Venezuela: Američki “rat pete generacije” korak do fijaska?

Venezuela
71 komentar

U Venezueli smo usred “rata pete generacije” (G5G) u kojem se prvo ubije istina, a onda se sve pokuša zamijeniti virtualnom stvarnošću koja služi za potkopavanje i slamanje naroda, ali i ubijanje ideja ukorijenjenih u ciljanom društvu. U ovom ratu oružje i stari alati više nisu korisni.

“Istina je prva žrtva rata”, rekao je Eshil  prije 2500 godina. Virtualna stvarnost manipulirana širom svijeta hegemonijskim medijima i društvenim mrežama želi pokazati Venezuelu kao zemlju u građanskom ratu, ali su dva marša, “chavista” i oporbe, na 20. obljetnicu revolucije potvrdila postojanje čvrste demokracije. Nije zabilježen nijedan incident, što je medijski terorizam učinio nevidljivim.

Pojam rata četvrte generacije američki stratezi koriste za definiranje najnovije faze rata u doba informacijske tehnologije i globalnih komunikacija. Za nametanje političkih, ekonomskih ili socijalnih planova vojske više nisu potrebne. Vojnici ovog rata nisu borci, već stručnjaci za komunikaciju u pobuni i protunapad koji vojne operacije zamjenjuju psihološkim.

“Rat pete generacije”, koji se također naziva i “ratom bez granica”, uveden 2009. godine kao operativni strateški koncept u intervencijama SAD-a i NATO pakta. Nije važno pobijediti ili izgubiti, nego uništiti intelektualnu moć neprijatelja, prisiljavajući ga da traži kompromis, koristeći bilo koje načine, čak i ciljanu upotrebu oružja.

To je izravna manipulacija ljudskim bićima kroz njihov neurološki dio, na kojeg se obruše sve moguće i raspoložive metode manipulacija.

Masovni mediji i društvene mreže su sastavni dio sheme ovog rata, a cilj je kroz dugotrajne psihološke operacije generirati destabilizaciju stanovništva, pokušati utjecati na kolektivnu psihu, racionalnost i emocije, kao i na njihovu političku lojalnost i sposobnost da se odupru.

Postoje i znanstveni mehanizmi potpune kontrole ne samo kroz masovnu manipulaciju mainstream medijima i ciljanim informacijama, nego pomoću financijskih sustava poput Međunarodnog monetarnog fonda, Svjetske banke, Interameričke razvojne banke, tisuća zaklada i nevladinih organizacija.

Više nisu samo nacionalne države te koje ratuju, nego se podilazi interesima velikih multinacionalnih kompanija, financijskih kartela, naftnog lobija, medija i komunikacijske hemisfere koja je u rukama pet megakompanija koje kontroliraju sve svjetske podatke i umjetnu inteligenciju, a one su dio vojno-industrijskog kompleksa Sjedinjenih Država i Europe. To je 1% svijeta koji želi definitivno kontrolirati preostalih 99%, a koncept potpune dominacije znači istovremenu i trajnu primjenu različitih mehanizama koji imaju tendenciju zbuniti i proizvesti rezultate kao trajno i istodobno bombardiranje, kontinuirano na svim frontama, što ne ostavlja vremena za reakciju ili predah. U tom ratu kartelizirani transnacionalni mediji i manipulacija društvenim mrežama igraju dominantnu ulogu.

WSJ: Neuspjeli plan Trump-Guaidó

Donald Trump
FOTO: Donald Trump

“Nakon što je Washington pokrenuo plan za njezin odlazak, mnoge pristaše venecuelanske opozicije i njihovi američki sponzori su mislili da će vlada predsjednika Nicolása Madura brzo pasti”, izvijestio je američki list The Wall Street.

Novinari David Luhnow i Juan Forero izjavili su za WSJ da je bilo oštrih kritika onih koji su “minirali” plan s obećanjem da će to biti operacija od 24 sata i da će tri tjedna nakon samoproglašenja Juana Guaidóa u Venezueli “biti sve normalno”.

“Tko je osmislio plan u Caracasu i prodao ga u Washingtonu, to je učinio s obećanjem da će se, ako Guaidó napravi prvi korak i zemlje Južne Amerike i SAD stanu iza njega, vojska pobuniti i Maduro će otići”, rekao je visoki američki dužnosnik za WSJ.

Američki novinari s pravom tvrde da što duže Maduro ostaje na vlasti, ti je veća vjerojatnost dugog zastoja.

“Ova situacija će povećati rizike za imidž Trumpa kao nasilnika koji uzrokuje regionalne krize, dok nove američke sankcije pogoršavaju ionako tešku ekonomsku situaciju zemlje”, piše WSJ i dodaje kako postoje ozbiljni rizici za venecuelansku opoziciju u njenim pokušajima da unese “humanitarnu pomoć” u Venezuelu, podsjećajući da su međunarodne agencije kao što je Crveni križ navele da tu pomoć ne mogu distribuirati jer bi se to smatralo svrstavanjem na jednu od strana u političkoj situaciji u Venezueli.

U međuvremenu je londonski list Financial Times 18. veljače objavio članak u kojem se navodi da “Juan Guaidó želi uspostaviti diplomatske veze s najmoćnijim saveznicima Nicolása Madura, Kinom i Rusijom”. Ovo je očigledno skretanje pozornosti, ali Moskva i Peking ponudu ne samo da su odbili , nego su je ignorirali.

Trump nastavlja provocirati

Arleigh Burke
FOTO: američki razarač klase Arleigh Burke

Američki predsjednik Donald Trump je na Sveučilištu u Miamiju ponovio svoje prijetnje članovima Bolivarskih nacionalnih oružanih snaga (FANB).

“Danas imam poruku za sve časnike koji dopuštaju da Maduro bude glavni. Oči svijeta su uprte u vas. Oni mogu birati između prihvaćanja velikodušne ponude amnestije predsjednika Guaidóa i života u miru s obiteljima i sunarodnjacima, ili mogu odabrati drugi put i nastaviti podržavati Madura. Ako odaberete ovaj drugi kurs, nećete naći utočišta, neće biti lakog izlaza. Sve ćete izgubiti”, zaprijetio je Trump i pokazao potpuno neznanje i nepoštivanje međunarodnih odnosa koje Venezuela održava s drugim zemljama na kontinentu.

“Uspjeh mirne tranzicije u demokraciju u Venezueli će pomoći promicanju demokracije u Nikaragvi i Kubi. Stvorili smo put do prve potpuno demokratske hemisfere u povijesti čovječanstva”, kazao je Trump.

I nastavljajući s provokacijama je odao počast teroristu Oscaru Perezu, odgovornom za napad na sjedište Vrhovnog suda i Ministarstva unutarnjih odnosa, pravde i mira u Caracasu u lipnju 2017. Odao je počast i radu Davida Smolanskog, bivšeg gradonačelnika i bjegunca iz El Hatille, država Miranda. Oni su “heroji” potrebni da se opravda njegov “ep o herojima Venezuele”.

Bivši potpredsjednik Venezuele, Jose Vicente Rangel, podsjeća da sve akcije Trumpa i njegovog tima u napetim situacijama, kao što su upravljanje odnosima s Europskom unijom, Rusijom i Kinom, Turskom, bliskoistočnim nacijama, Afganistanom i afričkim zemljama, karakterizira nespretnost. Bijes je njegova karakteristika. Želja da se nametnu diktature koje favoriziraju samo američku vladu dovode do sve veće nuspojave izoliranja Trumpa u svijetu. Rangel ukazuje da je najgora pogreška koju su učinili Trump i njegov tim suradnika, tretiranje slučaja u Venezueli. Sada Trumpova politika, koju provode njegovi savjetnici, “iritira i širi se”.

Sva njegova djela su katastrofa. Od ignoriranja izabranog predsjednika Madura i prepoznavanja lažnog predsjednika Guaidóa do frustriranih pokušaja da podjeli Bolivarske nacionalne oružane snage. Isto je katastrofalan pokušaj s isporukom humanitarne pomoći i sustavnim najavama vojnog napada ili invazije na venecuelanski teritorij od Trumpa i njegovih savjetnika.

Europa se odvaja od Trumpa?

Evropa šah politika

Europska unija je ovog tjedna upozorila na opasnost od vojne eskalacije u Venezueli, dva dana prije dolaska misije Kontaktne skupine koja latinoameričkoj zemlji pokušava nametnuti ponovno održavanje predsjedničkih izbora.

“Kategorički isključujemo svaku potporu EU ili bilo kakvo prihvaćanje vojne eskalacije u Venezueli”, upozorila je čelnica europske diplomacije Federica Mogherini u Bruxellesu.

Španjolski ministar Josep Borrell je bio jasniji, rekavši da ne dijeli viziju američkog potpredsjednika Mikea Pencea.

“Naš je stav još uvijek pronaći rješenje kojim se izbjegava uporaba sile. Mi nismo za vojnu intervenciju”, kazao je Josep Borrell.

Sjedinjene Države su u Atlantskom oceanu, kod obale Floride, rasporedile napadačku skupinu na čelu s nosačem zrakoplova. Flota uključuje krstaricu, četiri razarača, nuklearni nosač zrakoplova klase Nimitz i najnaprednije američke borbene zrakoplove i bombardere.

“Izbjegavanje vojne eskalacije je nužnost”, ponovio je španjolski ministar vanjskih poslova Josep Borrell, koji je tvrdio da je “zabrinut” informacijama o raspoređivanju američke vojske na granici Kolumbije i Venezuele.

Misija će otputovati u Venezuelu prije datuma kojeg je odredio Juan Guaidó, samoproglašeni privremeni predsjednik kojeg je od ukupno 193 priznalo oko 40 zemalja, ali će se razgovarati o američkoj “humanitarnoj pomoći”. Prema planu bi misija u Caracas trebala doći 23. veljače.

“Humanitarna pomoć mora stići i raspodijeliti se prema načelima neutralnosti, neovisnosti, nepristranosti i humanosti”, rekao je Borrell, izražavajući strah za moguće pogoršanje situacije.

EU daje prioritet radu s nevladinim organizacijama na terenu, a svi znamo da je to paravan za veliki posao, kao onaj koji je organiziran na Haitiju kako bi se osiguralo da pomoć nikada ne dođe do Haićana.

Ekonomski trošak i moratorij na dug

Američki javni dug - ukupni dug Amerike

Ekonomist Simón Andrés Zúñiga tvrdi da su blokade i gusarsko financiranje prisilno doveli do moratorija otplate vanjskog duga i predstavljeno je niz dodatnih mjera koje bi vlada trebala poduzeti, kao što su potpora nacionalnoj proizvodnji i reorganizacija institucija države. Blokiranje i oduzimanje stvorene imovine generira i generirat će sve veće smanjenje deviznih prihoda, stoga je potrebno odrediti prioritete oskudnih resursa i koncentrirati napore na proizvodnju, nabavu, distribuciju i očuvanje hrane i lijekova, naglasio je Andrés Zúñiga.

Moratorij nije samo obrambeni politički signal. To je alat za oslobađanje i raspodjelu sredstava u stranoj valuti koja se koristi za plaćanje inozemnog duga, ali kojom sada treba zadovoljiti potrebe ljudi, kaže Zúnhiga, podsjećajući da je politiku redovite otplate inozemnog duga vlada koristila čak i kada nije bila opravdana.

“Blokiranje i piratizacija nacionalne imovine nas obvezuje da ljude stavimo ispred plaćanja inozemnog duga”, ističe on u nizu nota široke rezonancije.

Ekonomist Pasqualina Curcio je istaknula kako učinak jednostranih prisilnih mjera koje nameću Sjedinjene Države generira gubitke od 34 milijarde dolara. U to uključuje jednostrano blokiranje bankovnih računa, povećanje troška međunarodnih zajmova zbog financijskog rizika zemlje, prepreke koje stvaraju multilateralne organizacije, blokiranje financijske imovine, slučaj Citgo, povećanje troškova operacija transportna i triangulacija u nabavi nužnih roba.

Pasqualina Curcio dodaje da se tome mora dodati 95 milijardi dolara gubitaka zbog pada proizvodnje od 2016. do 2018. godine, što je posljedica napada na valutu. Inflacija bolivara od više od 3 500 000 000% objašnjava smanjenja BDP-a za 40%. Ovi gubici od 129 milijardi dolara nisu posljedica loše uprave u Caracasu, već su uzrokovani kriminalnim radnjama SAD-a. Ovaj iznos je ekvivalent vrijednosti proizvodnje zemlje za cijelu godinu ili 30 zadovoljenja potrebe za hranom i lijekovima, ili 10 godina bolničke i ambulantne skrbi, ili 6 godina uvoza zaliha robe za krajnju potrošnju, ili inozemni dug kojeg treba platiti u 20 godina.

Usprkos svemu, laži korporativnih medija nisu uspjele osigurati planiranu provedbu državnog udara. Madurov “odlazak u roku od 24 sata” i tri tjedna za “uspostavu demokracije” u zemlji je plan koji je propao. Nakon mjesec dana vojska Venezuele ne pokazuje znakove nestabilnosti ili raskola. Štoviše, nakon najave da su SAD oformile napadačku skupinu u vodama Floride, zrakoplovstvo Venezuele je provelo vježbe sa simuliranim gađanjem protubrodskim projektilima. “Rata pete generacije” Pentagona i dalje traje, ali su šanse za pobjedu svakim danom sve manje. Posljednja opcija za Trumpa može biti vojna, ali ona traži žrtve i još novca za rat u kojem američkoj vojsci i saveznicima nitko ne može jamčiti pobjedu.

G5GSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
71 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tadmur Palmirovic
5 godine prije

Samo vi gospodo nastavite i dalje čitati pamflete koje redakciji servira ruska ambasada.Ja čekam @burta ,ipak on donosi vijesti od ljudi koje podržava veliki dio slobodnog i demokratskog svijeta.:)

IVE OLDTIMER
5 godine prije

Jedina opcija za Trumpa je da posalje Ivanku i Melaniju da zavedu Madura, opasnost je ako Maduro jednu ili obije prevede na islam.

eu kolonija
5 godine prije

nemaju oni toliko novca da plate vojske koliko ih venezuela može mobilizirati. za američko-bankarske interese neće nitko normalan ratovati. jedino još malo se koprcaju u virtualnom svijetu ali I tu će biti poraženi

shumadinac
5 godine prije

Voleo bih da sam optimista kao većina ali ima mnogo toga što ne mogu da “optimizmujem”. Još mi je u sećanju vrlo živa priprema napada NATO-a na Srbiju i vidim velike sličnosti sa tom situacijom. “Da, ali sada Rusija nije slaba kao tada…” Možda se neko podsmeva snazi američke vojske ali to sigurno ne radi Putin. Iz njegovog govora se jasno vidi da očekuje ozbiljnu konfrontaciju. Sve ovo što se događa oko Venecuele nije Trampova ideja – on to ne može da osmisli. I uopšte nije naivno to što rade. Ambasadori se normalno povlače za mnogo manje stvari a Vašington ih praktično silom nameće. Slati humanitarnu pomoć kad se ne dozvoljava njen ulazak? Vašington ne da je ne zaustavlja nego sve više forsira njeno slanje. Ponuda Maduru da “napusti funkciju” :)))) Možda nije najbolji ekonomista ali ne treba mnogo pameti da bi svatio izbor koji mu se predlaže: mogao bi… Čitaj više »

Tom
5 godine prije

Nema sanse da amerika direktno napadne venecuelu ona ima dosta dobro opremljenu vojsku a i rusi bi im poslali jos par stvari
Veliki gubitak aviona ili mozda nosaca aviona srusilo bi mit o americkoj superiornosti i svi bi se pobunili to bi bio njihov kraj

Riddick
5 godine prije

Konvencionalni rat je materijalno veoma zahtevan kontroverzan i politicki rizican za inicijatora.
Informacioni, rat preko proksija, ekonomski rat ili sve to kombinovano nudi postizanje istog cilja (potpune ekonomsko-politicke kontrole drzave i drustva) isplativijim.
Problem su arogantne agresivne izjave Trampa i njegove administracije i losi rezultati predhodnih “humanitarnih” i “demokratskih” intervencija i generalno zdrav razum i kriticko misljenje kod svakog normalnog coveka u Venecueli.

Šule
5 godine prije

MADURO kupi ukraden novac od građana i put u S.Koreju tamo je tvoj diktator još na vlasti..uskoro kreće akcija uništenja socijalizma u Venecueli…

Tomica
5 godine prije

Direktan sukob nije način na koji radi SAD. Sankcije, ekonomsko uništavanje, stvaranje nezadovoljstva i sukoba unutar države, podsticanje, financiranje i naoružavanje grupa spremnih na izdaju za osobnu korist, medijsko blaćenje i demoniziranje legalne vlasti pa tek nakon unutarnjih oružanih sukoba dolazi vojna intervencija. Prvenstveno kao zona zabrane letenja, elektronska blokada, raketiranje iz daleka s ciljem uništavanja PVO, potom bombardiranje i raketiranje iz zraka. Jedine postrojbe su ubačene grupe specijalnih jedinica koje upravljaju operacijama na kopnu te markiraju ciljeve za bombardiranje.
Znači vojna akcija će uslijediti tek ako uspiju srušiti poredak i pokrenuti oružanu pobunu. Ne očekujem akciju dok ne vrbuju dobar dio vojske na svoju stranu i procjenu da intervencija ima visok postotak za uspjeh.
Još dva dana imaju na raspolaganju za provedbu ovog plana a da li imaju plan B u rezervi, ne znam. Poznavajući SADiste, imaju i C.

giordano bruno
5 godine prije

Kuba je tu blizu, uz obale USA, pa joj nisu mogli nista, ni ranije, a tek sad.
Venecuela ima toliko vec vidjenih primera kako to USA radi, a uz to ima i Ruske savetnike, koji imaju iskustva iz Sirije.
Venecuela ima izlaz na okean, moze da prima podmornice i brodove, ima dobru klimu, ima naftu, ima oko 30 miliona stanovnika, ima jaku Rusiju i Kinu, Turska i Iran je podrzavaju, ima naklonost komentatora drustvenih mreza.

mladen3x
5 godine prije

Moguče da bude rata ali pada jedna Američka flota i počinje kaos u svijetu i još dvije Američke flote padaju u Aziji…..

Mucke
5 godine prije

Rojs,Rajic?

odisea
5 godine prije

Neće biti rata u Venecueli,za rat je potrebno dvoje! To nam je rekao veliki mislilac, pred rat u BiH.
Amerikanci su dobili po njonji u Siriji,sada će puhati i na hladno.

Kažun
5 godine prije

Jel Venecula ima svoje Usraše? Ako ima,nahebali su.

Fatih
5 godine prije

MADURO,MARSAL TI U POMOC SALJE 4.ARMIJU POD KOMANDOM PETRA DRAPSINA….

Amater
5 godine prije

Lav je ostao bez zubi … Od Afganistana,Balkana, Iraka, Gruzije,Libije ,Ukrajine itd. pa sve do Sirije …lomili su se i ispadali … Sada je takav črbav , ali jednako zločest ,stigao u Venecuelu …. ali više to nije kralj Đungle .. To je sada stara ofucana , pokvarena, bezuba mačka kojoj svi jedva čekaju da vrate “milo za drago “

