fbpx

Venezuela: Američki “rat pete generacije” korak do fijaska?

Venezuela

U Venezueli smo usred “rata pete generacije” (G5G) u kojem se prvo ubije istina, a onda se sve pokuša zamijeniti virtualnom stvarnošću koja služi za potkopavanje i slamanje naroda, ali i ubijanje ideja ukorijenjenih u ciljanom društvu. U ovom ratu oružje i stari alati više nisu korisni.

“Istina je prva žrtva rata”, rekao je Eshil  prije 2500 godina. Virtualna stvarnost manipulirana širom svijeta hegemonijskim medijima i društvenim mrežama želi pokazati Venezuelu kao zemlju u građanskom ratu, ali su dva marša, “chavista” i oporbe, na 20. obljetnicu revolucije potvrdila postojanje čvrste demokracije. Nije zabilježen nijedan incident, što je medijski terorizam učinio nevidljivim.

Pojam rata četvrte generacije američki stratezi koriste za definiranje najnovije faze rata u doba informacijske tehnologije i globalnih komunikacija. Za nametanje političkih, ekonomskih ili socijalnih planova vojske više nisu potrebne. Vojnici ovog rata nisu borci, već stručnjaci za komunikaciju u pobuni i protunapad koji vojne operacije zamjenjuju psihološkim.

“Rat pete generacije”, koji se također naziva i “ratom bez granica”, uveden 2009. godine kao operativni strateški koncept u intervencijama SAD-a i NATO pakta. Nije važno pobijediti ili izgubiti, nego uništiti intelektualnu moć neprijatelja, prisiljavajući ga da traži kompromis, koristeći bilo koje načine, čak i ciljanu upotrebu oružja.

To je izravna manipulacija ljudskim bićima kroz njihov neurološki dio, na kojeg se obruše sve moguće i raspoložive metode manipulacija.

Masovni mediji i društvene mreže su sastavni dio sheme ovog rata, a cilj je kroz dugotrajne psihološke operacije generirati destabilizaciju stanovništva, pokušati utjecati na kolektivnu psihu, racionalnost i emocije, kao i na njihovu političku lojalnost i sposobnost da se odupru.

Postoje i znanstveni mehanizmi potpune kontrole ne samo kroz masovnu manipulaciju mainstream medijima i ciljanim informacijama, nego pomoću financijskih sustava poput Međunarodnog monetarnog fonda, Svjetske banke, Interameričke razvojne banke, tisuća zaklada i nevladinih organizacija.

Više nisu samo nacionalne države te koje ratuju, nego se podilazi interesima velikih multinacionalnih kompanija, financijskih kartela, naftnog lobija, medija i komunikacijske hemisfere koja je u rukama pet megakompanija koje kontroliraju sve svjetske podatke i umjetnu inteligenciju, a one su dio vojno-industrijskog kompleksa Sjedinjenih Država i Europe. To je 1% svijeta koji želi definitivno kontrolirati preostalih 99%, a koncept potpune dominacije znači istovremenu i trajnu primjenu različitih mehanizama koji imaju tendenciju zbuniti i proizvesti rezultate kao trajno i istodobno bombardiranje, kontinuirano na svim frontama, što ne ostavlja vremena za reakciju ili predah. U tom ratu kartelizirani transnacionalni mediji i manipulacija društvenim mrežama igraju dominantnu ulogu.

WSJ: Neuspjeli plan Trump-Guaidó

Donald Trump

FOTO: Donald Trump

“Nakon što je Washington pokrenuo plan za njezin odlazak, mnoge pristaše venecuelanske opozicije i njihovi američki sponzori su mislili da će vlada predsjednika Nicolása Madura brzo pasti”, izvijestio je američki list The Wall Street.

Novinari David Luhnow i Juan Forero izjavili su za WSJ da je bilo oštrih kritika onih koji su “minirali” plan s obećanjem da će to biti operacija od 24 sata i da će tri tjedna nakon samoproglašenja Juana Guaidóa u Venezueli “biti sve normalno”.

“Tko je osmislio plan u Caracasu i prodao ga u Washingtonu, to je učinio s obećanjem da će se, ako Guaidó napravi prvi korak i zemlje Južne Amerike i SAD stanu iza njega, vojska pobuniti i Maduro će otići”, rekao je visoki američki dužnosnik za WSJ.

Američki novinari s pravom tvrde da što duže Maduro ostaje na vlasti, ti je veća vjerojatnost dugog zastoja.

“Ova situacija će povećati rizike za imidž Trumpa kao nasilnika koji uzrokuje regionalne krize, dok nove američke sankcije pogoršavaju ionako tešku ekonomsku situaciju zemlje”, piše WSJ i dodaje kako postoje ozbiljni rizici za venecuelansku opoziciju u njenim pokušajima da unese “humanitarnu pomoć” u Venezuelu, podsjećajući da su međunarodne agencije kao što je Crveni križ navele da tu pomoć ne mogu distribuirati jer bi se to smatralo svrstavanjem na jednu od strana u političkoj situaciji u Venezueli.

U međuvremenu je londonski list Financial Times 18. veljače objavio članak u kojem se navodi da “Juan Guaidó želi uspostaviti diplomatske veze s najmoćnijim saveznicima Nicolása Madura, Kinom i Rusijom”. Ovo je očigledno skretanje pozornosti, ali Moskva i Peking ponudu ne samo da su odbili , nego su je ignorirali.

Trump nastavlja provocirati

Arleigh Burke

FOTO: američki razarač klase Arleigh Burke

Američki predsjednik Donald Trump je na Sveučilištu u Miamiju ponovio svoje prijetnje članovima Bolivarskih nacionalnih oružanih snaga (FANB).

“Danas imam poruku za sve časnike koji dopuštaju da Maduro bude glavni. Oči svijeta su uprte u vas. Oni mogu birati između prihvaćanja velikodušne ponude amnestije predsjednika Guaidóa i života u miru s obiteljima i sunarodnjacima, ili mogu odabrati drugi put i nastaviti podržavati Madura. Ako odaberete ovaj drugi kurs, nećete naći utočišta, neće biti lakog izlaza. Sve ćete izgubiti”, zaprijetio je Trump i pokazao potpuno neznanje i nepoštivanje međunarodnih odnosa koje Venezuela održava s drugim zemljama na kontinentu.

“Uspjeh mirne tranzicije u demokraciju u Venezueli će pomoći promicanju demokracije u Nikaragvi i Kubi. Stvorili smo put do prve potpuno demokratske hemisfere u povijesti čovječanstva”, kazao je Trump.

I nastavljajući s provokacijama je odao počast teroristu Oscaru Perezu, odgovornom za napad na sjedište Vrhovnog suda i Ministarstva unutarnjih odnosa, pravde i mira u Caracasu u lipnju 2017. Odao je počast i radu Davida Smolanskog, bivšeg gradonačelnika i bjegunca iz El Hatille, država Miranda. Oni su “heroji” potrebni da se opravda njegov “ep o herojima Venezuele”.

Bivši potpredsjednik Venezuele, Jose Vicente Rangel, podsjeća da sve akcije Trumpa i njegovog tima u napetim situacijama, kao što su upravljanje odnosima s Europskom unijom, Rusijom i Kinom, Turskom, bliskoistočnim nacijama, Afganistanom i afričkim zemljama, karakterizira nespretnost. Bijes je njegova karakteristika. Želja da se nametnu diktature koje favoriziraju samo američku vladu dovode do sve veće nuspojave izoliranja Trumpa u svijetu. Rangel ukazuje da je najgora pogreška koju su učinili Trump i njegov tim suradnika, tretiranje slučaja u Venezueli. Sada Trumpova politika, koju provode njegovi savjetnici, “iritira i širi se”.

Sva njegova djela su katastrofa. Od ignoriranja izabranog predsjednika Madura i prepoznavanja lažnog predsjednika Guaidóa do frustriranih pokušaja da podjeli Bolivarske nacionalne oružane snage. Isto je katastrofalan pokušaj s isporukom humanitarne pomoći i sustavnim najavama vojnog napada ili invazije na venecuelanski teritorij od Trumpa i njegovih savjetnika.

Europa se odvaja od Trumpa?

Evropa šah politika

Europska unija je ovog tjedna upozorila na opasnost od vojne eskalacije u Venezueli, dva dana prije dolaska misije Kontaktne skupine koja latinoameričkoj zemlji pokušava nametnuti ponovno održavanje predsjedničkih izbora.

“Kategorički isključujemo svaku potporu EU ili bilo kakvo prihvaćanje vojne eskalacije u Venezueli”, upozorila je čelnica europske diplomacije Federica Mogherini u Bruxellesu.

Španjolski ministar Josep Borrell je bio jasniji, rekavši da ne dijeli viziju američkog potpredsjednika Mikea Pencea.

“Naš je stav još uvijek pronaći rješenje kojim se izbjegava uporaba sile. Mi nismo za vojnu intervenciju”, kazao je Josep Borrell.

Sjedinjene Države su u Atlantskom oceanu, kod obale Floride, rasporedile napadačku skupinu na čelu s nosačem zrakoplova. Flota uključuje krstaricu, četiri razarača, nuklearni nosač zrakoplova klase Nimitz i najnaprednije američke borbene zrakoplove i bombardere.

“Izbjegavanje vojne eskalacije je nužnost”, ponovio je španjolski ministar vanjskih poslova Josep Borrell, koji je tvrdio da je “zabrinut” informacijama o raspoređivanju američke vojske na granici Kolumbije i Venezuele.

Misija će otputovati u Venezuelu prije datuma kojeg je odredio Juan Guaidó, samoproglašeni privremeni predsjednik kojeg je od ukupno 193 priznalo oko 40 zemalja, ali će se razgovarati o američkoj “humanitarnoj pomoći”. Prema planu bi misija u Caracas trebala doći 23. veljače.

“Humanitarna pomoć mora stići i raspodijeliti se prema načelima neutralnosti, neovisnosti, nepristranosti i humanosti”, rekao je Borrell, izražavajući strah za moguće pogoršanje situacije.

EU daje prioritet radu s nevladinim organizacijama na terenu, a svi znamo da je to paravan za veliki posao, kao onaj koji je organiziran na Haitiju kako bi se osiguralo da pomoć nikada ne dođe do Haićana.

Ekonomski trošak i moratorij na dug

Američki javni dug - ukupni dug Amerike

Ekonomist Simón Andrés Zúñiga tvrdi da su blokade i gusarsko financiranje prisilno doveli do moratorija otplate vanjskog duga i predstavljeno je niz dodatnih mjera koje bi vlada trebala poduzeti, kao što su potpora nacionalnoj proizvodnji i reorganizacija institucija države. Blokiranje i oduzimanje stvorene imovine generira i generirat će sve veće smanjenje deviznih prihoda, stoga je potrebno odrediti prioritete oskudnih resursa i koncentrirati napore na proizvodnju, nabavu, distribuciju i očuvanje hrane i lijekova, naglasio je Andrés Zúñiga.

Moratorij nije samo obrambeni politički signal. To je alat za oslobađanje i raspodjelu sredstava u stranoj valuti koja se koristi za plaćanje inozemnog duga, ali kojom sada treba zadovoljiti potrebe ljudi, kaže Zúnhiga, podsjećajući da je politiku redovite otplate inozemnog duga vlada koristila čak i kada nije bila opravdana.

“Blokiranje i piratizacija nacionalne imovine nas obvezuje da ljude stavimo ispred plaćanja inozemnog duga”, ističe on u nizu nota široke rezonancije.

Ekonomist Pasqualina Curcio je istaknula kako učinak jednostranih prisilnih mjera koje nameću Sjedinjene Države generira gubitke od 34 milijarde dolara. U to uključuje jednostrano blokiranje bankovnih računa, povećanje troška međunarodnih zajmova zbog financijskog rizika zemlje, prepreke koje stvaraju multilateralne organizacije, blokiranje financijske imovine, slučaj Citgo, povećanje troškova operacija transportna i triangulacija u nabavi nužnih roba.

Pasqualina Curcio dodaje da se tome mora dodati 95 milijardi dolara gubitaka zbog pada proizvodnje od 2016. do 2018. godine, što je posljedica napada na valutu. Inflacija bolivara od više od 3 500 000 000% objašnjava smanjenja BDP-a za 40%. Ovi gubici od 129 milijardi dolara nisu posljedica loše uprave u Caracasu, već su uzrokovani kriminalnim radnjama SAD-a. Ovaj iznos je ekvivalent vrijednosti proizvodnje zemlje za cijelu godinu ili 30 zadovoljenja potrebe za hranom i lijekovima, ili 10 godina bolničke i ambulantne skrbi, ili 6 godina uvoza zaliha robe za krajnju potrošnju, ili inozemni dug kojeg treba platiti u 20 godina.

Usprkos svemu, laži korporativnih medija nisu uspjele osigurati planiranu provedbu državnog udara. Madurov “odlazak u roku od 24 sata” i tri tjedna za “uspostavu demokracije” u zemlji je plan koji je propao. Nakon mjesec dana vojska Venezuele ne pokazuje znakove nestabilnosti ili raskola. Štoviše, nakon najave da su SAD oformile napadačku skupinu u vodama Floride, zrakoplovstvo Venezuele je provelo vježbe sa simuliranim gađanjem protubrodskim projektilima. “Rata pete generacije” Pentagona i dalje traje, ali su šanse za pobjedu svakim danom sve manje. Posljednja opcija za Trumpa može biti vojna, ali ona traži žrtve i još novca za rat u kojem američkoj vojsci i saveznicima nitko ne može jamčiti pobjedu.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
71 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije

Samo vi gospodo nastavite i dalje čitati pamflete koje redakciji servira ruska ambasada.Ja čekam @burta ,ipak on donosi vijesti od ljudi koje podržava veliki dio slobodnog i demokratskog svijeta.:)

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije

Tump,Maduru zaprijetio Burtom !!

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Umpah Pah Još dva dana i Maduro pada 🙂

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Moreno

@Moreno:
Kao kiša?

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Umpah Pah Po podu o smija . . . 🙂

Sasa S
Gost
Sasa S
2 godine prije
Reply to  Moreno

Kao i Asad…..ne bih bio tako siguran…

ori
Gost
ori
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

hugo carvajal aqui esta un soldado mas por las causas de la libertad y la deomcracia pare ser util en la consecucion del objectivo reestablecer el orden constitucional que nos permita convocar eleciones libres.nije problem samo opozicija neg i opozicija unutar chavista.svi vide da je maduro nesposoban i da ga treba sklonitono sto je Chavez izgradio ovaj je unistio.nema mu spasa gotov je

spartak
Gost
spartak
2 godine prije

Palmiro, ne palamudi. Mi ćemo i dalje čitati te “pamflete” a ti čitaj “istinu” na VoA i BBC-u. Blago tebi. Blago siromašnima duhom jer njihovo je carsko nebesko

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije
Reply to  spartak

šššš..čekamo burta spartak.Budi tih.hvala…?

ori
Gost
ori
2 godine prije
Reply to  spartak

usput da javim da je maduro vec smekso.prinit ce pomoc od eu al nece od amerike poenta je cim treba pomoc da je nesposoban i treba raspisat izbore.inace sama pomoc je nedovoljna za jedan gradic.

čokolino
Gost
čokolino
2 godine prije
Reply to  spartak

spartak
“Prema rezultatima istraživanja koje su prveli neuropsiholozi za kalifornijskog univerziteta, kada neko nikako ne može shvatiti kada je dobio sarkastičan odgovor, to može biti znak za početak neke mentalne bolesti. Da bi zadržali zdrav razum, moramo češće koristiti sarkastične opaske. “

IVE OLDTIMER
Gost
IVE OLDTIMER
2 godine prije

Jedina opcija za Trumpa je da posalje Ivanku i Melaniju da zavedu Madura, opasnost je ako Maduro jednu ili obije prevede na islam.

CMD
Gost
CMD
2 godine prije
Reply to  IVE OLDTIMER

Zašto nebi Trump oša u zavodnički pohod 😀

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

nemaju oni toliko novca da plate vojske koliko ih venezuela može mobilizirati. za američko-bankarske interese neće nitko normalan ratovati. jedino još malo se koprcaju u virtualnom svijetu ali I tu će biti poraženi

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije

Voleo bih da sam optimista kao većina ali ima mnogo toga što ne mogu da “optimizmujem”. Još mi je u sećanju vrlo živa priprema napada NATO-a na Srbiju i vidim velike sličnosti sa tom situacijom. “Da, ali sada Rusija nije slaba kao tada…” Možda se neko podsmeva snazi američke vojske ali to sigurno ne radi Putin. Iz njegovog govora se jasno vidi da očekuje ozbiljnu konfrontaciju. Sve ovo što se događa oko Venecuele nije Trampova ideja – on to ne može da osmisli. I uopšte nije naivno to što rade. Ambasadori se normalno povlače za mnogo manje stvari a Vašington ih praktično silom nameće. Slati humanitarnu pomoć kad se ne dozvoljava njen ulazak? Vašington ne da je ne zaustavlja nego sve više forsira njeno slanje. Ponuda Maduru da “napusti funkciju” :)))) Možda nije najbolji ekonomista ali ne treba mnogo pameti da bi svatio izbor koji mu se predlaže: mogao bi da bira između sudbine Sadama i Gadafija. Lično mislim (samo osećaj, ništa više) da Maduro ne ostaje iz straha za sopstveni život već da je rodoljub. Mislim i da mu je jasno da ne može računati na značajnu rusku pomoć jer bi menjao zakon koji ne dozvoljava strane vojne baze… Pročitaj više »

Kile
Gost
Kile
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Ne brini stari da se nešto trebalo dogodit, već bi se dogodilo, momentum im je prošao sad mogu samo da pušu na hladno, jednu šljivicu si trgni za smirit živce 😉

ori
Gost
ori
2 godine prije
Reply to  shumadinac

shumadinac izjava komandanta vojske padrina lopeza.zbog ogromne mrznje naroda prema nama mi nesmjemo predat vlast inace bi je predali.maduro i henerali se boje osvete vlastitog naroda.inace ij je stradalo 300000 u zadnjih 10 godina pod rezimom.nit smiju predat vlast nit smiju izvest vojsku jer je vise od pola za opoziciju.nemaju gdje bjezat jer su svima duzni

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  ori

Kakve sve horor price citam ovde.
Ta izjava je orijeva.
Madura samo podrzava Vojska a sav narod je protiv njega al eto ne mogu mu nista?!?
Kako je to moguce sve ovo vreme?

burt
Gost
burt
2 godine prije
Reply to  Riddick

vidiš što Maduro priča da će zatvorit granicu, umjesto da je već spakiran i pripremljen za odlazak iz države jer ultimatum uskoro ističe on zatvara granicu i blokira mostove i misli da će tako pobjedit a sudbina mu je zapečačena

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  burt

@burt:
Maduro prema Brazilu i Kolumbiji,gradi Zid prema Meksiku koji će sami Sjeverno Korejanci platiti sa Novcy?
Priprema nosača aviona ”samoubojica”za eksplozije na ribarnicama?
BOLJE BURT
NEGO TRUMP !!

DubMiroslav
Gost
DubMiroslav
2 godine prije
Reply to  ori

Ori
Molim Vas izvor

ori
Gost
ori
2 godine prije
Reply to  DubMiroslav

dub Miroslav izvor vijesti iz Venezuele.ni ruske ni americke.imas pro maduro i opozicione.al imaju slike videa i ne moze se sakrit sto se snimi.usput na whatssap dobijem videa i odlicno znam situaciju.vecina misli da sam proamericki nastrojen a vidim vecina nateze za ruse skupa sa portalom.ne zanimaju me ni suri ni Amerikanci.za narod venecuele maduro jednostavno mora otic.gori je od chauseskog.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  shumadinac

@shumy:
Fali ti još jedan minus za jedanajterac,ali vodiš!
Evo ti malo Tozovca za Dobro Jutro:
Pokušaj transformacije u Kremlju:
pretvoriti Five Eyes u Pet Kuryih Očiju?
Kremlj se ori od pjesme:
Kurye oči vlajna ima,
zatrudnjela ona s njima?

tobia quantrill
Gost
tobia quantrill
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

ova ti je dobra

ne svaka rima,
ne svaka ric,
nego svako slovo

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije

@tobia quantrill:
Tenk (T-90) ju !

tobia quantrill
Gost
tobia quantrill
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

aj’ k’ragu
🙂 🙂

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Ja sam mislio Umpy da si prijatelj a ti mi na svaki komentar daješ +. Zar ne vidiš da se trudim da preteknem burta i orija ali ne vredi – bojkotuju me prijatelji.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Šumi ,probaj moj recept.:))

Tom
Gost
Tom
2 godine prije

Nema sanse da amerika direktno napadne venecuelu ona ima dosta dobro opremljenu vojsku a i rusi bi im poslali jos par stvari
Veliki gubitak aviona ili mozda nosaca aviona srusilo bi mit o americkoj superiornosti i svi bi se pobunili to bi bio njihov kraj

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Tom

Vojno suprostavljanje SAD je tehnicko takticki problem, organizacioni, postoje razradjena teorija i duga istorija primera pariranja jacem i vecem protivniku.
Ovde je realan problem ekonomski i informacioni rat koji ima iste rezultate kao i konvencionalni.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

Konvencionalni rat je materijalno veoma zahtevan kontroverzan i politicki rizican za inicijatora.
Informacioni, rat preko proksija, ekonomski rat ili sve to kombinovano nudi postizanje istog cilja (potpune ekonomsko-politicke kontrole drzave i drustva) isplativijim.
Problem su arogantne agresivne izjave Trampa i njegove administracije i losi rezultati predhodnih “humanitarnih” i “demokratskih” intervencija i generalno zdrav razum i kriticko misljenje kod svakog normalnog coveka u Venecueli.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Riddick

Statistika u službi čovječanstva:
Iako svaki drugi amer ne pozna svakog petog gradjanina svijeta,
on brine o stanju demokracije u svijetu i to je solidarnost i etika?
TKO JE TRUMP,
NE BUDI MU DRUG !

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

@Umpah Pah:
TrUmpah Pah ?

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Mogu amerikanci sta hoce kada Ruski hakeri sve urede svojom nevidljivom rukom po nalogu Putina ?
Putin caruje dubokim internetom i armijom trolova prvi sajber Car.

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  Riddick

Riddick Ja mislin kako Kim ima puno jače hakere od Putina, a siguran san da bi Kim satra i Putina i Trumpa na bilo koje videoigrice po njihovome izboru 🙂

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Moreno

@Moreno:
Mislim da se Kim i Putin
hakeru od smija na izjave Trumpa?
Kao dijete je Putin rado sa mamom odlazio u kazalište lutaka,i ostala mu je ljubav prema igri sa američkim marionetama?
ZAUSTAVITE UMPAHOJTERS!
TAKO LI VAM PAHA!
Za reciklažu medijskog smeća od MSM,
G.Sereš prisiljen privatizirati javne WC-e
širom ”svoga carstva”?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Moreno

@Moreno:
Često slušam Kimove izjave
ali kako nepoznam jezik
ne razumin ništa
ali me i onako ne interesira
šta političari pizde!

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Hahah, ti si legenda.

Šule
Gost
Šule
2 godine prije

MADURO kupi ukraden novac od građana i put u S.Koreju tamo je tvoj diktator još na vlasti..uskoro kreće akcija uništenja socijalizma u Venecueli…

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Šule

u redu je šulenberg, samo pomalo. Lijekovi će uskoro početi djelovati…

Stephen.
Gost
Stephen.
2 godine prije
Reply to  Šule

Kume pod hitno si pozovi hitnu.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije
Reply to  Šule

Jel” Šule ,zašto nam nema burta?Pravih informacija ni za lijek…

Sasa S
Gost
Sasa S
2 godine prije
Reply to  Šule

Pa Sule ti i ovde dosta navijacki…

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Šule

Krompiri se gule,Šule !

Tomica
Gost
Tomica
2 godine prije

Direktan sukob nije način na koji radi SAD. Sankcije, ekonomsko uništavanje, stvaranje nezadovoljstva i sukoba unutar države, podsticanje, financiranje i naoružavanje grupa spremnih na izdaju za osobnu korist, medijsko blaćenje i demoniziranje legalne vlasti pa tek nakon unutarnjih oružanih sukoba dolazi vojna intervencija. Prvenstveno kao zona zabrane letenja, elektronska blokada, raketiranje iz daleka s ciljem uništavanja PVO, potom bombardiranje i raketiranje iz zraka. Jedine postrojbe su ubačene grupe specijalnih jedinica koje upravljaju operacijama na kopnu te markiraju ciljeve za bombardiranje.
Znači vojna akcija će uslijediti tek ako uspiju srušiti poredak i pokrenuti oružanu pobunu. Ne očekujem akciju dok ne vrbuju dobar dio vojske na svoju stranu i procjenu da intervencija ima visok postotak za uspjeh.
Još dva dana imaju na raspolaganju za provedbu ovog plana a da li imaju plan B u rezervi, ne znam. Poznavajući SADiste, imaju i C.

nonwo
Gost
nonwo
2 godine prije
Reply to  Tomica

I dok sad to sve rade ovi s druge strane sjede skrštenih ruku i čekaju….?!

Tomica
Gost
Tomica
2 godine prije
Reply to  nonwo

OK, nabroj 3 stvari koje (mogu da) rade.
Stvar je u tome da su ekonomske poluge u rukama SAD. Mogu raznim mjerama, u suradnji s Kinom i Rusijom, da ublaže posljedice ekonomskog rata ali stvari definitivno idu nagore.
Zatvaranje i suđenje pučistima je isto izostalo jer su mediji na strani protivnika pa bi sve ispalo kao potvrda da je to režim koji guši slobode i provodi teror nad svojim stanovnicima.
Tako je sa svim ostalim mogućnostima. Sva snaga Madura je u podršci naroda i lojalnosti vojske, ako mu to zaljuljaju gotovo je. Ako Maduro izdrži dovoljno dugo, možda se stvari preokrenu. Dva naredna dana izgleda kao kratak period ali može se još svašta dogoditi. Ako krene izdaja to će biti kao lančana reakcija. Ako se odupru, možda Trump, pod pritiskom u SAD a i u svijetu, bude primirio. Guaida je poslije besmisleno podržavati i vjerojatno će nestati s političke scene te završiti u zatvoru. Naravno sankcije ostaju ali će pritisak biti daleko manji a otvorit će se mogućnosti za prevladavanje krize.

giordano bruno
Gost
giordano bruno
2 godine prije

Kuba je tu blizu, uz obale USA, pa joj nisu mogli nista, ni ranije, a tek sad.
Venecuela ima toliko vec vidjenih primera kako to USA radi, a uz to ima i Ruske savetnike, koji imaju iskustva iz Sirije.
Venecuela ima izlaz na okean, moze da prima podmornice i brodove, ima dobru klimu, ima naftu, ima oko 30 miliona stanovnika, ima jaku Rusiju i Kinu, Turska i Iran je podrzavaju, ima naklonost komentatora drustvenih mreza.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  giordano bruno

@giordano bruno:
A USA ima,da prostiš Trumpa ?

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Ali ima i Melaniju. Posjetila nosač aviona. Kožne hlače i jaknica. Izvrsno. Trump ostao doma. Još bolje. Marinci su joj pokazivali aviončiće i ostalo.
Mora se malo podići moral.

mladen3x
Gost
mladen3x
2 godine prije

Moguče da bude rata ali pada jedna Američka flota i počinje kaos u svijetu i još dvije Američke flote padaju u Aziji…..

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije

Rojs,Rajic?

odisea
Gost
odisea
2 godine prije

Neće biti rata u Venecueli,za rat je potrebno dvoje! To nam je rekao veliki mislilac, pred rat u BiH.
Amerikanci su dobili po njonji u Siriji,sada će puhati i na hladno.

Kažun
Gost
Kažun
2 godine prije

Jel Venecula ima svoje Usraše? Ako ima,nahebali su.

Fatih
Gost
Fatih
2 godine prije

MADURO,MARSAL TI U POMOC SALJE 4.ARMIJU POD KOMANDOM PETRA DRAPSINA….

Amater
Gost
Amater
2 godine prije

Lav je ostao bez zubi … Od Afganistana,Balkana, Iraka, Gruzije,Libije ,Ukrajine itd. pa sve do Sirije …lomili su se i ispadali … Sada je takav črbav , ali jednako zločest ,stigao u Venecuelu …. ali više to nije kralj Đungle .. To je sada stara ofucana , pokvarena, bezuba mačka kojoj svi jedva čekaju da vrate “milo za drago “

bobo
Gost
bobo
2 godine prije

Isto ovo je bilo odrađeno i na području bivše Jugoslavije. Psihopate kolo vode na ovoj planeti od davnina. U generalnom smislu, možemo reći da je jedna od glavnih psihopatskih osobina – jedna opsesivna potreba za nametanjem svoje volje, stavova, ideja ili iluzija drugima, s ciljem da bi se oni kontrolisali. Klasični psihopata odlikuje se – potpunim odsustvom savjesti – kao jedne važne osobine koju posjeduju normalni ljudi. On će se služiti svim sredstvima da ostvari svoje ciljeve. Radi se o ljudima koji su većinom – po samoj svojoj suštini – zli. Normalnim ljudima savjest na neki način služi kao kočnica, tako da će oni većinu svojih postupaka ‘vagati’, težeći tome da ne povrijede druge prilikom ostvarenja svojih ciljeva. Međutim, nemajući savjest u sklopu svog bića, psihopata se nalazi u jednoj situaciji u kojoj on ima veliku ‘prednost’ nad normalnim čovjekom. Njega ništa ne može da koči, osim možda onih pravila uspostavljenih u okviru pravnog sistema društva. Psihopate nemaju dušu. Glavne osobine psihopata: 1. SLATKORJEČIVOST I POVRŠINSKI ŠARM – tendencija ka milozvučanosti i uglađenosti; privlačnost, šarmantnost; glatkost i tečnost govora. Šarm psihopate ni u kom slučaju ne sadrži u sebi tragove stida, samo-svjesnosti, niti on ispoljava strah od bilo čega. Psihopati… Pročitaj više »

Pajo
Gost
Pajo
2 godine prije
Reply to  bobo

ko da si opisao mene osim onog dijela o savijesti ali volio bih da ju nemam

Ivo Lola
Gost
Ivo Lola
2 godine prije

Možda je sve to zamka, možda je sve dio plana da se USA uvuče u dugotrajni i iscrpljujući konvencionalni rat koji, ako se dogodi, jamči totalni raspad njihovog vojnog sistema. Mislim da će Trump kao pravi kockar kojemu nije preostalo ništa drugo i radi očuvanja imidža odlučnog kauboja, povući taj katastrofični potez i započeti “kontrolirani” rat u kojem USA ne može i neće pobjediti ali, show must go on. Gledati će on to kapitalizirati, što je očito prema epskim govorima i izjavama, pa će ga pokrenuti godinu, godinu i po prije izbora. A to što su poslali na Venecuelu, ta “borbena grupa”, uz formaciju na Mediteranu i Crnom moru, to im je jedino operativno i u funkciji. USA trideset godina nije ulagala u održavanje i modernizaciju i cjelokupna njihova armija je na 30%. Kineski i ruski sistemi navigacije i navođenja su daleko ispred američkog i slom američke dominacije koincidira sa pokretanjem GLONASS-a i COMPASS-a. Od oktobra 2011. Sada Rusija, Kina i Indija (koja participira u ruskom GLONASS-u) mogu vidjeti i triangulirati baš svaku tačku na planeti zemlji, do tada su tu ekskluzivu imali samo ameri i njihovi vazali preko GPS-a.

en.wikipedia.org/wiki/Portal:Current_events/October_2011
sr.wikipedia.org/wiki/GLONASS
sr.wikipedia.org/wiki/COMPASS

luni lunovic
Gost
luni lunovic
2 godine prije
Reply to  Ivo Lola

ovo nije nikakva kontra na ovaj komentar ja radim u australijskoj kompanii austal mobile alabamavec petnaest godina i mogu ti reci da stancaju vojne brodove kao na traci toliko

Amater
Gost
Amater
2 godine prije
Reply to  luni lunovic

Rekao sam već više puta …. Banksteri su izgubili dolar, kljčnu polugu njihove hegemonije ,nemogu to podnjeti…. zato sljepo srljaju u rat ,bez obzira na cjenu …

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  luni lunovic

@luni lunovic:
DAKLE,DEFINITIVNO SU POHLEPILI !!
Pa ko će to sve potopit?

Pajo
Gost
Pajo
2 godine prije
Reply to  Ivo Lola

cemu ta potreba podcjenjivanja usa stalno pa cak i lazi?

tobia quantrill
Gost
tobia quantrill
2 godine prije

“Istina je prva žrtva rata”, rekao je Eshil prije 2500 godina.

u 2500 godina tehnoloski evoluirali,a socijalno ne stagnirali (nista naucili od vec tada pametnih vizionara), vec nazadovali.

Zen
Gost
Zen
2 godine prije

Ne znam da li ste vidjeli, ali Richard Branson organizira koncert za Venecuelu. Kažu bit će 200 000 ljudi, negdje u Kolumbiji blizu granice. Uz to je optužio i Rogera Watersa da priča gluposti, onog Rogera Watersa koji jedini ima muda reći kako stvari stoje.
Zanimljivo što ovakvi kao Branson i njemu slični u javnosti se etiketiraju kao neki uspješni poduzetnici i filantropi i šta već ne, a ono samo obične kujice koje da nisu prodali dušu vragu nikad ne bi bili to što jesu, kao gospodin Gates npr….

fuj fuj fuj kolko odvratni plaćenika USA ima u cijelom svijetu. Jedino što me tješi je to što vjerujem u karmu pa znam da kad tad mora doći do balansa.

tuf
Gost
tuf
2 godine prije
Reply to  Zen

Što te iznenađuje kod Bransona? Zar si mislio da je on nekakav neovisni poduzetnik, simpatični, energetični pojedinac koji je zahvaljujući pozitivi i poduzetnosti došao do svega?
Svatko tko od britanske kraljice dobije titulu “Sir” je pod kontrolom.
Branson je inače vrlo dobar prijatelj sa Gatesom, Buffetom i Sorosem. Zagovara NWO gdje god stigne.
Podržava rušenje Assada, podržava svaku akciju neoliberala. Do svojeg bogatstva je dolazio i nepoštenim načinima, od kojih je jedan od poznatijih (zbog kojeg je završio i na sudu) slučaj gdje je zakinuo britanskih zdravstveni sustav za silne milijune funti.
Gdje ima mjesta čuđenju?

Zen
Gost
Zen
2 godine prije
Reply to  tuf

Čak se i ne čudim za njega neko čisto za to koliki je postotak takvih ljudi. Vjerujem da je dotični od gore svakako dio iste te grupe ljudi..Slažem se sa svime što si naveo. A od tih sireva prolazi jedan Sir Alex Ferguson i niko drugi 😀

Kanncer
Gost
Kanncer
2 godine prije

Velika Hrvatska se aktivno uključila u državni udar u Venezueli, bog te mazo koja mafija…

Omega
Gost
Omega
2 godine prije

Kaže mi rođak iz Venezuele da im svaki dan čak i vodu puste u vodovod. Istina na 5 minuta, ali puste. Mislim ako imaju vodu na 5 minuta dnevno sigurno nije kriza!

krezubi glasac
Gost
krezubi glasac
2 godine prije

Masoni rade prekovremeno za sauronove globalisticke cyborg ideje. Svi se moraju spojiti i razmisljati kako Rotchild misli. Ovo nije SF vise.

dulebg
Gost
dulebg
2 godine prije

Sjede Mujo i Haso ispred bakalnice, Kad eto ti Švabe, pita:
– Du ju spik ingliš? – NAJN!
– Šprehen zi dojč? – NAJN!
– Parle vu franse? – Jok!
Ode Švabo razočaran, kad će Mujo Hasi:
– A vidiš, valjalo bi vako, ko Švabo – znat 3 jezika!
– I ŠTA MU VRIJEDI ??!!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik