fbpx

Pravilan odnos prema telesnom deformitetu

deformitet-kicme-naslovna

Telesni deformiteti u širem smislu predstavljaju svako odstupanjne u telesnom statusu (držanju tela) od standradnog položaja delova tela.

Na njihovu pojavu utiče dosta faktora, ali je jedno od pitanja kako se pravilno treba odnositi prema deformitetu koji je već prisutan. Pravilnim odnosom i pravovremnom reakcijom moguće je potpuno otkloniti deformitet ili minimalizovati njegov uticaj. Naravno, misli se na one deformitete koji su stečeni i kod kojih je uzrok fizičke prirode.

Prevencija

Najbolji lek za sve deformitete je prevencija, odnosno stalno opominjanje na pravilno držanje tela. Međutim, nekada se klinička slika deformiteta razvije uprkos svemu, a najčešće se utvrdi na sistematskom pregledu. Moguće je posumnjati na neki od deformiteta i prilikom izvođenja svakodnevnih aktivnosti, ali treba imati “izvežbano oko” i poznavati kako se koji deformitet manifestuje. Čim se posumnja, odmah i neodložno treba otići kod stručnog lica da utvrdi stanje. Pravovremena reakcija je najvažnija. Isto tako, važno je znati da konačnu reč u dijagnostikovanju mora dati stručno lice, odnosno lekar, na osnovu testova i merenja.

 

 

Po utvrđivanju kliničke slike, veoma je važno prihvatiti prisustvo telesnog deformiteta. Ovo je od presudne važnosti jer ukoliko se prema celoj situaciji pravilno postavi, moguće je potpuno otkloniti kliničku sliku. Prihvatanje je najveći problem u našoj sredini, koja je tradicionalna i takva stvar se smatra sramotom. Dete sa nekim deformitetom nipošto ne treba oslobađati časova fizičkog vaspitanjna, ukoliko to ne preporučuje lekar zbog ugroženosti drugih telesnih funkcija, ali se u tom slučaju obično radi o težim oblicima. Naprotiv, takvoj deci časovi fizičke kulture su najpotrebniji.

Terapija

Terapija telesnih deformiteta je sastavljena od specijalnih vežbi. Za svaki od deformiteta postoje principi po kojima se sastavljaju programi vežbanja i sistem vežbi za otklanjanje. Lekar koji postavi dijagnozu preporučiće instituciju za sprovođenje korektivnih aktivnosti. To može biti medicinska ustanova i u tom slučaju program će verovatno sprovoditi medicinsko osoblje fizikalnog usmerenja. Korekciju je moguće obavljati i pohađanjem časova u nekom sportskom klubu, ali pri upisu deteta treba reći treneru da je prisutan deformitet, kako bi on posebnu pažnju obratio na to. Najčešće preporučeni sportovi su oni bazični, plivanje, gimnastika i atletika, pošto podjednako angažuju obe strane tela. U tom slučaju, procesom vežbanja rukovodiće lice obrazovano iz oblasti fizičke kulture. U novije vreme pojavljuju se i specijalizovana mesta za korektivnu gimnastiku u kojima radi osoblje medicinske struke i kadar iz fizičke kulture.

 

 

Najvažnija stvar jeste da fizička aktivnost mora postati redovna! Stil života se mora potpuno promeniti i u dnevni raspored uvrstiti preporučene vežbe kao što je uvrštena i lična higijena. Telesni deformitet nije stvar koja se leči jednokratno. Nekada je postojao pogrešan pristup da se terapija sprovodi neko vreme i da se sa njom prekine po otklanjanju, ali da se deformitet opet vrati. To se dešava zbog toga što čim se prekine sa fizičkom aktivnošću počinje slabljenje mišića i drugih struktura koje su zadužene za pravilno držanje. Potrebna je kontinuirana aktivnost. Samo i jedino takvim pristupom moguće je otkloniti kliničku sliku telesnog deformiteta i njegov uticaj svesti na minimum

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
16 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
AJeTo
Gost
AJeTo
1 godina prije

Ljudima treba uci u glavu da vjezbati treba od malih nogu, cijeli zivot, obje strane tijela simetricno. Suvremeni covjek se ne razgibava, preopterecuje se monotonim pokretima, a tek nam slijedi epidemija bolesti vezanih uz vratnu kraljeznicu jer djeca gledaju u mobitele prije nego krenu u skolu.

Ogi
Gost
Ogi
1 godina prije

AJeTo…. Samo bi dodao. Gledaju u mobitele i prije nego skinu pelene.

Gavran
Gost
Gavran
1 godina prije
Maja
Gost
Maja
1 godina prije

d vit, magnezij, omega3 – ukratko, ishrana. takvih deformacija bilo je najvise u ratno i poratno doba zbog slabe ishranjenosti. danas zbog jednotipnog opterecenja, sjedenja imi stajanja.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

@Maja:
Uz magnezij i polinezij ?
Odličan kod glasanja s motkom?
Formalnosti i deformalnosti i patiranje protivnika u šahu?
Možemo raspravljati o pravilnosti odnosa ili oduha ”svetoga”?

Odličan članak i komentari(moj posebno)?
Prof.Čačić kao ekspert za CHA,CHA,CHA(ŠTO,ŠTO,ŠTO)?
Ispričavam se autoru članka za vlastiti komentar,dobro nam došao!

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Umpah
Jako lijepo napisano ?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

Luce:
CMOK !!

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Maja
Zaboravila si napomenuti da u ratna vremena nema cjepljenja!!!

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

jako lijepo napisano
svaki dan treba biti fizički aktivan u smislu rada ili vježbanja
oko 1,5 sat kombinirano
ako zanemariš svoje tijelo, nećeš imati gdje stanovati
u zdravom tijelu zdrav duh
ovo nisu samo floskule

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije

60.i neke,prošlog stoljeća,išao sam kao klinac na korektivnu gimnastiku.Puzao sam zajedno sa ostalim klincima po parketu i radio razno razne vježbe.Sa nama je radio,prof.Čačić.Opasno revan lik.Oči su mu išle na sve strane i ništa mu nije moglo promaknuti.Svaki naš,i najmanji, krivi potez je u trenu korigirao,a bila nas je puna dvorana.Ne trebam ni govoriti da smo do njega došli preko dječjeg ortopeda,sistematski pregled itd.Puno godina kasnije,put do posla,vodio me je kroz kvart u kome je on živio,tako da sam ga često sretao.Oči su mu i dalje išle na sve strane,a ja kada sam prolazio pored njega osim pozdrava,uvijek sam se dodatno ispravio poput baletana.Jednom sam prošao pored njega podgrbljen i samo što mu nisu ispale oči od šoka.Jeste da kao djeca ,nismo sa radošću išli na te vježbe(puzali smo kao pauci po parketu)ali vrijedilo je svakog truda,počev od roditelja,doktora,prof.Čačića i cijelog tog zdravstvenog sistema općenito.Ostalo je bilo na nama djeci da to održavamo,uz svakodnevne poglede roditelja.Ne znam kako je to danas uređeno ali onda je to bilo dobro, što se kičmice tiče.I da,jako dobar članak!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

@Ježurka:
Prof Čačić je bio ”OZNA sve dozna”,pogled od 360%jer je promatrao učenike
i kurjim očima?

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije

Umpy,
Dobro sam i prošao.Mogao sam naletjeti na onog drugog Čačića,i ode vozačka.

giordano bruno
Gost
giordano bruno
1 godina prije

Ja koristim KETTLER Apollo Inversion Table. Mozete li me zamisliti kako visim naglavacke kao slepi mis i istezem ledja. To je najbolja sprava koju imam. Gumenim ekspanderom vezbam ledjne misice.
Kada je covek star nije problem sto ce otici u shutdown, nego ljudi odlaze u mukama, zato su pojedine moje poruke.
Vezbajte Yoga vezbe dok ste jos mladi. Kada sam ja bio mlad stari su jedva nesto savetovali, valjda zato sto mladi nece da prihvate savete.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

@Giordano:
Ja koristim PENTAGON ”Guaido” govornicu,za penjanje od alpinističke opreme koristim samo kravatu .

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

GIORDANO, da istina, klasična indijska hatha-yoga, definitivno je nešto najbolje za vježbanje. Zašto? Zato jer nisu u pitanju samo “obične” vježbe, to je cijela filozofija u pitanju. Osim vježbi istezanja, tu ima dosta akrobatike, zatim vježbe sa stomakom, odnosno trbušnim mišićima, sa vratom, grlom, prstima i ruku i nogu. I vježbe očiju.Tehnike disanja, odnosno pranayam, pa svi moderni ronioci na dah, koriste indijske yogijske metode disanja. Bolje reći, kontrole disanja. O koncentraciji da i ne pričam.
Unatoč raširenom mišljenju da je yoga nešto bezazleno i bezveze, ja mogu potvrditi da je u pitanju jedna vrlo složena, teška i jako zahtjevna disciplina. I da, nije to za svakog, ipak nije. A ona prava hatha-yoga, unatoč mišljenju mačo tipova, ipak je više za muškarce nego za žene. Iako je i za žene, da budemo odmah jasni……..Ali ona baš prava, je ipak znatno više muška disciplina. Jednostavno, zato jer je preteška.
Ali, postoje i druge metode recimo tako, kulture tijela, ipak ima i drugih metoda koje su jednako vrijedne.
U ta neka starija vremena stari nisu savjetovali, zato jer se u seoskom ili patrijarhalnom okruženju smatralo da je jedino ispravno kopati ili orati, a tjelesne vježbe da su za dangube. Opet u gradskim sredinama se smatralo, da onaj tko ne trče za loptom nije normalan. Takve strašne diskvalifikacije
pamtim iz djetinjstva. Ne voliš loptu, nogomet, garant si peder. Ako si razgiban i možeš staviti noge iza glave ii neke još drastičnije gipke položaje, e i onda si garant peder. Iako svi znamo da biti taj gej, nema veze sa ničim spomenutim.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Lekarima verujem koliko i politicarima, a da treba vezbati je valjda svima jasno?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
16
0
()
x