bobo
5 godine prije

Isto ovo je bilo odrađeno i na području bivše Jugoslavije. Psihopate kolo vode na ovoj planeti od davnina. U generalnom smislu, možemo reći da je jedna od glavnih psihopatskih osobina – jedna opsesivna potreba za nametanjem svoje volje, stavova, ideja ili iluzija drugima, s ciljem da bi se oni kontrolisali. Klasični psihopata odlikuje se – potpunim odsustvom savjesti – kao jedne važne osobine koju posjeduju normalni ljudi. On će se služiti svim sredstvima da ostvari svoje ciljeve. Radi se o ljudima koji su većinom – po samoj svojoj suštini – zli. Normalnim ljudima savjest na neki način služi kao kočnica, tako da će oni većinu svojih postupaka ‘vagati’, težeći tome da ne povrijede druge prilikom ostvarenja svojih ciljeva. Međutim, nemajući savjest u sklopu svog bića, psihopata se nalazi u jednoj situaciji u kojoj on ima veliku ‘prednost’ nad normalnim čovjekom. Njega ništa ne može da koči, osim možda onih pravila… Čitaj više »

Ivo Lola
5 godine prije

Možda je sve to zamka, možda je sve dio plana da se USA uvuče u dugotrajni i iscrpljujući konvencionalni rat koji, ako se dogodi, jamči totalni raspad njihovog vojnog sistema. Mislim da će Trump kao pravi kockar kojemu nije preostalo ništa drugo i radi očuvanja imidža odlučnog kauboja, povući taj katastrofični potez i započeti “kontrolirani” rat u kojem USA ne može i neće pobjediti ali, show must go on. Gledati će on to kapitalizirati, što je očito prema epskim govorima i izjavama, pa će ga pokrenuti godinu, godinu i po prije izbora. A to što su poslali na Venecuelu, ta “borbena grupa”, uz formaciju na Mediteranu i Crnom moru, to im je jedino operativno i u funkciji. USA trideset godina nije ulagala u održavanje i modernizaciju i cjelokupna njihova armija je na 30%. Kineski i ruski sistemi navigacije i navođenja su daleko ispred američkog i slom američke dominacije koincidira sa… Čitaj više »

tobia quantrill
5 godine prije

“Istina je prva žrtva rata”, rekao je Eshil prije 2500 godina.

u 2500 godina tehnoloski evoluirali,a socijalno ne stagnirali (nista naucili od vec tada pametnih vizionara), vec nazadovali.

Zen
5 godine prije

Ne znam da li ste vidjeli, ali Richard Branson organizira koncert za Venecuelu. Kažu bit će 200 000 ljudi, negdje u Kolumbiji blizu granice. Uz to je optužio i Rogera Watersa da priča gluposti, onog Rogera Watersa koji jedini ima muda reći kako stvari stoje.
Zanimljivo što ovakvi kao Branson i njemu slični u javnosti se etiketiraju kao neki uspješni poduzetnici i filantropi i šta već ne, a ono samo obične kujice koje da nisu prodali dušu vragu nikad ne bi bili to što jesu, kao gospodin Gates npr….

fuj fuj fuj kolko odvratni plaćenika USA ima u cijelom svijetu. Jedino što me tješi je to što vjerujem u karmu pa znam da kad tad mora doći do balansa.

Kanncer
5 godine prije

Velika Hrvatska se aktivno uključila u državni udar u Venezueli, bog te mazo koja mafija…

Omega
5 godine prije

Kaže mi rođak iz Venezuele da im svaki dan čak i vodu puste u vodovod. Istina na 5 minuta, ali puste. Mislim ako imaju vodu na 5 minuta dnevno sigurno nije kriza!

krezubi glasac
5 godine prije

Masoni rade prekovremeno za sauronove globalisticke cyborg ideje. Svi se moraju spojiti i razmisljati kako Rotchild misli. Ovo nije SF vise.

dulebg
5 godine prije

Sjede Mujo i Haso ispred bakalnice, Kad eto ti Švabe, pita:
– Du ju spik ingliš? – NAJN!
– Šprehen zi dojč? – NAJN!
– Parle vu franse? – Jok!
Ode Švabo razočaran, kad će Mujo Hasi:
– A vidiš, valjalo bi vako, ko Švabo – znat 3 jezika!
– I ŠTA MU VRIJEDI ??!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI