Učenje bumbara i njihovih zajednica

Bumbar
0
0

Digitalna platforma “In The Now”, na svom twitter accountu, prenosi video prezentaciju istraživanja ponašanja bumbara, s neobičnim rezultatima.

Iako na niskom stupnju evolucijskog razloga, bumbare su dovoljno “pametne” da povuku uzicu, kako bi dobile nagradu, svoju hranu nektar. Istraživanje je pokazalo da je bumbarima potrebno pet sati da nauče princip i proslijede ga ostatku zajednice.

Dok su jedinke bumbara savladanu vještinu koristile da dođu do hrane, druge su ih promatrale s izvjesne udaljenosti. Nakon toga, bile su u stanju ponoviti pokrete potrebne da izvuku pločicu s hranom.

Bumbari su insekti koji formiraju društvene zajednice, tj. kolonije s jednom “kraljicom”. Njihove su kolonije manje od kolonije pčela medarica, i mogu biti okupljene oko samo pedesetak jedinki po roju. S obzirom da su pokrivene finim dlačicama, predstavljaju važne prenositelje peluda, potrebnog da se oplode cvjetovi biljaka, među ostalim i poljoprivrednih kultura za ljude. Smanjenje populacije bumbara u Evropi, Sj. Americi i Aziji izaziva zabrinutost, a uzrokovano je gubitkom staništa, upotrebom poljoprivredne mehanizacije i pesticidima.

Izvori:
https://twitter.com/IntheNow_tweet/status/812749709940957184
https://en.wikipedia.org/wiki/Bumblebee

bubmarinsektizajednica
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI