Japan pravi najbrži svjetski superkompjuter

Super računalo
0
0

Međunarodna trka u superkompjuterima bi uskoro mogla dobiti novog učesnika: Japan navodno pravi najbrži svjetski kompjuter ikada.

Japan namjerava da uloži 173 miliona dolara u razvoj mašine sposobne za pravljenje 130 kvadriliona kalkulacija u sekundi (130 petaflopa).

Poređenja radi, trenutno najbrži svjetski kompjuteri – Sunway TaihuLight (Kina), Tianhe-2 (Kina), Titan Cray XK7 (SAD) – razmeću se ciframa od 93, 34 i 24 petaflopa.

U pokušaju da povrati slavu u ovoj industriji, ali i zadrži poslove u Japanu, ministarstvo ekonomije, trgovine i industrije ove zemlje uložiće milijarde u pravljenje najspretnijeg superkompjutera ikada. Kompjuter će, uz naknadu, biti dostupan kompanijama iz svijeta industrije automobila sa autonomnim upravljanjem, robotike i medicinske dijagnostike.

„Koliko znamo, ne postoji ništa brže od toga“,

kazao je Satoshi Sekiguchi, generalni direktor japanskog državnog Instituta za industrijsku nauku i tehnologiju, gdje će superkompjuter biti napravljen.

Trenutno najbrži japanski superkompjuteri su na šestom i sedmom mjestu svjetske rang liste (s brzinom obrade računskih operacija od 13,6 i 10,5 petaflopa).

Superkompjuteri iz Kine i SAD-a čine dvije trećine liste svih superkompjutera na svijetu i glavni su japanski konkurenti. Slijede Njemačka, Francuska i Velika Britanija.

super računalo
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI