Na današnji dan – rođen je Henri Matisse

Henri Matisse http://www.widewalls.ch/ww-apps-lib/uploads/Henri-Matisse-in-His-Studio-courtesy-of-theredlist.jpg
0
0

Henri Matisse, jedan od najvećih i najuticajnijih slikara dvadesetog  vijeka, rođen je na današnji dan 31. decembra 1869. godine u Le Cateau-Cambrésis u Francuskoj.

On je stvorio osnovne pretpostavke za nastanak fovizma i snažno uticao na kubiste, ekspresioniste, nadrealiste, na predstavnike američkog pop-arta i nova usmjerenja moderne umjetnosti. Ono što izdvaja Matissa u istoriji umjetnosti je eksperimentisanje sa potpuno različitim slikarskim stilovima u isto vrijeme.

Na jesenskom salonu na kojem su izlagali 1905. godine mladi Matisse i njegovi prijatelji slikari, kritičar Louis Vauxcelles primjećujući jednu donatelovsku skulpturu sred divljih kolorističkih slika, uzviknuo je: “Donatelo sred divljih zvijeri!” Po toj dosjetki slikarstvo mladih izlagača, kao i ovaj novi pravac u slikarstvu dobio je naziv fovizam, što je zaista i bio po eksploziji boja i po anarhičnom ponašanju slikara.

Po Matissu, vođi ove grupe, fovizam je počeo kao revolt protiv svjesnog metodizma neoimpresionista i vodećih slikara tog pravca. Riječ fouves odnosila se posebno na sjajnu proizvoljnu boju i na izravnu akciju kista .

Matisse je nastavio tradiciju velikog francuskog slikarstva u novoj, ali savremenijoj varijanti. Utjecaj njegova slikarstva na Europu i svjetsko slikarstvo bio je značajan  već  za njegova života, a tako je ostalo i do danas.

Matisove česte teme su pejzaži i mrtve prirode, ali i figura i akt u enterijeru u kome bitnu ulogu ima ornamentika ćilima. Njegova umjetnost kreće se “između ćilima i prozora”, dva najćešća motiva na njegovim slikama. Traganje za novim estetskim rešenjima kroz ponavljanje motiva je princip koga se držao do kraja života.

Najpoznatije slike Anrija Matisa su: Radost življenja, Harmonija u crvenom, Prozor u Kolijuru, Izobilje, Igra, Kupačica kraj rijeke, Žena u plavom.

Henri Matisse umro je 3. novembra 1954. godine u Nici.

Slikarumjetnik
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI