Vlasnik serije Černobil je „slučajno“ Westinghouse, konkurent ruskog Rosatoma

Černobilj
34 komentara

Westinghouse filmom “Černobil” pokušava potkopati ruski Rosatom iz prostog razloga zato što Sjedinjene Države u nizu područja znanosti i tehnologije ne mogu podnijeti poštenu konkurenciju s Rusijom.

Jedan od “plemenitih mitova” o zapadnom kapitalizmu je “pošteno tržišno natjecanje”, neke vrste poštenog natjecanja između proizvođača, dobavljača i pružatelja usluga u borbi za klijente. Ovaj mit, kao i mnoge druge lijepe priče iz enciklopedije “American Dream”, je lažan i licemjeran. Pošteno tržišno natjecanje unutar Sjedinjenih Država je rijetka pojava, a kada se radi o prljavim trikovima s konkurencijom iz “pogrešne zemlje”, koriste se sva sredstva.

Ali okviri su postali preuski i nisu obuhvatili baš sva područja. Trebalo ih proširiti na AT&T, američki telekomunikacijski div koji je kupio HBO kanal. Osim toga, prošle godine u lipnju je Američki savezni sud kao legalan priznao posao kupnje od strane američke telekomunikacijske tvrtke AT&T zabavnog konglomerata Time Warner za 85 milijardi dolara. Tako je AT&T stekao tvrtke kao što su Time Inc., Warner Bros. Entertainment, Time Warner Cable, CNN, HBO, TBS, Turner Broadcasting System i The CW Television Network.

Vratimo se opet na temu černobilske serije. Svi su je toliko hvalili zbog preciznosti u detaljima i ljubavi prema pojedinostima da je glavno pitanje zašto su 33 godine nakon nesreće u nuklearnoj elektrani Černobil u Sjedinjenim Državama željno ovjekovječili ovaj događaj.

Dakle, prva činjenica je da godinu dana prije premijere serije, usred procesa snimanja, vlasnik HBO kanala postaje novi vlasnik. A kakav je vlasnik AT&T?

Između ostalog, važno je reći da je AT&T upravo tada, u lipnju 2018. godine, imao novog strateškog partnera, tvrtku Brookfield Infrastructure. To je druga činjenica.

Treća činjenica je da je isti Brookfield Infrastructure otprilike u isto vrijeme kupuje tvrtke Westinghouse Electrica, jednog od svjetskih lidera u području nuklearne energije u naglom opadanju.

Ovu iznimno jednostavnu zagonetku tumači isto tako jednostavna logika: seriju “Černobil” snimili su suvlasnici glavnog konkurenta Rosatoma. A kad su uzletjeli, uzdrmani lovorikama “povijesne autentičnosti”, u svjetskim medijima su se pojavili naslovi koji objašnjavaju za što je u stvari sve učinjeno.

I u tom kontekstu, “Černobil” uopće nije snimljen iz ljubavi prema čistoj umjetnosti, nego više iz komercijalnih pobuda i crnog PR-a. Ispostavilo se da ovo nije urota, već istina.

Ali natrag na početak našeg teksta. Poznato je da su Amerikanci neprincipijelni manipulatori koji utječu na svjetsko javno mnijenje pomoću “umjetnosti”. Pa što onda?

Ovdje se, međutim, radi o mnogo dubljim stvarima, koje su pokazatelj takvog nepoštenog tržišnog natjecanja ili, jednostavno rečeno, nemogućnosti poštenog natjecanja.

Amerika sve više pokazuje tehničku degradaciju. Od velike tehnološke sile, kada su mogli praviti tehnologiju, lansirati rakete na Mjesec i brzo izraditi potreban broj dobrih zrakoplova, tenkova i brodova, SAD su se postupno pretvorile u zemlju iz koje je otišla ne samo proizvodnja, nego i mozgovi.

Neizbježna logika kapitalizma je na sve moguće načine zahtijevala smanjenje troškova proizvodnje, ali s druge strane se događa prirodan pad kvalitete. U presedanu s automatizacijom Boeinga 737 MAX otkriveni su monstruozni slučajevi. Ispostavilo se da su indijski gostujući radnici izrađivali softver za sustave kontrole zrakoplova za 9 dolara na sat.

Samo izvucite čitavu gomilu zaključaka iz ove činjenice. Prije svega, pad razine tehničke kulture nacije u cjelini koja, kao normalnu stvar, gastarbajterima iz Indije koji rade za 9 dolara po satu daje zadaću razvoja najvrednijeg softvera. Drugo, čak i ako prihvatimo ovu činjenicu, pa imaju li ikoga tamo da provjeri softver prije upotrebe? Imaju, ali Boeing provjerava sam sebe. I tako imamo američki stil. A onda avioni padaju jedan za drugim. Sumnja se širi i na nesreće F-35, ali je to preduga tema.

Dakle, “Černobil” Westinghousea pokušava utopiti Rosatom zato što Sjedinjene Države u nizu područja znanosti i tehnologije više ne mogu dugo trpjeti konkurenciju s Rusijom. Mora se ići na prljave trikove. No, što se dalje cijela zgrada američkog znanstveno-industrijskog giganta bude urušavala, to će biti sve teže sakriti i krivnju prebacivati na “zle Ruse”.

ČernobiljRosatomWestinghouse
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
4 godine prije

Rusi su se nešto kao bunili zbog nedoslednosti serijala, tamo neki iaže da će im trebati 5 godina rada da anuliraju posledice koje je izazvao serijal o Černobilu…..budem iskren u opšte me ne interesuje to šta Rusi melju, naravno još me manje interesuje šta zapad i NATO kake, ali ta ruska finoća me žestoko iritira, zašto uvijek kriju činjenice i fakte a sve imaju.

tuf
4 godine prije

Glavna premisa članka je potpuno pogrešna.
Westinghouse je danas samo sijena onoga što je bio proteklih desetljeća.
Patuljak na području nuklearne energije koji jedva uspijeva održavati postojeće reaktore, novi dizajni reaktora kasne godinama, a zadnji čavao u lijes je bio propali pokušaj izgradnje reaktorskog postrojenja za koji više nisu imali know-how pa je odštetu u stotinama milijuna dolara morala kompenzirati Toshiba (koja je zbog toga morala prodati svoja postrojenja za izradu memorija).
Desetljeća zapostavljanja nuklearne industrije i blokirajuće komplicirane regulative učinili su svoje – Ameri više nisu konkurenti na tome području.

fiveri
4 godine prije

Tesla sto si unistio onaj ugovor 1W=1$ (npr NE Krsko 650 MW = 650 Milion $). Ako nista drugo bar bi im uzimao pare, pa makar se sirotinja grijala ( palila ih ) na njih.
Kada je Tesla bio HUMANISTA a ne kao (da ne nabrajam ove lazne filantrope i himaniste koji preko svojih zaklada peru novac za svoja pokoljenja).

Split
4 godine prije

Znaći AT&T je sasuo 85 milijardi $ da bi se mogli narugat Rusiji kupujući upola snimljenu seriju i davno najavljivanu koja bi se svakako prikazivala?

Nik
4 godine prije

Iskreno bas te ukakali sa ovim..ko da mi stariji i za vrime dok je marsal bija ziv ne znamo kako je SSSR djelovao jednu skroz dobru seriju ste ispolitizirali pa mi sada izbrisite komentar. Ko da ameri nisu snimili stotinu filmova protiv svoje vlade i establišmenta? Osim toga u rusiji je serija prihvacena vise nego dobro bar o tome imate clanke prezivjelih…

Slovenac
4 godine prije

Pa ko jos veruje amerikancima mozda koja ameba mislim oni mnogo pricaju ali samo budala slusa

Tomaz
4 godine prije

KAkav Westinghaus zar nisu oni otisli u stecaj vec prije ne znam kolko godina pa zar ne kupuje amerika gorivo za nuklearke od rusa , kakva sad to konkurenca ?!

Kajzer Soze
4 godine prije

Glupost,serija je sjajna i uložen je ogroman trud da bi se događaji prikazali što vjerodostojnije !

kekec
4 godine prije

korekcija: Amerika nije otišla na mjesec

Zorule
4 godine prije

Sporni MCAS softver u B737 nisu pisali Indijci, to je sam Boeing maestralno zasrao.

Lucija
4 godine prije

” Od velike tehnološke sile, kada su mogli praviti tehnologiju, lansirati rakete na Mjesec….. SAD su se postupno pretvorile u zemlju iz koje je otišla ne samo proizvodnja, nego i mozgovi.”

O ovome sam pisala u nekoliko navrata, a ozbiljno su me shvatili tek nakon Boeinga.
Nisu stručnjaci otišli na Mars, nego u – mirovinu. A novih – nema. Zbog lošeg sustava naobrazbe. Zadnje su ‘uhvatili’ iz Istočne eu.
Rusi i Kinezi svoje nedaju.
Toliko o iluziji da je ‘ljudi previše na svijetu’ i ‘elite’ će napraviti odabir i same opstati.
Potrebna je ‘kritična masa’ iz koje naobrazbom dobijaš kvalitetu.

Emiliano Zapata
4 godine prije

Jos mi bolji filmovi o kaubojima i indijancima gdje jedni i drugi zvjerski ubijaju i muce kako bi se stvorila slika u umu kako su isti! (Premda znamo tko je koga osvojio i istrijebio)

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI