USAF se više od 10 milijardi puta mora zahvaliti Rusiji za “aneksiju” Krima

F-35
50 komentara

S početkom ove godine je postalo poznato kako je pripajanje Krima Ruskoj Federaciji utjecalo na američko ratno zrakoplovstvo. I to vrlo pozitivno, ali na račun Europljana. Opširnije o ovoj temi je pisao novinar Kyle Rempfer na stranicama Air Force Timesa.

Prema Rampferu, ove će se godine znatno povećati financiranje programa Europske inicijative prevencije (EDI), što će osigurati visoku razinu zaposlenosti za američko ratno zrakoplovstvo i nove unosne ugovore za američke kompanije i izvođače radova.

Autor publikacije je podsjetio da je Europska inicijativa prevencije pokrenuta 2014. godine kao odgovor na “aneksiju” Krima od strane Rusije.

U to je vrijeme Pentagon imao ozbiljne financijske poteškoće zbog rezanja ili zamrzavanja proračuna za obrane.

Stoga se “ruska agresija” dogodila u pravo vrijeme. To je omogućilo Ministarstvu obrane Sjedinjenih Država da dobije milijarde dolara potpore od europskih saveznika, piše Kyle Rempfer.

Sjetite se 44. predsjednika Sjedinjenih Država Baracka Obame, Trumpovog prethodnika, koji je značajno smanjio izdatke za obranu, što je moglo dovesti do masovnog otpuštanja vojnog osoblja, uključujući i pilote zrakoplovnih snaga. No nakon slavnih događaja su se dogodile čarobne promjene. Do 2018. godine je Europska inicijativa prevencije Europljane koštala 4,8 milijardi dolara, a ove je godine Washington iz Bruxellesa već dobio 6,5 milijardi dolara, što je zajedno više od 10 milijardi dolara, piše Kyle Rempfer.

General Tod Wolters, zapovjednik američkog ratnog zrakoplovstva u Europi, nije skrivao radost tijekom videokonferencije održane prošlog ljeta u Bruxellesu i Washingtonu. On je oduševljeno pozdravio povećanje proračuna Europske inicijative prevencije i priznao da će gotovo sav novac otići Amerikancima, prvenstveno za potrebe američkih vojnih zrakoplova.

Dok su pisali na forumima koji su raspravljali o toj vijesti, europski su dužnosnici, vidjevši zadovoljstvo u generala Woltersa, zlokobno šaptali: “Neka kaže Rusima puno hvala što su zauzeli Krim”, komentirajući članak Kylea Rempfera piše ruski portal Slobodni tisak.

Air Force Times

F-35F-35 Joint Strike FighterGeneral Tod WoltersKrimNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
50 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eu kolonija
5 godine prije

možda bi se više trebali zahvaliti viktoriji nuland I ukrajinskim nacistima za puč u ukrajini i smjenu legitimnog predsjednika ukrajine a što je predhodilo kako to vi kažete “ruskoj agresiji” ili oslobođenju ruskog naroda na krimu od tiranije

Riddick
5 godine prije

Zato su zategnuti odnosi sa Rusijom dobra stvar za Amerikance.
Trgovina izmedju EU i Rusije je smanjena, a USA uloga je porasla na kontinentu u trenutku kada svet sve više postaje multipolaran uspeli su da zamrznu EU u prošlosti, da je vrate malo u nazad, sada ponovo sklapaju ugovore izmedju ostalog i vojne…

dinaricus vulgaris
5 godine prije

neka rusi odmah krenu na aljasku a mi i slovenci na trst ! zanimljivo koliko malo treba za ujedinit hrvate i još ih pomirit sa slovencima 🙂 živio Tajani !

ad astra
5 godine prije

Najviše koristi od aneksije Krima imali su Kosovari. Rusija više nije imala pravo prigovarati na promjene granica kad je i sama to učinila. Srbija je izgubila potporu Rusije oko pitanja Kosova.

Amater
5 godine prije

Veliki novci za bezvredne letilice … kakvo Hvala Rusima za “agresiju ” ??? što je dovelo do vračanja Krima Rusiji ??? nije li to bio Majdan …???? Dakle , tko je isplanirao kaos i proveo destabilizaciju Ukrajine ??? jedino im je situacija malo izmakla kontroli , ali konačni cilj je ipak djelomično postignut … Kvislinška EU i Ukrajina plačaju ogroman reket za “sigurnost ” … Ameri su izgubili Sevastopolj a time i Crno more … to ih malo puno frusrira … ali što je tu je … Imperija više nije naj jača ….:)

Nije bitno tko
5 godine prije

Dobili su Rusi i Amerikanci, a izgubili naivni Ukrajinci, kojima je Hollywood izprao mozak.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI