Njemačka: Zaposlenica Agencije za prihvat izbjeglica (LAB) Donje Saske otpuštena zbog istine

Jens Grote - Boris Pistorius
19 komentara

Prema njemačkoj radio postaji NDR, zaposlenica Odjela za prihvat izbjeglica Donja Saska upravo je otpuštena iz jednostavnog razloga što je rekla istinu.

Odgovorna za registraciju tražitelja azila, potvrdila je višestruku registraciju izbjeglica iz Sudana pod različitim identitetima, čime su osobe stekle pravo na nekoliko socijalnih i drugih naknada. Određene osobe su se vraćale i prijavljivale i do šest puta, multiplicirajući prihode.

Pritisak nadređenih

Šokirana onim što je vidjela, obavijestila je svoje nadređene. Usudila se predložiti i mogućnost prijave policiji. Voditelj agencije LAB, ju je spriječio u namjeri. Zahtijevao je od djelatnice da nikomu ne govori o otkrivenoj prijevari, niti slučajno poduzima bilo kakve korake. Dobila je naređenje da sve sporne dosjee odnese u podrum. Ne izdržavši, djelatnica se obratila medijima optužujući LAB za svjesno prikrivanje prijevare koja čini štetu poreznim obveznicima.

Otkaz zbog istine i prijave policiji

Jens Grote - LAB
Jens Grote – predsjednik agencije LAB

Početkom prošle godine, djelatnica se obratila direktno policiji, koja je od agencije LAB bezuspješno zatražila pristup dokumentima. Voditelj agencije Jens Grote, odbija proslijediti dokumente pokazujući pri tome veliku nezainteresiranost. Konačno, policija uspijeva temeljem sudskoga naloga doći do spornih dokumenta, ne zaboravljajući usput pohvaliti djelatnicu, bez koje ova prijevara zasigurno ne bi bila rasvijetljena.

Ministar unutarnjih poslova Donje Saske Boris Pistorius (SPD), danas tvrdi da nije postojala volja za prikrivanjem slučaja od prvog momenta kada je policija stupila u kontakt s odgovornima iz agencije LAB.

Bez obzira na izvješće policije i čestitke za otkrivanje prijevare, djelatnici agencije LAB uručen je otkaz, navodeći da je prekoračila svoje ovlasti.

LAB pod sumnjom da prikriva prijevaru

Za sada nitko ne zna hoće li biti podignuta optužnica protiv agencije LAB, iako prijevara cvate, prema navodima novina Krone. Začuđuje odsutnost kontrole sustava koji djeluje nezainteresirano.

Agencija LAB se brani velikim priljevom izbjeglica, čime je bila spriječena u detektiranju ove prijevare.

U međuvremenu se javio i predsjednik agencije LAB Jens Grote, potvrđujući postojanje prijevare od strane državljana Sudana.

“Iako nisam imao vremena posvetiti se problemu, moja zabrinutost nije nedostajala…”, izjavio je Jens Grote

Austrijski mediji nisu začuđeni: od 2007. do ljeta 2016. godine, procjene govore o 45.000 otkrivenih prijevara na štetu poreznih obveznika vezano za tražitelje azila. Procijenjena šteta iznosi više od 100 milijuna eura.

Sve ove prijevare ne umanjuju tragediju koja pogađa narode materijalno siromašnih zemalja. Interesantno je vidjeti kako “prevareni” varaju “prevaranta”. Tko zna, možda je ova sklonost raznoraznim prijevarama ostavština Zapada, gdje stjecanje profita treba prepustiti po onoj poznatoj “laissez-faire”.

Izvor: Krone | NDR

Agencija LABDonja SaskaIzbjegliceJens Grote
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Koča Popović
7 godine prije

Cemu sluzi ovaj tekst. Jasno. Raspirivanju mrznje. Neka institucije drzava kao sto je Njemacka, Francuska, Belgija, Nizozemska, V Britanija i ostale nositeljice krupnog kapitala, vrate eksploatiranim narodima narodima njihovo. Njihovo blagostanje izgradjeno je na nasoj nesreci i bijedi.

jale
7 godine prije

I USA se ograđuju od ovakve Evrope. Izgleda da nije najveći problem u USA nego u Evropi. Ovo je raspašoj. Ne možeš davati šakom i kapom drugima, zanemarivati svoje pa očekivati da te tvoji vole. Uostalom, sjetite se 50.000 hrvatskih putovnica preprodanim raznoraznim svjetskim kriminalcima i teroristima u konzulatu u Mostaru.

rodoljub
7 godine prije

Poenta nije u sumi novca, nego u tome da onaj ko govori istinu , i zastiti interes drzave i njenih gradjana , dobija otkaz. To razotkriva lazne vrednosti zapadne civilizacije, kojom se oni hvale. Toga ima i kod nas, ali oni nas ionako smatraju nizom rasom i bez vrednosti zapadnih civilizacija, te nam je to “normalno”.

uplo
7 godine prije

To je FAKE NEWS od njemackih novina Bild a svrha je raspirivati mrznju naspram svih stranaca i stranih radnika.

Tadmur
7 godine prije

Komentar poput tvog može napisati smo onaj ko nema pojma šta se dešava u Njemačkoj.Zloupotreba gostoprimstva i naknade od države je uzela toliko maha da je mnogim nijemcima postalo nepodnošljivo.Sami su svjesni ušta ih je merkelova uvalila, ali i sami govore da je sada kasno…..

čitatelj portala
7 godine prije

Kre.enu, ne služi se starim antif. pozdravom.

čitatelj portala
7 godine prije

Djelatnici svaka čast na hrabrosti. Migranti su i krenuli s ciljem iskorištavanja socijalne pomoći. Normalno je da će biti malverzacija. Drago mi je što su ljudi vidjeli gdje nas vodi Merkel i co.

uplo
7 godine prije

Zivim 40 godina u Njemackoj i ne prodje jedan jedini dan da Bild ne siri mrznju protiv stranih radnika.
Bild svaki dan nadje clanank u kojem ce negativno prikazati stranog radnika.
Bild je pun mrznje naspram svih stranaca tako vec 40 godina.

Michael Collins
7 godine prije

Znači samo su zapadnjaci skloni pohlepi, pa stvaraju profit, a ostali, Afrikanci, Balkanci, Rusi, Kinezi… su bili toliko empatični i humani da im profit nije bio ni na kraj pameti pa su ljenčarili po cijele dane… i onda su ih ovi Zapadnjaci pokvarili. Teško Sudanca, pardon žabu, u vodu natjerati.
Ako je i od vas, previše je!

Michael Collins
7 godine prije

Ma da, mi bili dobri, pitomi, radišni, empatični… dok nisu došli ti truli zapadnjaci…
Da nisi i ti jedan od vojske uhljeba u jadnoj našoj?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI