Savršeno sačuvane MUMIJE, stare 3000 godina pronađene su u novootkrivenim egipatskim sarkofazima (VIDEO)

Mumija
1 komentar

Egipatski arheolozi otvorili su brojne zapečaćene ljesove koje su slučajno otkrili početkom ovog tjedna. Unutar su pronašli mumije muškaraca, žena i djece – sve u izvrsnom stanju.

Lokalni znanstvenici, koji su provodili nepovezano iskopavanje, pronašli su trideset sarkofaga ispod nasipa iza nekropole Asasif na zapadnoj obali rijeke Nil.

Jedan od arheologa primijetio je nešto na pijesku, a kasnije se ispostavilo da je to bilo lice drevnog lijesa. Daljnjim kopanjem otkrili su drvene sarkofage ukrašene raznobojnim slikama i natpisima složeni jedan na drugi u dva sloja.

“To su prvi skladišteni ljudski ljesovi otkriveni od kraja 19. stoljeća”, rekao je egipatski ministar za starine Khaled El-Enany dok je prisustvovao ceremoniji otvaranja u Luxoru.

Vođa iskapanja Mostafa Waziri rekao je kako je ponosan što su otkriće sarkofaga napravile “egipatske ruke”, za razliku od mnogih drugih značajnih nalaza u zemlji koje su napravili strani arheolozi.

Unutar ljesova bile su mumije muških i ženskih svećenika, kao i djece, rekao je, dodajući da pokop datira iz 10. stoljeća prije Krista, pod vladavinom 22. faraonske dinastije.

Spol mumija utvrđen je oblikom njihovih ruku, budući da su muškarci ležali zatvoreni dlanovima, dok su ih žene otvorile.

Ljesovi su vjerojatno bili tako bogato ukrašeni da nadoknade činjenicu kako nisu bili pravilno pokopani u grobnicama. Međutim, taj nedostatak omogućio im je da ostanu tako dobro očuvani, jer je pijesak štitio sarkofage ne samo od termita, već i od napadača grobnica, objasnio je Waziri.

Kovčezi će proći neku restauraciju prije nego što budu premješteni u posebnu izložbenu salu koja će biti otvorena u Grand Egipatskom muzeju u Gizi sljedeće godine.

arheologijaMumije
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
4 godine prije

Ako su u izvrsnom stanju onda ih treba prodati svedjanima koji jedu ljudsko meso. Njima bi to bila delicija.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI