fbpx

Amazon sa svog sajta uklanja proizvode sa imenom i logotipom Washington Redskinsa

Washington Redskins

Najava je uslijedila nakon što je Nacionalna fudbalska liga (NFL) tražila od tima da preispita svoj nadimak, koji Indijanci smatraju uvredljivim.

Amazon povlači robu fudbalskog tima Washington Redskins sa svoje web stranice, uključujući dresove, majice i nakit, objavila je kompanija u srijedu.

“Uz najavu tima iz Washingtona i NFL-a, iz naših prodavnica uklanjamo proizvode sa imenom i logotipom tima”, potvrdio je portparol Ed Rosenberg. “Ako pravilno ne zatvorite ili izbrišete sve proizvode sa ograničene liste iz vašeg inventara, može doći do deaktivacije.”

Walmart, Target i Nike, zvanični dobavljač uniformi NFL-a, takođe su najavili da će prestati da prodaju proizvode na kojima se nalazi Washington Redskins.

Prošle sedmice vlasnik Redskinsa Daniel Snider rekao je da će početi sa preispitivanjem imena nakon što su nekoliko sponzora, uključujući FedEx, i lokalni političari vršili pritisak da ga promjene.

O imenu tima raspravlja se dugi niz decenija. Međutim, 2013. godine, nakon što je Nacionalni muzej simpozijuma američkih Indijanaca zatražio od rukovodstva tima da preispita nadimak, Snider je rekao za USA Today da nikada neće promijeniti ime tima. Tada je Snider insistirao da je ime 1933. godine izabrano u čast Indijanaca, i da su trener i četvorica igrača u to vrijeme bili Indijanci.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
5 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Tim
Gost
Tim
3 mjeseci prije

Amazon je uvrijedljiv jer bjesomučno iskorištava i obespravljuje svoje radnike, treba prestati kupovati robu sa amazona.

crodaemon1
Gost
crodaemon1
3 mjeseci prije

Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Ante Lozo, Cigo me zovu
Gost
Ante Lozo, Cigo me zovu
3 mjeseci prije

Ovo prelazi sve granice apsurda. Uvijek sam bio na strani Indijanaca ali već i to bi moglo zvučati nekome uvredljivo. Razjedinjena starosjedilačka plemena nisu imala jedinstveno ime pa ih prozvaše Indijancima jer kao Kolumbo tražio Indiju. Na raznim dijalektima oni su za svoju rasu koristili ime “crveni narod” pa prema tome budući da se zna povijest imena kluba Redskinsi koji ima veliku tradiciju i nosi to ime u počast a ne kao ponižavanje Indijanaca. Čovjek iz kluba sve objasnio. Pravim Indijancima to ne smeta, više im smeta što im je zemlja oteta a ovi koje se ko fol bore za njihova prava čine to radi vlastitog probitka. Ima tu i Indijanaca koji su prihvatili bjelački način života, završili škole pa tuže i traže odštete. Sve je to lijepo ali nema tih dolara koju mogu vratiti otetu zemlju i slobodu. Tom logikom nekom bi moglo zasmetati ime Cleveland Brownsa. Ima tu mulata, hindusa i raznih mixeva koji nisu crni nego smeđi. I ja čim me sunce uhvati začas dobijem boju, zato me i zovu Cigo ali meni ne smetaju Brownsi. A zamislite tek hokejski klub iz Chicaga nosi ime Blackhawks. Antifa fanatici neće stati na ovome i već sam naveo imena mogućih sljedećih meta zato Redskinsi ne smiju popustiti. Moglo bi potomcima Šveđana zasmetati ime Minnesota Vikings jer ti Vikinzi su bili velike barabe. Ali ako se neki klub nazove Gays tada bi antife imale za koga navijati.

Hmmm da
Gost
Hmmm da
3 mjeseci prije

Izgubilo je ovo svaki smisao više. Reset, pa od nule.

Žilevski
Gost
Žilevski
3 mjeseci prije

U South parku prije nekoliko godina su se sprdali sa Redskinsima , odnosno startup koji je izmislio debeli (Eric) je uzeo njihovo ime pod egidom da su oni startup koji ne radi ništa i koriste ime Redskins . Također su se vlasnici žalili (u crtiću) ali nisu im mogli ništa .
Nekako sve što doživljavamo danas je već nekako najavljeno (posebno u Simpsonima) a i pokoji film donese vijest prije vijesti .

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
5
0
()
x