Koja ti je budala ovo radila?

mehanicar
23 komentara

Već je široko poznata činjenica kako mnogi majstori omalovažavaju rad njihovog prethodnika. Prvo što vas pitaju je – ko vam je to radio, bolje reći zbrljušio, prije njih.

Onda počinje nabrajanje svih grešaka prethodnika, stvarnih i izmišljenih, koje se, prema potrebi, uveličavaju nekada i do neslućenih razmjera. Nekada nakon nabrojanih svih nedostataka onog „nazovimajstora“ koji je radio prije njega slijedi hvalospjev o vlastitim sposobnostima i prednostima njegovog rada, a nekada se smatra da je to nepotrebno, da se ono samo po sebi podrazumijeva. Uglavnom, pravilo je da je onaj majstor sve pokvario i da će sadašnji morati popravljati i njegove greške, a tek onda krenuti s rješavanjem stvarnog problema. Ranije su greške toliko velike da je, samo zbog toga, moguće da se i sada nešto ne dovede potpuno u red i da će i kasnije trebati još poneka intervencija, toliko je onaj jado zabrljao.

Naravno, ne jednom se pokazalo kako je novi majstor uradio gore od starog ili da je čak pokvario nešto što je onaj raniji uradio kako treba, ali to se otkrije tek kasnije, po onoj: drži bure vodu, dok majstori odu. Dešavalo se i da novi majstor na kraju ne zna otkloniti kvar, ali zna dobro da je onaj prije njega sve pokvario toliko da on sada zbog toga ne može stvari dovesti u red.

Jedna moja poznanica je poslala auto po svom prijatelju kod mehaničara, pošto je ona bila na poslu. Trebalo je samo brisač učvrstiti. To je možda mogla i sama, ali nije joj se dalo baviti se time, trebalo bi se malo isprljati, a znala je da neće biti skup popravak i da toliko može bez problema platiti. Prijatelj je odvezao auto u toku radnog vremena i vratio se prije kraja. Kad je gospođa pošla kući s posla, padala je kiša i uključila je brisače. Nakon nekoliko pokreta opet je prestao raditi onaj isti, ispred vozača, i ona je, znajući kod kog majstora je popravljan, navratila ponovo kod njega. Rekla mu je da joj ne radi brisač, a on ga je pogledao, mrdnuo ga rukom malo, a onda ljutito odmahnuo obrativši se ženi: „Koja ti je budala ovo radila?!“ „Ti, maloprije“, odgovorila mu je žena.

Nije ni „majstorima“ lako. Uz sve muke oko posla, usvajanja majstorskih znanja, moraju još paziti i na taktičnost u kontaktu s klijentima. Da ih ne povrijede, a i da se ne osramote.

Priča
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Vladimir
4 godine prije

Medju ljudima koji probaju napraviti “pepetum mobile” ima 80 posto mehanicara. Dokaz da su malo caknuti.
Na Focus-u mi je garaza Ford mjenjala diesel ubrizgavace. Nakon 100 km mi je puknuo drzac. Ponovo mjenjanje i opet nekih 150 km pukne drugi. Pogledam na internetu momenat stezanja i nadjem 5 newton metar + 60 stupnjeva. 5 newton predstavlja oko pola kilograma metar, 60 stupnjeva je 10 minuta na satu. Izgleda malo.
Prisilim mehanicara stegnuti sva cetiri kako sam napisao, uzimajuci garanciju na sebe. Napravio sam od tada 5000 km i sve dobro radi. Mehanicari to rade od oka i uvijek su pametniji od inzinjera.

Riddick
4 godine prije

Jedan pravi majstor koji zna svoj posao i koji je pošten može da zaradjuje više nego većina visoko obrazovanih što zaradjuje.
I non stop ga traže da radi.

Son of Alerik
4 godine prije

Nekako mogu razumjeti da žene i popravci automobila ne idu skupa (ne zato što to one ne bi znale, već zato što je to uglavnom posao u kojem se zaprljaš, mogu puknuti nokti što je ravno katastrofi širih razmjera), ali se uvijek zapanjim kad vidim muškarca koji o autu ne zna ništa. Niti gumu promijeniti. No, što ćeš, nismo svi isti. Dok ja mogu voziti auto koji je zašao u punoljetnost, ona isto tako može, ali neće. Njen mora biti novi ili noviji. Dok moj kisne vani, njen mora biti u garaži. Dok je moj uredan i čist, iznutra i izvana, njen je uvijek u neredu iznutra. Pa moram čistiti i prati oba. Ja mogu imati auto na rezervi, ona mora imati barem pola rezervoara jer u suprotnom nastupa panika. Jednom sam uzeo njen auto i vratio se kući kasno navečer, taman pred kućom se upalila rezerva. A ona sutradan… Čitaj više »

žrec
4 godine prije

Lako još za mehaničare, tu se nekako nađu korektni i pošteni majstori. Kuku lele kad ti trebaju majstori za stan ili još gore kuću. Ne znam nikoga tko je imao velike zahvate na kući a da nije morao zvati druge majstore da isprave greške prvih, osobito ako je u pitanju keramika. Inače, svi smo voljni upirati prste u vlast i bogataše kriveći ih za lošu ekonomsku situaciju, a meni je baš situacija s “majstorima” pokazala da smo tu gdje jesmo zbog samih sebe. Svi se prave da sve znaju, i svi bi odmah bili milijunaši, a svak sam gleda kak da te prevari.

Ante
4 godine prije

Budimo sretni sa našim balkanskim majstorima. U Americi na primjer majstor ide popravljati motor pa u motor stavi šaraf da šaraf uništi motor. Liku su nije dalo popravljati svoj auto, jer je bio na godišnjem, nije imao ni alata pa je nevoljko odveo auto do majstora. Kada se vratio kući sa odmora motor je prestao raditi. Lik je rastavio motor i u motoru je našao veliki šaraf koji je uništio motor. Šaraf je bio ispod jednog cilindar. Drugi pak uopće ne zamjene ulje u motoru kada mušterije idu zamijeniti ulje. Nadodajem čast izuzecima, ali. Čudo njihovi novinari su ovaj puta bili od koristi pa su stavili sićušne kamere u auto pa su sve to snimili. Upišati ovo pa gledajte, car servis scam.

dulebg
4 godine prije

A što smo se namučiliiii … došao je Marko od 130 kila, i nas dvojica – i nikako iščupati letvu – to zapeklooo .. evo sad smo malo sanirali, ali trebaće jedno 250E da se sve to dovede u red (((

nessy
4 godine prije

Posto sam i ja majstor, mogu sa punom odgovornosti reci; ako vam majstor pocne objasnjavati da je to neka budala sve upropastila, a on ce eto, prepametan, spasiti stvar, bjezite glavom bez obzira. Taj uvod ‘majstoru’ sluzi da vam naplati vise nego treba, i time on unaprijed stvara alibi za sve ono sto ce sam ukenjati. Davno me jedan stari majstor ucio; gledaj nekoga dok radi. Netko stalno psuje, ljuti se bez potrebe. Drugi, zvizduce, pjevusi sebi u bradu, ili suti i radi strpljivo i pazljivo. Mislim da mozete pogoditi kako su razliciti rezultati njih dvojice. Kako ide izreka, ako si necim zadovoljan, to ne mjenjaj. Najveci kompliment koji mogu dobiti, je kad mi netko kaze, “dok si ti ziv, meni drugi majstor ne treba”. Jos nesto, vazno, vezano za majstore. Ako ste zadovoljni obavljenim poslom, ostavite baksis, napojnicu. Uopce nije vazan iznos, napojnica je i 10-20 kn, to ne… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI