fbpx

Još jedna čudna odluka

Granični prijelaz

S nevjericom čitam kako državljani BiH ne mogu do daljnjega odlaziti preko granice u Hrvatsku na jednodnevne izlete. Pokušavam odgonetnuti – zašto?

Pokušavam se staviti u ulogu onih koji su donijeli takvu odluku, misliti njihovom glavom. Polazim od pretpostavke da su to dobronamjerni ljudi, da žele dobro svojoj državi, svojim sugrađanima u čije ime i donose oluke. Razmišljam ovako: Ako ja želim nekome zabraniti da ulazi moju zemlju, to ću učiniti ako joj taj ulazak nanosi štetu. Ako financijski oštećuje moju zemlju, ako je opasnost po njene stanovnike. Naravno, i ako im ugrožava zdravlje. I, svakako, ako takva odluka nije protivna važećim zakonima. Razumio bih i bilo koju drugu zemlju koja bi meni zabranila ulazak iz navedenih razloga.

Sada, bar zvanično, vlada pandemija i svaka zemlja, u skladu s tim, donosi svoje odluke kako će se najbolje od nje zaštititi. Ali neke odluke je teško razumjeti, a meni je posebno teško razumjeti ovu da državljani BiH ne mogu ući u Hrvatsku ako će u njoj ostati manje od jedan dan. Moraju bar jednom prenoćiti. Kako ovo opravdati vezano za širenje bolesti? Dakle, ako neko ko ima bolest uđe u Hrvatsku i ostane samo jedan dan, hoće li on, zbog svog kratkotrajnog zadržavanja, biti manja opasnost po ostale ili veća? Zar nije logično da se takvima što je moguće više skrati boravak, tako će imati manje kontakata s ljudima i manje šanse za prenijeti bolest na druge? Oni koji su zdravi, oni su u ovom slučaju nebitni, jer odluka se ne donosi, navodno, zbog njih, nego onih koji su, moguće, već zaraženi, a da to i ne znaju. Moglo bi se zaključiti da bi odluka prije trebala biti obrnuta – da se pomenutoj kategoriji turista zabrani duži boravak zbog opasnosti od prenošenja zaraze. Zato kažem da ovakvu odluku ne razumijem.

Ali to nije jedini problem s ovom i sličnim, ishitrenim i nepripremljenim odlukama. Pogledajmo kako to može izgledati u praksi. Recimo, pođem ja iz Bosne u Nizozemsku, a za put kroz Hrvatsku mi treba tek koji sat, ne čitav dan. Moram li ja onda prenoćiti u Hrvatskoj pa ići dalje? Ako bi i druge zemlje na tom putu donijele slične odluke, morao bih prenoćiti još i u Sloveniji, Austriji i Njemačkoj i put bi se pretvorio u pravu moru. Dobro, neko će reći da se odluka, za nadati se, ne odnosi na one u proputovanju, ali onda treba dokazivati da si u proputovanju, ili se bar daje mogućnost nekome nadobudnom graničaru da, ako mu se prohtije, maltretira građane, a znamo da takvih ima. No, neka bude da ovo neće biti problem, da će se proputovanje lako prepoznati, ali bit će i slučajeva koji nisu takvi. Eto, meni se desilo da sam jednom prešao u Hrvatsku, a onda sam se sjetio da sam zaboravi ponijeti nešto važno i morao sam se vratiti na isti granični prijelaz. U takvom slučaju, morao bih prvo prenoćiti u Hrvatskoj pa se onda vratiti i tek sutra nastaviti put. Ili kako postupiti u slučaju kad imaš sestru udanu u Hrvatsku koja proslavlja rođendan djeteta. Trebaš, ne samo ti, nego i mnogo druge rodbine na rođendan, ali morate tamo prenoćiti. Kod sestre nema toliko mjesta, a hotel je daleko i skup. Je li ta odluka u interesu građana? A ujedno, pitam se i važi li ona i za one koji idu na glasanje u Hrvatsku? I gdje će iste noći prenoćiti toliko ljudi? Ako ne važi, kako će na granici razlikovati jedne od drugih?

Po svemu sudeći, opravdanje za navedenu odluku ne bi mogla biti bolest, naprosto se teško može pokriti razumnim objašnjenjem. Onda ostaje da se vidi ima li odluka, možda, ekonomsku opravdanost? Navodi se da jednodnevni turisti malo troše, da ponesu svoju hranu. Da, istina je da ima takvih, čak da ih ima mnogo. Ali nisu svi takvi. Ima i prezaposlenih koji ugrabe samo taj dan da se malo provedu i koji nastoje za dan proći i potrošiti što više, kako bi što bolje iskoristili vrijeme. Ali, vjerovati je da u cjelini ova kategorija turista donese manje prihoda nego oni koji ostaju duže. No, je li bolje zaraditi malo, ili ništa? U teškim trenucima i ono malo može mnogo značiti. Možda je baš to slamka spasa za neke turističke radnike? Po mom, ni odluka o zabrani iz ekonomskih razloga nije opravdana. Prije mislim da je kontraproduktivna.

Pa, zbog čega se onda donose takve štetne odluke? Nažalost, čini se da tu nema razumnog odgovora. Za njih nema pravog opravdanja. Oni koji ih donose misle da tako pokazuju svoju moć, a u stvari pokazuju kako su mali i nedorasli svom zadatku. Ne žele otvoreno reći kako im je malo novaca, ne usuđuju se biti oštriji prema jačima, i onda svoju nemoć i bijes izlijevaju na jedinima na kojima mogu, na susjedima iz BiH. Žele reći: „Ako nam ne želite donijeti više novaca, nemojte ni dolaziti!“, mada tada neće dobiti ni ono malo koliko bi dobili! Po onoj narodnoj – neka susjedu crkne krava, pa makar crkle i moje obje!

Eto, tako sam ja doživio ovu odluku. Možda ne vidim sve, možda nisam u pravu? U tom slučaju, molim, ispravite me, objasnite mi o čemu je riječ?

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
126 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments

POVEZANE VIJESTI

Izbornik