Ukrajina kritikuje EU zbog kašnjenja pomoći

EU pomoc Ukrajini
34 komentara

Kašnjenja ekonomske pomoći iz Evropske unije Ukrajini su “neprihvatljiva” i moraju se riješiti kako bi se spriječila katastrofa, upozorio je visoki ukrajinski zvaničnik, ukazujući na ogromne budžetske manjkove jer je EU odobrila još 4,9 milijardi dolara (5 milijardi eura) paket pomoći.

U razgovoru za Politico u ponedjeljak, glavni ekonomski savjetnik ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog, Oleg Ustenko, osudio je evropski blok nakon što je pristao da pošalje još jednu tranšu pomoći između sredine oktobra i kraja godine, insistirajući da se potrebe njegove zemlje moraju zadovoljiti ranije.

“Naš ministar finansija je pod ekstremno velikim pritiskom, kada te čekove šalje vojsci, penzionim fondovima… mi moramo imati taj novac u njegovim rukama. Dakle, kašnjenje od jedne sedmice ili nekoliko sedmica jednostavno nije prihvatljivo”, rekao je Ustenko agenciji.

Dok je EU prvobitno odobrila 8,8 milijardi dolara (9 milijardi eura) pomoći prošlog maja, do sada je poslat samo mali dio te pomoći. Najnoviji potez bi podijelio isplatu od 4,9 milijardi dolara (5 milijardi eura) na tri rate koje će biti prebačene prije kraja 2022. godine, iako ostatak originalnog paketa vjerovatno neće biti poslan do sljedeće godine.

Sporazum od ponedjeljka uslijedio je nakon višemjesečne debate između zemalja članica EU o tačnom obliku pomoći, a Njemačka se zalagala za grantove umjesto zajmova. Berlin je prihvatio plan da obezbijedi najnovijih 4,9 milijardi dolara kao zajam, ali tijelo tek treba da postigne konsenzus o preostalim sredstvima.

Ukrajina se uvelike oslanja na stranu pomoć od početka ruskog napada u februaru, pri čemu je ekonomska proizvodnja zemlje ove godine pala i do 40 %, a vlada se suočava sa budžetskim nedostatkom od oko 5 milijardi dolara mjesečno.

Dok su se Sjedinjene Države utrkivale s ubacivanjem gotovine u Ukrajinu, odobravajući samo 20 milijardi dolara ekonomske i humanitarne pomoći, EU je bila neodlučnija, umjesto toga poslala je nešto više od 13 milijardi dolara između svih svojih članica, prema alatu za praćenje pomoći stvorenom od strane Instituta Kiel. Američki transferi oružja Kijevu takođe su umanjili one u Evropi, skoro deset puta. Washington je navodno primijetio disparitet, a američki zvaničnici su nedavno rekli Bloombergu da je administracija Joea Bidena “pritisnula Evropu da učini više” kako bi podržala Ukrajinu i preuzela “više podjele tereta”.

Razgovori o budućoj pomoći EU održat će se na predstojećem sastanku u njemačkoj prijestolnici kasnije ovog mjeseca, gdje je Ustenko izrazio nadu da će zemlje članice biti uvjerene da ubrzaju proces, rekavši da će „Berlin biti samo sljedeći korak u ove rasprave.”

euTranša pomoćiukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sara
1 godina prije

Pa pomogli su vam Rusi svojim povlačenjima i bježaniji. Nadolili žara i volje u Ukrajince čija volja za ratovanjem je bila skoro usahla. Sad međusobno ubijanje Slavena dobija novi zamah, a Anglosasi uživaju.

Max
1 godina prije

Sve dobivaju i još kritiziraju . Njhovoj drskosti nema kraja.

rade
1 godina prije

EU mora da stampa eura,samo im nestalo papira,neki problemi u fabrici u vezi sa energentima,tako nesto.

tata mata
1 godina prije

sad cekamo da zelenko od bijesa ode do njemacke i nabaketa shultza ,ma kako li se samo usudjuju ne slati lovu kad im se naredi

Nekoime
1 godina prije

Misli li netko da će Putin plaćati Ukrajinske dugove?

Tupko Glupko
1 godina prije

Evo opet naredbodavca Zelenskog i njegove klike koja pametuje drugim narodima što i kako treba raditi i dati Ukrajini.

Dok glasnogovornik Kremlja Peskov ovih dana javno govori medijima da “specijalna vojna operacija” u Ukrajini neće završiti ako Kijev odustane od pregovora, dodajući da su “potrebne dvije strane za pregovore”, za to vrijeme Zelenski potpisuje dekret u kojem formalno proglašava izglede za bilo kakve ukrajinske razgovore s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom “nemogućima”.
Prva točka dekreta, koju je pripremilo Vijeće za nacionalnu sigurnost i obranu Ukrajine 30. rujna, glasi “[Ukrajina je odlučila] izjaviti da nije moguće voditi pregovore s predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.”

I što sad reći?
Europski političari izgleda još uvijek ne znaju zbrojiti dva i dva.

Ovog američkog klauna će sve manje i manje doživljavati.
Uskoro će ga otpisati i njegovi poltroni.
Kada se Rusi uskoro dogovore sa izuzetnima – Europa je tu kolateralna šteta kao i Ukrajina.

hiber
1 godina prije

Ukraina je trenutno najača vojna sila u Europi. Sada je uz vanjsko naoružavanje, proradila i unutarnja vojna proizvodnja koja vise nije ometena raketnim napadima. Tako da cim obračunaju sa Putlerom, mislim da ce Njemci imati neugodan razgovor. Naravno poniženi Putler još nije imao zadnju riječ, ali sto se rusa tiče konvencionalni rat je izgubljen. Uostalom, oni ga nisu ni tražili.

siurt
1 godina prije

Hrpa bezobraznika. Uz to jos i korumpiranih.

C.F.
1 godina prije

Realno pod narativom ako zelite da ginemo za vas dajte nam oruzje mogu ucjenjivati EU.

nedokučiva_dikcija
1 godina prije

Printaj! Štampaj! Sve napolje. Raus.

nessy
1 godina prije

Ekonomski savjetnik Zelenskog, stvarno tezak i zahtjevan posao. Najteze mu je zbrojiti rashode, i odluciti koliko novaca da iskukaju u ovoj transi. Ukrajina se neprekidno ponasa kao razmazeno dijete koje trazi i trazi, a nikad nije zadovoljno. Volio bih da mi netko objasni zasto ovaj komicar uopce misli da mu je itko duzan ista? Za sve sto su dobili, umjesto da su do Boga zahvalni, oni stalno nesto prigovaraju, i nista im nije pravo.

nessy
1 godina prije

Ovo je kao “imam jednog poznanika, budala mi stalno pomaze, daje mi novaca. Ali ljut sam na njega, ja trazim 1000kn, a on donese 800. Ne znam sto da radim, tip je stvarno drzak”.

ZZ Top
1 godina prije

Drzava placenika i prostitutki,stoji na braniku zapadnih vrijednosti, e pa to kosta, bitte zahlen.

Lucija, prva
1 godina prije

Hoće li Ursulja stići umaći ili će je za vratić netko uhvatiti?

(A mogli bi Nijemci. Uveli su neke mjere, 200 milijardi…svi nešto prigovaraju. Cijela EU.)

Ringo10
1 godina prije

Uvalili ih Rusi Zapadu na grbaču

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI