fbpx

Slike Marsa nagovještavaju drevno okruženje koje je nekad davno moglo podržavati život

marsovske stijene

Spektakularne slike jednog od najvećih kanjona na Marsu otkrile su slojeve stijena koje su možda formirali drevno okruženje koje je moglo podržati život.

Fotografije bilježe zadivljujući Candor Chasma, jednog od najvećih kanjona crvenog planeta u dubokom klisurinom sustavu Valles Marineris.

One pokazuju da je kanjon ispunjen slojevitim tonovima. Znanstvenici kažu kako su ove stijene mogle nastati u drevnom vlažnom okruženju koje je moglo biti naseljivo.

Fotografije je snimio NASA-in Mars Reconnaissance Orbiter, koji kruži oko ovog planeta gotovo 14 godina.

Instrument kompaktnog izviđačkog svemirskog broda za Mars (CRISM) prikupio je tisuće slika Marsa kako bi stvorio detaljne karte stijena na njegovoj površini.

CRISM slike obično su uparene s fotografijama snimljenim orbitovim instrumentom High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE). No, ponekad fotografije nije moguće upariti.

HiRISE je najmoćnija od tri kamere orbitera. Sada istraživači pokušavaju u potpunosti upariti slike s instrumentima kako bi dali jasniju sliku površine crvenog planeta.

0 0 vote
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
19 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
11 mjeseci prije

Ovo je slično stjeni iz Postonjske jame……

shumadinac
Member
11 mjeseci prije

Reljef Marsa bez ikakve sumnje ukazuje na prisustvo vode ili neke druge tečnosti na njenoj površini u prošlosti. Obzirom na blizinu Sunca to ne mogu biti tečni ugljovodonici kao recimo na Titanu a hemijski sastav tla takođe ukazuje na prisustvo površinske vode.

Ako je na Marsu postojala tekuća voda to osim same vode koja je neophodna za život kakav poznajemo znači i da je temperatura bila pogodna. Na Zemlji nema mesta a da nema života gde ima tekuće vode, čak i u vrlo ekstremnom okruženju (recimo nivo ph). Ako život nije ekskluziva vezana isključivo za Zemlju (u šta sam siguran da nije) onda je izvesno da je na Marsu bilo života ako ga nema i sada. Postoji jedna mogućnost, mala ali je ne treba isključiti: da je period sa tekućom vodom bio isuviše kratak za nastanak i održanje života.

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

shumadinac
“Ako je na Marsu postojala tekuća voda …” ….to bi podrazumijevalo još puno više od same temperature pogodne za život.
…ali, volio bi da navedeš barem jednu od situacija koje su mogle dovesti do toga da te vode više nema ?

shumadinac
Member
11 mjeseci prije
Reply to  otpisani

@otpisani
Iako si skeptik ovo može da bude informativno za ostale koji žele da se informišu.

Zemlja je zaštićena od Sunca na više načina. Ljudi uglavnom znaju za ozonski omotač ali slabo razumeju važnost Zemljinog magnetnog polja. Sunce ne zrači samo elektromagnetno zračenje već neprestano emituje naelektrisane čestiće – ova pojava se zove Sunčev vetar. Zemljino magnetno polje odbija Sunčev vetar kao nekakav košobran, da nije toga vetar bi jednostavno “oduvao” Zemljinu atmosferu – atom po atom, molekul po molekul.

Mars sada nema magnetno polje ali se pretpostavlja da ga je nekada imao. On je dosta manji od Zemlje i njegovo jezgro se verovatno toliko ohladilo (vremenom će se i Zemljino jezgro ohladiti) da nema tečnog gvožđa koje bi kretanjem stvaralo magnetno polje. Na Mars su već poslati instrumenti koji će da pokušaju da daju odgovor i na ovo pitanje. Dakle, u prošlosti je Mars mogao da zaštiti svoju atmosferu ali sada to ne može i zato je njegova atmosfera veoma retka. Inače, Sunčev vetar se može registrovati i daleko iza orbite Plutona.

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

shumadinac
Atmosfera Marsa se sastoji uglavnom od ugljičnog dioksida (95%), pa mi ideja da je ” sunčev vjetar” selektivno otppuhao dio atmosfere baš “ne drži vodu”.
Kako misliš da bi CO2 ostao, a kisik i dušik (bitni za život sličan Zemaljskom) da budu otpuhani elektromagnetskim zračenjem i emisijom naelektriziranih čestica sa Sunca?
Nadalje, da je ikada bilo vode u količinama dovoljnim za život na Marsu kako misliš da bi ta voda bila “otpuhana” u svemir a da ugljični dioksid ostane ? (H2O je stabilna molekula u svim agregatnim stanjima)
Da je voda ikada bila na Marsu u nekim značajnim količinama nje bi bilo i danas, i nad Marsom bi i danas bilo vodene pare koja bi stabilizirala temperaturu na tlu prelazeći u razna agregatna stanja ovisno od položaja samog planeta u odnosu na Sunce.
Također da je u atmosferi Marsa ikada bilo kisika onda bi za sigurno bilo i ozona proporcionalno njegovoj količini itd….

Dakle,… kako objašnjavaš činjenicu da je CO2 ostao a sve ostalo je (selektivno)”otpuhano” ?

Te “informacije” koje si ti napisao, sve to se može isčitati iz raznih podataka na internetu a iznio si nešto što si i sam pročitao i usvojio bez kritičkog razmišljanja osnovanog na logici, (a što bi i ja lako mogao), ali eto takav sam (“skeptik”) pa ako mi nešto nije logično ne prihvaćam.

Hmmm da
Gost
Hmmm da
11 mjeseci prije
Reply to  otpisani

Shumi Shumi javore… 😅😅😅

Histrion
Gost
Histrion
11 mjeseci prije
Reply to  otpisani

Braća Grimm, la Fontaine, Ezop……Ivana Brlić Mažuranić…to čita dragi Shumi.
Fotografija je vjerojatno s djelomično permafrostiranog otoka Ellesmere (Canada),
a zumiranjem bi zasigurno mogli otkriti kakvu vjevericu ili zeca…

shumadinac
Member
11 mjeseci prije
Reply to  otpisani

Da otpisani, ja zaista prenosim ono što sam čitao ali ne bilo gde na internetu već na mestima gde objavljuje zvanična nauka. Ja nemam uređeje na Marsu (ako veruješ da tamo ima uređaja ili da Mars uopšte postoji) tako da nemam ni podatke iz prve ruke već samo mogu da prenosim ono što su oni koji ih imaju očitali. Nemam ni znanje iz fizike i hemije kao oni pa prenosim njihove zaključke. Ali takođe je očigledno i da grešim obzirom da ima toliko onih koji lupaju minuse.

Ne veriješ političarima i medijima, ne veruješ religijama, pa ni naučnicima – odlično, živiš u svetu u kome vladaju samo tvoji zakoni koje menjaš po nahođenju. Kad je jedan čovek takav to nije preveliki problem ali uskladi milione takvih… (poruka upućena generalno).

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

shumadinac
“…živiš u svetu u kome vladaju samo tvoji zakoni koje menjaš po nahođenju.”
Ne, samo nastojim razumjeti svijet oko sebe i učiniti što manje grešaka u tom svom kratkom životu.
“Slijepo vjerovanje” u bilo koga ili što može mi lako prouzročiti štetu, pa ako mi nešto nije logično ili ako uz pomoć intuicije procijenim da je pogrešno, to odbijam.
Znam da nisam bezgrešan, ali ako jednom pogriješim, tu grešku ne ponavljam i pribrajam je iskustvu.

Priznajem ljudske zakone do granice kada se oni kose sa Božjim, a ja nemam “svoje zakone” koje bi ikome nametao i kud li veće sreće za mene, da “ima milione” takvih kao što sam ja…

shumadinac
Member
11 mjeseci prije
Reply to  otpisani

@otpisani
Mislim da mi je sada jasno odakle toliki minusi, tolika netrpeljivost prema nauci ali me zanima kako odgovaraš na sledeće: insistiraš na logici, na objašnjenjima (u krajnjoj liniji na dokaztima) . Ne veruješ u informacije koje ti pruža nauka (podaci koji se sakupljaju merenjem preciznim instrumentima, teorije koje su matematički dokazane) a veruješ u Boga za koga nemaš nikakvih dokaza. Možda je to izgleda kao paradoks ali nije, oni koji “interpretiraju” Boga su u sukobu sa naukom i ti to nekritički prihvataš hteo to da priznaš ili ne.

Da se razumemo, nemam ja ništa protiv takvog stava, još manje imam prava da osuđujem posebno kada nemem dokaza da nisi u pravu (što se tiče Boga) ali te molim da se ne pozivaš na dokaze ako ih unapred odbacuješ – jer vera često zna da bude jača od svakog dokaza.

p.s. razmisli o činjenici (o vrlo osnovanoj pretpostavci) da je mnogo veći procenat (procentualno u odnosu na ukupan broj citalaca) onih koji odbacuju nauku a komentarišu nego onih koji prihvataju nauku. To već dobija razmere fanatizma. Ako se trend nastavi za par decenija će se opet spaljivati oni koji kažu da je Zemlja okrugla.

Hmmm da
Gost
Hmmm da
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Shumadinac stišaj ego, hvataš se za slamku.

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

shumadinac
Ja (apriori) ne negiram ni nauku ni bilo što drugo. Ne omalovažavam tvoje znanje ni tvoje vjerovanje ni tvoja uvjerenja a ni izvore iz kojih sve to crpiš.
Ako bi još jednom pročitao moj drugi komentar upućen tebi vidio bi da ja tebe samo pitam… a do sada mi nisi odgovorio, pa evo, ponavljam zaključno pitanje iz tog komentara:

“Dakle,… kako objašnjavaš činjenicu da je CO2 ostao a sve ostalo je (selektivno)”otpuhano” ?”

Volio bi da se koncentriraš na to pitanje i daš precizan odgovor a da izostaviš “dociranje”

( i… vrlo osnovana pretpostavka, nikako nije – činjenica)

shumadinac
Member
11 mjeseci prije
Reply to  otpisani

Ako zaista želiš odgovor potrebno ti je sasvim malo logike i ništa drugo. Zamisli da Zemlja izgubi magnetni štit – koji deo atmosfere bi prvi bio oduvan?
Mislim da nema potrebe da naglašavam da je CO2 jedan od najtežih gasova i da ga najviše ima u rupama, pećinama, rudnicima. Dakle, CO2 istiskuje lakše gasove koji bivaju pre njega oduvani jer je pri površini Marsa jača gravitacija i jače privlači gasove koji su bliži. Naravno, gasovi se mešaju tako da ima i drugih ali vrlo mali procenat jer na malom pritisku i temperaturi i mešanje je manje nego u Zemljinoj atmosferi.

Reci mi sad da do ovoga sam nisi mogao da dođeš pa da ti se izvinim što ti nisam odmah odgovorio.

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

shumadinac
Dakako da sam i o tome razmišljao ali to ne može biti tako, naprosto zato što taj CO2 nije statičan na i ispod razine planeta, već se nalazi u čitavom atmosferskom stupu do najvećih visina i olujni vjetrovi koji vladaju na planetu su samo gibanje tog istog Co2 koji čini 95% atmosfere koja i nije toliko rijetka kada vjetrovi postižu brzine i nekoliko stotina km/h i sa sobom u ogromne (preko 50 km) visine dižu pijesak da se ni površina planeta ne može uvijek vidjeti.
Kada bi i ikada u prošlosti tog planeta bilo vode, kisika i dušika atmosfera bi imala u svom sastavnom omjeru manje CO2 i nije logično da bi sunčev vjetar otpuhao samo vodu kisik i dušik a da ostane samo CO2, (!)… a svi ti plinovi bi u olujama bili odbačeni u velike visine, daleko od uticaja gravitacije,
pa bi (po logici) sunčev vjetar djelovao na sve te plinove i čestice podjednako.

Ne trebamo se jedan drugome izvinjavati… ali razmisli na sličan način možda se složiš sa mnom?

shumadinac
Member
11 mjeseci prije
Reply to  otpisani

Niko ne tvrdi da i dobar deo CO2 nije oduvan iz Marsove atmosfere. Takođe ne treba misliti da je taj proces završen.
Koliko god da ima atmosfere i dokle god u visinu da se pruža CO2 je teži od većine gasova. U atmosferi ima i danas vode, ona je na velikim visinama u obliku kristala (zato što je CO2 teži i gura je gore). Vodonik je ubedljivo najlakši o njega odavno nema osim pri razgradnji vode pod uticajem zračenja sa Sunca. Kiseonik je vrlo reaktivan pa ga ne bi bilo u ovolikoj količini ni na Zemlji da nije života. Za azot ne znam ali sam siguran da sve ovo nije problem naći na netu.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik