Naučite od Amiša kako živjeti sretno i dugovječno

Amiši - Djeca
177 komentara

Moderni vlasnici kuća oslanjaju se na električnu energiju za mnoge svoje naprave, alate i uređaje. Ako želite biti samodostatniji, možete učiti od Amiša. Amiška zajednica može podučiti o  mnogim stvarima kao što su samodostatnost i o životu izvan ugroženog modernog društva. Čitajte dalje kako biste saznali kako se neki amiški načini života mogu primijeniti na tipični  autonomni stil života.

Tko su Amiši?

Amiši su tradicionalna zajednica, koja se pojavila u 17. stoljeću u Alzasu (sadašnja Francuska). Danas većina njegovih članova živi u Sjevernoj Americi. Slijede tradicionalni način života, u potpunoj suprotnosti s modernim svijetom. Na primjer, odbijaju automobil i preferiraju konjsku zapregu.

Građenje kuće

Amiši snižavaju troškove gradnje kuće i pomoćne zgrade radeći sa svojom zajednicom. Rođaci i prijatelji često će kampirati na obiteljskom zemljištu kako bi pomogli u izgradnji nove kuće ili pomoćnog objekta.

Kada Amiši grade kuću, oni grade strukturu, dobro je izoliraju i podižu na mjestu koje u potpunosti iskorištava sunce i vjetrove.

Hlađenje i grijanje

Troškovi hlađenja i grijanja jedni su od najvećih izdataka mnogih modernih obitelji. Većina amiških domova izgrađena je s mnogo prozora koji pomažu cirkulaciji zraka i dovode do nižih temperatura tijekom noći. Prozori na gornjim katovima ostaju otvoreni kako bi toplina mogla izaći iz zagrijanog prostora, a obitelj radi udobnosti ostaje na nižim katovima svojih domova.

U nekim amiškim domovima obitelji su koristile podrum kao mjesto okupljanja za objedovanje ili igranje igara. Mnoge amiške kuće imaju ljetnu kuhinju, što je prostor povezan s njihovom kućom ili blizu nje, dizajniran za kuhanje, dimljenje, kiseljenje ili konzerviranje hrane tijekom ljeta. Glavna svrha ljetne kuhinje je zadržati toplinu i miris kuhanja izvan njihovog glavnog stambenog prostora.

Amiši su rođeni i odrasli bez klima uređaja i to im je pomoglo da postanu tolerantniji na ljetne vrućine. Mnoge amiške obitelji često se bude rano kako bi dovršile svoje poslove prije izlaska sunca čime bi izbjegle veliku vrućinu.

Nakon što završe svoje poslove tijekom vrućih dana, Amiši ponekad sudjeluju u ljetnim aktivnostima poput kupanja u obližnjim jezercima, potocima ili opuštanja ispod velikih stabala s prijateljima ili knjigama kako bi se rashladili čak i bez struje.

Amiši griju svoje domove grijanjem na drva, a ponekad i pomoću ručno pravljenih uljnih svjetiljki.

Fitilj izrađen od pamuka integrira se u jedinicu plamenika ugrađenu iznad spremnika napunjenog petrolejom ili uljem. Fitilj upija petrolej ili ulje iz spremnika i može dugo gorjeti.

Drugi amiški domovi imaju ugrađene peći na ugljen. Ove peći trebaju grude ugljena bačene u ložište za pogon. Ugljen ostaje vruć dulje od drva i praktičan je grijač prostora.

Peći na drva

Peći na drva mogu se koristiti i za grijanje i za kuhanje. Dok su peći na drva zabranjene u nekim urbanim i poluurbanim sredinama jer se smatraju velikim zagađivačima i opasnošću od požara, mnoga ih kućanstva još uvijek imaju kako bi smanjila svoje račune za struju i plin.

Amiši paze da imaju jednostavan i siguran pristup drvetu. U idealnom slučaju, Amiši imaju svoja drva, kako biste uštedjeli na troškovima.

Rasvjeta

Moderni domovi dolaze s električnom rasvjetom i to je jedna od velikih komponenti novoizgrađenih kuća. Amiši svoju kuću pri gradnji okreću prema jugu, što značajno smanjuje potrebu za rasvjetom. Pri gradnji se pazi pravilnu konstrukciju kuće. Amiši također instaliraju rasvjetne cijevi ili komplete za krovne prozore koji “hvataju” svjetlost kroz sustav zrcala i pomažu da je dovedu u dom.

Amiši često koriste uljane svjetiljke. Neke od ovih lampi daju svjetlo jednako dobro kao i obične žarulje. Neke uljanice imaju zrcala i staklo, što omogućuje bolju disperziju svjetla od starijih svjetiljki.

Proizvodnja hrane

Želeći živjeti izvan sustava, Amiši stalno traže samodostatnost i uče kako uzgajati, pronaći ili prerađivati ​​vlastitu hranu. Uče i paze koje voće i povrće raste u njihovom području, čime uzgajaju više hrane nego što im treba.

Mnoge zadatke kod proizvodnje hrane Amiši vrše ručnim alatima, čime nije potrebna električna energija.

Konzerviranje i sušenje

Prije nego što je izumljeno hlađenje, ljudi su kupovali sušenu robu za skladištenje. Također su kupili svježe proizvode na tržnici. Amiši grade prostorije za skladištenje hrane i druge kvarljive robe. Suše hranu i uče kako konzervirati voće i povrće.

Ručni alati

Mnogi električni alati i uređaji mogu vam olakšati život, ali postoje ručne alternative ovim alatima tako da možete održavati svoje imanje čak i bez struje. To uključuje alate poput ručnih otvarača limenki i mlinova za kavu.

Za obavljati poslove unutar ili oko kuće, Amiši nabavljaju ručne bušilice, pile, grablje ili metle. Također ulažu u ručne alate koji rade jednako dobro kao i električni uređaji i alati.

Elektronika

Ako život bez struje nije opcija, možete kombinirati stil života Amiša i pogodnosti modernog doma. Na primjer, možete koristiti ručne alate, a solarni sustav koristiti za napajanje važnih uređaja, uređaja ili alata koji su potrebni vašoj obitelji. Također možete nabaviti mobitel i puniti ga pomoću jednostavnog solarnog panela.

Pogledajte kako žive Amiši ako želite naučiti kako preživjeti na svom imanju bez struje. Ako potpuno isključivanje iz mreže nije idealno za vašu situaciju, živite samodostatnim načinom života na svom imanju i koristite generator ili solarni sustav samo kada je to neophodno.

Bolesti kod Amiša

Amiši su vrlo zdravi ljudi. Mnoge bolesti koje pogađaju moderno društvo, totalno su nepoznate kod Amiša. Ovaj narod nije previše za cjepiva i teži prirodnom imunitetu kojeg jača zdravim životom, zdravom hranom i kvalitetnim socijalnim kontaktom.

Amiši i ruralni dio Rusije?

Rusija je prostrana zemlja sa oko 150 milijuna stanovnika. Većina stanovnika nema novaca kupovati strane uvozne proizvode. Kao i Amiši, ruralni Rusi proizvode svoju domaću hranu, uzgajaju stoku i konzerviraju svoje voće i povrće. Zato nikakve sankcije neće naljutiti Ruse izvan gradova. Globalistička bagra radi na uništavaju osobne autonomije, kako bi od svjetske populacije napravila svoje roblje.

Ne radikalizaciji, ali da racionalizaciji

Za kraj jedan pragamatičan savjet. Cilj nije postati radikalna osoba koja će sve moderno odbiti. Također nije cilj ponašati se kao radikalni ekološki aktivisti, koji ustvari rade za globalističku bagru i pripremaju teren za poskupljenje energije. Ne, to nije cilj. Cilj je koristiti i konzumirati sve što se može napraviti u krugu od 100-200 km. Svaka pametna i logična osoba je za čistu okolinu i protiv rasipanja hrane.

Globalističku bagru treba pobjediti njihovim oružjem, a to je definitivno osobna autonomija u svakom pogledu i očuvanje naše prirode koristeći drvo, uzgajati sitnu i krupnu stoku, te proizvoditi domaću hranu. Priča o CO2,  ptičijoj gripi i sličnim globalističkim konstrukcijama su obična manipulacija koju treba raskrinkati na svakom koraku.

Agenda 2030Amišiautonomija
Pretplatiti se
Obavijesti o
177 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Meštar
1 godina prije

I tako otkrismo toplu vodu. Pa to u Dalmaciji svaka baba zna

JoeP
1 godina prije

Napravljeno je istraživanje nad bolestima koje Amişi imaju i rezultati su pokazali kako kod Amiša autizam uopće ne postoji.
Disclaimer:
To što se Amiši uopće ne cijjepe s ikakvim cjepivina nema veze s nepostojanjem autizma kod Amiša

1 godina prije

Sretan Božić svim amišima!i Sretan Božić svim logicarima koji slave na današnji dan!svako dobro svim ljudima dobre volje.hvala.

Lucija, prva
1 godina prije

Sretan i blagoslovljen Božić, svima !!! ✨

🌾⭐🌟🧨🧧🎄

1 godina prije

Interesantan tekst za prikazivanje alternative, mnoge bitne stvari su istaknute ali ne i najvažnija: kod Amiša nije najbitniji način života – najbitnija je filozofija života! U tome i jeste suština, živeli bi sasvim drugačije kada ne bi živeli želje koje su nam drugi ugradili da bi nas preko njih držali pod kontrolom. Amišima ne trebaju “avioni, kamioni”, oni su minimalisti i kao takvi ne da ne osećaju već se disciplinovano odriču pohlepe – proteruju je kao “nečistu silu”… što i jeste. —————————- Međutim, takav način života zahteva mnogo više rada nego što je većina spremna da podnese. To je osnovni razlog nastajanja sela kod nas – život u gradu je lošijeg kvaliteta ali… lakši. Amiši zaista žive mnogo zdravijim životom nego urbano stanovništvo, zdravije čak i od seoskog stanovništva jer se naše seosko stanovništvo ne odriče “blagodeti civilizacije” koja ih truje i fizički i psihički. Ali ni oni nisu “od… Čitaj više »

Lucija, prva
1 godina prije

Ovaj mali na slici mi ne izgleda nešto zadovoljan… Inače, oni svoje teenagere šalju vani; može ostati vani, a može se vratiti.
Osobno, ne znam kako bih živjela bez trenirki i pidžama…
One brade na muškima su – odvratne.

A…običaji vezani za seks i brak su im …zanimljivi.

JoeP
1 godina prije

Za živjeti kao Amiš ne treba biti Amiš i takvo nešto moguće je uglavnom u slabo naseljejim područjima površinom velikih država koje to dopuštaju. Kod nas je to nemoguće osim u slučaju da se zemljište otkupi, a to je onda nešto sasvim drugo.
Bilo je pokušaja organiziranja sličnih zajednica na našim prostorima još prije 20 – 30 godina i to je bilo čak u tkz mainstream medijima, ali to nije baš zaživjelo. Inače nije to jednostavna priča, lijepo je gledati, pričati i maštati, ali primiti sjekiru ili motiku u ruke sasvim je druga stvar.
Možda negdje u našem okruženju i postoji nešto slično, ali nije mi poznato da je bilo u bilo kakvim medijima jer se svi mediji i tkz mainstream u tkz alternativni uglavnom bave istim od vladara zadanim temama.

JoeP
1 godina prije

Ti koji proizvode kola nisu platili patent za korištenje kola onome tko je kolo izumio. Bez kola i ležaja današnja civilizacija uopće nebi postojala pa ti i nebi danas na Božić mogao ovdje gluposti pisat.

alexosijek
1 godina prije

Sretan Bozic svim ljudima dobre volje…sreće, zdravlja, ljubavi i mira svima…
Amiska zajednica je na udaru globalista zadnjih godinu dana, ali ne daju se…lp

Promatrac
1 godina prije

Dobro se ugledati na Amiše.
Sretan i blagoslovljen Božić svima!

nepoželjni
1 godina prije

Amiški način života je odličan primjer totalitarnog uređenja odnosa i života u njihovoj zajednici i dokaz da i takvo uređenje može biti dobro za opstanak društva, dapače, vidim da nam se kroz ovaj članak pokušava ovakav način života prikazati kao spas od propasti civilizacije. ( samo se pitam, koliko je sám autor ovog teksta spreman odreći se dostignutog standarda života ?) Mislim da se ne treba bojati za opstanak civilizacije jer postoji jako puno ljudi koji su svjesni krhkosti modernog načina života i rade na svojoj samodostatnosti a već i deklarativna svijest o neovisnosti i samodostatnosti (poput autorove) je garancija da će, unatoč dekadenciji i mogućoj kataklizmi civilizacije, ostati ljudi koji će se brzo prilagoditi nastalim uvjetima i silom prilike urediti zajednicu po Amišima sličnim principima. ….naravno, veliki dio nesvjesnih i neprilagođenih bi u ekstremnim uvjetima života nestao (što i ne bi bila neka velika šteta za ovaj planet i… Čitaj više »

Kobac
1 godina prije

Život je Božji dar Vama.Način na koji ga živite Vaš je dar Bogu.”

  • – Leo Buscaglia.
borjana
1 godina prije

Svima koji na današnji dan slave, želim sretan Božić i porođenje Isusovo.

Siki
1 godina prije

Pa ne zive u pecini a vecina ima na svojim konjskim kolima one drvene kotace . Lupas gluposti.

Gogo
1 godina prije

Sreten bozic svima i bas ljepi prikladan clanak za ovo doba godine! Puno zdravlja i pamet u glavu u nadolazecim vremenima!

Damir
1 godina prije

Tako je, naučite od amiša, ako već sami ne možete prepoznati istinske potrebe vlastitog bića. Sretan Božić svima kojima nešto znaći, a ostalima, sve dobro.

Emiliano Zapata
1 godina prije

Ovo je clanak za preperse jer nije pojasnjeno njihovo teolosko i socijalno drustvo vec samo kako zive na prastari nacin. Ok , moze tko hoce tako da zivi ali ja necu! Zelim se borit protiv tirana i svih onih koji me zele bacit u kameno doba a na koncu kad se obracunaju s nama ako izgubimo, Amise ce pobrisati s lakocom s lica zemlje kao i Gorana FESa…

Mrčikola
1 godina prije

Jedno je vrijeme ovdje komentirao netko pod nadimkom “itd” (nisam siguran) i govorio je da je da su on i skupina sličnomišljenika negdje pronašli zemljište i osnovali zajednicu koja nastoji živjeti u skladu s prirodom i po prirodnim principima…suradnja, dijeljenje dobara, prenošenje znanja, nadogradnja i razvijanje ideja.
Vlastitu autonomnost i ovisnost od “službenog” i novih tehnologija, nastoje ostvariti u najvećoj mogućoj mjeri, a u zemljoradnji nastoje implementirati principe vedske poljoprivrede.
Naglasio je, također, da zajednica s vremenom postaje sve brojnija…bilo je dosta zanimljivog i novog u njegovim komentarima, i prava je šteta što više ne komentira ali vjerujem da je i to u skladu s težnjama što manje ovisnosti o “službenom” i novim zlonamjernim tehnologijama.

rttgghhfgjkuiollxcce
1 godina prije

mali savjet.ne morate prevesti baš cijeli članak a osobito ako sadržava nebuloze ili poluistine.amiši imaju gomilu frakcija.neke potpuno zabranjuju posjedovnje mobitela,upotrebu interneta i sl. zanimljivo je da ženska djeca sva imaju točno propisan izgled lutke za igru i sl. bilo bi zanimljivo pročitati ima li kod nas sličnih zajednica.

dupla kamilica
1 godina prije

Ni tebi ne smeta što ti netko tebi dragi zapadni partner preprodaje rusku naftu i plin po puno višoj cijeni. Mislio sam kad te zatvorim u smeđu kantu da ti tu i tamo ponekad otvorim poklopac ali vidim da nisi zaslužio.

goran
1 godina prije

potpuna istina,vidim ja da amišima se treba pokloniti jer s dokazali i još uvijek dokazuju da se može živit jednostavnije bolje i zdravije od ovog što nam nudi globalistička mafija

SIRIUS
1 godina prije

i opet ja moram napravit iskorak. proslava božića je sotonski obred. tak da svi vi koji mislite na svoju dobru energiju i ne želite ju rasipati i davati “demonskim nakazama” istražite i odlučite sami za sbe trebate li na taj dan i na taj način slaviti… ili ne. poveznica sa babilonskom simbolikom je preko nekoliko. mislite da izmišljam? hebeno se varate! pa nije vam tak teško za skužit da su vam hebreji ubacili patkicu/e u religiju. samo treba biti kognitivno sposoban. na kraju krajeva, Isus (ili neki lik koji je u to doba donio to učenje) je vjerovatno bio židov koji je imao mistićno iskustvo. okružen farizejima on ih je pokušao izliječiti. i? RAZAPELI GA i od njega napravili primjer kako se ne smije! tipovi da sa kršćanstvom neš ni u redu: sex kao tabu, crkvena hijerarhija, zavjet nevinosti. sveti pavao je rekao da on nebi niti znao što je… Čitaj više »

Max
1 godina prije

Mudro i korisno.

Max
1 godina prije

Dragi moji Logičari. Sretan Božić.

bilmez
1 godina prije

Iako Isus nije rođem na današnji dan svima koji slave Božić neka bude sretan.

Гавран
1 godina prije

Srećan Božić. Lep tekst uz lep dan.

Amis on-line
1 godina prije

Je li Amiskinje depiliraju noge?

Pravnica
1 godina prije

Prije 20-ak godina sam gledala i čitala puno o Amišima i da u njihovim zajednicama ima puno silovanja, incesta, pedofilije i svakakvih nenormalnih stvari. Ja bih radije živjela u našem starom normalnom svijetu nego po nekakvim zajednicama.

Auslender
1 godina prije

Sretan vam dan Sunca…

Jadranka S.
1 godina prije

Sretno budenje!
Iz dubine bica,
Jadranka.

dupla kamilica
1 godina prije

Samo danas iznenaditis u medijima. Stephan Bonnar, ufc borac. Hrvatski maneken, 28 godina. Župnik za vrijeme božićne mise u Sesvetskim Selima.

1 godina prije

imaju ljudi zemlju i stale ali ne isplati se.
tko ce drzati prase 400 dana kad za desetak najgorih dnevnica mozes kupiti gotovo? kupis malo 500 kuna, proizvedi hranu koliko radnih sati i dana, obidji ga svaki dan 3 puta, samelji, skuhaj, isickaj, donesi, ocisti, gledaj oce ostati zivo, mozda uskopi, mozda veterinar, mozda kupi hranu. jos troskovi traktora ako bas neces konja a i konj kosta rada i novaca. prase dodje 2000 kuna troskova a gotovo je 3000. raditi valjda 400 dana za 1000 kuna?
tako i sve drugo.
znate da je litnih 6 miseci plin jeftiniji nego drva cak i sa svojom sumom? dvi boce plina jedna slabija dnevnica a za jedan dan ne mozes posjeci, dovuci, iscjepati, osusiti i spremiti 5 metara drva. potrosit ces trecinu na benzin koliko plin kosta.

korisnik
1 godina prije
  1. Točka zabranjena zakonom koji zabranjuje samogradnju obiteljskih kuća kji je donio pulen građevinske mafije R. Č. dok je bio ministar i zgazio ljude u Mađarskoj.

imate nekih drugih “briljantnih” savjeta?

Miroslav
1 godina prije

To sto kod Amisa nema toliko bolesti je to sto su puno aktivni i nisu u programu obaveznog vakcinisanja 😁😁😁😁 i ništa ostalo a priča o zdravoj ishrani je samo spin da se sakrije pravi razlog a to je vakcinacija

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI