fbpx

Djed Mraz

Nova godina bozic

Ništa više nije kao što je nekada bilo, pa ni Djed Mraz. Negdje se promijenio, a negdje čak i „umro“. U Bosni i Hercegovini – to je sad kolektivni organ, kao Predsjedništvo države.

Onaj stari Djed Mraz iz naše mladosti, koji je uvijek bio isto star, koga je vozio svake godine isti jelen u istim saonama u istoj odjeći, u Bosni i Hercegovini već pada u zaborav. Tu i tamo ga još vide kako kriomice daje djeci darove po nekim mjestima, a slobodnije se kreće jedino na području Brčko Distrikta. Novi djedovi mu ne dozvoljavaju pristup na svoja osvojena područja, jer ko bi pustio konkurenta u svoje dvorište da rovari?!

Dakle, sad stvari stoje ovako: U jednom dijelu države, umjesto Djeda Mraza, sada stoluje Deda Mraz koji je obučen u istu odjeću kao sto je bio i Djed Mraz, samo je na kapu postavio znak s četiri ista slova koja su jedno drugom leđima okrenuta. Djecu pozdravlja uzdignutom desnom rukom i tri prsta i riječima: „Srećna vam Nova godina!“ Deda Mraz ima poprilično velik teritorij i treba mu mnogo vremena za obići tako raštrkanu djecu, ali trudi se svojski i ne dozvoljava nikome sa mu se miješa u posao. Polomi po troje saone dok stigne preko svih brda i savlada sve rupčage po putevima, ali obavi posao na vrijeme.

U drugom dijelu države umjesto Djeda Mraza darove djeci dijeli Djed Božićnjak. Neki ga još uvijek zovu starim imenom pa je i on zbunjen, čak mu se desi da se i on sam predstavi pogrešno, ali takav je život. I on je zadržao odjeću Djeda Mraza uz izmjenu samo jednog detalja – umjesto crvene kape s bijelim oivičenjem, on je uzeo kapu ukrašenu crveno-bijelim šahovskim poljem, što se djeci mnogo dopada. On djecu pozdravlja također uzdignutom desnom rukom, s uzdignuta dva prsta i riječima: „Sretna vam i blagoslovljena Nova godina!“ S prijevozom muke muči jer uglavnom ide po hercegovačkom kamenjaru, često bez snijega, i možete samo zamisliti kako mu saone nastradaju. Umjesto jednog jelena koristi četveropreg, a to odmah znači i više briga. Ali kad mora iz Hercegovine poći u udaljene enklave po Bosni, nekada se i strpljivom i pobožnom Djedu Božićnjaku zna oteti psovka što zbog samo ponekog djeteta mora na tako dalek put. Ipak, posao je posao, i ni jedno dijete ne ostaje bez zasluženog dara.

Dedo Mraz, koji stoluje u trećem dijelu Bosne i Hercegovine, ima najviše posla, ali i najviše problema. Ima najviše djece, ali nekoj od njih mora kriomice dostavljati paketiće zato što neki roditelji ne žele ni čuti za njega. Kažu da on ne pripada njihovoj tradiciji i neka im se gubi s očiju. Ali ipak ima dovoljno posla, mnoga djeca se raduju njegovim poklonima i njegovom srdačnom pozdravu: „Nova godina šerif mubarek olsun!“ Dedo Mraz je također zadržao istu odjeću kao i Djed Mraz, samo ju je prefarbao u zelenu boju koja odmara oči i djeca se tako ugodnije osjećaju dok gledaju ovog dobrog starca i slušaju njegove priče.

Nekada se tako desi da se, žureći svako svojoj djeci podijeliti poklone, ova četiri djeda i sretnu, jer su im putevi isprepletani. Nekada se prave da se ne vide, nekada se i ne pogledaju, a nekada se nevoljko pozdrave. Čak jedan drugome, dešavalo se i to, požele sretnu Novu. A u sebi sočno opsuju staru…

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
53 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
slagerpjevac
Gost
slagerpjevac
1 godina prije

a zapravo je kokakola debeljko

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  slagerpjevac

DJED SMRZ

Djed Mravinjak,sa malo bożičnjaka i malo vrażičnjaka?
I Shot The Sheriff(Kako pucati na milicionera?)-engleska teroristička?
Camo cloga crbina cpašava -CCCP?

Kada se slonovi tuku,
nastradaju dijeca.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Русија или слога?!?

Godzilla
Gost
Godzilla
1 godina prije

Ma jebo zemlju koja Bosne nema??

Jon Sneg
Gost
Jon Sneg
1 godina prije

U Sloveniji je situacija oko toga sledeča. Svakog decembra svoje mjesto u srcima djece (i one malo veče) traže tri dobra čovjeka. Najprije dolazi Sveti Nikola (Miklavž),…, zanimljivo je, da je taj Nikola najstariji od svih,…, on je još od prije drugog rata. I što je još zanimljivo, da su moji roditelji, koji su rasli u Jugoslaviji u 50-tih i ranih 60-tih imali kod kuće Svetog Nikolu (iako niko od mojih nije bio neki veliki vjernik).

Kad sam ja bio klinac, a to su 70-te, bilo je to doba Djeda Mraza,…(kad se Djeda Mraza u NR Sloveniji “aktiviralo” bili su predlozi, da bi se zvao “Otac Triglav”). I slovenski Djed Mraz bio je drugačiji od svoje braće u drugim republikama. Naime “Dedek Mraz” nosi na glavi slovenačku kapu od puhovog krzna, šinjel sa izvezenimi narodnimi ornamenti a na leđima nosi veliku košaru sa poklonima. Njegov lik je stvorio poznati slovenački slikar Maksim Gaspari. Još i do dana današnjeg Dedek Mraz uspio se održati, ali bili su i prijedlozi, da se ga ukine, da mu se zabrani djelovati (lustracija u sve slojeve društva) itd.

No i na kraju dolazimo i do “Božička” odnosno do Djeda Božičnjaka ili Santa Clausa. Ja dugo nisam imao pojma o kome je riječ, kad su neki odrasli pričali da dolazi Božiček. Taj Coca Cola debelko je barem za mene onaj znak konzumerizma, globalizacije i uvođenja neke druge kulture u tradicije naroda.

Danas mislim, da dominira svugdje kod nas “Božiček”. I oni “politički korektni” roditelji svojoj djeci šalju “Božička”. Sječam se izjave jedne naše glumice, koja je rekla baš to, da su se morali kod kuće odlučiti tko če posječivati djecu i roditelji su se odlučili da je to “Božiček” jer ga ima po cijelome svijetu (ok, neču suditi o takvom razmišljanju).

Pre par godina čitao sam o prijedlogu, da bi moderni “Dedek Mraz” postao više idol djece u svrhu skromnosti, brige o okolini i zaštiti životinja,…, što se mi uopšte ne čini loša ideja,…, naime slovenačkog Djeda Mraza prate na svom putu sve vrste šumskih životinja (vukovi, lisice, medvjedi, srne),…

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  Jon Sneg

Sviđa mi se vaš Dedica.
Elem….na stranu praktično i pragmatično, n stranu komparativno sa kojekakvim starim božanstvima i tradicijama (nekad je i čovjek bio zaostao i tup pa zašto i vjera ne može da se kristalizuje sa emancipacijom čovjeka), na stranu Koka~kola, na stranu uspjeli komunistički pokušaj stvaranja pandama zvani novogodišnji Djed mraz mislim da je tradicija Djeda Božičnjaka i Svetog Nikole izuzetno lijepa i zanimljiva….eto mi smo na ovim prostorima još i u ljepšoj situvaciji jer imamo i novogodišnjeg Djeda mraza. Neka ih, neka se djeca malo vesele…ne treba puno i veliko za poklon.

slagerpjevac
Gost
slagerpjevac
1 godina prije
Reply to  Jon Sneg

Radi se o tome da to jednostavno nije fer. Kad uđem kod klinaca u vrtić vidim na panou mali kolaž “Što je božić?”. Na žalost djeca su nacrtala Djed mraza, sobove, patuljke, bor, kuglice, zvijezdu, Rudolfa, baku mraz, snijeg, kolače.. a nigdje nema Isusa. Ja sam agnostik ali takvo otimanje praznika jednoj vjeri od strane druge vjere/nacije.. koja dominirajući medijima na zapadu konstantno pere mozak “jednostavnim” roditeljima iz gornjeg primjera.. je totalno nakaradno. Ispada da je Isus razapet zbog prodaje. Sramota.. 😮

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  slagerpjevac

Gledaj to sa vedrije strane,djeca se raduju nečemu lijepom a sve je to na nivou njihovog razuma….posle se to kristalizuje i sumnjam da Hrišćanska djeca ne znaju da je Božić praznik Hristovog rođenja samo Djed Božićnjak ima svoju pozitivnu ulogu u tom Svetom događaju kao i što Sveti Jovan ima svoju pozitivnu ulogu u Vaskrsnuću Isusa spasioca.

slagerpjevac
Gost
slagerpjevac
1 godina prije
Reply to  Siniša

religija je stvar duhovnog. učiti djecu sreći materijalizma nije baš neka suština kršćanstva. naprotiv.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  slagerpjevac

Lijepo sam rekao da ne treba puno i veliko za poklon,radi se o ljubavi i nema potrebe da se sve izvrće na materijalno i prema tome neka te ne interesuje šta drugi radi u svojoj kući….ti lijepo sve usmjeri na radost i smijeh.

slagerpjevac
Gost
slagerpjevac
1 godina prije
Reply to  Siniša

nisam baš dobar u zabijanju glave u pijesak. a sudeći po gužvama u šoping centrima biznis “ljubavi” ide odlično.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  slagerpjevac

Ja bih prije rekao da ti zabijaš nos u tuđa posla i komplikuješ u svojoj kući zbog drugih.

slagerpjevac
Gost
slagerpjevac
1 godina prije
Reply to  Siniša

laž i licemjerje je moj posao.

slagerpjevac
Gost
slagerpjevac
1 godina prije
Reply to  slagerpjevac

*borba protiv.. da nebi bilo zabune 🙂

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  slagerpjevac

@slagerpjevac:
Usporedba s kišobranom na kraju komentara,mislim da nije primjerena?

slagerpjevac
Gost
slagerpjevac
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

bledoliki ima dvostruki jezik 😉

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
1 godina prije
Reply to  slagerpjevac

“Ispada da je Isus razapet zbog prodaje”.

Upravo i samo zbog toga je razapet.

Od istinitog predanja o postojanju izuzetnog covjeka koji je poducavao ljude ucenjima tradicije (gnostika), prekupci(vidjelice) su prvo usmeno a kasnije i pismeno napisali bajku o Isusovom uskrsnucu. Onda su od te bajke napravili najunosniji biznis ikad vidjen na planeti zemlji i postali najveca i najbogatija korporacija na svijetu (Crkva) a sve sto imaju zaradili su u ratovima , u kratkim pauzama izmedju dva vjerska rata obicno se bave prodajom magle .

P.S. Ne moramo se vracati u nultu godinu ,dovoljno se prisjetiti 24.06.1981 godine i ukazanja ni manje ni vise doli Majke Bozje u Medjugorju , koja je tek to blasfemija .

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  Georgij Žukov

Bajku?

otpisani
Gost
otpisani
1 godina prije
Reply to  Georgij Žukov

Georgij Žukov, slagerpjevac & ostali
Vidim da ste svi ozbiljno zagrizli, svaki u svoju “zabranjenu jabuku” a možda se baš “general” (u svojoj “surovoj” bezvjernoj jednosavnosti) najviše približio “istini” (kakvu si ja zamišljam)…
Ajmo gledati “kroz moje zjenice”….
… kada su stvoritelji kreirali čovjeka morali su odabrati svoje “predstavnike i supervizore” preko kojih će svoju kreaciju usmjeravati i držati pod kontrolom. To su u početku (među ljudima) bili mudraci (odabrani), koji su direktno bili u kontaktu sa delegatima stvoritelja (koje možemo zvati i anđelima). Kako je broj ljudi na Zemlji rasao a sa tim rastom i njihove obaveze prema stvoriteljima, organizacija u komunikaciji i nadzoru je postajala sve kompliciranija i više nije bilo dovoljno par mudraca da populaciju drže pod kontrolom, pa je trebalo odabrati najuspjelije jedinke među ljudima i dati im znanje i moć (uz “božju” pomoć) da vladaju (faraoni, carevi, kraljevi) i budu odgovorni (preko posebnih, odabranih “mudraca”) stvoriteljima.
Kako je broj ljudi rasao, rasla je i njihova sposobnost usvajanja novih znanja i sposobnosti za ispunjavanje svoje zadaće i obaveza prema stvoriteljima, ALI… istodobno je rasla opasnost da se među tim robljem počne buditi svjest i potreba za otkrivanjem prave istine o svom porijeklu i svrsi postojanja ( Evina znatiželja i neposlušnost u Raju).
To je bio momenat kada su “anđeli i mudraci” izmislili novi sustav kontrole i pranja mozgova svojih podanika i tu je bio momenat rađanja religija… o religijskim postavkama danas znamo puno, ali (pre)malo je onih koji stvarno razumiju njihovu svrhu i cilj – držanje ljudi pod kontrolom.
Daljnjim razvojem ljudskog roblja (čovječanstva) stare postavke religije je trebalo stalno “apdejtati” i prilagođavati sve većem stupnju svijesti roblja ….
Možemo za primjer uzeti kršćanstvo i njemu srodne (i slične) religije i u svima će se prije ili kasnije pojaviti “Sin Božji” koji se eto, u našoj “priči” zove – Isus Krist… On se odjedanput pojavljuje u novom zavjetu koji je pisan prema usmenim predajama, ali je to bio momenat kada se povijesne činjenice “prilagođavaju” interesima tada jedine institucije (Crkve) i na slikovit način se ljudima počelo obećavati zagrobni život kao ekvivalent poslušnosti, poniznosti, i vjere u Njega i u Boga – što poniznije i kvalitetnije obavljaš svoje zadatke, to će tvoje mjesto biti bliže Bogu , i obrnuto. … “pucalo se” na, svima urođeni, strah od smrti i to je bio pun pogodak, jer, vidimo da već dva tisućljeća taj strah od pakla drži roblje u poslušnosti.
No negdje pred industrijsku revoluciju (kada su stvoritelji ponovo modificirali svoja očekivanja od svog roblja),bijelom čovjeku je dat novi mandat u dominaciji i eksploataciji ovog planeta i postao je motor “razvoja” ljudske civilizacije na Zemlji.
Pojavila se opet potreba za novim preslagivanjima u organizaciji planetarnog života ljudi i aktivnosti, pa iz tog razloga imamo red ratova, pa red novih tehnologija, pa opet rat i opet nova znanja itd.
… negdje na tom putu zadnjih parsto godina došli smo do točke gdje više nije dovoljna Crkva i par monarha da budu nosioci nove organizacije na zemlji pa su izmišljene nacionalne države, gdje se puno lakše raja drži pod kontrolom (vojska, policija, sudovi).
Kao posljedica ekspanzije znanja i njegove dostupnosti, “svijest” roblja se promijenila (preoblikovana je) pa religija i Crkva, sve više postaju samo dio običaja i sve manje utječu na organizaciju i kontrolu roblja te je shodno tome i sve manje direktno odgovorna stvoriteljima i sve im je manje potrebna (pa je i ljudi sve manje drže za ozbiljno).

No, ne bojte se nismo ostali na vjetrometini i bez kontrole. Pojavio se Internet, Gugl, “pametni telefoni” i vjerujte mi nikada u povjesti našeg postojanja nismo bili više kontrolirani i eksploatirani. … bojim se onoga što slijedi.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
1 godina prije
Reply to  otpisani

Otpisani, procitao sam tvoj komentar tri puta , jednom u sebi , jednom na glas i jednom kao da ga citam tebi .

E sada su mi potrebna 24 h da razmislim o njemu , za pocetak bi promijenio (“surovoj” bezvjernoj jednostavnosti) u (“surovoj” istini , bez licemjerja i samoobmana ), inace tvoj komentar je vrlo potentan , zanimljiv i zahtjeva dublju analizu .
P.S. Za pocetak valjalo bi lokalizirati dusu , to je ono transcedetalno u nama i tamo se krije “Bozanska iskra ili klica”, ja sam dosao do samospoznaje da se dusa nalazi na putu izmedju srca i uma .
Lijep pozdrav 🙂

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Georgij Žukov

@Žuky:
Poklanjam ti još 10 sati za razmišljanje=34h.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Umpah Pah hvala ti od srca ali konacnu odluku o tome koliko cu jos dobiti vremena ne donosimo ja ili ti , vec moja gospodja. 🙂

otpisani
Gost
otpisani
1 godina prije
Reply to  Georgij Žukov

Ah Generale, zar je tvom britkom umu potreban cijeli dan razmišljanja da prihvatiš “moju” verziju?;)
A nemoj biti previše siguran da si spoznao “istinu” (nisam ni ja 100% siguran u svoju).
No dok mi netko ne ponudi 100% logično, drugačije objašnjenje ja ću se i dalje držati “moje istine” kao temelja i na njoj graditi i dograđivati shodno novim mogućim spoznajama koje “drže vodu”.
A duša… ne znam koliko ima smisla tragati za njom… ona ima smisla samo u kontekstu cjelovitog, bezrezervnog vjerovanja u Boga kako ga religija predstavlja ljudima…. Onog trenutka kada odbaciš dio ili cijelu religiju duše više nema, postaje nelogična.
Prije bih rekao da život funkcionira kao neka biološka mašina koja u svojim reproduktivnim čelijama nosi cjelokupan zapis buduće mašine pa i točno vrijeme kada će ta mašina sama sebi stvoriti dovoljno bio struje koja će mašinu držati u funkciji do njenog programiranog kraja tj. smrti…. ili kada se zbog dotrajalosti ili fatalnih oštećenja pojedinih dijelova mašine dogodi prekid u proizvodnji biostruje i dolazi do cijelokupnog prekida u funkcionalnosti, pa tijelo (mašina) postane hrpa neupotrebljivih sastavnih djelova. I to je to…

Fike
Gost
Fike
1 godina prije
Reply to  otpisani

Heeeeej, otpisani, vezano za tvoj prvi post (ne ovaj drugi) – ti kao da nesto znas o ucenju iznetom u KDB? ne koristis njihove termine ali iznosis njihovu ideju. To potvrdjuje da ” kada ljudi misle moraju doci do istog” kako je rekao anticki filozof. Vezano za tvoj poslednji pasus (iz prvog posta naravno), danasnja kontrola je bezstrukturalnog tipa (za razliku od nekadasnje strukturalne kontrole) i mnogo je efikasnija kao sto si i ti primetio.

otpisani
Gost
otpisani
1 godina prije
Reply to  Fike

Fike
KDB ??? ….nikad čuo, kao ni za tu izreku “antičkog filozofa”… pojasni!

Fike
Gost
Fike
1 godina prije
Reply to  otpisani

Otpisani,
Nema svrhe pojasnjavati. I ti, i oni, koje sam pomenula, ste putem misljenja dosli do istog, potpuno nezavisno jedni od drugih tj. niste ni znali jedni za druge niti znate i dalje a iznosite iste ideje. Nema svrhe pojasnjavati jer bi to ionako razumelo samo nekoliko osoba. A ti vec razumes.

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije

Jelo to Djed Mraz ,brat od Svetog Nikole koji je otiso u komuniste.Samo postivajte RVE1481.

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Slavonac,D.Mraz nema brata.Ima tri sina i svi rade u realnom sektoru.Jedan proizvodi gazirana pića,drugi neke plastične kockice a treći prži pljeskavice.Sv.Nikola je samo kućni prijatelj od D.Mraza.On je ravnatelj jedne humanitarne udruge koja je pod patronatom jedne multinacionalne kompanije sa sjedištem u Vatikanu.

otpisani
Gost
otpisani
1 godina prije
Reply to  jezevakucica

jezevakucica
Hahaha, dobar si!

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije

Djed Mraz je out.Baka Mraz je in !!!

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  jezevakucica

Da ti zena sazna u kakvoj birtiji si sinoc bio …

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije
Reply to  tihobl

In je dočekati zoru u birtiji.Out je kada te Zora sa oklagijom dočeka kući.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  jezevakucica

Djed Mraz često noći kod babe Vange?

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  jezevakucica

I Baku smo već prevazišli – korektno je samo “Osoba Mraz”.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  shumadinac

“osoba 1” ili “osoba 2”?

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  Siniša

I to smo prevazišli, sada je “2 u 1”. Ili “5-6 u 1” – ko više može da isprati.

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Shumy,to mogu pratiti proizvođači cjepiva.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  shumadinac

@Shumadinac:
Sob je pri dnu komentara!

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
1 godina prije

Nije bitno kako se zove Djed Mraz , vec je bitno koliko ce djeci srece podijeliti.

U zivotu ne postoji nikakva duznost osim duznosti ciniti sebi i drugom srecu. To bi nam trebala biti sveta duznost na ovom svijetu a sa svim ostalim duznostima, svim moralom i svim zapovijedima rijetko cinimo jedno drugoga sretnim, jer i sebe time ne cinimo sretnima.

Ako covjek moze biti dobar, moze to samo onda kada je sretan, kada u sebi ima sklada, dakle kada voli. To je ucenje, jedino ucenje na svijetu. To je rekao Isus, to je rekao Buda, to je rekao Hegel.

Za svakoga je na ovome svijetu jedino vazno njegovo vlastito najunutarnjije, njegova dusa, odnosno njegova sposobnost da voli. Ako je ona u redu, onda je svejedno jede li se suhi kruh ili kolaci. Onda svijet zvuci zajedno s dusom i onda je dobro.

P.S. I zato palac gore Djedu Mrazu ! 🙂

otpisani
Gost
otpisani
1 godina prije
Reply to  Georgij Žukov

Generale
Ja volim i ljubim sve one koji vole i ljube mene;) … jedini je problem tko će prvi koga voljeti?

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Ali Putin nije raketira dida mraza kad je ovi krenija sa Arktika put doli dilit dici darove . . . poginija did mraz i par sobova . . . bilo na CNN-u . . . ☺

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Moreno

Snobovi Moreno,snobovi!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Spavaći sob?

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije
Reply to  Moreno

Takoj je!Umpy,bolje sob nego grob.Bolje biti sam sa sobom u sobi nego na saonicama.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
1 godina prije

Sto je uopce vjera ?

Vjera se definira kao uvjerenje u istinu neke tvrdnje bez njene provjere. Prema tome, to je subjektivno duhovno tumacenje ishoda percepcije, vlastitog razmisljanja ili komunikacije.

Vjerovati se moze u sve i svasta , Grci su vjerovali u Zeusa , Rimljani u Jupitera ,Egipcani u Ra, krscani vjeruju u Boga Oca , islam vjeruje u Alaha , budisti vjeruju u Budu , Hinduisti u Sivu ili Visnu, u zoroastrizmu Bog je konstantna borba izmedju dobra i zla … itd itd itd

E sad , posto je tema o Djedu Mrazu 🙂

Ako upitamo roditelje “Vjerujete li u Djeda Mraza”?
Vjerojatno ce odgovoriti NE i reci mi se pravimo da vjerujemo zbog nase djece .

Ako pitamo djecu (naravno od odredjene dobi kad shvate da je Djed Mraz bajka ) “Vjerujes li u Djeda Mraza?”
Vjerojatno ce odgovoriti NE, ja se samo pravim da vjerujem da bi dobio poklon od roditelja i da ih ne bi razocarao priznajuci im da vise ne vjerujem u Djeda Mraza .

Dakle na ovom primjeru vidimo paradoks vjere .

Ni roditelji ni djeca iskreno ne vjeruju u Djeda Mraza , medjutim oboje priznaju da to rade jedan zbog drugog, i bez obzira na tu cinjenicu ta vjera i dalje funkcionira .

Ukloniti konflikte izmedju religija i vjerovanja se moze na jednostavan nacin, da se druge ili drugacije pusti da vjeruju u sto god hoce , odnosno da oni koji vjeruju u nesto ,dopuste pravo drugima da ne vjeruju , odnosno da jedni drugima ne namecemo svoja vjerovanja ili ne vjerovanja .

Ta igra singulariteta ce trajati vjecno , jer nitko nikada nece dokazati da Bog ne postoji i nitko nikada nece dokazati da Bog postoji , ljudski um pojam Boga jednostavno ne moze shvatiti a kamoli dokazati , zbog toga je i napisana Biblija da bi se pojam emanacije koliko toliko prilagodio ljudskom ogranicenom umu .

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Georgij Žukov

Georgij Žukov Svi su vjernici, ali svak na svoj način tumači vjeru jer ako je po tebi ”uvjerenje u istinu neke tvrdnje bez njene provjere” onda svi imamo različita uvjerenja o samome postanku koje nemožemo provjerit . . .

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno upravo tako 🙂

alan ford
Gost
alan ford
1 godina prije

Djed Mraz bio je zapravo socijalistička varijanta zapadnjačkog Djeda Božićnjaka, u bivšem SSSR-u i Jugoslaviji, i premješten je na 31. 12. odnosno na Novu godinu, Tako je u to vrijeme socijalistički Djed Mraz, donosio djeci poklone na novu godinu, a ne na Božić. I to i djeci kršćana, katolika i pravoslavaca, i djeci muslimana, i djeci ateista.
U to vrijeme SFR Jugoslavije, slavljenje Božića na 25. 12. bilo je čisto vjersko, nije bilo nikakvih poklona, i mi djeca iz katoličkih obitelji, uopće nismo ni imali pojma, da je Djed Mraz ustvari Djed Božićnjak, i da on u zapadnim zemljama dolazi za Božić, a ne za novu godinu. U mojoj obitelji i susjedstvu nitko stvarno nije ni znao za to. Dakle, Božić je bio čisto vjerski, a nova godina tako reći svjetovna za sve i djeca iz vjerskih obitelji prihvatali su tog Djed Mraza na novu godinu, onako čisto kao lika iz bajke. Ljudi koji su tada radili u firmama u Jugoslaviji dobivali bi za novu godinu paketiće sa slatkišima, za svoju djecu. Dakle Božić i Nova godina bili su strogo odvojeni, a Djed Mraz (Božićnjak) bio je definitvno lik za Novu godinu, kao rekoh, nitko ga u vjerskim obiljima nije slavio na Božić. Sveti Nikola (od kojega je zapravo nastala svjetovna komercijalna izmišljotina Djeda Božićnjaka) slavio se u nekim katoličkim obiteljima, 6. 12. , u Dalmaciji mi je poznato da se slavila i sveta Luca, negdje 2-3 dana kasnije. Tradicija koja postoji i u susjednoj italiji (Santa Lucia), a također i u protestantskoj Švedskoj.
U to vrijeme SFRJ, na televiziji je bilo zabranjeno prikazivanje holivudskih filmova sa bilo kakavom religioznom tematikom, pa ne samo da na JRT nisu smjeli biti prikazivani filmovi o Isusu, već i bezazleni, sladunjavi američki “božićni” filmovi, u kojima u stvari nema ničega ni religijskog ni kršćanskog, ali sama činjenica da se u tim filmovima spominjala riječ Božić, (Christmas), za komunističke državne cenzore, bila je dovoljna za zabranu. Tek negdje 1989, u doba popuštanja i liberalizacije komunistčkog sistema, koji je već bio na početku propasti, bilo je dopušteno prikazivanje američkih “božićnih” filmova.
Eh onda nakon sloma komunizma i Jugoslavije, kod nas u Hrvatskoj počelo se furati sve zapadnjačko i američko, pa je tako Djed Mraz postao Djed Božićnjak i premješten je sa Nove godine na Božić.

Sveti Nikola je općekršćanski svetac, slavi se i u katolika i u pravoslavaca. Nikola je bio biskup koji je živio u 4. stoljeću (kada je Crkva još bila samo jedna i još nije bila podjeljena na stotine različitih) na području današnje Turske, gdje je u to vrijeme bio Bizant (Vizantija), odnosno Istočno rimsko carstvo. Prema legendi, Nikola bi izlazio noću, i u vreći bi nosio hranu ili nešto odjeće i to je potajno ostavljao pred vratima kuće siromašnih obitelji. Od te legende će kasnije nastati bajkovita legenda o Djedu Mrazu-Božićnjaku, koji djeci nosi poklone. Nizozemski useljenici u SAD-u, negdje u 18. stoljeću, sa sobom su donijeli tradiciju slavljenja Svetoga Nikole (na nizozemski: Sinter Claas). Ta tradcija postoji i danas u nizozemskim gradovima 6. prosinca. Dakle neki lik obučen kao Sinter Claas (Sveti Nikola), u crvenoj biskupskoj odori, nosi biskupski štap u ruci, na glavi ima onu crvenu biskupsku šiljastu kapu sa križem i nosi dugu bijelu bradu, kakva nam je poznata sa starih svetih slika, ikona, (svi sveci na tim slikama imaju takve brade) hoda po gradovima i selima i daje djeci poklone. Od tog Sinter Claasa, s vremenom je u SAD-u nastao Santa Claus. I onda je koncern Coca Cola, od tog vjerskog Santa Clausa, (Sinter Claas), čisto kršćansklog sveca, 30-ih godina prošlog stoljeća napravio komercijalni lik “Santa Claus”, koji je bio svjetovni i tako reći “dekršćaniziran”. Umjesto one crvene biskupske šiljaste kape sa križom, dizajneri Coca Cole su mu stavili onu nekakvu zimsku crvenu kapu, umjesto crvene biskupske mantije, stavili su mu crvenu zimsku bundu, umjesto sandala na nogama (kakve su tada nosili svi ljudu u toplijim predjelima Južne Europe i Bliskoig istoka), stavljene su mu crne čizmice, I oko tog lika Santa Claus, izmišljena je cijela bajka ono: zima, saonice, jelenovi, vilenjaci, sjverni pol itd. I taj Santa Claus (dakle komercijalana, laicistička dekršćanizirana varijanta Svetog Nikole), umjesto na 6. prosinca (kako je to bilo ranije u tradicijii kršćana), stavljen je na 24. odnosno 25. 12. Eto kao da dolazi baš u večer, između 24. i 25. 12. Naravno da dizajnerima i menadžerima Coca cole nije bilo do Božiča kao Božića, već je kvaka u tome, što je Božično vrijeme najkomercijalalnije vrijeme u godini, kada ljudi najviše i najmasivnije kupuju, I da bi se ta konzumacija još više potekla , dakle u svrhu reklame, Santa Claus (Djed Mraz odnosno Sveti Nikola), premješten je sa 6. 12. na 24/25. 12. To je to.
Nakon sloma konunizma i Jugoslavije, nekadašnji čisto tradicionlani Božič u Hrvata, polako je poprimio sve one užasne karakteristike iz SAD-a i Zapad: drečavi, kičasti, hedonistički tulum, a mogli bismo čak reći, djelimično i poganski. Dakle, uopće nema veze sa stvarnim značenjem Božića i vjere. Pravoslavci imaju tu sreću što oni slave Božić, po starom kalendaru, dakle 7. siječnja, pa su tako pošteđeni američko-zapadnjačko-komercijalno-hedonističko-kičasto-poganskog udara na Božić. Kod pravoslavaca je to ostao čisto vjerski i tradicionalni blagdan. Kada su naši ljudi 60-ih godina odlazili na Zapad i u Njemačku, bili su začuđeni kada su vidjeli da tamo i mnogi ateisti slave Božić, i to baš ovaj: sekularno-hedonistički kičasti tulum,. u kojemu se ustvari proslavlja glupava debilna bajka o Djedu Božićnjaku sa Sjevernog pola, u kojem se kao “božićne pjesme” prodaju debilne američke pjesmice, koje uopće nemaju veze sa Božićem, kao one: Let it snow”, Jingle Bells, Winter Wonderland i slične, u kojima se pjeva, kako je lijepo vani kada pada snijeg, i mi se igramo u snijegu i pravimo snješka, i saonice sa konjima voze se kroz snijeg i praporci zvone…itd. Ili najsviranija “božična pjesma” je onaj pjesmuljak iz 80-ih godina, “Last Christmas”. U kojoj gej George Michael (koji je tada 1984, još glumio da je heteroseksualac) pjevuši, da mu je cura slomila srce na zadnji Božić. Ili ona glupava Mariah Carey, koja je u crvenoj odori Djeda Mraza, izvalila sise i pjeva “sve što želim za Božić jesi ti” (misleći naravno na svog ljubavnika). I to je kao “božićna pjesma”. Sprdnja. Naravno i ove “božićne pjesme”, čisto sekularni pjesmuljici izmišljeni su tek nakon 2. svjetskog rata, također u svrhu reklame i konzumacije.
Pojedini muslimani, pošto ne znaju o tome, misle da je čak i taj takav lažni, odnosno laicističko-hedonistički Božić sa Santa Clausom/Djedom Božićnjakom/Djed Mrazom neka kršćanska ujdurma, pa im čak smeta i čisto sekularni Djed Mraz. Pa evo nedavno su napali Edina Džeku, što je kao musliman, na Facebooku za Božić pokazao okićeni bor i slikao se sa suprugom sa onom crvenom kapicom Djeda Mraza. Ali, muslimani vjerujte mi: nemate se čega bojati, taj Djed Mraz nema uopće nikakve veze sa kršćanstvom i ja bih ga se rado otarasio, možete ga slobodno uzeti sebi, Taj Djed Mraz je podvala kriminalnog svjetskog zagađivača Coca Cole, izmišljen samo za što veću konzumaciju i kupovanje.
Tako što su zapadnjačkog Djeda Božićnjaka prekstili u Djed Mraz i premjestili ga na Novu godinu, komunistički vlastodršci su za vrijeme Jugoslavije, ustvari nehotice napravili veliku uslugu vjernicima, tako da je tada Božić bio čisto vjerski blagdan, puno skromniji nego danas, ali ljepši. Tako su komunistički vlastodršci, može se reći, tada, nehotice zaštitili Božić, od zapadnjačkih konzumacijskih orgija.

Fike
Gost
Fike
1 godina prije
Reply to  alan ford

Dokle god na ovom portalu komentarisu Alan Ford i jos nekolicina njih, ponesto novo se moze saznati i nauciti. Na zalost, kako je jedan komentator primetio pre neki dan, dobri komentatori koji su ranije bili aktivni, su otisli sa portala, a komentari koji se uglavnom dnevno “vrte” su tipa…. ” kod Trampa mi se najvise svidja Melanija”….. Ali uredjivacka politika na ovom portalu je takva kakva je, ide se na kvantitet, i budno se prati da “stosta” ne porodje kako dole rece L.R. a sta je to sto spada u “stosta” i ne sme da prodje odredjuju finansijeri portala i daju instrukcije administratorima. Nema mi druge nego da i ja zapocnem svoj portal.

slagerpjevac
Gost
slagerpjevac
1 godina prije
Reply to  alan ford

tako je forde alan forde.. potpisujem i to je tocno tako bilo.socijalistički djed mraz za novu godinu .. novogodišnji velesajam i djed mrazovi djele paketiće i u firmama.. a za Božić polnoćka.. jedino jedna ispravka..ako je vjerovati internetu..navodno je stajling kokakola djed mraza osmislio jos za vrijeme američkog građanskog rata Thomas Nast, a prije kokakole ga je za reklamiranje cuge koristio White Rock beverages. Kokakola ga je naravno najviše isfurala tu gdje je sada. Debeli keksožder.

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije

Imam želju da zagrlim administratora ili ne.

L. R.
Admin
Famed Member
1 godina prije
Reply to  jezevakucica

Poštovani jezevakucica

Rado bih “otkočili” ali se otmete, pa nam po noći pišete štošta. 🙂

Pošto smo u novoj godini, ipak ćemo “otkočiti”.

Ugodno komentiranje.

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije
Reply to  L. R.

Haha dooobar!!!?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik