Naučnici pronašli novi „element života“ na Marsu

NASA - Curiosity Rover
2 komentara

Istraživačko vozilo Američke svemirske agencije (NASA) pronašlo je hemijski element bor na Marsu. Ovaj element je od suštinske važnosti za život, jer je ključna komponenta u mnogim proteinskim molekulima, a važnu ulogu igra u sintezi DNK.

Nijedna ranija misija na Marsu nije pronašla bor“, kazao je Patrick Gasda, istraživač u Državnoj laboratoriji u Los Alamosu, New Mexico.

„Ako je bor koji smo pronašli u naslagama minerala kalcijum-sulfata na Marsu sličan ovom koji srećemo na Zemlji, to bi moglo značiti da je podzemna voda drevnog Marsa koja je stvorila ove naslage imala temperaturu između 0 i 60 stepeni Celzijusa i bila pH-neutralna do blago bazna“, naglasio je Gasda.

Temperatura, pH vrijednost i sadržaj rastvorenih minerala vodu mogu učiniti naseljivom nekom vrstom života.

Posljednjih godina, naučnici su uspjeli da stvore bližu sliku o ključnim fazama nastanka života na Zemlji. Dok geolozi tvrde da je bor bio rijedak na ranoj Zemlji da bi potpomogao bilo kakvo rasprostranjeno stvaranje RNK, čini se vjerovatnim da je na ranom Marsu bilo mnogo više ovog elementa.

Jedan od dokaza prisustva bora na crvenoj planeti je i taj što je jedan meteroit koji je udario u Zemlju donio izvjesnu količinu tog elementa sa Marsa. Nakon proučavanja meteorita s Marsa 2013., naučnici su ustanovili da je u atmosferi bilo dovoljno kiseonika da ovi elementi oksidiraju i rastvore se u vodi prisutnoj u atmosferi.

Prisustvo bora na Marsu svakako nije dokaz postojanja života na toj planeti, ali daje značajniji uvid naučnicima u sastav i sadržaj atmosfere Marsa, što bi moglo dovesti i do drugih, temeljnijih zaključaka o ovom pitanju.

bormarsNASApatrick gasdaživot na marsu
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
N
7 godine prije

Nije im palo na pamet da je prisustvo bora možda prouzrokovalo nešto drugo što nema veze sa procesima na zemlji?

Vlado Banja Luka
7 godine prije

Dnevna doza NASA bajki i lazi pracenih sa losom animacijom. Toliko o tim “naucnicima” i toj “svemirskoj agenciji”.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI