Inženjeri helikoptera na Marsu sigurni su prije prvog leta, ali upozoravaju na jake vjetrove

Mars-Helikopter
9 komentara

Inženjeri koji se pripremaju za prvi let helikoptera Mars Ingenuity u nedjelju su sigurni u svoje pripreme i opremu, ali postoji oprez da bi brzine vjetra mogle biti dvostruko veće od onih na koje su mogli testirati u pokusima na Zemlji, rekli su dužnosnici NASA-e.

“Povjerenje je veliko. Jedina nesigurnost ostaju vjetrovi”, rekla je na konferenciji za novinare voditeljica projekta domišljatosti Mi Mi Aung iz Laboratorija za mlazni pogon u Pasadeni u Kaliforniji. “Sustav leta otporan je na niz vjetrova, moguće je da bismo mogli naići na jače vjetrove nego što smo mogli testirati na Zemlji.”

Domišljatost i njene lopatice rotora uspješno su testirane prije lansiranja na brzine vjetra do šest metara u sekundi (13,4 milje na sat), ali brzine vjetra od 12 metara u sekundi (26,9 milje na sat) moguće su u atmosferi Marsa, priznala je Aung.

“Ova misija definitivno predstavlja visok rizik i može uroditi velikim nagradama. Postoje četiri moguća ishoda: puni uspjeh, djelomični uspjeh, podaci koji se ne vraćaju i puni neuspjeh”, rekla je.

Planirani let u nedjelju bit će prvi pokušaj kontroliranog leta zrakoplova s pogonom na drugom planetu. Letjelica od 1,8 kg trebala bi poletjeti s Marsovog kratera Jezero u 12:30 sati po lokalnom Marsovom solarnom vremenu (22:54 EDT), lebdeći 3 metra iznad površine do 30 sekundi, izjavila je NASA.

marsMars IngenuityNASA
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mölltaler
3 godine prije

Bajke o trnoružici i pepeljugi mi djeluju bar pet puta istinitije od ovog helikoptera na Marsu.

bauštelac
3 godine prije

prvo udari selfi helić i karijola pa neće još letit gledaš to ono sve animacija ma odjebi

Stara kuka
3 godine prije

Blago siromašnima duhom njihovo je kraljevstvo marsovsko. Često zavidim ljudima koji su dosta nesvjesni ili sretni pa da se u vremenima kao što su ova mogu tako isključiti iz stvarnosti iautistično se baviti ovakvim pizdarijama kao što su marsovski helikopteri. Blago njima.

donanto
3 godine prije

Mars ima 0.6 posto zemljine atmosfere, dakle skoro vakuum. Evo kako izgleda “let” drona u skoro vakuumu…https://youtu.be/g8-pxkaipcg

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI