Kompjuter reda veličina “eksa” uskoro dovršen

Kinesko super računalo
10 komentara

Brzina obrade podataka u superkompjuterima se do sada mjerima petaflops mjernom jedinocom, što je složenica prefiksa “peta”, odnosno reda veličine od 1015, i kratice “flops”, odnosno floating point operations per second”. Floating point operation je, pojednostavljeno, aritmetička operacija na dva decimalna broja. Kompjuter snage jednog petaflopsa može, recimo, izvesti 1015 zbrajanja decimalnih brojeva u jednoj sekundi, ili 1.000.000.000.000.000 takvih računa.

Novi superkompjuter bit će brži, ili drugačije rečeno, moći će obraditi bar 1018 takvih računskih operacija u jednoj sekundi. Za sada kompjuter još ne postoji, ali bi trebao biti gotov ove godine. Ako uspješno proradi, bit će najbrži kompjuter na svijetu, i zadržati primat Kine u posjedovanju najbržeg superkompjutera.

Da bi ovaj prototip bio dovršen u potpuno funkcionalan model, trebat će nekoliko godina rada. Za kinesku državnu agenciju Xinhua, Zhang Ting iz Nacionalnog centra za superkompjutere je izjavio: “Dovršen kompjuterski sustav razine exa-operacija u sekundi se može očekivati oko 2020. godine, i bit će 200 puta snažniji od prvog petaflop kompjutera Tianhe-1, proglašenog najbržim 2010. godine.” Nakon kompjutera Tianhe-1, Kina je razvila i Tianhe-2, koji je proglašen najbržim kompjuterom na svijetu šesti puta zaredom.

Nedavno je Kina prikazala i svoj najbrži, novi superkompjuter – Sunway TaihuLight – s brzinom od 124,5 petaflopsa. Time je taj kompjuter postao prvi svjetski sustav s brzinom iznad 100 petaflopsa.

Na pitanje o svrsi takvih kompjutera, službeni website odgovara da će eksaflops superkompjuteri realističnije simulirati procese mikromedicine, regionalne klime, proizvodnje aditiva, konverzije biljaka u biogorivo, odnose korištenja vode i energije, fizike materijala i fundamentalnih sila svemira.

Izvor: Science Alert

Sunway TaihuLightsuper računaloTianhe-1Tianhe-2
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
subaru
7 godine prije

Samo naprijed Kina, neki dan su lansirali satelit sa kvantnom vezom.

Koča Popović
7 godine prije

Ovo su velike stvari koje cine ovo zemlju istinskim velikanom. Razvijaju svoju znanost sami, ne kupujuci ili kraduci strane strucnjake. Za razliku od USA koji su umislili da sve mogu kupiti ili prisiliti.

f.s.
7 godine prije

Po pitanju superkompjutora Kina je debolo iza sebe ostavila sve takmace, a u pitanju je i Softver i Hardver. Još jedno velko razočaranje ,za već bivšeg Obamu, koji je prije 4-5 god. najavio da će USA prešišat Kinu i opet preuzet svjetski primat u izradi Superkompjutora, koji su inače jako bitni za izradu modernog nuklearnog oružja, ( nije navedeno u opisu upotrebe, razlog je svakako ta nesimpatična upotreba koja omogućava smanjenje dimenzija i veću efikasnost), a to je itekako jako zabrinulo glavešine ocvale Imperije.

čitalac
7 godine prije

Da, neka još napišu i sa kojim čipovima odn. procesorima radi. Da vidimo cijelu sliku. Sumnjam da su kineski.
Iako se se superračunala koriste ponajviše u različitim simulacijama ponajprije treba znati puno o samom problemu. Ako ga ne poznaješ nećeš si mnogo pomoći superačunalom. To je kao kada imaša kalkulator a nije ti jasno kako bi riješio problem: on samo računa umjesto tebe. Zato ovo linearno gomilanje odn. uvezivanje procesora baš i nema nekog smisla ako ne znaš što s time. Kao i kada se je pojavio laser, tada su rekli da da imaju riješenje koje traži problem…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI