Na današnji dan rođen je Krsto Hegedušić, hrvatski slikar

Krsto Hegedušić, slikar
0
0

Na današnji dan 1901. godine,  rođen je Krsto Hegedušić, hrvatski slikar i grafičar, utemeljitelj likovne grupe Zemlja i Hlebinske škole naivnog slikarstva.

Od 1920. godine pohađa Višu školu za umjetnost i obrt u Zagrebu,  koja će kasnije postati  Akademija likovnih umjetnosti i slika prve arhetipske podravske idile. Specijalka kod Vladimira Becića, grafički tečaj kod Tomislava Krizmana, studijsko putovanje u Pariz, ali naročito slikarstvo flamanskog majstora Pietera Brueghela imati će presudan uticaj na njegovo slikarsko opredjeljenje i formiranje osobne figuralne morfologije.

Hegedušić je bio slikar izrazito angažovane socijalne tematike. Po uzoru na flamansko slikarstvo i najčistiji realizam, u njegovom slikarstvu  najzastupljeniji su prizori  svakodnevnog seoskog života radnika, težaka i njihovih nerijetko teških životnih uvjeta, kao i eksploatacija koja ih je pratila. Hegedušićevo slikarstvo odražava umjetničke nazore prema kojima se umjetnost ne može posve odvojiti od spoznaje, stoga u njegovim slikama ima i poruge i savremenih otuđenja.

Godine 1929, nakon susreta sa slikarima Ivanom Tabakovićem i Otonom Postružnikom te Leom Junekom, Hegedušić osniva grupu Zemlja, prvo udruženje likovnih umjetnika u Hrvatskoj, nastalo kao reakcija na društvene događaje u svijetu i zemlji. Grupa je djelovala do 1935. godine, kada je njezin rad zabranjen.

Hegedušić je osnovao i školu Hlebine, orijentiranu ka naivnoj umjetnosti, 1930. godine, a namijenjenu mladim slikarima seljacima.

Poslije rata Hegedušić je imenovan za Redovnog profesora na Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, a 1950. godine dobiva titulu majstora slikarstva i postaje voditelj  radionice.

Utemeljitelj hlebinske škole  naivnog slikarstva umro je u Zagrebu, 7. maja 1975. godine.

grafičargrupa zemljakrsto hegedušićNa današnji dannaivaSlikar
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI