fbpx

Naučnici žele da NASA istraži kanale lave na Marsu jer pretpostavljaju da tu žive vanzemaljci

Krater na Marsu - NASA

Poziv dolazi 11 dana prije  NASA-inog lansiranja rakete Atlas V koja nosi rover Perseverance. Ovom misijom svemirska agencija želi da otkrije neke misterije koje decenijama okružuju crvenu planetu.

Američka naučnica Charity Phillips-Lander sa istraživačkog instituta Southwest u Teksasu želi da NASA istraži lava kanale na Marsu, jer astrobiolog i njen tim pretpostavljaju da vanzemaljci žive u tunelima na crvenoj planeti. Sastav atmosfere planete, njene ekstremne temperature koje mogu da se spuste na minus 225 stepeni Farenheita (minus 153 stepena Celzijusa) i kosmičko zračenje čine površinu Marsa nepristupačnom, tako da ako treba tražiti znakove života i vanzemaljske civilizacije na crvenoj planeti, onda bi to trebalo raditi ispod njene kamenite površine, sugeriše Phillips-Lander.

“Ako život postoji tamo, vjerovatno će se najbolje održavati u podzemlju”, rekla je ona.

Astrobiolog i njen tim vjeruju da NASA mora da pošalje robota za kretanje po stijenama koji će proučavati pećine na Marsu u bliskoj budućnosti, dok istraživači napominju da će tehnološki napredak omogućiti takvu misiju u narednoj deceniji. Tvrdnju Phillips-Lander ponovio je planetarni istraživač Pascal Leem u NASA istraživačkom centru Ames u Kaliforniji. “Na Marsu i drugim mjestima lava kanali imaju potencijal da naprave razliku između života i smrti”, rekao je Leem.

Mars privlači interesovanje astronoma još od 19. vijeka, kada su po prvi put primijetili karakteristične kanale na površini crvene planete. To je dovelo do nagađanja da četvrta planeta od Sunca možda sadrži vanzemaljski život. Za 11 dana NASA će poslati rover Perseverance na crvenu planetu za kojeg se nadaju da će rasvjetliti mnoge misterije oko Marsa. Istraživači se nadaju da će rover, za koji se očekuje da sleti na površinu planete u februaru 2021. godine, prikupiti podatke o klimatskim procesima koji su Mars pretvorili u nenaseljeni planet, sastavu njegove površine i o tome da li je crvena planeta u jednom trenutku sadržavala život. Agencija se nada da će rover takođe pomoći u pripremi potencijalne misije sa posadom na Mars.

 

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
8 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Stara Kuka
Gost
Stara Kuka
8 mjeseci prije

Ako nekome nije bilo jasno, eto zašto se ulažu tolike milijarde u NASA-u i znanstvenike poput ove Charity Phillips-Lander. Upravo zbog ovakvih revolucionarnih i čovječanstvu neophodnih istraživanja i misija.

otpisani
Famed Member
otpisani
8 mjeseci prije
Reply to  Stara Kuka

Stara Kuka
Eh, još samo kada bi mi objasnio zbog čega su čovječanstvu NEOPHODNA ovakva istraživanja i misije ?

PS…samo ulaganje ” u NASA-u i Charity Phillips-Lander “(i slične) uopće ne razjašnjava neophodnost takvih ulaganja, već se logički nameće pitanje – zašto se uopće ulaže u to i iscrpljuje Zemaljska ekonomija kada se zna da ljudsko biće ovakvog tijela i životnog trajanja nikada ne može preživjeti i opstati u drugačijim uvjetima od onih koji vladaju u biosferi Zemlje (a planet Zemlja je dovoljno velik i stabilan da može garantirati život ljudima još milijardama godina samo se prema planetu treba odnositi LJUDSKI a ne kao sada)

Stara Kuka
Gost
Stara Kuka
8 mjeseci prije
Reply to  otpisani

Prijatelju otpisani, jesi li ti ikad čuo za ironiju?

otpisani
Famed Member
otpisani
8 mjeseci prije
Reply to  Stara Kuka

Ironija !? Žao mi je ali nisam je prepoznao u tvojem komentaru … najviše što ti priznajem je mala doza dvosmislenosti.
(ali bitno da smo prijatelji)

Sirius
Gost
Sirius
4 mjeseci prije
Reply to  Stara Kuka

Ja sam cuo za ironiju koja se itekako osjetila u napisanome. A u svakom slucaju je barem 1000 puta bolje ulagati novac u to nego u profesionalni sport rijalitije i slicne nebuloze.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
8 mjeseci prije

HAHAHAHAHA, znanstvenici tipa “glavni negativci u 007, filmovima”

guzičetinica
Gost
guzičetinica
8 mjeseci prije

vulkani na Marsu??? hahahahahah……pa strašno

U prolazu
Gost
U prolazu
8 mjeseci prije

Vanzemaljci se kriju u kanalima lave na Marsu ! Veću nebulozu odavno nisam pročitao. Odmah dodijeliti “nobela” !

POVEZANE VIJESTI

Izbornik