Na Saturnovom mjesecu Enclade pronađena organska molekula

Enclade
23 komentara

Prije nekoliko sati, astronomi su objavili ekskluzivnu informaciju o detektiranju prve organske molekule na Saturnovom mjesecu Enclade, koristeći radioteleskop u Sierra Nevadi. Radi se prvom dokazu postojanja organske molekule unutar sunčevog sustava.

Emily Drabek
Emily Drabek

Saturnov mjesec Enclade već odavno intrigira znanstvenike, osobito od travnja prošle godine kada je svemirska sonda Cassini već ranije otkrila vjerojatno postojanje organskih spojeva u perjanici Encelada. Ovo otkriće je tada pobudilo interes znanstvene zajednice i javnosti zbog mogućeg postojanja mikrobiološkog života ispod površine mjeseca Enclade. Međutim, ovoga puta je po drugi put otkrivena organska molekula metanol, a uz pomoć radioteleskopa IRAM. Ovaj radioteleskop, promjera 30 metara i na nadmorskom visini od 2850 metara, se nalazi na jugu Španjolske

Dr. Emily Drabek-Maunder, sa Sveučilišta u Cardiffu, predstavila je svoje rezultate 4. srpnja na Državnoj konferenciji astronauta u Hullu u Velikoj Britaniji, zamolivši sve da smire emocije, te je naglasila „Nedavna otkrića vezana za Saturnov ledeni mjesec Enclade, gdje je moguće postojanje vode u tečnom stanju, potvrđuju prisutnost organske molekule metanol koja je rezultat kemijske reakcije, što ne dokazuje da na ovom Mjesecu postoji život…”.

Dakle, organske molekule nisu izbačene iz utrobe Saturnovog mjeseca, nego su rezultat kompleksnih kemijskih procesa u perjanici Mjeseca. Dr. Drabek-Maunder dalje objašnjava da se velika količina plina metanola može detektirati u oblacima koje je zarobilo magnetno polje Saturna.

Ovo otkriće konačno dokazuje mogućnost detektiranja raznih molekula sa Zemlje. Ono će pomoći direktnim opservacijama našeg Sunčevog sustava pri misijama budućih svemirskih letjelica koje će slijediti stope Cassinia prolazeći kroz “oblake” Encladea.

Izvor: Phys.org

Encladeorganska molekulaSaturnŽivot
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bobi
6 godine prije

Molekule metanola…hm. Netko se gore zajebava sa destilacijom i metilnim alkoholom 😉

StarDam
6 godine prije

Dok ne nađu etanol, nejdem.

belay
6 godine prije

Super …krajnje vrijeme da se ode sa ove planete . Nju smo vec zasrali red je da idemo zasrat i ostale !

Ivan1
6 godine prije

Odlično. Istraživanje intrigira.

Matija Vlačić
6 godine prije

jbt, ovi letaju na sve strane, čak je i Medvedev (što sam bio linkao) izjavio da na Zemlji obitava neznamkolko hiljada vanzemaljaca.. a mi svršavamo na izjave da su čuli neki šum, da su našli neku molekulu… Na stranu sve to, i Medvedev..
Zašto je nama NASA neki vjerodostojan autoritet. Je li nam NATO vjerodostojan? Je li Svjetska banka, je li Njujorška burza.. jeli Svjetska zdravstvena organizacija, MMF..?? što je Nama NASA??

luka
6 godine prije

Moj novinaru metanol nije plin
Nego metan je plin metanol je alkohol

shumadinac
6 godine prije

Ponekad mi se povraća od senzacionalizma: Na drugom Saturnovom mesecu Titanu postoje jezera, reke, pada kiša ali ne od vode već od raznih ugljovodonika od kojih su METAN i ETAN najzastupljeniji. Dakle JEZERA a ovde se priča o molekulima. Jeste metanol znatno kompleksniji ali ipak apsolutno sigurno nisu prvi organski molekuli koji su otkriveni van Zemlje.

stefan
6 godine prije

Poštovana redakcija logično ne bi trebala prenositi nikakve informacije od NASA e .NJihove informacije služe jedino da programiraju čovjeka i prave budalu a oni se samo smiju.

Gnorts Mr. Alien
6 godine prije

Polako nas pripremaju za objavu.

stefan
6 godine prije

Nisam htio reći da je ova informacija neistina, nego stavljaju svašta pa ti sada misli šta je istina . A u vezi demanta pa i mnoge stvari koje je mogla ni rusija nije demantirala

Branko
6 godine prije

Znaci, netko tamo uzgaja direktor!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI