fbpx

Rimska olupina, s nevjerojatnim teretom na brodu koja datira iz vremena Isusa Krista, pronađena je u Grčkoj

amfora

Sredozemno more dosad se pokazalo kao važan izvor arheoloških nalaza, uključujući ostatke kuća, raznih kompleksa, grobnica, groblja i nekoliko masivnih olupina brodova iz rimskog doba.

U blizini otoka Kefallinia u Grčkoj otkrivena je rimska brodska olupina, zajedno s teretom od 6000 posuda za hranu i vino iz vremena Isusa Krista, pokazalo je istraživanje koje je nedavno provela grupa grčkih učenjaka. Istraživanje je objavljeno u Journal of Archaeological Science.

Nazivali su ga brodolomom “Fiscardo”, zbog neposredne blizine istoimenog ribarskog pristaništa.

“Brodolom je datiran između 1. stoljeća prije Krista i 1. stoljeća nove ere i jedno je od najvećih otkrivenih, do sada, u Sredozemnom moru za to razdoblje”, piše u dokumentu.

Istraživači primjećuju da je brodski teret, koji je vjerojatno bio skladišten u trupu u pet slojeva, kada je otkriven, bio “u vrlo dobrom stanju”, a sadržavao je tisuće amfora nalik izrazitoj vrsti rimskog lonca s uskim vratom i dvije ručke.

Otprilike 30 metara dug, “Fiscardo” je najveća trgovačka brodska olupina pronađena u istočnom Sredozemnom moru do sada. To je ujedno i jedan od četiri najveća broda otkrivena u cijelom Sredozemnom moru iz istog razdoblja, a ostala tri nalazišta procijenjena su u dužini od 40 metara, uključujući „Madrague de Giens“, „Albenga“ i „Machdia“.

Otkriće olupine ima “značajan arheološki potencijal”, navodi se u radu, jer ne samo da ukazuje na važnost luke Fiscardo u to vrijeme, već također pomaže u razumijevanju funkcioniranja trgovačke rute kroz istočno Jonsko more. Daljnja studija olupine također može pomoći rasvjetljavanju drugih morskih i trgovačkih ruta.

Ribarska luka Fiscardo bila je dom nekoliko izvrsnih nalaza do sada, uključujući takve rimske nalaze kao što su kuće, kompleksi za kupanje i kazalište iz vremena 146. godine prije 330. godine.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
13 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
bbb
Gost
bbb
10 mjeseci prije

To je bilo dobro vrijeme i dobra olupina.

Frodo
Gost
Frodo
10 mjeseci prije

Kakva crna Rumunjska koje godine zbunjola

Mak
Gost
Mak
10 mjeseci prije

Sada će sve ovo da se pojavi na aukcijama u Londonu i Parizu! Živjeli radišni , pošteni i pametni Franci i Briti!

Abe Tse deja-vu
Gost
Abe Tse deja-vu
10 mjeseci prije

Haha roman romania roma gugltranslatilvanija via cisjordanija

Stjepan Vujec
Gost
Stjepan Vujec
10 mjeseci prije

Novinarčiću kaj je tu nevjerojatnog, da nisu našli pošiljku mobitela ili nekaj slićno ??

Mlata
Gost
Mlata
10 mjeseci prije

Par opanaka npr.

Tudum
Gost
Tudum
10 mjeseci prije

Bolje I ovo nego recept za kolac od opuzenskih mandarina koji lijeci konjuktivitis

alfa33
Gost
alfa33
10 mjeseci prije

Znači ima još punih amfora,ako su dobro zatvorene moglo bi biti upotebljivo vino i ulje. Bilo bi lijepo tako nešto probati. A Jadran je isto tako bogat,pogotovo hrvatski dio,a puno puta dok ronim oko rtova i hridi nalazim dijelove amfora. Ovo na slici je možda italska amfora. I za pretpostaviti je možda da je na većoj dubini,i još k tome dobro skrivena jer je nisu još opeljušili. Pozdravljam ovakve i slične tekstove, samo imam jedno pitanje,jel radite samo u redakciji ili imate i nešto ljudi na terenu za neke određene teme.

Mlata
Gost
Mlata
10 mjeseci prije

Ja, totalni nepoznavalac ove materije tvrdim da nema nikoga po “terenima”

bbb
Gost
bbb
10 mjeseci prije

Lijep članak o evropskoj dalekoj prošlosti.

Alfa33
Gost
Alfa33
10 mjeseci prije

Sam po sebi pronalazak ovoliko neoštećenih amfora a još k tome sa sadržajem,je ipak nevjerojatno…..jer većina je opljačkana…

samo tako
Gost
samo tako
10 mjeseci prije

Nevjerovatan teret 😆😆
Po naslovu sam očekivao u najmanju ruku raketne motore

alfa33
Gost
alfa33
10 mjeseci prije

Sudeći po komentarima nekih ovdje,očito da im leže neke druge teme,ipak je ljepše svaki dan trabunjati o politici,oružju i slične destruktivne teme…jer valjda neki nisu u ruci držali ništa starije od janjeće plećke, kamoli nešto slično…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
13
0
()
x