Izvještaji tvrde da će se visokotehnološke neuronske mreže koristiti za otkrivanje tajni drevnih babilonskih tekstova

Neuronske mreze da otkriju tajne drevnih tekstova
5 komentara

Stručnjaci navodno vjeruju da upotreba umjetne inteligencije može biti od velike koristi lingvistima i arheolozima, koji teže obnavljanju fragmentarnih tekstova.

Skupina izraelskih znanstvenika uspjela je smisliti metodu za dešifriranje klinastih tekstova ispisanih na drevnim usitnjenim glinenim pločicama pomoću “ponavljajućih neuronskih mreža,” izvještava lokalni list Haaretz.

Istraživački tim, koji je vodio Shai Gordin sa sveučilišta Ariel na Zapadnoj obali, obučio je njihovu neuronsku mrežu na oko 2000 kasno-babilonskih tekstova iz ahemenidskog razdoblja, budući da je tih tekstova puno i da su “jasno formulirani,”nakon čega je provjerio je li sustav postao sposoban dovršiti “rečenice koje prije nije znao.”

Kreacija tima “pokazala se sposobnom u identificiranju struktura rečenica;” dapače rezultati su čak i “bolji od očekivanog u pogledu semantičkih identifikacija na temelju kontekstualnog statističkog zaključivanja,” napominju novine pozivajući se na izjave Gordina.

Stručnjaci sada vjeruju kako upotreba umjetne inteligencije može postati značajna blagodat za lingviste i arheologe, koji rade na obnavljanju fragmentarnih tekstova, jer bi se tako mogao uštedjeti znatan trud i dobiti na brzini i kvaliteti kod dešifriranja.

arheologijaDrevni zapisi
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Stara kuka
3 godine prije

“Ponavljajuće neuronske mreže”??? A ako s tim ne uspiju onda preostaju čarobni štapići i kristalne kugle.

Kihot
3 godine prije

bez brige znaju današnji babilonci koji upravljaju kontrolnim sistemom i bez tih pločica kako je bilo kad ih je vodila nečastiva inteligencija u tvz starom babilonu.

Mrčikola
3 godine prije

Mislim da će majstori doći na pravi put ako za početne riječi u rečenicama umetnu: naređuje se… zabranjuje se… a nadasve bi pomogla ona: preporuča se…
Za najčešće ponavljane znakove, neka predpostave da znače porez i ovrha.

wefvwerfvewrverwvuer
3 godine prije

Skajnet pune podatcima o svemu zemaljskom a nas zaglupljuju i pretvaraju u digitalne zombije, Sare Okonor nigdje na vidiku a ni Terminatora na njenoj strani protiv zla.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI