Ruski astronomi znaju kada će biti otkriven planet poput zemlje

Planet sličan Zemlji
18 komentara

Nije samo postojanje klona Zemlje ono što samo po sebi podstiče naučni interes, već sastav njegovih slojeva atmosfere i njegova potencionalna sposobnost održavanja života koji i dalje intrigiraju, izazivajući više pitanja nego odgovora.

U bliskoj budućnosti će se pojaviti otkriće koje dosad nema premca – klon Zemlje, izjavio je direktor ruskog instituta za istraživanje kosmosa Anatolij Petrukovič.

U narednih 10-15 godina naći ćemo identičnog blizanca planete Zemlje. Moći ćemo da proverimo od čega se sastoji njegova atmosfera i da napravimo preliminarnu procenu njene klime i temperature.

Anatolij je iznio mišljenje da će to saznanje uvesti niz novih pitanja, poput onog jesmo li sami i živi li neko na toj planeti kao i možemo li ostvariti kontakt sa njima.

Prema Petrukoviču, od fundamentalne nauke se očekuje da dođe do velikih otkrića u godinama koje dolaze – koje se izmešu ostalog odnose na potragu za životom na drugim planetama ili češljanje univerzuma u potrazi za egzoplanetama.

Trenutno proučavamo egzoplanete na lokacijama gdje nam zgodno tražiti ih. Izdvajamo kvadrat na nebu s najvećom količinom prikladnih zvijezda i dalje gledamo pažljivo dok ne nađemo neku planetu.

https://twitter.com/MichaelGalanin/status/1149001339340562433

Međutim, prava planeta mogla bi biti suprotna od onoga što tražimo a izbor jednog primarnog cilja može drastično da promjeni naše prioritete, rekao je šef instituta.

EgzoplanetSvemir
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Hmmm da
4 godine prije

Uuuuuuuuuuuuuu egzoplanetiiiiiii 🤣🤣🤣

nasa
4 godine prije

neka inž. Pertrukovič pita premijera Medvjedeva jesmo li sami

Na pitanje novinara zna li išta o postojanju izvanzemaljaca, odgovorio je: – Reći ću vam prvi i zadnji put. S kovčegom u kojem se nalaze šifre za nuklearno oružje, predsjednik države dobije i poseban tajni folder. Ovaj folder u potpunosti sadrži informacije o izvanzemaljcima koji su posjetili naš planet. Uz to vam daju i izvještaj o potpuno tajnoj specijalnoj službi koja vrši kontrolu nad izvanzemaljcima na teritoriju naše države. Ta dva foldera predsjednik dobije zajedno s nuklearnim šiframa. Kada vam završi predsjednički mandat, ti se folderi predaju sljedećem predsjedniku. Više detaljnijih informacija o ovoj temi možete dobiti u dobro poznatom filmu “Ljudi u crnom”, postoji nekoliko verzija. Neću vam reći koliko ih je među nama jer bi to prouzročilo paniku.

onda je ipak reko za državnu agenciju Sputnjik da se radi o cca sto hiljada individua

Lucija
4 godine prije

Nikad mi nećemo naći drugu Zemlju…
” Preklinjem vas djeco moja, ostanite vjerni zemlji…”

Morat ćemo se prilagoditi uvjetima tamo negdje…možda ćemo negdje biti veliki 5 metara, a negdje – 5 centimetara…za početak.
Onda možda krila, prilagodba na npr manje kisika u atmosferi…

Lucija
4 godine prije

“… od fundamentalne nauke se očekuje da dođe do velikih otkrića u godinama koje dolaze …”
O. K. Neki su eliminirani u startu: Usa nikad nije imala želje ni volje financirati fundamentalna istraživanja…
. Moram vam priznati, kada sam vidjela one kineske pokuse sa ‘umjetnim suncem’ koje drže magnetska polja – što bi drugo, ako znamo kolike su temperature…da sam se sjetila onog proročanstva babe Vange da ćemo, u dogledno vrijeme, imati 2 sunca…

Emiliano Zapata
4 godine prije

Sto je vise pitanja bez odgovora, poput:” kako razliciti tlakovi npr. atmosfere i vacuma stoje jedan uz drugoga bez stijenke izmedu kad znamo da se tlakovi vole izjednacavati? “to je vise tekstova o svemiru…

Zsphere
4 godine prije

Ono sto mi znamo je da bi planeta koja moze obezbijediti zivot savrsenijeg oblika od bakterija ili jako primitivnih organizama (amebe i slicno) mora imati satelit dovoljno velik u odnosu na planetu da bi joj svojom gravitacijom mogao odrzavati magnetno polje stabilnim. Slicno kao nas mjesec, to je jedini primjer koji smo do sada nasli da planeta ima toliki satelit u odnosu na svoju velicinu i za to trenutno nema logicnog objasnjenja otkud on tu.

shumadinac
4 godine prije

Lako će se naći planeta sa sličnim uslovima, toliki ih je broj da se može birati (za 10-15 godina ćemo imati CIVILNE teleskope koji će moći da otkriju planete širom galaksije, kad se otkriju koliko-toliko pouzdani dokazi da negde ima života istraživanje će da se neverovatno ubrza. Ovo polje nauke će postati jedno od najprimarnijih u neposrednoj budućnosti). Dakle, lako će se naći planeta ali će potrajati dok ne nađemo način da do nje stignemo. Zamislite – kako prolazi vreme moći ćemo da je vidimo u sve sitnijim detaljima (primer: nekada durbin a danas kamera sa satelita) ali je to sve, moći ćemo samo da gledamo. Pa ipak, ako je tamo razvijena civilizacija moći ćemo da naučimo nešto od njih – kako oni ratuju, koje naoružanje koriste, možda tehnologiju za jače bombe nego što ih mi imamo… Zamislite razočarenja za vojne istraživače (koji su godinama ispred civilnih) ako se pokaže… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI