Ruski inženjeri osmislili su sustav za sigurnu razgradnju nuklearnih postrojenja

Razgradnja nuklearnih postrojenja
10 komentara

Znanstvenici s Nacionalnog istraživačkog nuklearnog sveučilišta MEPhI (NRNU MEPhI) razvili su najmoderniji računalni sustav, koji pomaže u organizaciji razgradnje nuklearnih postrojenja.

Prema izvješćima, program uzima u obzir potencijalne rizike i može ponuditi optimalna rješenja u smislu sigurnosti i ekonomičnosti.

O rezultatima projekta, podržanih od strane Rosatom State Atoms Energy Corporation, izvijestila je tiskovna služba Nacionalnog istraživačkog nuklearnog sveučilišta MEPhI.

Znatan broj nuklearnih postrojenja širom svijeta sada se približava kraju svog životnog ciklusa, koji može trajati do između 40 i 50 godina, primijetili su stručnjaci MEPhI. Postoji puno rizika, a tu su i ogromni troškovi, koji su povezani s razgradnjom zastarjelih objekata na svjetskoj razini.

Ukupni troškovi razgradnje ruskih nuklearnih postrojenja iznose desetke milijardi dolara, primijetili su stručnjaci MEPHI. Prema njima, troškovi razgradnje pojedinih postrojenja mogu se značajno razlikovati, ovisno o postupku i tehnologiji koja se koristi.

“Razgradnja uključuje neke nesigurnosti. Na primjer, nije uvijek moguće procijeniti koliko je određena struktura radioaktivna prije nego što je rastavimo. Naš sustav, za razliku od svojih analoga, omogućuje procjenu takvih rizika u bilo kojoj fazi rada, što dovodi do optimalnih rješenja, kako u pogledu financija, tako i ekologije i sigurnosti osoblja”, objasnio je profesor Alexander Kryanev s Odjela za primijenjenu matematiku NRNU MEPhI.

Prema riječima stručnjaka, program se oslanja na matematičke metode statistike, teoriju vjerojatnosti, teoriju nejasnih skupova i metode više-kriterijske optimizacije.

Razvoj NRNU MEPhI odnosi se, ne samo na sve vrste reaktora, već i na druge vrste nuklearnih postrojenja, uključujući privremena odlagališta i skladišta istrošenog nuklearnog goriva.

Radovi su izvedeni u suradnji sa stručnjacima iz Znanstvenog i inženjerskog centra za nuklearnu i radijacijsku sigurnost (DIP NRS).

Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 godine prije

Vrijedno postignuće.

Ive
2 godine prije

Evo vidio sam naslov kako HR inovatori traže problem koji treba riješiti. Ali ja sam inovator sa prvim patentom iz 1973. i još pedesetak iza toga, ali nisam u stanju riješiti probleme koje je u zadnjih 30 godina stvorio ZLOČINAČKI HDZ, posebno ove probleme koje je svojim sranjima napravio ANEMICNI PREMIJER i njegovi hajduci, pardon ministri. Te probleme nebi mogao riješiti ni; Tesla, R. Bošković uz pomoć Einsteina i ostalih vrhunskih umova.

2 godine prije zadnji put uredio Ive
Brainstorm
2 godine prije

softver???
ja mislio nasli kako ce razgraditi i ponovo upotrijebiti nuklearni otpad da nikakve radijacije i otpada ne ostane kad oni smislili softver.
razumim ja da svatko hoce prodati i nahvaliti ali bar bi mi na drugoj strani, kupci ili promatraci, trebali prestati promovirati fore.

Brainstorm
2 godine prije

smislio sam nacin kako cu brze putovati – ici cu precicom.
pa ne mogu ja sad precicu proglasiti hipersonicnim izumom poboljsanja moga putovanja.

Agron
2 godine prije

I dok se ovce i roboti svađaju oko tog jel atomska ili naftna energija bolje rješenje, besplatna energija i dalje čeka na DOPUŠTENJE za razvoj i implementaciju pa da nas spasi od eugenićkih tehnoloških onaniranja (iliti izdrkavanja)…

2 godine prije zadnji put uredio Agron
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI