fbpx

Još jedna čudna odluka

Granični prijelaz

S nevjericom čitam kako državljani BiH ne mogu do daljnjega odlaziti preko granice u Hrvatsku na jednodnevne izlete. Pokušavam odgonetnuti – zašto?

Pokušavam se staviti u ulogu onih koji su donijeli takvu odluku, misliti njihovom glavom. Polazim od pretpostavke da su to dobronamjerni ljudi, da žele dobro svojoj državi, svojim sugrađanima u čije ime i donose oluke. Razmišljam ovako: Ako ja želim nekome zabraniti da ulazi moju zemlju, to ću učiniti ako joj taj ulazak nanosi štetu. Ako financijski oštećuje moju zemlju, ako je opasnost po njene stanovnike. Naravno, i ako im ugrožava zdravlje. I, svakako, ako takva odluka nije protivna važećim zakonima. Razumio bih i bilo koju drugu zemlju koja bi meni zabranila ulazak iz navedenih razloga.

Sada, bar zvanično, vlada pandemija i svaka zemlja, u skladu s tim, donosi svoje odluke kako će se najbolje od nje zaštititi. Ali neke odluke je teško razumjeti, a meni je posebno teško razumjeti ovu da državljani BiH ne mogu ući u Hrvatsku ako će u njoj ostati manje od jedan dan. Moraju bar jednom prenoćiti. Kako ovo opravdati vezano za širenje bolesti? Dakle, ako neko ko ima bolest uđe u Hrvatsku i ostane samo jedan dan, hoće li on, zbog svog kratkotrajnog zadržavanja, biti manja opasnost po ostale ili veća? Zar nije logično da se takvima što je moguće više skrati boravak, tako će imati manje kontakata s ljudima i manje šanse za prenijeti bolest na druge? Oni koji su zdravi, oni su u ovom slučaju nebitni, jer odluka se ne donosi, navodno, zbog njih, nego onih koji su, moguće, već zaraženi, a da to i ne znaju. Moglo bi se zaključiti da bi odluka prije trebala biti obrnuta – da se pomenutoj kategoriji turista zabrani duži boravak zbog opasnosti od prenošenja zaraze. Zato kažem da ovakvu odluku ne razumijem.

Ali to nije jedini problem s ovom i sličnim, ishitrenim i nepripremljenim odlukama. Pogledajmo kako to može izgledati u praksi. Recimo, pođem ja iz Bosne u Nizozemsku, a za put kroz Hrvatsku mi treba tek koji sat, ne čitav dan. Moram li ja onda prenoćiti u Hrvatskoj pa ići dalje? Ako bi i druge zemlje na tom putu donijele slične odluke, morao bih prenoćiti još i u Sloveniji, Austriji i Njemačkoj i put bi se pretvorio u pravu moru. Dobro, neko će reći da se odluka, za nadati se, ne odnosi na one u proputovanju, ali onda treba dokazivati da si u proputovanju, ili se bar daje mogućnost nekome nadobudnom graničaru da, ako mu se prohtije, maltretira građane, a znamo da takvih ima. No, neka bude da ovo neće biti problem, da će se proputovanje lako prepoznati, ali bit će i slučajeva koji nisu takvi. Eto, meni se desilo da sam jednom prešao u Hrvatsku, a onda sam se sjetio da sam zaboravi ponijeti nešto važno i morao sam se vratiti na isti granični prijelaz. U takvom slučaju, morao bih prvo prenoćiti u Hrvatskoj pa se onda vratiti i tek sutra nastaviti put. Ili kako postupiti u slučaju kad imaš sestru udanu u Hrvatsku koja proslavlja rođendan djeteta. Trebaš, ne samo ti, nego i mnogo druge rodbine na rođendan, ali morate tamo prenoćiti. Kod sestre nema toliko mjesta, a hotel je daleko i skup. Je li ta odluka u interesu građana? A ujedno, pitam se i važi li ona i za one koji idu na glasanje u Hrvatsku? I gdje će iste noći prenoćiti toliko ljudi? Ako ne važi, kako će na granici razlikovati jedne od drugih?

Po svemu sudeći, opravdanje za navedenu odluku ne bi mogla biti bolest, naprosto se teško može pokriti razumnim objašnjenjem. Onda ostaje da se vidi ima li odluka, možda, ekonomsku opravdanost? Navodi se da jednodnevni turisti malo troše, da ponesu svoju hranu. Da, istina je da ima takvih, čak da ih ima mnogo. Ali nisu svi takvi. Ima i prezaposlenih koji ugrabe samo taj dan da se malo provedu i koji nastoje za dan proći i potrošiti što više, kako bi što bolje iskoristili vrijeme. Ali, vjerovati je da u cjelini ova kategorija turista donese manje prihoda nego oni koji ostaju duže. No, je li bolje zaraditi malo, ili ništa? U teškim trenucima i ono malo može mnogo značiti. Možda je baš to slamka spasa za neke turističke radnike? Po mom, ni odluka o zabrani iz ekonomskih razloga nije opravdana. Prije mislim da je kontraproduktivna.

Pa, zbog čega se onda donose takve štetne odluke? Nažalost, čini se da tu nema razumnog odgovora. Za njih nema pravog opravdanja. Oni koji ih donose misle da tako pokazuju svoju moć, a u stvari pokazuju kako su mali i nedorasli svom zadatku. Ne žele otvoreno reći kako im je malo novaca, ne usuđuju se biti oštriji prema jačima, i onda svoju nemoć i bijes izlijevaju na jedinima na kojima mogu, na susjedima iz BiH. Žele reći: „Ako nam ne želite donijeti više novaca, nemojte ni dolaziti!“, mada tada neće dobiti ni ono malo koliko bi dobili! Po onoj narodnoj – neka susjedu crkne krava, pa makar crkle i moje obje!

Eto, tako sam ja doživio ovu odluku. Možda ne vidim sve, možda nisam u pravu? U tom slučaju, molim, ispravite me, objasnite mi o čemu je riječ?

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
126 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Moreno
Gost
Moreno
9 mjeseci prije

Ne triba nas ništa čudit, velika većina nas je bila za prelazak na tržišno gospodarstvo . . . pa i vlasnik restorana more nedat uć u restoran onima koji se idu samo popišat u zahod, a da uopće nisu niti pomislili jist, bez obzira šta je ti kojemu se trpilo pišat do jučer bija redoviti gost . . . osiguranje restorana samo pita onoga ko oće uć ima li rezervaciju, momak koji radi u osiguranju na ulazu u restoran je novi pa on ionako ne pripoznaje staroga gosta . . . Ako mislite kako je ovo sa restoranom zajebancija, nije. Bija san po restoranima i coctail barovima u visokokomercijaliziranim turističkin mistima u bližim i daljim zemljama i primjetija san kako često na primjer u restoranu od ulaska u restoran do plaćanja računa svaki slijedeći put dolazi novi konobar ili konobarica pa je praktički nemoguće uspostavit komunikaciju, tako da kod nas najgore još nije ni došlo. Da nije tribalo da iz Bosne jučer neki dođu glasat, umisto jedan dan u iznajmljenoj sobi, tribalo bi bit 14 dana u karanteni . . . i eto tako ti neki z Bosne su ovima iz Hrvatske pomogli izglasat još više tržišnog gospodarstva, još više… Pročitaj više »

tihobl
Gost
tihobl
9 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Sta ce Hrvatskoj turisti iz Bosne kad su joj svi hoteli puni svaba i austrijanaca.

Moreno
Gost
Moreno
9 mjeseci prije
Reply to  tihobl

tihobl Pa ja nisan napisa jeli Hrvatskoj tribaju ili ne tribaju turisti iz Bosne nego san napisa kako to određuje slobodno tržište ☺

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
9 mjeseci prije
Reply to  tihobl

Zato su parkovi i parkinzi bukirani i puni turista iz BIH koji spavaju u autima ili na klupama.

Perun
Gost
Perun
9 mjeseci prije
Reply to  Jole Prvi

Educiraj se Jole prvi

Suze Roni
Gost
Suze Roni
9 mjeseci prije
Reply to  Perun

Sa cime da se educira? Mislim da je to nekad zaista bio problem, ali sada nije. Negdje 98-99 sam bio u Makarskoj. Stvarno je bila hrpa turista po parku tamo,a i fascinantna zelja da se ide na more pod svaku cijenu. Valjda kako je more radi rata bilo nedostupno, tako je ta zelja rasla.

miki
Gost
miki
9 mjeseci prije
Reply to  Perun

treba iz Bosne sve granicne prelaze zatvoriti,Turka je mnogo jeftinija.

tihobl
Gost
tihobl
9 mjeseci prije
Reply to  Jole Prvi

@ Jole Prvi : u Bugarskoj su jeftiniji hoteli nego parkinzi u Hrvatskoj.

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
9 mjeseci prije
Reply to  tihobl

Zato si ti svake godine u Bugarskoj,zar ne ? Imaš pravo,tamo je jeftinije i posve prilagođeno tviom šupljem džepu.

tihobl
Gost
tihobl
9 mjeseci prije
Reply to  Jole Prvi

@ Jole Prvi
Pa dosadilo bi svake godine ljetovati u istoj drzavi. Bio sam jednom u Bugarskoj (isto kao Makedonija samo malo zaostalija).

miki
Gost
miki
9 mjeseci prije
Reply to  tihobl

tihobi, uvijek sam izbjegavao akarsku rivijeru,zbog bosancerosa i njihovih jetrenih pasteta po plazama, sirotinja , sto ce njima more,zasto se ne kupaju uDrini ili na drugim srpskim plazama

tihobl
Gost
tihobl
9 mjeseci prije
Reply to  miki

@guest_444861
U Makarskoj sam ljetovao prije 50 godina. Tad je bilo fino.

Nagard
Gost
Nagard
9 mjeseci prije
Reply to  miki

Za ovog tzv mikija u Bosni i Hercegovini zive tri nacije i nemoj ljude osudjivati odakle su i prvo upoznaj a za tvoju informaciju neke mase opcine tipa grude vitez su za 97 posto hrvatske Palm Springs ili Zurich .usput ja sam Hrvat eto da znas

mmne
Gost
mmne
9 mjeseci prije
Reply to  tihobl

Puni?

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
9 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Sad se svi cude a odmahivali su na knjige i videozapise koji su to najavljivali i pojasnjavali pri tome nisu htjeli ni slusati o tome vec su odmahivali nazivajuci ih “teorije zavijere! “

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
9 mjeseci prije
Reply to  Moreno

@Moreno :
Blago stanju !

Juma
Gost
Juma
9 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Ti jednodnevni gosti dođu donesu sa sobom hranu i piće ostave hrpu smeća ne potroše niti kune i zauzmu plažu eto od tih gostiju hrvatska nema ama baš ništa dapače treba platit nekog tko će to smeće očistiti

Pietro
Gost
Pietro
9 mjeseci prije
Reply to  Juma

Sereš. Evo tu u Biogradu je dolazilo desetak autobusa svakodnevno prošle godine, i ouno njih jede u restoranu, piju po kafićima, kupuju sladoled, iznajmljuju ležaljke i pedaline i slično,. 25% od toga ide državi kako bi oni koji si ne znaju i ne žele zaraditi, dobili kruh. Krepaj smradu.

Nije bitno tko
Gost
Nije bitno tko
9 mjeseci prije
Reply to  Pietro

Nemoj svoje navike pripisivati ostalim ljudima.

Armagedon
Gost
Armagedon
9 mjeseci prije
Reply to  Juma

Juma , nemoj tako , zar svi nemaju pravo na plazu , na more , pa i da donese pastetu sa sobom , Ako je siromah nema ,
nema novca za luxsuz , znaci nema pravo na more ? To bi znacilo da na plaze i na more mogu samo ljudi koji su dobro stojeci . Zar to nije okrutno ?
Sa jedne strane se kritizira danasnji neljudski sistem a s druge strane ga se podrzava svon snagom , i ???

Nama nikad nije dosta i u toj oholosti i sebicnosti idemo protiv samih sebe. , i dali ce mo uvijek biti dobrostojeci ?

Mr.No
Gost
Mr.No
9 mjeseci prije
Reply to  Juma

@juma: pa radite nešto ,…te,ne može cila godina na guzovace.Cuj,čiste smeće ,pa i tu se kruh zaradi,čisti Miško,šta ćeš drugo,zima je duga ,medvede

Logični Logicar
Gost
Logični Logicar
9 mjeseci prije

Ne razumijem čuđenje. Odluka je donesena kako bi se maltretirao narod i po dizale tenzije između 2 države. Nema tu logike, da ima onda ne bi se radilo to sto se radi. A i narod da ima logike ne bi nakon sto su im uzeli sva prava ponovno glasao za iste.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
9 mjeseci prije

Da bi opravdali svrhu i smisao svoga postojanja ”vlasti”proizvode i stvaraju probleme za koje nam skupo prodaju zaštitu (prodaja ”cigle”) .
Stoga čari s kojim su te
očarali graničari !

Profesor Raoult :
A ća piješ kad ti Škodi ?
Pij kada ti Peugeotu !
Ili SprDacii !

CAN
Gost
CAN
9 mjeseci prije
Reply to  Umpah Pah

Ah Umpah…odoh par dana preko grane,na 2500 metara nadmorske visine,da ponesem masku?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
9 mjeseci prije
Reply to  CAN

@CAN :
I peraju (ledjnu od morskog psa)?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
9 mjeseci prije
Reply to  Umpah Pah

Da pojasnim :
Prelazak feudalnih granica u Škodi škodi .
Admiral Al Podvali tvrdi da se ispod drugog opasnijeg vala koji se očekuje skriva podval sa nesagledivim posljedicama !
Očigledno je čovječanstvo prije 1734 godina bilo mladje .

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
9 mjeseci prije
Reply to  Umpah Pah

Stojadin (komentar 101) :
Niti jedan promil zlobe nije i neće biti usmijeren protiv odličnih tekstova Ive Kobaša !
Pozdrav Ivi !

Željko
Gost
Željko
9 mjeseci prije

@Logični Logicar Hrvatska ima jedino pozitivnu bilancu sa BiH, prestanu u BiH kupovati hrvatske proizvode i 1 : 1 !!

Mravojed
Gost
Mravojed
9 mjeseci prije
Reply to  Željko

Željko jako inteligentno . Prestanimo kupovati srpsko i bosansko i počnimo masovni šoping kod mame i kauboja . To kralju . Tebe odmah za ministra financija . Imaš i potencijala za predsjednika .

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
9 mjeseci prije

Na izbore je izašlo manje od 48% birača. Od toga tih 48% ih je cca 47% glasalo za HDZ, iz raznih razloga, neki zato jer su klijenti te organizacije i jer im pozicije, mirovine i benefiti ovise o tim kriminalcima, neki (uglavnom starije isplašeno stanovništvo koje ne govori strane jezike a jedini izvor informacija im je državna tele-vizija) jer misle da su HDZ-ovci odradili sjajan posao sa koronom što ne da nije istina već je notorna laž. Sa 01.07.2020. Hrvatska je cca 25 milijardi u dubiozi SAMO zbog korona – lockstepa s tim da se dubioza produbljuje. Bit će to vrlo zanimljiva sezona jesen/zima 2020. Upravo su penzići meta za odstrel Novog poretka u pripremi, tako da su izglasali vlastitu eliminaciju. Savakom svoje, je li. Tko nije sposoban shvatiti i naučiti na lakši način, naučit će na teži. Posebno je zanimljivo to što je post-izborna situacija vrlo slična onoj u Srbiji, čak i po izlaznosti. Još jedan podatak koji govori u prilog bliskoj povezanosti hrvatskih i srpskih udbomasonskih i komunističkih struktura. Jer da se radi o ozbiljnim državama, sve ispod 51% izlaznosti bi bilo proglašeno nevažećim i išlo bi se na nove izbore. Moji sunarodnjaci Hrvati vole reći kako su… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
9 mjeseci prije
Reply to  MatijaVZHR

Matija

Za Hdz je glasalo 16,6% stanovništva?
Btw, zašto se propituje legalnost izbora samo u – Srbiji?
Na biralištima čovjek nikoga ne pozna… Ma tko uopće zna TOČNU proceduru?
Listić (listina!) nema nikakvog broja…

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
9 mjeseci prije
Reply to  MatijaVZHR

MatijaVZHR – nabijem te na američki institut i njihovo istraživanje.90% Amera niti ne zna gdje se Hrvatska nalazi.
Odi malo na zrak i provjetri si mozak.

Popaj
Gost
Popaj
9 mjeseci prije
Reply to  Jole Prvi

Oni koji trebaju, oni znaju.

miki
Gost
miki
9 mjeseci prije

ja sam sparkling sretan biti becki konjusar, momentalno mi je gazda amerikanac, ali i to je bolje nego imati ikakva posla sa srpskim mentalnim sklopom koji je slican bosanskom u dlaku.

Sparkling
Gost
Sparkling
9 mjeseci prije
Reply to  miki

A dobro si rekao miki. Vidi tko ti vodi Zagreb i tko vedri i oblači u glavnom gradu HR. A i u HR saboru nije ništa drugačije. Ali bolji su i Bosanci nego domaći izdajnici “veliki Hrvati s rukom u tuđoj lisnici”

Lucija
Gost
Lucija
9 mjeseci prije

Logičar

Apsolutno točno:
– zbunjivanje i manipulacija. Ako i zatvaraš granicu, daš ljudima 24h. Zadnji puta – 10 sati!!
– zavađanje, tako očito da bi i najblesaviji to vidjeli.

Mrze oni nas sve po redu: podsjećam kako je nedavno ‘Spiegel’ nakon članaka o Đokoviću i Zadru, objavljivao ‘nečuvene skokove zaraze koronom’. Naravno u %…, bez apsolutne brojke…
Odmah nakon NY Timesove karte eu gdje je Hrvatska označena crveno, jedina u eu.

Popaj
Gost
Popaj
9 mjeseci prije
Reply to  Lucija

Nakon 30 godina zivota i rada u Njemackoj, razgovora s mnogim Njemcima, Austrijancima, pracenja medija i politike … za njih smo mi svi iz bivse “Juge” tj. sa Balkana – nominano svi smo jednaki, a stvarno – smatraju nas drugom klasom, cak i trecom. Da bi bio jednak Njemcu, moras biti dva puta bolji od njega. Simpatija prema nekom od naroda zavisi oglavnom od od spremnosti doticnog naroda podrediti svoje interese tudjem. Onda si “good guy”. Po ocekivanju Zapada, Balkanci bi morali prilagoditi svoje vrijednosne sisteme zapadnim da bi bili prihvaceni. Za mene bi to bila promjena vlastitog identiteta koja je puno dublja od obicnog usaglasavanja nekih tehnickih standarda koji nisu problematicni ako se zeli suradjivati. Ljudi se trebaju zapitati ne da li hoce imati vise para, nego – kako zelim zivjeti, sretniji, zadovoljniji, sacuvati obitelj, svoju socijalnu okolinu, imati dobre odnose sa svim susjedima…? Sve se to moze i bez sluganskog, bezpogovornog prihvacanja tudjih vrijednosnih sistema. Iskrena suradnja je samo kada je razgovara na jednakoj visini ociju. A vi, gradjani, kakav imate osjecaj da se s vama razgovora? Odlucujete o necemu?

Sparkling
Gost
Sparkling
9 mjeseci prije

A ti si neki faktor koji osporavaš istinu. Jer nemaš protu argumenata na moj stav i komentar.
A daj ti meni reci tko to uništava i pljačka HR zadnjih 25 god? I čemu je to kraj? Šta s Kra De Ze kriminalnom organizacijom dolazi kraj pljački? Ako to shvatim kao humor onda je sve u redu. Ha,ha. Molim te budi ozbiljan.

sobravia
Gost
sobravia
9 mjeseci prije

Sparkling, bolje biti bečki konjušar nego da ti Turci stoljećima skidaju jump budućoj ženi.

Rabotnik
Gost
Rabotnik
9 mjeseci prije
Reply to  sobravia

@guest_444977
Sobre que? (O čemu ti to?)
Jedan od glavnih argumenata tzv. “civiliziranih” zapadnih balkanaca koji nabacuju onim drugima tj. manje “civiliziranoj” braći. Kao ovi drugi imaju više turskih gena. E sad priča stoji da su po dolasku Turaka na prostore na kojem je živjelo hrvatsko življe mnogi zemljoposjednici prešli na islam da bi svoje posjede očuvali. S njima su na islam prešli i njihovi kmetovi. Eto ti “turaka” u tom slučaju. Onda, po oslobođenju tih krajeva od Turaka, islamizirano stanovništvo se povuklo u Bosnu. Onda, šta je recimo s kršćanskim robljem koje su Turci hvatali, pa onda janjičari. A kad još spomenemo i “jus primae noctis” (za koje baš nisu sigurni da li se stvarno prakticiralo) u evropi, bogami su i tebe pošteno j….i uzduž i poprijeko. Austrija je vladala na taj način da je nekim Slavenima (balkancima) ispirala mozak da su bolji od onih drugih koji su malo istočnije (da im ne bi palo na pamet da se ujedine). Ali u glavi im je ostala ista čorba. Balkanska.

Nije bitno tko
Gost
Nije bitno tko
9 mjeseci prije

Hrvatska ima još samo jedan uvjet. A to je, da mora uništiti još jedinu privrednu granu koja joj donosi novac, a to je turizam. Sva ostala privreda je kao uvjet članstva u EU, več davno uništena. A narod je naivan i nasjeda obečanjima…kao i uvjek dosad….

Davor drugi
Gost
Davor drugi
9 mjeseci prije

Nezadovoljstvo lokalnog primorskog stanovništva naspram jednodnevnih turista nije od jučer niti iz vremena Korone. Dok rade termosice, lonci i gotova hrana koju sa sobom nose, ne da oni potroše malo, oni ne potroše ništa i osim njihovog smeća sto tu iza sebe ostave, Hrvatska ne dobije ništa vise. Ukoliko si u proputovanju, mislim da nekih većih oroblema ne bi trebali biti.

*Ime
Gost
*Ime
9 mjeseci prije
Reply to  Davor drugi

A jbg ti sad pišeš ko da ni djetetu ne kupi sladoled ili ne popije pivo.
Uostalom da ni lipe ne potroši gost je i treba ga poštivat.
Ne budite pe*eri…

Davor drugi
Gost
Davor drugi
9 mjeseci prije
Reply to  *Ime

*Ime,
Kada dođeš kod mene privatno, budeš moj gost ne trebaš ni lipe ponijeti, sve te čeka. Ali ako dođeš kao turist, u tom slučaju se moraš tako i ponašati i u skladu s tim tako ćeš biti i prihvaćen.
E da sada ne budemo pe*eri da su to pojedinačni slučajevi, nije nikakv problem, ali kako se čini sve je masivniji i masivniji takav oblik “turizma” , pod sloganom “idemo se u HR po*rat i izpi*ati, pa smo večeri opet doma”.
Nikako HR ne bi trebala postati turistička destinacija socijalnih slučajeva susjedne države. To bi trebali biti unutarnji problemi susjedne države, a ne HR koja dobrim djelom od tog turizma preživljava.

Slonica
Gost
Slonica
9 mjeseci prije
Reply to  Davor drugi

U koju skupinu spadaju turisti koji su sumnjivim prenamjenama zemljišta,uz blagoslov lokalnog šerifa pokupovali pola Istre ,napravili kućice i cijelo ljeto ljetuju ,kuhaju cak ne placaju ni komunalne naknade?

Davor drugi
Gost
Davor drugi
9 mjeseci prije
Reply to  Slonica

Slonica,
nemam pojma.

Malivz
Gost
Malivz
9 mjeseci prije
Reply to  Slonica

U istu onu kategoriju u koju i spadaju ljudi iz Istre ili Dalmacije koji dolaze k liječniku u Zagreb pa tako domaći ljudi ne mogu doći na red, a njihove bolnice zjape prazne i stvaraju gubitke jer nemaju dovoljan broj pacijenata….

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
9 mjeseci prije
Reply to  Davor drugi

Ja na to “naše more” ne idem već godinama. Nekako se ne osjećam kao dobrodošao gost a i ne sviđa mi se ideja da mi pokušavaju “uzeti mjeru” i “poderat” me gdje god mogu, kao da zarađujem plaću u eurima. Sretno vam bilo s takvom turističkom sezonom i “domaćinskim pristupom” ove godine. A i slijedeće, po svoj prilici. Ja odoh u Liku na ljetovanje. Tamo mi se ljudi obraduju i ne odmjeravaju me odmah koliko mi je džep dubok.

Moreno
Gost
Moreno
9 mjeseci prije
Reply to  MatijaVZHR

MatijaVZHR Mislin kako ti je izbor odredišta za tvoj odmor dobar, ali pristup temi ti je skroz kriv. Neznan kako bi ti sve to objasnija da bi shvatija. Turizam je na globalnoj razini sve više komercijaliziran i nema tu nikakvoga “odmjeravanja”, to je možda nekad i bilo, ali odavna nije. Prošla su vrimena kad su oni koji dolaze bili gosti jer su danas sve to turisti. Razlika između gosta i turista je u tome šta se gosta tretira ka čovika, a turistu se tretira ka šta lija tretira rodu kad je pozove na obid. To nije samo posebnost u turizmu nego i u svim komercijalnim djelatnostima. Dugo se osim mojega posla bavin i turizmom i znan o čemu govorin. Hrvatska je šta se visine komercijalizacije u turizmu tiče nalazi u sredini turističkih odredišta do kojih sežu low cost letovi. Virova ti ili ne, ali ima gore. Globalna teorija turizma je oderi danas, jer ko zna oćeš li moć sutra . . . kad bi ovako nešto napisa prij par godin većina se zgražala, ali to je jedini način opstanka u svitu di je čovik čoviku vuk, bez obzira radilo se o susidu iz kuće do ili turistu koji je doša… Pročitaj više »

Stock
Gost
Stock
9 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Ne znam, Moreno… Globalni turizam je postojao i 80-tih. Možda Hrvatska, tada u Jugi, nije bila u vrhu, ali se ćuknula koja DM i tada. Ja sam tada radio u državnoj firmi (ta i nije bilo drugih) i ćukao bi extra u kafiću u gradu koji nije tako daleko od Mora. Mogao sam odmarati u bilo kojem hotelu u Dalmaciji mjesec dana, da je bilo do love. Ali sam više volio slobodu koju je stopiranje donosilo. Znali smo za noć ostaviti u konobama od Splita do Dubrovnika BNP omanje Afričke države. Gledali smo Švabe, Skandinavce i ostale kako se gubaju i broje svaku potrošenu marku. I Čehe, one koji su uspjeli dobiti izlaznu vizu, kako kubure da prežive onih desetak dana. I svi bili zadovoljni. Valjda nismo znali za bolje. Kada je došlo bolje, odem do Makarske. Avionom, sa porodicom. Svastika nam rezerviše apartman, tada 70 eura ( ima i 20 godina). Preljep pogled na Italiju, za finog vremena mogli smo vidjeti Papu na prozoru Vatikana. Jedino što je bilo zajebano je popeti se nazad u samo podnožje Biokova. A ja navik’o spavat poslije ručka. Znači, ništa od te expedicije…spavaću na plaži, ali kosti nisu kao što su nekad bile,… Pročitaj više »

Moreno
Member
Moreno
9 mjeseci prije
Reply to  Stock

Stock Globalizacija turizma je došla sa low cost letovima. 1980-ih je bilo neusporedivo manje turista sa drugih kontinenata i bili su to uglavnom stariji ljudi koji su došli do penzije, a mladi iz Amerike, Kanade, Australije su dolazili sa onin naprtnjačama i spavali u šatorima, prevozili se po Europi autostopon. Danas je sve to drugačije, svi za svugdi bookiraju smještaj priko Airbnb ili Booking.com, svi na screenu imaju istu aplikaciju za bookirat smještaj, Uber za prijevoz, svugdi je TripAdvisor i turisti ka zombiji sa smartphoneima traže restoran ili street food. Danas sa drugih kontinenata dolaze uglavnom mladi sa skroz drugim filmovima u glavi i takva zajebancija za doć na primjer na Ultra Festival ili na The Yacht Week njih košta od 4000 do 10000 dolari. Kosookih turista do prij 7 – 8 godin nije bilo, osim pojedinačno amerikanaca istočnoazijskoga porijekla, a sad dolaze gomile kosookih tako da su čak i lokalci počeli razlikovat Kineze, Korejance i Japance. Na aerodrom je 1980-ih u top sezoni slijetalo desetak avioni, zadnjih godin je to bilo stotinjak dnevno, danas u koroni je 20 – 25. Do prij 20 godin se znalo kako je u osmi misec feragosto i većina gostiju bi bili Talijanci, zadnjih… Pročitaj više »

Stock
Gost
Stock
9 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Sve bi da se zakoprcam, a ne mogu.
U pravu si od prvog do zadnjeg slova.
Biće da ima nešto i s godinama, pa se mora dodati i to.
Možda nije bilo bolje ali smo bili mladji.

tihobl
Gost
tihobl
9 mjeseci prije
Reply to  Moreno

@ Moreno : japanaca je bilo i ’80-ih. Dobiju 7 dana odmora i za 5 dana planiraju obici pola Evrope. Trce i fotkaju oko sebe ko ludi, a onda kad dodju kuci i razviju film razgledaju gdje su bili. Sjecam se ja njih i njihovog turizma – samo zure i trce.

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
9 mjeseci prije
Reply to  MatijaVZHR

Matija, ja isto svako ljeto u Liku na odmor. A ako mi se baš kupa, spustim se do Senja ili Jurjeva i tamo se okupam. Ali na Velebitu je najljepše.

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
9 mjeseci prije

Da, tamo pecam u miru, ima dobre hladovine a i puno sunca, dobri ljudi, odlična klopa i normalne cijene. Silazio i ja do Senja kad na plaži me zapahne švapska krema za sunčanje i gužva, okrenem se i odem nazaj. Kupam se u hladnijoj riječnoj i čistoj vodi, pa na domaće pivo i navečer na vino i domaći kruh ispod peke. Vratim se kući nakon 10 dana, kao nov i oporavljen i bez da moram to otplaćivat 4 mjeseca. Dobra je Lika. Nemam ništa protiv Dalmacije, Kvarnera i Istre ali ne dam nikom da mi prodaje muda pod bubrege. Svježa riba na Krku – cijena kao da su se ribari borili protiv 82. zračno desantne za svaku kašetu. Naručim kotlete po 120Kn porcija a oni ko da su marinirani napalmom. Meso iz Nizozemske. Ma idi…mene nećete skoro vidjeti. Turizam max 5% BDP-a. Sve ostalo je pizd….

dfnbvasnefvoanwfvnafnvafnvafsva
Gost
dfnbvasnefvoanwfvnafnvafnvafsva
9 mjeseci prije
Reply to  MatijaVZHR

Matija, ispravna filozofija………..

piždro
Gost
piždro
9 mjeseci prije
Reply to  MatijaVZHR

Svaka ti je na mistu Matija

piždro
Gost
piždro
9 mjeseci prije

Velebit je SVJETSKI ljepotan!!

dfnbvasnefvoanwfvnafnvafnvafsva
Gost
dfnbvasnefvoanwfvnafnvafnvafsva
9 mjeseci prije
Reply to  MatijaVZHR

Pričekaj dok i te u Lici pokvari novac…………………….

miki
Gost
miki
9 mjeseci prije
Reply to  MatijaVZHR

zalosno je da nema vise takovih ljudi

Odisea
Gost
Odisea
9 mjeseci prije
Reply to  Davor drugi

Bit ćete sretni da vam i takvi dođu u avgustu što vas čeka.

tihobl
Gost
tihobl
9 mjeseci prije
Reply to  Davor drugi

@ Davor drugi :
Ovo sto si napisao je recept za unistenje hrtvatskog turizma.
Da je Tito tako radio Dalmacija bi jos uvijek gladovala, iseljavala se ili nadnicila po brodovima.
Tito je prvi u Evropi otvarao nudisticke plaze dok je po konzervativnozm zapadu to islo uz tesku muku i puno borbe. Tito je otvorio Jadran za siromasnu bracu iz Varsavskog pakta koja je u skodama i varburzima teglila svu hranu sa sobom (a sad se ti njima uvlacis u guzicu i klanjas do poda). Tito je branio promet lakih droga, ali ne i posjedovanje i konzumaciju. ’60-ih je duz obale bila masa cupavaca koji su se prebacivali stopom sa par maraka u dzepu, a ti isti su 80-ih dolazili sa mercedesima sa zakacenim gliserom. Dolazili su da se prisjete bezbrizne mladosti i dobrog provoda, dok nije bilo zene, djece, poreza i dugih zivotnih problema.

Lucija
Gost
Lucija
9 mjeseci prije
Reply to  Davor drugi

Davor drugi

Vaš komentar me – sablaznio.

Otvorimo karte: ono što se zamjera Bosancima su dvije stvari:

– sudjelovanje na izborima na kojima nemaju što tražiti i to ne samo zato što ne plaćaju porez u RH, već i zato što naprosto nisu informirani… To smo vidjeli i kod političara koji su došli izvana, da se ne snalaze…a to im je profesija…!

– uzimaju radna mjesta. Statistike pokazuju da je u RH više nezaposlenih koji su rođeni u eu…nego onih izvan eu.

Sve to je problem SUSTAVA. Ne ljudi. Svi se snalaze kako mogu.

Ne bi bilo pametno savjetovati nikome ‘tjeranje maka na konac’. Svi se mogu sjetiti koječega: npr Bosanci bi se mogli sjetiti da dobar dio vode koji ispire g* u Hrvatskoj …dolazi iz Bosne.

Cijene hrane u Dalmaciji a i kvalitet…bili bi bolji da se zadržao stari princip da hrana dolazi iz Bosne, a ne tko zna otkud.

Davor drugi
Gost
Davor drugi
9 mjeseci prije
Reply to  Lucija

Lucija,
to što otvaraš su tvoje karte, dopusti mojoj malenkosti, da i ja imam svoj špil karata za otovriti.
To što navodiš, isključivo ciljaš na Hrvate iz BiH, pa te shodno tome i pitam,da li si i 90-ih isto tako tvrdila kako su neinformirani, uzimaju radna mjesta i da tu nemaju što tražiti ???
Ako nisi znala još da te u poznam, temin “Bosanac” ovog momenta ne egzistira u BiH, u pitanju je Bošnjak, Srbin ili Hrvat, a sva ta tri konstutivna naroda u BiH se NE identifikuju sa terminom “Bosanac”. Onako Lucija, čisto informativno.
Neku privrednu, ekonomsku ili bilo koju drugu suradnju između dviju država, ovdje nitko ne osporava.

Popaj
Gost
Popaj
9 mjeseci prije
Reply to  Davor drugi

Davore, jedno je nova, zeljena terminologija EU-birokrata i nacionalista, a drugo su Bosna i Bosanci koji tamo stvarno zive i zivjeli su stotinama godina zajedno i jedni pored drugih. Kao Zagrepcanin, ziveci 30 godina u Njemackoj mogu Vam reci da je najbolja “raja” – “bosanska raja” i da se ljudi ovdje druze neovisno o deklaracijama novih “banana drzavica” kojima je rok trajanja ionako upitan, samo sto ljudi to jos ne vide.

Davor drugi
Gost
Davor drugi
9 mjeseci prije
Reply to  Popaj

Popaj,
odi malo u BiH, upoznaj malo originalnu “bosansku raju” i na licu mjesta.

Popaj
Gost
Popaj
9 mjeseci prije
Reply to  Davor drugi

Davore, zasto ne? Dugo nisam bio.

Lucija
Gost
Lucija
9 mjeseci prije
Reply to  Davor drugi

Davor drugi

👀

Mitove niti potičem, niti osporavam… 😎

Prijavljujem da cijelo jutro nisam mogla izaći na portal…javlja gubitak veze.
Također, desetak dana malo šlampavo, ‘na prvu’ učita stranicu.

Davor drugi
Gost
Davor drugi
9 mjeseci prije
Reply to  Lucija

Lucija,
Mitove niti potičem, niti osporavam…
Ako može neko pojašnjenje, nisam siguran da sam to u cjelosti razumio.

Popaj
Gost
Popaj
9 mjeseci prije
Reply to  Davor drugi

Davore, ja mogu razumjeti i Vas nacin razmisljanja. Ali pokusajte prosiriti svoje razmisljanje, pogledajte malo u buducnost i podjite od sebe. Prvo, i Vi ste se igrom slucaja mogli naci na “drugoj” strani. Malo je to “s visoka” kako postavljate stvari. Puno tih ljudi ne dolaze jer ne vole npr. Makarsku, vec obratno. Puno ljudi iz Srbije obozavaju Jadransko more i Hrvatsku ali ne dolaze jer nemaju dovoljno para ili zbog nacionalizma. Ne treba ici negdje gdje te ne vole, vrijedjaju , bacaju ti auto u more itd. Zato mnogo Srba koji imaju para ide na more u Grcku – gubitnik je tko…? Hrvatsko se drustvo (kao i ostala u Ex-YU) prvo mora izljeciti iznutra. Osim toga, mislite i na buducnost – dobro se sjecam 90-tih kad su mi Poljaci i Cesi govorili da se u Hrvatskoj ljudi cesto ne odnose dobro prema njima i favoriziraju npr. Njemce. Ocito samo zbog para, cista diskriminacija. Zapitajte se kakvo drustvo i s kakvim vrijednostima zelite graditi za sebe i svoju djecu? Danas Cesi i Poljaci imaju vise para od gradjana Hrvatske, ali mnogi nisu zaboravili kako su se Hrvati prema njima ranije odnosili. “Na muci se poznaju junaci”. Dugorocno treba se boriti… Pročitaj više »

Davor drugi
Gost
Davor drugi
9 mjeseci prije
Reply to  Popaj

Popaj,
ali kad bi i ti malo pokušao svoja razmišljnja i poglede malo proširiti, ne bi bilo loše…
Zasigurno bi vidio objekte kapitalnih vrijednosti, čiji su vlasnici možda cijeli svoj životni vijek, trud i kredite uložili da bi nešto takvo podigli. Zasigurno bi uvidio i to, da to nisu nikakve visine u pitanju (pogotovo ne moje osobne, jer se ne bavim turizmom) nego da ljudi s pravom, u prvom redu očekuju da povrate ta silna ulaganja, a tek zatim da ostvare neku svoju dobit. Mislim da ti je jasno da život ne čeka, život ide, teče… I znaš koliko je ovoga momenta njima stalo do toga, kako ti veliš, kako se tko s kim nekada davno ophodio…, od prilike kao do Himalajskog snijega. Kakvi će uvjeti biti sutra, đavo bi ga znao, ali do tada dragi moj Popaj, treba preživjeti.

Popaj
Gost
Popaj
9 mjeseci prije
Reply to  Davor drugi

Davore, smisao naseg dijaloga i jeste potruditi se razumjeti stavove “onog drugog”. Samo tako cu biti pametniji, hvala za argumentiran razgovor. Da, razumijem ljude koji investiraju novac u objekte s nadom da ce time zaraditi za “kruh svagdasnji”. Medjutim smatram da je prilicno jednostrano samo na osnovu postojanja neke investicije drugima zeljeti odrediti pravila ponasanja ili trosenja ili im dati osjecaj nepozeljnosti. Pustimo zakon koji omogucuje da se ljudi smiju kretati kuda hoce, zakon je na strani gradjanina i dobro da je tako. Nego nije ljudski, nije lijepo nekome direktno ili indirektno reci “nemas para? odvali odavde! doduse nemam pravo na to, ali sam potrosio puno para za moju kucu pa ako mi neces donijeti profit nema ni mora (koje doduse nije moje, ali samozvano polazem pravo na njega)”. Shvacas? Ako zelimo biti civilizirani moramo prije svega biti socijalni, empaticni , tolerantni. Zelis li i Slavoncima nabiti komplekse jer je i u Slavoniji ekonomska situacija teska i mnogi nemaju para za more ako ce ljetovati po hotelima i apartmanima? Da li sam i ja (i meni slicni) nepozeljan ako dodjem kod sestri i sogoru na more u goste i ne potrosim para osim u samoposluzi za namirnice koje sami pripremamo?… Pročitaj više »

Davor drugi
Gost
Davor drugi
9 mjeseci prije
Reply to  Popaj

Popaj, previše si to nekako doslovno shvatio. Nitko nikome ne može, a niti želi ograničiti kretanje (izuzev ovih nadobudnih Koronista), boravak kao ni svotu novca koja se tu “mora” potrošiti. Otišao si daleko, predaleko…. Ja jednostavno ne mogu vjerovati, da je nerko na plaži bio ispitivan ili maltretiran zbog toga sto je tu na jedan dan. Da li ćeš ti, ja ili hetko treći ostati tu dan, dva, pet vjeruj mi ne zanima nikoga. Prenio sam ti samo domaće ćakule između njih samih i njihovo (ne)zadovoljstvo, kojim nikada niti jednon gostu neće dati na znanje niti ga optuživati . Nije to samo po pitanju susjeda, tako je isto i sa velikim brodovima od po par tisuća putnika koji su na brodu “all inclusive”, tako da ni kavu na kopnu ne moraju popiti. Ne znam da li si upoznat sa problemom Venecije, gdje vise nisu mogli opstati u borbi s tolikim gostima, da su bili primorani im zabraniti uplovaljavanje u luku. Takva sudbina također čeka i Dubrovnik. Jesi bio jednom u Dubrovniku, kada pristignu gosti s broda. Odi jednom, bit će ti jasno o čemu pričam. Ali ne moj opet sve to nekako preozbiljno shvaćati, nekih neugodnosti, mozda uz par nečasnih… Pročitaj više »

Popaj
Gost
Popaj
9 mjeseci prije
Reply to  Davor drugi

Davore, slazem se. Bio sam u Veneciji i vidio sve to. Te lajnere smatram uzasom, ja to skoro ni ne brojim u turizam. Hrvatska ima i poziciju, i ljepotu prirode, i klimu dauradi vise ne samo u turizmu nego i u poljoprivredi te srednjem poduzetnistvu. Za turizam je lose kad se dobit izvlaci van zemlje. Turizam bi se morao usko povezati s drugim granama privrede tokom cijele godine te sa razlicitim ciljnim grupama. Njemci na Baltiku (istocnom moru) imaju sezonu od 01.04.-31.10. pa ti vidi! Trenutno ne mozes bukirati ni sator na livadi! A temperatura mora oko 18° C, zrak jutros bio 13 C° – upalilo mi se grijanje u autu. Znaci moze se dobar turizam napraviti i u Lici, Slavoniji, Zagori. Lokalne bi zemlje i krajevi trebali proizvoditi hranu a ne da jedem paradajz iz Holandije kad dodjem u Istru, kosa mi se dize na glavi! Bio sam 2018 oko Sibenika i namjerno sam isao u zaledje u restorane, te kupovao samo domace proizvode. Ja volim svou zemlju i balkanski sam patriota, nema prospreiteta ni suvereniteta za sve nas ako svi mi susjedi ne budemo usko suradjivali. Tu su osim ex-YU Bugari, Albanci i Grci. Na sjeveru ionako Austrijanci… Pročitaj više »

Davor drugi
Gost
Davor drugi
9 mjeseci prije
Reply to  Popaj

Popaj,
👍👍👍👍,
bio sam prošle godine na Krku, za razliku od prethodnih godina gdje uvijek idemo na jednu destinaciju. Osjećao sam se kao sardina u je*enoj konzervi. To vise nije bio odmor, previše ljudi, gdje god kreneš-redovi, sa autom jediino u more, hektika, ruska i galama ..Hrvatska je bila jednostavno prepuna. Nije to vise bilo ono na sto sam navikao. Poslije za Ruhpolding, i tek tada kada sam se dočepao Alpi i mog ruksaka, počeo je za mene odmor i moj duševni mir, duboko u tišinama Alpi.
Ali za sada cijenim da nije loše to što smo malo približili naša stajališta. Pozdrav

Popaj
Gost
Popaj
9 mjeseci prije
Reply to  Davor drugi

Davore, probaj malo turizma po istocnoj Evropi, Ukrajini i Rusiji. Iznenadices se, mi smo puni stereotipa o njima. Ne mogu se po vanjskom sjaju mjeriti sa Zapadom, ali znas onu “nije zlato sve sto sija”. Ja sam prosao vise zemalja i bio najistocnije do Urala, bilo mi je super – Krakow, Prag, Vilnius, Byalistok, St. Peterburg, Chelyabinsk… Priroda naprosto genijalna, gradovi drugaciji od nasih, prekrasnih gradjevina. S nasim mentalitetom prolazis svuda dobro i kad kazes da si iz Ex-YU (njima je to orijentacijia kao Arapima i Afrikancima) imas odlicne “karte”. A zelja mi je da obidjem i Altajsko gorje (vidim, volis Alpe). Odande nosim puno dozivljaja (a to sto sam obisao hrpu gradova zapadne EU, manje vise lijepe impresije, ali s s ljudima mi bilo dosadno. A o onome “.Hrvatska je bila jednostavno prepuna”, greska je i u Hrvatskj – znas koliko me ljudi pita za savjete sto jos vidjeti osim mora. Npr. Rusi si tipicni turisti koji na godisnjem ne miruju nego moraju sve vidjeti i odlicni su potrosaci, oni ce stuci do posljednje pare na godisnjem. Eto sad mi prijatelj (Rus) ide na Krk (ja ga tamo poslao) i pravi planove kako ce u 10 dana skoknuti do… Pročitaj više »

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
9 mjeseci prije
Reply to  *Ime

Gost na svoj,a ne na tuđi račun.Ako nemaš love,onda idi na jezero ili na rijeku pa se tamo kupaj.

Moreno
Gost
Moreno
9 mjeseci prije
Reply to  Jole Prvi

Jole Prvi Pari mi se kako si ti nešto pobuca . . . šta je to tvoje a šta tuđe . . . čigova su to jezera daj molin te reci mi . . . zašto neko ko dođe iz Grada mora platit upad na mljetska jezera, a ti isti Mljećani ne plaćaju upad u Grad kad dođu u nabavu ili bolnicu . . . jeli možda zato šta su mljećanska jezera o slane, a ne slatke vode . . . šta ćemo sa jezerima i slapovima Krke koja su o slatke vode . . . po tebi bi i pješaci tribali plaćat cestarinu po cesti ka i onu šta imaju aute . . . ono tribalo bi izjednačit vozarinu i hodarinu ili zabranit pješacima hodat po cesti . . . i onda se svi čude kako nan oće dopustit slobodan udah, ali naplatit izdah prema CO2 kojim smo udahnuti zrak zagadili i tako zagađenoga izdahnili . . .

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
9 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Ja govorim njemu iz druge države,a ti ko Maksim po diviziji.Ne idem niti ja na more ako nemam love,a to se znalo često događati,pogotovo u mlađim danima.

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
9 mjeseci prije
Reply to  Jole Prvi

Ja imam dovoljno love za cijelu kontinentalnu Hrvatsku, Grčku, Siciliju, Tursku. Ozbiljno mi pofali jedino kad dođem na “naše more”

Sir Oliver
Gost
Sir Oliver
9 mjeseci prije
Reply to  Davor drugi

Nece mi ni jedan dalmos na zimu na kupres ponijet darum a ni slaninu. 1: 1

Moreno
Gost
Moreno
9 mjeseci prije
Reply to  Sir Oliver

Sir Oliver A šta ti igraš na kartu korone i kako će Dalmatince dokrajčit korona pa će ostat bez love i kako će ih onda umisto Slovenije, Austrije i Italije dopast Kupres za ić na snig ☺

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
9 mjeseci prije
Reply to  Moreno

@Moreno :
Sniguljica i sedan vrtuljaka ?

Davor drugi
Gost
Davor drugi
9 mjeseci prije
Reply to  Sir Oliver

Sir Oliver,
bas nešto vele sniga ove godine na Kupresu nije ni bilo, a čini se i da ga je sve manje i manje. Kad si ti to vidio Dalmatinca da je došao na jedan dan skijanja?
A sto se slanine tiče, pa nećemo sad ići toliko u krajnosti…

Lucija
Gost
Lucija
9 mjeseci prije
Reply to  Sir Oliver

Sir Oliver

Ja bih zamolila: šta je to ‘darum’?
(pretpostavljam da nije “njemački”😊)

Sir Oliver
Gost
Sir Oliver
9 mjeseci prije
Reply to  Lucija

Sarma ,nose šerpe sarme,vidio sam.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
9 mjeseci prije
Reply to  Sir Oliver

@Luce :
Njemački je sarma ”serum”
i jedu je tako da je u ustima zakovidaju 19 puta .

Lucija
Gost
Lucija
9 mjeseci prije
Reply to  Umpah Pah

Umpa

Je li tebe u životu zakovidnula koja žemska? 👋 Bar 1 puta?😊

I nemoj sr* o serumima i sebumima…
Dosta medicine svima
Koliko nas ima.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
9 mjeseci prije
Reply to  Lucija

@Luce :
Korina !
Ala navlakuše,
il od crnke il plavuše,
ne BiH (Bosna i Hercegovina) dalje
jer čistim karantenu .

miki
Gost
miki
9 mjeseci prije
Reply to  Davor drugi

slazem se ,to sve treba zabraniti , dekretom, na granici , pokazati novce , pa onda ulaz uzemlju…………..

Slonica
Gost
Slonica
9 mjeseci prije

O čemu se prošlih sezona pričalo sad se sprovelo u djelo.Još samo da zabrane jednodnevni izleti iz cijele RH,naravno u cilju zastite od pandemije….Možda noć ima cudesnu moć,ako prespavaš manje su šanse zaraze.Kao u bajci Bijeli jelen.

Snicla
Gost
Snicla
9 mjeseci prije

Ovo je čisto potez sa ekonomskom pozadinom. Cost-benefit. Cost je to što sa svakim posjetiteljem raste rizik od uvoza virusa. Benefit je prihod koji se ostvaruje prihvatom gostiju. Kod jednodnevnih turista rizik daleko nadmašuje korist od njihove posjete. Loša vremena za penziće i ostalu boraniju. U koju i sam spadam da ne bude kako sam ja od onih privilegiranih pa pričam s visoka.

Perun
Gost
Perun
9 mjeseci prije

Ivo je u pravu…..Uskracivanje prava na kretanje drzavljanima vlastite drzave i nosiocima svih prava koje to drzavljanstvo garantira tj.vlasnicima validnih osobnih documenata je presedan i smetnja u komunikaciji na nivou konzularnih predstavnistava dvije drzave …
P.S. Problem bi trebalo otkloniti u sto kracem vremenu i omoguciti protok roba ljudi i rad sluzbi sa obje strane granice ….referirati se na Bozinovica i ministarstvo ….i naravno postovati proceduru….Slaven Bijelac Slobodan Strijelac

Посматрач
Gost
Посматрач
9 mjeseci prije

Није до Хрватске, до Босне и Херцеговине је. Треба БиХ одмах донијети реципрочну одлуку и за неко вријеме све ће бити ријешено.

Perun
Gost
Perun
9 mjeseci prije

Посматрач ….Republika Hrvatska je dio sireg konteksta udruzivanja ..uz duzno postovanje pokusao bih objasniti sto je posrijedi ….Domovina je mnogim Hrvatima svet pojam ali kod Slavenskog zivlja i nekoga tko se izjasnjava kao npr .moja malenkost Slaven Bijelac Slobodan Strijelac dolazi do izrazaja pripadnost i regionalna i etnicka i familiarna i drzavna etc ….Djedovina je stvarnost kod ljudi poput mene jer ja ljubim zemlju u kojoj sam rodjen iz postovanja prema precima , i kao sto kaze Jura Stublic ,, Samo jedno mjesto na svijetu se zove Dom” dolazi do brutalne manifestacije poistovjecivanja , to moje JA je Slavensko ..Kod Slavena Dida ili Djed (Barba)ima znacenje i oznacava pravo na naslijedje i pravo na umiranje pod djedovim imenom i prezimenonom…
…Evo ti jedna pjesma od Alekse Santica…
Pucina plava spava
Prohladni pada mrak.
Vrh hridi crne
Trne
Zadnji rumeni zrak.
I jeca zvono
Bono,
Po kršu dršće zvuk;
S uzdahom tuge
Duge
Ubogi moli puk.
Kleče mršave
Glave
Pred likom boga svog —
Ištu. Al’ tamo,
Samo
Ćuti raspeti Bog.
I san sve bliže
Stiže,
Prohladni pada mrak,
Vrh hridi crne
Trne
Zadnji rumeni zrak…..P.S .Bolje da ti je Mater rodila Kamen krajputas nego tebe …educirajaj se i postuj obicaje

Посматрач
Gost
Посматрач
9 mjeseci prije
Reply to  Perun

Хрватска као држава има право доносити суверене одлуке. Босна и Херцеговина такође. Мислим да се нико нема право љутити на реципроцитет. То је врло поштен принцип. А онда би на удару били грађани Хрватске који живе близу границе са БиХ и који све купују у БиХ а на граници имају поврат ПДВ-а. БиХ од тога готово да нема ништа. Као ни Хрватска од једнодневних туриста.

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
9 mjeseci prije

@posmatrač
Mala korekcija – RH nije suverena država i to iz dana u dan dokazuje. RH je marinetska tvorba koja radi na štetu Hrvata i ostalih građana Hrvatske. RH je “suverena” jedino u prljavim, lažljivim ustima namjesničke političke oligarhije u Hrvatskoj

Davor drugi
Gost
Davor drugi
9 mjeseci prije
Reply to  MatijaVZHR

MatijaVZHR,
ne znam postoji li još i jedan epitet koji nisi udijelio Hrvatskoj kao državi. Ako si u Hrvatskoj, šta uopće tražiš još uvijek u jednoj takvoj tvorevini, a ako nisi Hrvatska kao takva ne bi ti trebala praviti neki problem.
Kad si već kod teme suvereniteta, Molim te ako može da mi samo navedeš , ukoliko je moguće bez nekih dodatnih epiteta, samo jednu 100 posto suverenu državu u svijetu. Hvala

Popaj
Gost
Popaj
9 mjeseci prije
Reply to  Perun

Perune i Posmatracu – da li se prepoznajete u poslovici “zavadi pa vladaj”?

tihobl
Gost
tihobl
9 mjeseci prije

@guest_444752
Od tvoga prijedloga nema nista. Hrvatski clan predsjednistva ce uloziti veto.

Perun
Gost
Perun
9 mjeseci prije

U Hrvatskoj policiji neko poput Bozinovica nije dugo vidjen ,molim ne pljuvati po njemu … P.S Probajte se staviti u njegovu kozu i ako imate rjesenja na sunce sa tim rjesenjima ….P.S educiranost ,pozrtvovanje , kolegijalnost i samopuzdanje budimo ljudi ne pacijenti…P.S Bilo je i gorih situacija od ove , nema predaje i odstupanja

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
9 mjeseci prije
Reply to  Perun

Perun, neprimjereno je kad bedasti HDZ-ovac uzme nadimak po moćnom slavenskom bogu. To je stvarno uvreda za hrvatsku i slavensku povijest. Osim toga, vi HDZ-ovci niste ni pravi Slaveni nego germanska 5. kolona, bivši komunisti a što više ideš prema vrhu vaše zločinačke organizacije i bliskiji dobroj staroj UDBI. Tako i Božinović.
Čovjek bi stvarno morao biti besprizornog karaktera da se pomisli stavljati u kožu tog mućka.

Perun
Gost
Perun
9 mjeseci prije
Reply to  MatijaVZHR

Matija VZHR.. Džaba vam novci moji sinovci, džaba vam bilo dobre volje. I pogledi čvrsti i lepljivi prsti, ja ipak varam malo bolje. …Hrvatska drzava ima tu srecu da je drzava i de facto i de iure…Sa stajališta prava, u skladu s pravnim propisom ili pravnim poretkom. To je postojanje pravnog stanja, koje može biti u neskladu ili skladu sa stvarnim stanjem stvari….Evo jedna pjesma od Đorđa Balaševića a u vezi s temom i textom Ive Kobasa .. ,Ovo je priča koju vrlo rado pričam, To je priča o Boži zvanom “Pub”. Jedni ga hvale, drugi žale, treći kažu: “E, moj brale, Taj je bio kvaran kao šupalj zub”. Odavde pa sve do Pešte i do Srema na jugu Jos priča bajke o njemu mutni kockarski krug I kažu: “Taj u životu nije igr o na dug!” I svi se slažu kako danas nema takvih kao Boža Pub. Negde je imao imanje, to se znalo, više – manje, Mada o tom nije prič o ni za lek. Treb o je biti veterinar, al je ter o neki inat, Pa je živeo od kocke ceo vek. O, taj je pratio karte ko da vidi kroz njih. I uvek ladan kao špricer,… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
9 mjeseci prije

Što god Slovenci odlučili u vezi s prelaskom svojih granica, Hrvatska može samo stiskati zube i govoriti o dobrosusjedskim odnosima, zajedničkim interesima, onom što nas spaja. Ista stvar je i s BiH, kad Hrvatska donese neka pravila u vezi s prelaskom granice iz BiH.
Hrvatska još i ima nekakvih alternativnih ruta (trajektom za Anconu, preko Mađarske), BiH gotovo da i nema (osim preko Srbije).
U tom je sva pamet – igraju se s granicama zato što mogu. Svi. I Austrijanci koji imaju svoje kontrolne točke, i Nijemci koji imaju svoje.
‘Pandemija’ im je svima opravdanje.
Svijet je u slow motionu. Usporeni film. Meteorit koji se približava, svi skamenjeni i sve to traje cijelu vječnost.
Neizvjesnost je jedina izvjesna. Sluti na gore.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
9 mjeseci prije
Reply to  Son of Alerik

Sluti na gore.
Al Gore :
Meteorit sa gore na dolje .

Moreno
Gost
Moreno
9 mjeseci prije
Reply to  Son of Alerik

SoA Svit nije u ikakvome slow motionu nego je svit u jednome velikome showu, nikad u povijesti viđenome ☺

dfnbvasnefvoanwfvnafnvafnvafsva
Gost
dfnbvasnefvoanwfvnafnvafnvafsva
9 mjeseci prije
Reply to  Son of Alerik

U pravu si za asteroid, uskoro će i on zveknuti……………..

Brainstorm
Gost
Brainstorm
9 mjeseci prije

da se rjesimo pritiska korone bar od ovih niskorisnih.
bosna malo da promisli da makne onaj migrantski kamp na jugoistok i prestane pomagati da dodju na hrvatsku granicu.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
9 mjeseci prije
Reply to  Brainstorm

guraj u maocu. ima onih arapskih naselja pokraj sarajeva pa pokraj njih.

Kako da ne
Gost
Kako da ne
9 mjeseci prije

Izgleda da mnogi nisu shvatili ili se prave grbavi jer je uvjek cilj napadati HR. Evo da rijesim enigmu za one koji nisu razumjeli. Tko sa konkretnim ciljem u inozemstvu i odobrenjem ciljne zemlje zeli proci kroz HR moze proci, samo ne smije boraviti u Hrvatskoj. Zar je to tako tesko?

Siniša
Gost
Siniša
9 mjeseci prije

“Doktor Dejan Žujović, načelnik dnevne bolnice gradskog zavoda za plućne bolesti detaljno je objasnio čemu služe maske i kako razlikovati efikasnu od one koja nikakvu svrhu nema. Razočaran je stanjem u zdravstvenom sistemu i smatra da mi nismo spremno dočekali virus. On kaže da je skandalozno što smo kasno dobili zaštitnu opremu, a njemu je stradalo desno plućno krilo iz toga razloga. Dr Žujović ne veruje da će uspeti da preživi ukoliko mu se desi da se ponovo zarazi. Kaže da sebi nikada ne bi dozvolio ono što su pojedini dozvolili, a to je da ih Aleksandar Vučić čovek koji “mnogo sere” uči poslu. – Prosto na to ne bi pristao ni po koju cenu – kaže dr Žujević. Doktor Žujević ne priznaje alternativnu metodu lečenja koju sprovodi Željko Mitrović i dodaje da je ozoniranje na Pinku prekinuto kad se veliki broj ljudi zarazio. Takozvani krizni štab je po rečima doktora jako tužna grupacija tužnija i od Vlade Srbije. – Drugima daju saveta a oni se nijednog od tih saveta ne pridržavaju, a slike sa Zlatibora to najbolje pokazuju. Dok se doktori bore za život pacijenata i svoj lični oni biraju hranu i smeštaj – objašnjava on i kaže da… Pročitaj više »

dfnbvasnefvoanwfvnafnvafnvafsva
Gost
dfnbvasnefvoanwfvnafnvafnvafsva
9 mjeseci prije
Reply to  Siniša

Ozoniranje, jel im tko rekao da je ozon otrov za pluća, to što su se “razbolili” im je od ozona. Doktor širi paniku, N A M J E R N O, prodao se za judine škude……………..

Siniša
Gost
Siniša
9 mjeseci prije

Baraba…garant farmakomafiji prodao to jedno plućno krilo pa se pravda ženi!!!!

Lucija
Gost
Lucija
9 mjeseci prije
Reply to  Siniša

Siniša

Ovo ti je odavno poznato:
“temperatu do 38 stepeni ne treba obarati jer tad sam organizam ubija virus. ” Da. Zato i diže temperaturu jer su virusi osjetljivi na temperaturu. U isto vrijeme priprema antitijela za obranu. Ratno stanje.

“loša ishrana i mnogo stresa dodatno pojačavaju dejstvo virusa, ”

Točnije, slabe imuni sustav.

Siniša
Gost
Siniša
9 mjeseci prije
Reply to  Lucija

Tačno Luce, međutim iz iskustva znamo da recimo na već 37,1 nisu dali i ne daju ulaziti u institucije…zato su me privukle te reči.

Lucija
Gost
Lucija
9 mjeseci prije
Reply to  Lucija

Novost (?)

“Koronavirus nije nov: Testirali rudare sa istim simptomima pre sedam godina i našli trag virusa

Istraga je otkrila da trag koronavirusa seže sedam godina nakon što su se ljudi koji su radili u rudniku punom šišmiša i pacova u Kini razboleli a njihovi uzorci poslati u Vuhan na testiranje.
…najbliži “soj” koronavirusu koji je do sada pronađen otkriven u napuštenom rudniku 2013. godine…”, b92.net, neprovjereno (ima i agendu)

piždro
Gost
piždro
9 mjeseci prije

A sta očekivati !?? Gdje vlada nered uvjek će ovakvi sezonski zakoni istupit na dnevni red.

karma
Gost
karma
9 mjeseci prije

Freak show politicari se grle na coporu a ovce trce sa maskama na plus 40 C . Fino ljeto 2020 a jesen i zima mozda na minus 50 C u Staljingradu ako bi covjek slusao komesara jensa Stoltenberga.

Kihot
Gost
Kihot
9 mjeseci prije

U Rusiji isto ludilo: Rusija gradi rovove oko sibirskog sela da ojača karantenu Ruske vlasti iskopale su jarke oko zabačenog sibirskog sela kako bi ojačali karantenu pošto su se deseci stanovnika zarazili korona virusom tijekom tradicionalnom šamanskog rituala. Selo Šuluta nekih 30 kilometara jugoistočno od Bajkalskog jezera u sibirskoj regiji Burjatiji ima 37 potvrđenih zaraženih korona virusom od 390 stanovnika. Vjeruje se da je još 95 ljudi zaraženo jer su bili u kontaktu s oboljelima te se i od njih traži da budu u karanteni, rekao je dužnosnik lokalne vlasti Ivan Alkhejev. Po njegovim riječima stanovnici su se zarazili jer su sudjelovali 10. lipnja u šamanskom ritualu koji je izvela zaražena žena. Rovovi oko Šulute iskopani su 29. lipnja kako bi se spriječio dolazak turista iz obližnjeg sela u nacionalnom parku Tunka i općenito da se smanji kretanje lokalnih stanovnika, a neki od njih ne poštuju naredbu o samoizolaciji. – Ne mogu vjerovati! Barem bih trebala imati neke simptome, a nemam nijedan – rekla je za lokalnu televiziju Engelsina Šabojeva koja je bila pozitivna na testu. Ni Svetlana Šaglanova kojoj je suprug umro i testiran je pozitivan na virus, ne priznaje izrečenu dijagnozu. – Napisali su da je umro od… Pročitaj više »

seofnviaenrgvaneirgvnaernaer
Gost
seofnviaenrgvaneirgvnaernaer
9 mjeseci prije
Reply to  Kihot

Hebo ih Nosferatu……………..

Armagedon
Gost
Armagedon
9 mjeseci prije

Ne mogiu nikako shvatit neke komentatore ovde .
Napada se ljude koji dodzu jedan dan (ili vise ) na more i ponese sendvic za sebe i stavimo , i za svoje dijete , mozda nije u mogucnosti ali ne mora biti ni siromasan ali mu je to prakticno .
Sad se takim ljudima i dijeci treba zabraniti dolazak na more ,sugerira im se da idu bilo di , jer se ne zaradi na njima .

Da neko slicno izjavi u nekoj drugoj drzavi (primijera radi ) na njih se baca drvom i kamenom ,
Pa vi ste gori od svih onih najgorih koje i sami komentirate da su zlocesti ,
Jeli protuv zakonito , da covik dodze na more sa svojon spizon . Neda bog da vi dodzete u vladu.
Ljudi jeste li vi pukli ili ste stvarno zli , di su vam osijecaji ?

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
9 mjeseci prije
Reply to  Armagedon

Armagdon, na izborima je pobjedila premocno stranka, pravomocno optuzena za kriminal! To su birali ljudi oko nas. To je nasa stvarnost. Nisam ja los ako uporno ukazujem na to. Svi ste se ljutili na mene kad bi govorio da nema nade a to sam izjavio objektivno sagledavajuci cinjenice

Armagedon
Gost
Armagedon
9 mjeseci prije

Da Emiliano ,..bio si u pravu …nisam znao da je tpliko lose .
Pa mozda ovo cipiranje sto dolazi i nije tako lose …. neki ce vijerojatno postat bolji ljudi .

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
9 mjeseci prije
Reply to  Armagedon

@Armagedon :
Nova anatomija :
Centar za osiječaje u novčaniku !

Armagedon
Gost
Armagedon
9 mjeseci prije
Reply to  Umpah Pah

Umpah, jep ..ako bi pokusao napisati u stilu Daltona ovako bi to izgledalo

.Nova”ljudska” anomalija ….misterija praznog prostora ..
zamijenjena materijom…
ogromna ,
crna rupa …
nezaustavijiva gravitacija….vuce u novcanik

otkrivena samilost ….sazaljenje …
velike nepoznanice ….nauka nema obijasnjenja.

…ipak postojii

Viktor
Gost
Viktor
9 mjeseci prije

Levatino, neda mi se ni citati ostatak, dakle frekvencija posjećenosti za 1 dan je očito učestalija od one na duži period, dakle i veća je vjerojatnost širenja hebenog virusa.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik