Na današnji dan dogodio se veliki pogrom nad Jevrejima simbolično nazvan Kristalna noć

Kristalna noć, progon jevreja, Njemačka,
0
0

Kristallnacht, takođe poznat i po nazivu Carska kristalna noć, Reichskristallnacht, i Noć masovnog nasilja Pogromnacht  veliki je pogrom koji se desio širom Njemačke i Austrije u noći 9. novembra 1938. godine, usmjeren protiv jevrejskih građana širom zemlje. Za mnoge analitičare Kristalna noć, iako je u to vrijeme malo ljudi tako procjenjivalo, bila je prvi korak u sistematskom progonu i masovnim ubistvima Jevreja širom Evrope, u onome što će postati poznato kao Holokaust.

Događaj je nazivan imenom Kristallnacht, odnosno kristalna noć, zbog velikog broja razbijenih izloga trgovina čiji su vlasnici bili Jevreji.

1930-tih mnogi Jevreji poljskog porijekla su živjeli u Njemačkoj. U petak, 28. oktobra 1938. godine, njih 12 hiljada je bez upozorenja okupljeno i usred noći deportovano za Poljsku. Poljska antisemitska vlada, zabrinuta zbog “vlastitog židovskog pitanja“, odbila je da ih primi, zbog čega su oni bili ostavljeni na ničijoj zemlji, između njemačkih i poljskih graničnih prelaza tokom hladnih dana i noći dok njemačke vlasti nisu konačno ubijedile poljsku vladu da im odobri ulaz.

U Kristalnoj noći, tokom “spontanih” protužidovskih masovnih izgreda oštećene su ili uništene, gotovo sve sinagoge koje su postojale u Njemačkoj, oko 1574 sinagoge, mnoga jevrejska groblja, više od 7000 jevrejskih radnji i 29 velikih trgovina.

Više od 30 hiljada Jevreja, pretežno mlađih ljudi, je uhapšeno i odvedeno u koncentracione logore – uglavnom Dachau, Buchenwald i Sachsenhausen u kojima je tretman prema zatvorenicima bio brutalan. Najveći broj ih je pušten poslije par mjeseci pod uslovom da napuste zemlju i odreknu se imovine. Broj ubijenih nije tačno utvrđen, ali se procjenjuje da je život izgubilo oko 200 Jevreja tokom ta dva dana nemira.

kristallnachtkristalna noćpogromnachtžidovi
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI