Ljudska tijela se pomiču više od godinu dana nakon smrti, otkrivaju znanstvenici

Kosturi
14 komentara

Ranije se vjerovalo kako se tijela obično nalaze u istom položaju u kojem su umrla; međutim, nedavno otkriće baca novo svjetlo na to pitanje i može pomoći istražiteljima u preciznijoj procjeni mjesta zločina.

Znanstvenici iz Australijskog fonda za tafonomska eksperimentalna istraživanja (AFTER), specijaliziranog za „kopiranje“ mjesta zločina, otkrili su kako se ljudska tijela značajno kreću tijekom procesa raspadanja, otkriva je vodeća istraživačica Alyson Wilson za ABC news.

AFTER ili „farma ljudskog tijela“, uspostavljena je prije tri godine na tajnom mjestu izvan Sydneya kako bi istražila kako se ljudska tijela razgrađuju u različitim uvjetima.

Wilson, koja se nalazi na preddiplomskom studiju medicine na CQUniversity, koristila je kamere za snimanje raspadanja tijela donora u 30-minutnim intervalima, u razdoblju od 17 mjeseci.

Istraživačica je bio šokirana kad je otkrila da se ljudsko tijelo kreće ne samo u ranim fazama raspadanja, već i u čitavom razdoblju od 17 mjeseci koliko je trajalo snimanje, pri čemu je najznačajnije kretanje primijećeno u udovima leša.

“Ono što smo otkrili je da su se ruke značajno kretale, tako što su ruke koje su se nalazile uz tijelo, išle na stranu tijela”, rekla je Wilson, dodavši da je “jedna ruka otišla na stranu, pa zatim se vratila gotovo opet dodirujući stranu tijela “.

Znanstvenici vjeruju da se kretanje može objasniti procesom smanjivanja i skupljanja ligamenata u tijelu, dok se tijelo suši.

Otkrića još nisu objavljena u znanstvenom časopisu, ali Wilson i njezine kolege smatraju da je otkriće ključno za pomoć policiji u istraživanju mjesta zločina i preciznijoj procjeni vremena smrti, kao i za osvjetljavanje mogućih uzroka smrti.

Neki od Wilsoninih dosadašnjih istraživačkih projekata usredotočili su se i na razlike u tjelesnoj razgradnji između sjeverne polutke i australijskog okruženja, gdje je također koristila kamere s vremenskim odmakom kako bi testirala svoje hipoteze. Na kraju, još jedan njezin zapanjujući nalaz otkrio je da su, za razliku od sjeverne hemisfere, u Australiji ljudski ostaci skloni mumificiranju, a ne razgradnji, bez obzira na godišnje doba kada su smješteni u objekt.

“Dok nismo imali AFTER, većina znanosti o razgrađivanju tijela temeljila se na sjevernoj hemisferi, gdje je klima drugačija, vrijeme je drugačije, pa čak i insekti mogu biti različiti”, rekla je Wilson za ABC.

AFTER je trenutno jedina ustanova u južnoj hemisferi koji ima za cilj proučavanje ljudskih leševa tijekom procesa raspadanja, od vremena smrti do vremena otkrića.

Interesantno je vidjeti kako, na prvi pogled, banalne stvari mogu otkriti vrlo bitne informacije u riješavanju velikih problema. Dovoljno je otvoriti um i oči.

Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mercury
3 godine prije

Da li može autor dati link od kuda je preuzeta slika za članak kako bi se istražila “povijest” ovih kostura? Jer radi se kosturima koji zauzimaju položaj identičan onoj trojici majmuna gdje jedan ima pokrivene oči, jedan uši i jedan usta. Inače, ta tri majmuna su dobili četvrtoga koji povezuje sve njihove osobine, a taj četvrti zuri u mobitel.

Lucija
3 godine prije

Fantastično!
Tako jednostavna stvar, a nitko je prije nije napravio.
Doprinos forenzici.
Kao kad je onaj pogledao kroz mikroskop i otkrio da čir na želucu izaziva ‘heliobakter’, a ne ‘nasljedna predispozicija’, ili, – dobija se ‘od nerviranja’.

Toni
3 godine prije

Kako se mogu pomicati kada ga crvi smažu za desetak dana?!

Zvrk
3 godine prije

Ima i ona priča da ljudska duša teži 21 gram. Čak je dobar film snimljen o tome.

Vjernik/ca
3 godine prije

To nije vjerski!
Ne smijete gledati kosture!
Istina!

gigi pinna
2 godine prije

Pa leševima raste i kosa (a mnogi živi su ćelavi, hahaha) i nokti, a ovo nije novost da se zbog procesa raspadanja “pomiču” udovi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI