fbpx

Kako trening utiče na naše kosti?

Kosti i zdravlje
0

Kada pomislimo na kosti, prvo što nam padne na pamet je beživotni skelet. No, naše kosti su živi organ koji raste i mijenja svoj oblik tokom života. Većina tih promjena su posljedice sila koje pritiskaju, povlače i uvijaju skelet tokom kretanja, a najjače među tim silama su one koje proizvode naši mišići.

Kosti su izložene jakim silama tokom kretanja. Kada peta takmičara u troskoku dotakne tlo, sila je oko 15 puta veća od tjelesne težine, što je ekvivalent težine manjeg automobila. Udarne sile su još i slabije od mišićnih, jer su mišići obično zakačeni u blizini zglobova. Zato su kosti izložene udarnoj i mišićnoj sili tokom najobičnijih dnevnih radnji poput hodanja, kada je suma ovih sila i do pet puta veća od tjelesne težine.

Ove sile gnječe, uvijaju i savijaju kosti. Cjevanica se skraćuje za skoro 1 milimetar kada počnemo trčati. Kosti osjećaju ove male promjene i mogu dramatično porasti u mjesecima nakon početka vježbanja, a u cilju smanjenja rizika od lomljenja. Na primjer, kosti ruke tenisera kojom drži reket mogu biti 20 % šire i sadržati 40 % više koštanih minerala u odnosu na njegovu drugu ruku.

Ipak, svaka tjelovježba ne doprinosi jačanju kostiju. Da bi one ojačale, potrebni su jaki udari koji bi povećali mišićnu i udarnu silu koje mijenjaju kosti. Plivači i biciklisti zato imaju zdravo srce, pluća i mišiće, ali im se kosti ne razlikuju mnogo od ljudi koji nikada ne vježbaju.

Odgovor kostiju na pomenute sile varira s dužinom samih kostiju. Blizu zglobova, kosti postaju jače i gušće. Ovo oblikovanje kostiju traje cijeli život, no kosti su podložnije promjenama dok su mlađe, što znači da tjelovježba u djetinjstvu može učiniti kosti doživotno jakim. To je vrlo važno, jer se veće i jače kosti teže lome u starosti. Tjelovježba u poznijim godinama ima slabije efekte na jačanje kostiju.

U suštini, ako se manje krećemo, naše kosti će biti podložnije lomovima. Ako budemo aktivni i bavili se sportom, naše kosti će postati mnogo jače.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

POVEZANE VIJESTI

Izbornik