fbpx

Pobornici globalnog zagrijavanja prisilili na ostavku znanstvenicu dr. Judith Curry

Klima - Sunce

Dr. Judith Curry, profesorica za geo-atmosferske znanosti na Fakultetu Georgia Tech u Atlanti, podnijela je ostavku na sve svoje akademske funkcije. Pripadnica “klimato-realista” za one koji propituju ili “klimato-skeptika” za one koje vjeruju u globalno zagrijavanje, razotkriva pravo stanje koje vlada među znanstvenicima koji istražuju klimu. Stavljajući u sumnju rezultate IPCCa, dr. Curry postaje žrtva dogmatskih američkih znanstvenika.

Jedan od glavnih razloga njenog odlaska leži u tome da ona više ne zna koje savjete dati svojim studentima i istraživačima pri analizi konfuznih rezultata klimatskih istraživanja.”, izjavila je znanstvenica.

Judith Curry

Judith Curry nije bilo tko. Radi se o nagrađivanoj znanstvenici od strane Američkog meteorološkog društva (American Geophysical Union), NASAe, službene Agencije za zaštitu okoliša Sjedinjenih Država NOAA, te Znanstvene nacionalne zaklade.

“Istraživanje i druge aktivnosti priznaju se samo ako su u skladu s političkim akademskim establišmentom koji kontrolira financiranje, objavljivanje, te nominiranje osoba na prestižne pozicije”, tvrdi razočarana Judith Curry.

Objavljivanjem rada u “Scientific American” otvoreno kritizira dogmu IPCCa (Međuvladin panel o klimatskim promjenama) vezanu za globalno zagrijavanje.

“Ako je IPCC sam za sebe dogma, tada i mene stavite među heretike. Problem nisam ja, nego pitanje kako je IPCC postao sam za sebe dogma”, pita se Judith Curry.

Službeno, Judith Curry iz osobnih razloga podnosi ostavku, međutim očito se radi o sukobu intelektualno poštenih znanstvenika i “znanstvenih samoubojica”.

Profesorica Curry ne odustaje. Ona nastavlja svoja istraživanja i objavljivanja izbjegavajući akademsko politički pritisak. „Ne tvrdim da imam odgovore na sve. Ali se iskreno nadam potaknuti studente i znanstvenika da razmišljaju izvan zadanih okvira. Raditi ću na poboljšanju metoda i interpretacija metoroloških regionalnih predviđanja vezano za evoluciju klime, a sve u cilju boljeg informiranja globalnih politika.“

Osnivanjem CFAN, profesorica Judith Curry želi zaštiti svoju znanstvenu slobodu.

Izvori: The New American | CFAN | Judith Curry

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
17 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
4 x
Gost
4 x
4 godine prije

Ako se naučna zajednica iz različitih oblasti stvarno bavi onim što čitamo u novinama, onda imamo ozbiljan problem. Svakodnevno možemo pročitati o nekim istraživanjima za koja i laik može uvidjeti da su totalni logički promašaji.
Politika se definitivno ozbiljno umješala u naučne institucije, a u njoj vlada tkz. “kultura straha”. Napreduju poslušni i prestrašeni naučnici koji poštuju “autoritete”. Poslušni ljudi se ne mogu pohvaliti kreativnošću, a autoriteti su glavni neprijatelji istine.

jale
Gost
jale
4 godine prije
Reply to  4 x

Tako je danas u svakoj sferi društvenog, političkog, ekonomskog i naučnog života. Svi zabijaju glavu u pijesak i čekaju da karavani prođu. Zapad se u cjelini mora reindustrijalizirati ako misli barem održati korak sa Kinom, Rusijom i Indijom, a pri tome mislim na tešku metalurgiju i upotrebu uglja kao široko dostupnog i najjeftinijeg energenta. Soroš kakav je da je, čovjek je koji uvijek ima plan B i C, a vjerovatno i D, pa je već prije dvije godine počeo ulagati milijarde dollara u kupovinu ugljenokopa i termocentrala na ugalj, znajući da plan o globalizaciji i zelenoj energiji propada i da obnovljivi izvori energije, bar za još 50 godina, neće moći efikasno parirati fosilnim energentima, mislim, potpuno zadovoljiti potrebe privrede i domaćinstava. Plin je u stvari samo kompromis i plivanje između ponekad blesavih zakonskih propisa o zaštiti okoliša. Kad se davnih dana raspravljalo o tome koji je energent najprihvatljiviji u skladu sa zaštitom okoliša, bilo je, “nećemo ugalj”, “nećemo naftu”. Tu je uspješno uskočio plin, ali njegovo ukapljivanje pa prekapljivanje je mnogo skup proces, a oni koji imaju mogućnost da taj energent dobavljaju cijevima, umjesto skupim i rizičnim tankerima za koje su potrebne skupe luke i još skuplja postrojenja, su na… Pročitaj više »

4 x
Gost
4 x
4 godine prije
Reply to  jale

Treba smanjiti potrošnju (jer je ona vještački izazvana) i praviti kvalitetnije proizvode koji duže traju. Smanjila bi se potrošnja prirodnih resursa, manja bi bila potrošnja nafte za transport nepotrebnih proizvoda, manje bi bilo zagađenje a moglo bi se smanjiti i radno vrijeme.

zlatan
Gost
zlatan
4 godine prije
Reply to  jale

JALE, nesuvislo, ako je ugljen tako dobar energent, pitaj kako su ove zime disali u Sarajevu ili Tuzli….dalje, neće tzv.zapad preko noći postati Afrika, odakle te nebuloze? Baš će Africi trebati stoljeća da dosegne današnju razvijenost jedne npr.zapadne ili sjeverne Evrope, ali gdje će u toj za nas predalekoj budućnosti biti ta Evropa? Opet stotinama godina ispred Afrike. A možda Afrika nažalost nikada neće biti kontinent razvijenog života.
I daj molim te, svi znamo, da je moć u znanju, ne u prirodnim bogatstvima, dokazano kroz povijest. Pogledaj samo Japan, koji je prirodno siromašna zemlja, nemaju ničega dovoljno osim vode i šuma. A te šume ne uništavaju, čuvaju ih već stoljećima!

oddball
Gost
oddball
4 godine prije

molim vas da objavite za čiji račun širite ovu nesuvislu propagandu, svakom idiotu je jasno da se klima mijenja zbog utjecaja čovjeka, na koje sve načine i u kojoj mjeri to znanstvena javnost pokušava odgonetnuti…… sa druge strane imate korporativni interes koji bi cijeli problem stavili pod tepih po principu dok ide ide, a poslije mene potop,….

Pitalac
Gost
Pitalac
4 godine prije
Reply to  oddball

Blago je tebi!
Da mi je biti ‘ti’ bar 24 sata pa da se pošteno odmorim !

Natovac za novac
Gost
Natovac za novac
4 godine prije
Reply to  oddball

@ Oddbal – Ako trazis tko ima interes u tome sveme, pa to su oni koji dokazuju da je covjek glavni krivac promjene klime. Covjek jeste krivac, krive su i krave sto zivu, samo u kojem stupnju.
Prema Forbesu americka vlada je utrosila 106.7 miljarde dolara za kojekakve znastvenike, centre istrazivanja, itd…*****************************

Government Accounting Office (GAO) * According to the GAO, annual federal climate spending has increased from $4.6 billion in 2003 to $8.8 billion in 2010, amounting to $106.7 billion over that period. The money was spent in four general categories: technology to reduce greenhouse gas emissions, science to understand climate changes, international assistance for developing countries, and wildlife adaptation to respond to actual or expected changes. Technology spending, the largest category, grew from $2.56 billion to $5.5 billion over this period, increasingly advancing over others in total share. Data compiled by Joanne Nova at the Science and Policy Institute indicates that the U.S. Government spent more than $32.5 billion on climate studies between 1989 and 2009. This doesn’t count about $79 billion more spent for climate change technology research, foreign aid and tax breaks for “green energy.”

PPP
Gost
PPP
4 godine prije

@oddball, klima se mijenja to je sigurno – vjerojatno od nastanka Zemlje. Niti konstantno pada kiša, niti konstantno sija Sunce, a niti je temperatura konstanta, dakle mijenjanje je očito. 🙂

“Leptirov učinak” kojeg je opisao Edward Norton Lorenz također govori da svi utječemo na klimu, e sada koliko, to je posebna priča zbog koje polemiziramo.

Na početku su tvrdili da se zagrijavamo, a očito nešto ne štima, jer sve ide prema tome da se hladimo, što je potvrdio i naš znanstvenik Milanković. Onda su to perfidno promijenili iz “global warming” u “climate change”.

Neoliberalni kapitalizam pokušava iskoristiti klimu kako bi nam nametnuo osjećaj odgovornosti, a time nas natjerao da plaćamo poreze – čak i na disanje. Zbog toga su i uzeli CO2 kao najodgovorniju molekulu jer je ona svuda oko nas. Bez CO2 nema života.

“Nesretni” znanstvenici su tvrdili da ćemo postati Sahara, a dovoljno je samo malo razmisliti i shvatiti da CO2 ubrzava rast vegetacije. Što ga je više, vegetacija je bujnija. Čak se prodaju uređaju za proizvodnju CO2 koji služe u staklenicima za veći urod voća i povrća.

http://www.johnsongas.com/industrial/CO2Gen.asp

piretis
Gost
piretis
4 godine prije
Reply to  oddball

Naravno da je čovjek uzročnik klimatskih promjena. Sunce i njegove aktivnosti su sasvim minorni faktor, pa je jasno da je klima prije industriske revolucije bila nepromjenljiva jer se nismo vozili autima i jer još nismo bili otkrili plastiku i ostale užase, zbog čega nam sada prijeti katastrofa.
Ovako bi ukratko izgledala mantra sijača straha.

Deda Brada
Gost
Deda Brada
4 godine prije
Reply to  piretis

@Piretis Petoro čitalaca (za sada) nije shvatilo tvoju poruku! Od mene plus.

PPP
Gost
PPP
4 godine prije
Reply to  Deda Brada

Imaš pravo Deda Brada. Trebao je prvi dio staviti pod navodnike. Siguran sam da ne bi dobio niti jedan minus.

Natovac za novac
Gost
Natovac za novac
4 godine prije

Prema ovim drugim americkim novinama – americke novine ne lazu – to radu ruske, godisnje cijeli svijet potrosi 1.5 trilion dolara da dokazu da je covjek glavni krivac promjene klime, to je ogromna industrija i tu se mnogi dobro obliznu, nazalost Hrvati su na kraju ovog dugackog reda da ista dobiju iz ove velike kuhinje. Sav novac ide na tzv. ZAPAD *******************************

The global climate change industry is worth an annual $1.5 trillion, according to Climate Change Business Journal. That’s the equivalent of $4 billion a day spent on vital stuff like carbon trading, biofuels, and wind turbines. Or — as Jo Nova notes — it’s the same amount the world spends every year on online shopping.

Natovac za novac
Gost
Natovac za novac
4 godine prije

Prema CNCnews. com Obama je izjavio da je investiranje u ovaj program dokazivanja da je covjek krivac mudra investicija za Ameriku.
Sav novac se vrati dvostruko natrag u industrijski razvijene zemlje.
Zemlje koje najvise izdvajaju su ovim redom Amerika, Japa, Britanija….budi siguran da oni znaju sto radu u svoju korist……..Speaking in Kuala Lumpur, he also defended climate financing, saying that helping poor countries to adapt to green technologies without having their development efforts impaired was a “smart investment for us to make.”

Natovac za novac
Gost
Natovac za novac
4 godine prije

Zatim, koliko ima ovdje zaposlenih Hrvata i koje su njihove place………..(CNSNews.com) – The U.N. Green Climate Fund’s governing board has approved a proposal to hike the number of permanent staff at the body’s secretariat by 150 percent by the end of next year – from the current 56 positions to 140.***************Sve zapadne kompanije s vrhunskom tehnologijom imaju najvise koristi iz ovoga svega a ne sirotinja.

zlatan
Gost
zlatan
4 godine prije

Ako netko slučajno zna ruski jezik, neka ode na rusku wikkipediju i ode na grad Moskvu. Zatim neka otvori odjeljak o klimi Moskve i neka detaljno pročita. Imate tamo sve podatke o promjeni klime u tom području od druge polovice 19-tog stoljeća do danas. Poseban je naglasak na kako Rusi kažu: “IZMJENJENIJE KLIMATA”, izmjeni klime , jer je “SRJEDNJAJA PALJUSA RASIJI”, srednji pojas Rusije, u zadnjih 150 godina otoplio za tri celzija. Tko ne misli da je to puno, neka zna da je zahvaljujući tome došlo do promjene u vegetaciji. U Moskvi i srednjoj Rusiji vegetacija se ranije budi i ujesen duže traje.Neke kulture su se pomakle sa juga prema sjeveru. Posebno su postala toplija ljeta, a zime jesu u nekom prosjeku manje hladne, ali je topli dio godine postao topliji. I duži. Posebeno dramatične promjene su na sjeverozapadu Sibira, u toj ogromnoj i močvarnoj nizini. Klima očito otopljava do te mjere, da se ” MJERZLOTA” ili vječno zaleđeno tlo, otapa neviđenom brzinom. Granica merzlote se povlači dalje na sjever, otvaraju se rupe u tlu i milijuni tona metana odlaze u atmosferu. Zahavljujući tome, sve češće nalaze zaleđene mamute i otplivavaju grobovi starosjedilačkih Nenaca, Hanta i Mansina… Ako to nije… Pročitaj više »

Nevena
Gost
Nevena
4 godine prije

Ahh kako je divno doci i vidjeti kvalitetne komentare (uglavnom). Ipak nismo toliko neobrazovani i bazicni na Balkanu 🙂

oddball
Gost
oddball
4 godine prije

na ovaj članak reagiram iz znatvenog kuta koji se gubi kada razglabamo na ideološkoj ili političkoj osnovi, donekle je ova tema moja struka zato sam reagirao, ako nekoga zanima meritum stvari kopirat ću moj komentar na mirsadov članak od prije par mjeseci……………”… najveći problem je u svemu kada se ljudi bave stvarima o kojima nemaju pojma, klimatske promjene su najbolji primjer gdje se manipulira maksimalno jer za razumijevanje ovako složenoga procesa treba znanstveno biti jako dobro potkovan što većina naravno nije, a kada tema uđe u mainstream onda svi imaju mišljanje pa se glas stručnjaka lakše utiša,…a sada o činjenicama …. CO2 u sloju u gronjoj atmosferi zapravo omogučava život na Zemlji, njegov staklenički efekt dodatno grije našu planetu (odozdo reflektira sunčeno zračenje natrag na zemlju, naravno u određenom dijelu onoga zračenja koje bi se normalno reflektiralo u Svemir) i zahvaljujući tome imamo umjerenu klimu u većem dijelu planete, nitko ne negira prirodan ciklus izmjene ledenih doba i perioda više temerature, problem je onaj neprirodni utjecaj čovjeka koji je od industrijske revolucije ubacio u atmosferu u kratkom periodu veliku količinu CO2 i time drastično povećao staklenički efekt sada pojačanog sloja CO2, o tome uopće nema dileme, samo neznalice dovode u… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik