Svemirski ostaci napravili rupu u robotskoj ruci na Međunarodnoj svemirskoj stanici

Svemirski ostaci napravili rupu u robotskoj ruci
15 komentara

Komad orbitalnog otpada udario je u robotsku ruku na Međunarodnoj svemirskoj stanici, te napravio rupu na visokotehnološkoj opremi, tokom malo vjerovatnog sudara, kako je kanadska svemirska agencija ocijenila.

Svemirski otpad udario je u ISS ”Canadarm2” sredinom maja, potvrdila je Kanadska svemirska agencija prošle nedjelje u saopštenju za štampu, napominjući da, iako se preduzimaju „najveće mjere predostrožnosti“ da bi se izbjegli udari, „dešavaju se sudari sa sitnim predmetima“.

„Jedan takav sudar primijećen je nedavno tokom rutinske inspekcije Canadarm2 12. maja“, rekli su u CSA, iako je dodato da ruka nastavlja da funkcioniše bez problema.

„Uprkos udaru, rezultati tekuće analize pokazuju da performanse ruke ostaju nepromijenjene. Šteta je ograničena na mali dio nosača ruke i termički pokrivač. Vidljiva je rupa prečnika približno 5 mm.“

Svemirska agencija je udar označila kao„slučajni pogodak“, pretpostavljajući male šanse da tako mali komad otpada padne na 17 metara dugački Canadarm2, čiji je prečnik samo 35 centimetara.

Nejasno je šta je zapravo pogodilo stanicu, a CSA kaže da su neki objekti jednostavno „premali da bi ih nadgledali“, mada i kanadska svemirska agencija i NASA još istražuju udar. Više od 23.000 objekata veličine loptice za softball  ili većih otkriveno je u orbiti, a svaki je praćen radarom kako bi se izbjegli potencijalni sudari.

Robotska ruka se koristi za obavljanje održavanja na ISS, premještanje zaliha i opreme i za obavljanje „kosmičkog hvatanja“, kada se zakači za dolazni brod da bi ga privezala za svemirsku stanicu, prema NASA. Iako najnoviji udar neće uticati na operacije, ruka se može popraviti u orbiti, čak i ako je ozbiljno oštećena, jer je sastavljena od modularnih dijelova koji se lako zamijene u svemiru.

Udar 12. maja nije prvi susret ISS sa svemirskim otpadom. U aprilu 2013. kanadski astronaut Chris Hadfield izvijestio je o još jednom susretu sa „malim kamenom iz svemira“, rekavši da je napravio „rupu veličine metka“ u solarnom nizu stanice. „Drago mi je što je promašio trup“, dodao je, dijeleći i fotografiju oštećenja.

Međunarodna svemirska stanicaSvemir
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mike
2 godine prije

ma to par elektroda i cakum pakum…dobrovljono se javljam da me lansiraju…

Stara kuka
2 godine prije

comment image

2 godine prije zadnji put uredio Stara kuka
onaj najve... Dalton
2 godine prije

Na Međunarodnoj svemirskoj stanici je 30.08. 2018. došlo do pada tlaka zraka uslijed curenja kisika u odjelu za boravak, spojenim s modulom Rassvet ruske svemirske letjelice Soyuz MS-09. Ispostavilo se da je razlog curenja kisika bila rupa u blizini sanitarnog uređaja. Rupu u oplati napravila je Amerikanka Serena Auñón-Chancellor. To je učinjeno iz osmog pokušaja… Uslijed ”živčanog sloma u uvjetima ekstremnog stresa”. Amerikanka je inače zaista bila u zdravstvenom problemu. Tijekom boravka na ISS-u u njoj se razvio krvni ugrušak u jednoj od vratnih žila…
Roscosmos je znao za to, ali je na zahtjev američke strane to držao u tajnosti. Možda bi to i ostalo nepoznato, da šef državne korporacije Dmitrij Rogozin nije rekao da zna povijest pojave rupe u trupu letjelice, ali je odbio reći detalje.
P.S.
Čime se čovjek sve ne bavi da skrati vrijeme dok čeka ručak…

2 godine prije zadnji put uredio onaj najve... Dalton
Ravan
2 godine prije

Zemlja je ravna otvorite oči

Tatanka Yotanka
2 godine prije

Taj svemirski otpad bi mogao udariti ne samo u robotsku ruku nego bilo gdje na orbitalnoj postaji. Isto tako u čovjeka astronauta, koji bi slučajno bio vani i nešto popravljao i to nezamislivom brzinom, kad bi zbrojili brzinu postaje i usuprot dolazećih dijelova svemisrkog otpada dobili bi brzinu od 16 km sec, a to je jedno 18 puta brže od običnog puščanog metka!

Mosha
2 godine prije

kladim se da iranci odnosno šijitske milicije tu imaju prste 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI