Izložba crteža Draženke Dade Čajić

Izložba crteža Draženke Dade Čajić
0

U Beogradu je 5.jula u Maloj galeriji ULUPUDS otvorena izložba crteža slikarke Draženke Čajić. Među brojnim gostima otvaranju su prisustvovali I novinari i  ljubitelji grafike.

Olovka kao sredstvo za rad je još jednom pokazala svoju nadmoć, odolevajući vremenu tehnologije kada treba oslikati suštinu ljudskog postojanja i dočarati različita raspoloženja i osećanja. Prati umetnika bez obzira na stil i pomaže da se emocija prenese na posmatrača. Jer i olovka i umetnik koriste u radu svoj osnovni element – srce.

Draženka Dada Čajić je i ovom izložbom nazvanom „ Tajna kapija“ Beograđane začudila svojim izuzetnim talentom u crtanju portreta i najjednostavnijom tehnikom pokazala duboka osećanja svojih likova, začuđenost, strah i traganje za sopstvenim putem sreće. Samouka slikarka iz Banja Luke, iako diplopirani ekonomista, javnosti je već godinama poznata u slikanju portreta, sada i u crtanju, dokazavši da ljubav prema Rembrantu i snažna volja mogu učiniti čudo u oslikavanju svetlosti, daljine i  prostora.

Ljubiteljima grafike i novinarima na otvaranju izložbe autorka se obratila rečima:   „Olovka pruža mogućnost da oslikaš najfinije nijanse koje kriju suštinu tužnh i radosnih lica i nestvarnih figura ,da izraziš nežnost koju nosiš u sebi,  za kojom neprekidno tragaš i otvoriš tajnu kapiju svetla i tame. To je put sećanja, nadanja,strahova ,čuđenja .. Ovo je deo crteža koji su me budili, postavljali zagonetke i brisali granice vremena.”

Na izložbi je najavila nove radove, portrete koji će nas, za nekoliko meseci na istom mestu podsetiti na barokno slikarstvo 17. veka.  Prisutni likovni kritičari ocenili su ovu izložbu kao jedan od značajnih kulturnih događaja Beograda u ovoj godini.

Draženka je već nekoliko godina stanovnik Beograda i član ULUPUDS-a, pa se novi radovi sa nestrpljenjem očekuju među beogradskim ljubiteljima likovne umetnosti.

CrtežgranicenijanseportretSlikarsrceStrahsvetlovolja
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI