Najveća pčela na svijetu, za koju se smatralo da je desetljećima izumrla, pronađena je u Indoneziji

Pčela
5 komentara

Ogromnog kukca nalik osi ponovno je uslikao fotograf divljih životinja na neodređenom otoku u Indoneziji. Kukac nije uočen još od 1981. godine i smatralo se da je izumro.

Kukac je poznat kao Wallaceova divovska pčela, nazvana po britanskom prirodoslovcu Alfredu Russelu Wallaceu, koji je otkrio ovog krilatog kukca 1858. godine. Gigantski crni kukac ima goleme čeljusti i izgleda kao mahunar. Veličine je palca odraslog čovjeka i čak četiri puta veći od europske pčele. Pčela ima raspon krila oko 6 cm.

Najnovije otkriće napravio je Clay Bolt, fotograf divljih životinja koji želi čuvati pčelinje mjesto tajnom, zbog prijetnje krivolovaca. “Bilo je apsolutno zapanjujuće vidjeti ovog “letećeg buldoga”, kukca za kojeg smo smatrali da više ne postoji, i sada imamo pravi dokaz da postoji u divljini”, rekao je gospodin Bolt. ” Vidjeti kako je ova vrsta zapravo lijepa i velika u životu, čuti zvuk njezinih divovskih krila koja su brujala dok je letjela pored moje glave, je nevjerojatno.”

U Indoneziji je ponovno otkrivena čudovišna pčela

Čudovišna pčela nije dio košnice. Živi u samoći i čini svoj dom unutar termitskih gnijezda. Gospodin Bolt je pronašao pčelu unutar gnijezda termita oko dva metra iznad tla, unutar drveta. Pčela koristi svoje divovske čeljusti kako bi skupila drvenu smolu s drveća. Pčela zatim stvara vodootpornu smolu i oblaže unutrašnjost termitnih humaka kako bi se zaštitila od termita.

Bolt je zamolio lokalnog vodiča da mu pomogne pronaći termitska gnijezda na dva udaljena otoka u Indoneziji. Nakon što je pretražio četrdesetak termitnih gnijezda i proveo šest dana na vrućini, gospodin Bolt je konačno pronašao ono što je tražio. Termitsko je gnijezdo bilo probijeno i imalo je savršenu okruglu rupu na vrhu. Kad se gospodin Bolt popeo gore i pogledao ga u svjetlu, ugledao je divovsku pčelu i njezinu vilenjačku vilicu. Polako je potaknuo pčelu da izađe. Tako je uspio fotografirati ovo rijetko stvorenje.

To je prvi put da je pčela uočena od 1981. godine. Američki istraživač Adam Messer pronašao je šest gnijezda te godine na otoku Bacan, ali istraživači su izgubili trag stvorenja te iste godine. Od tada se smatralo da je pčela do sada izumrla.

Smanjenje broja insekata je problem koji proizlazi iz krčenja šuma i gubitka staništa. Ovu pčelu je osobito teško pronaći jer ne živi u košnici; živi život samoće. Za sada, gospodin Bolt želi zadržati tajnu pčelinjeg mjesta gdje se nalazi, kako bi spriječio njegovo hvatanje.

Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Trt
3 godine prije

Treba pitati onog Bosanca sigurno ima jednu takvu😀

limun
3 godine prije

ne zeli reci gde je pcela al je reko gde treba trazit…
nisam reko u kojem stanu zivis sako sam reko u kojoj si zgradi…

Zvrk
3 godine prije

Spavaš li mirno Kobasu Ljubiša?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI