5 godine prije

Nije problem ni Iran ni SWIFT,problem je američki dug koji je enormno narastao,jer se zadnjih desetak godina pumpa ubacivanjem svježe stampanih dolara,koristeći povlasticu povjerenja svjetske valute? Količina dolara je takva da je samo 1/3 novčanica u USA,a ostatak u cijelom svijetu,kada bi se taj novac pojavio u USA stvorio bi nered biblijskih razmjera,zbog toga već sedam-osam godina kada otvarate novi račun Švicarskoj morate potpisati poseban snop papira kojim dozvoljavate Amerima da mogu zaustaviti svaku dolarsku transakciju i prema vama i od vas?Neki bankari misle da je taj dug jednostavno nemoguce platiti,već da ce Jenkiji u u jednom trenutku jednostavno devalvirati ili zabraniti povratak tog novca u USA?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI