fbpx

Koja ti je budala ovo radila?

mehanicar

Već je široko poznata činjenica kako mnogi majstori omalovažavaju rad njihovog prethodnika. Prvo što vas pitaju je – ko vam je to radio, bolje reći zbrljušio, prije njih.

Onda počinje nabrajanje svih grešaka prethodnika, stvarnih i izmišljenih, koje se, prema potrebi, uveličavaju nekada i do neslućenih razmjera. Nekada nakon nabrojanih svih nedostataka onog „nazovimajstora“ koji je radio prije njega slijedi hvalospjev o vlastitim sposobnostima i prednostima njegovog rada, a nekada se smatra da je to nepotrebno, da se ono samo po sebi podrazumijeva. Uglavnom, pravilo je da je onaj majstor sve pokvario i da će sadašnji morati popravljati i njegove greške, a tek onda krenuti s rješavanjem stvarnog problema. Ranije su greške toliko velike da je, samo zbog toga, moguće da se i sada nešto ne dovede potpuno u red i da će i kasnije trebati još poneka intervencija, toliko je onaj jado zabrljao.

Naravno, ne jednom se pokazalo kako je novi majstor uradio gore od starog ili da je čak pokvario nešto što je onaj raniji uradio kako treba, ali to se otkrije tek kasnije, po onoj: drži bure vodu, dok majstori odu. Dešavalo se i da novi majstor na kraju ne zna otkloniti kvar, ali zna dobro da je onaj prije njega sve pokvario toliko da on sada zbog toga ne može stvari dovesti u red.

Jedna moja poznanica je poslala auto po svom prijatelju kod mehaničara, pošto je ona bila na poslu. Trebalo je samo brisač učvrstiti. To je možda mogla i sama, ali nije joj se dalo baviti se time, trebalo bi se malo isprljati, a znala je da neće biti skup popravak i da toliko može bez problema platiti. Prijatelj je odvezao auto u toku radnog vremena i vratio se prije kraja. Kad je gospođa pošla kući s posla, padala je kiša i uključila je brisače. Nakon nekoliko pokreta opet je prestao raditi onaj isti, ispred vozača, i ona je, znajući kod kog majstora je popravljan, navratila ponovo kod njega. Rekla mu je da joj ne radi brisač, a on ga je pogledao, mrdnuo ga rukom malo, a onda ljutito odmahnuo obrativši se ženi: „Koja ti je budala ovo radila?!“ „Ti, maloprije“, odgovorila mu je žena.

Nije ni „majstorima“ lako. Uz sve muke oko posla, usvajanja majstorskih znanja, moraju još paziti i na taktičnost u kontaktu s klijentima. Da ih ne povrijede, a i da se ne osramote.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
23 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Vladimir
Gost
Vladimir
1 godina prije

Medju ljudima koji probaju napraviti “pepetum mobile” ima 80 posto mehanicara. Dokaz da su malo caknuti.
Na Focus-u mi je garaza Ford mjenjala diesel ubrizgavace. Nakon 100 km mi je puknuo drzac. Ponovo mjenjanje i opet nekih 150 km pukne drugi. Pogledam na internetu momenat stezanja i nadjem 5 newton metar + 60 stupnjeva. 5 newton predstavlja oko pola kilograma metar, 60 stupnjeva je 10 minuta na satu. Izgleda malo.
Prisilim mehanicara stegnuti sva cetiri kako sam napisao, uzimajuci garanciju na sebe. Napravio sam od tada 5000 km i sve dobro radi. Mehanicari to rade od oka i uvijek su pametniji od inzinjera.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Jedan pravi majstor koji zna svoj posao i koji je pošten može da zaradjuje više nego većina visoko obrazovanih što zaradjuje.
I non stop ga traže da radi.

Avaxus
Gost
Avaxus
1 godina prije
Reply to  Riddick

Kvalitet je uvek bio najbolja preporuka.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Nekako mogu razumjeti da žene i popravci automobila ne idu skupa (ne zato što to one ne bi znale, već zato što je to uglavnom posao u kojem se zaprljaš, mogu puknuti nokti što je ravno katastrofi širih razmjera), ali se uvijek zapanjim kad vidim muškarca koji o autu ne zna ništa. Niti gumu promijeniti. No, što ćeš, nismo svi isti.
Dok ja mogu voziti auto koji je zašao u punoljetnost, ona isto tako može, ali neće. Njen mora biti novi ili noviji. Dok moj kisne vani, njen mora biti u garaži. Dok je moj uredan i čist, iznutra i izvana, njen je uvijek u neredu iznutra. Pa moram čistiti i prati oba. Ja mogu imati auto na rezervi, ona mora imati barem pola rezervoara jer u suprotnom nastupa panika.
Jednom sam uzeo njen auto i vratio se kući kasno navečer, taman pred kućom se upalila rezerva. A ona sutradan na posao. Zvala odmah ujutro, plač, histerija, ostat će na sred ceste, zakasnit će na posao, kako sam mogao ostaviti auto bez goriva!? Ali imaš tu goriva za 100 km, a treba ti 20 km. Ma kakvi. Durila se danima, a kolača na stolu nisam vidio više od dva mjeseca.
Da ne kažem – kad se ponekad dogodi da ona vozi, a ja suvozač, ti rijetki trenuci mi skrate život za godine. Niti ima osjećaja za mjenjač, niti za motor. mijenja brzine kad ne treba, a kad treba, onda guši auto, vozi presporo i uvijek prije tehničkoga moram na auto put malo ga razgaziti jer u suprotnom ne bi prošao eko test, koliko je zagušen.
Kad ja vozim, uvijek nešto prigovara. Da kako to prelazim crtu u okuki, da gdje nam se žuri, da nije li to malo prebrzo. Ne smijem pušiti dok je ona sa mnom u autu. Ako idemo na put dalji od sto kilometara, moram praviti pauzu za zapaliti pa mi se put oduži radi nje.
Uglavnom, nemam pojma kako sam izdržao sve ove godine, niti kako je ona sa mnom.
Inače sam u idealnom braku. Nakon 25 godina shvatio da ona meni ne pegla odjeću radi mene, nego radi sebe, da ne kažu ljudi vidi kakav joj je muž izašao vani u neopeglanoj odjeći.
Ne smijem riječ reći protiv njenih. A moji redovito ne valjaju, zločesti su, pokvareni.
Što ono bijaše tema? Ah da, majstori. Da ja išta znam, onda ne bi morali zvati majstora i plaćati. Ne postoji stvar na svijetu koja ne bi mogla biti razlog za plač. Plače kad je ljuta, kad je vesela, kad je tužna, kad su oni dani, kad nisu oni dani, kad je vedro, kad je oblačno, kad je praznik, kad nije praznik…
Eh, žene, žene. Žene su ženstvene, muškarci su pravi muškarci (mada bi se moglo rimovati i s magarci).

milan
Gost
milan
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Eh, SoA pricaj mi o tom 🙂 .

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

@Son
Ako je ovo Vaš dio autobiografije s ljepšom polovicom, ja Vam se divim za svih 25 god. Takvog životnog suputnika svaka žena bi poželjela.
Ps. Nemojte ružno govoriti opčenito o slabijem spolu jer bez njih bi bili izgubljeni. Supruga i žena je uvijek potrebna da obitelj ostane na okupu. Život nije samo cviječe.
LP

Avaxus
Gost
Avaxus
1 godina prije
Reply to  Sparkling

Vrlo često moramo biti gluvonemi slepci, tad sve lepo štima.

žrec
Gost
žrec
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Soa, nadam se da se sada osjećaš bolje 😀

Alan Ford
Gost
Alan Ford
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

#: “Ako idemo na put dalji od sto kilometara, moram praviti pauzu za zapaliti pa mi se put oduži radi nje.”
HAHAHA….SVIĐA MI SE. 🙂

Avaxus
Gost
Avaxus
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Žena je ukras u kući koji treba redovno kititi i zalivati novčanik. Za ostalo se snađi.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Avaxus

@ Avaxus
Bogami, slaba je kuca u kojoj je zena samo ukras. Kada kazu da zena nosi “tri kantuna u kuci”, nisu daleko od istine.

Ha ha
Gost
Ha ha
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

oženio se ti iz ljubavi
nisi puno birao

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

@SoA
Po mom misljenju, dio vozackog ispita bi trebao biti, da kandidat zna sam prekontrolirati nivo ulja i rashladne tekucine, te provjeriti tlak u gumama. To bi mnogima ustedilo velike troskove, a vrlo je jednostavno, i traje doslovno tri minute.

Krkan
Gost
Krkan
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Imam slicnu situaciju. Nemogu podnijet svo to brljavljenje dok ona vozi, pa vozim ja. Al kad pogledam statistiku, nema gdje ga nisam zakacio, a ona nigdje. Pa se pokrim usima…

žrec
Gost
žrec
1 godina prije

Lako još za mehaničare, tu se nekako nađu korektni i pošteni majstori. Kuku lele kad ti trebaju majstori za stan ili još gore kuću. Ne znam nikoga tko je imao velike zahvate na kući a da nije morao zvati druge majstore da isprave greške prvih, osobito ako je u pitanju keramika. Inače, svi smo voljni upirati prste u vlast i bogataše kriveći ih za lošu ekonomsku situaciju, a meni je baš situacija s “majstorima” pokazala da smo tu gdje jesmo zbog samih sebe. Svi se prave da sve znaju, i svi bi odmah bili milijunaši, a svak sam gleda kak da te prevari.

Avaxus
Gost
Avaxus
1 godina prije
Reply to  žrec

Krajnji majstor uvek nahebe.

stefano
Gost
stefano
1 godina prije
Reply to  žrec

žrec dobri majstori koji nešto vrijede su otišli van a ovi ostali njih moraš čekati godinu dana i još neznaju koliko bi tražili. Problem sa keramikom sam riješio tako da sam razmišljao kao profesor baltazar i došao do zaključka da ja to mogu i sam.Najveći sam sebi kritičar, keramiku radim tri puta sporije od majstora i na kraju to ne izgleda loše, tako da nema šanse da mi to više netko drugi radi. Probaj vidjet ćeš nije neka filozofija

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  žrec

@ zrec
Slazem se, u gradjevini, i finalnim radovima, je najgora situacija, svakakvi fizikalci se prodaju pod vrhunske majstore, jer su gledali majstora kako radi. Kad vam vec naprave ‘posao’, kasno je, i treba traziti nekoga razumnog da popravlja njihov amaterizam.

Derim
Gost
Derim
1 godina prije
Reply to  žrec

Nije sve ni do majstora. Nisam jednom vidio kako se uzima najjeftiniji majstor a poslije najskuplji da popravi. S jedne strane, dobar majstor je svjestan koliko vrijedi, tražen je i uvijek ima dovoljno posla bez obzira na višu cijenu. Da bi opstao, mora dobro paziti na kvalitet i što uradi to je baš kako treba. S druge strane, slabiji majstori, da ne kažem amateri ili majstori u pokušaju, mogu jedino cijenom privući mušterije a onda “za te pare” baš i nemaju volju da nešto rade. Još gore, što za iste pare treba 3 puta više posla da napravi od dobrog majstora, pa onda skače s posla na posao, kod tebe počne, nastavi kod drugog a trećem završava. Dok dođeš do treće faze, odoše i pare i pamet.

Ante
Gost
Ante
1 godina prije

Budimo sretni sa našim balkanskim majstorima. U Americi na primjer majstor ide popravljati motor pa u motor stavi šaraf da šaraf uništi motor. Liku su nije dalo popravljati svoj auto, jer je bio na godišnjem, nije imao ni alata pa je nevoljko odveo auto do majstora. Kada se vratio kući sa odmora motor je prestao raditi. Lik je rastavio motor i u motoru je našao veliki šaraf koji je uništio motor. Šaraf je bio ispod jednog cilindar. Drugi pak uopće ne zamjene ulje u motoru kada mušterije idu zamijeniti ulje. Nadodajem čast izuzecima, ali. Čudo njihovi novinari su ovaj puta bili od koristi pa su stavili sićušne kamere u auto pa su sve to snimili. Upišati ovo pa gledajte, car servis scam.

dulebg
Gost
dulebg
1 godina prije

A što smo se namučiliiii … došao je Marko od 130 kila, i nas dvojica – i nikako iščupati letvu – to zapeklooo .. evo sad smo malo sanirali, ali trebaće jedno 250E da se sve to dovede u red (((

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  dulebg

A meni sa potpuno novim F-35 ( samo inspekcija).
Pogledao i kaže :
Koja ti je budala ovo radila ?

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Posto sam i ja majstor, mogu sa punom odgovornosti reci; ako vam majstor pocne objasnjavati da je to neka budala sve upropastila, a on ce eto, prepametan, spasiti stvar, bjezite glavom bez obzira. Taj uvod ‘majstoru’ sluzi da vam naplati vise nego treba, i time on unaprijed stvara alibi za sve ono sto ce sam ukenjati. Davno me jedan stari majstor ucio; gledaj nekoga dok radi. Netko stalno psuje, ljuti se bez potrebe. Drugi, zvizduce, pjevusi sebi u bradu, ili suti i radi strpljivo i pazljivo. Mislim da mozete pogoditi kako su razliciti rezultati njih dvojice. Kako ide izreka, ako si necim zadovoljan, to ne mjenjaj. Najveci kompliment koji mogu dobiti, je kad mi netko kaze, “dok si ti ziv, meni drugi majstor ne treba”. Jos nesto, vazno, vezano za majstore. Ako ste zadovoljni obavljenim poslom, ostavite baksis, napojnicu. Uopce nije vazan iznos, napojnica je i 10-20 kn, to ne mora biti 50-100kn. Time ste majstoru dali do znanja da ste zadovoljni i da cjenite njegov trud. Ponavljam, i 10kn je dovoljno, nije vazan iznos, nego sama gesta.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik