fbpx

Google obustavlja kontroverzne operacije skeniranja lica na ulici uz pomoć paušalaca i manipulacija

Prepoznavanje lica

Ovog ljeta Google je pokrenuo kampanju za poboljšanje sustava prepoznavanja lica svog budućeg Pixel 4, koji se sastojao od skeniranja lica prolaznika na ulici, u zamjenu za malu naknadu. No, nakon mnogih kontroverzi, tvrtka je odlučila privremeno prekinuti program.

Prošlog srpnja saznali smo da Google koristi paušalce angažirane preko tvrtke za zapošljavanje Randstad, kako bi poboljšao svoj sustav prepoznavanja lica. Njihova misija: obraćati se prolaznicima, uvjeriti ih da se uključe u kratko iskustvo gledanja njihova lica skeniranog kamerom. Ključ: pet nesretnih dolara u Amazonovim bonovima ili Starbucksima.

Takva objava nužno je potaknula određeno nepovjerenje. No slučaj se tu nije zaustavio. Prošlog tjedna, anketa New York Daily News otkrila je da se ugovoreni zaposlenici potiču na laganje o načinu korištenju prikupljenih podataka.

A ako vam se metoda učini čudnom, znajte da ona može postati još perfidnija. Ipak, prema New York Daily Newsu, Googleov podizvođač posebno bi ciljao beskućnike u gradu Atlanti (Sjedinjene Države). To je potaknulo gradskog tužitelja, koji je Googleu poslao poruku:

“Mogućnost da se pojedinci iz najugroženije populacije iskorištavaju kako bi služili poslovnim interesima vaše tvrtke duboko je alarmantna iz više razloga.”.

Suočena s ovim neugodnim kontroverzama, tvrtka napokon nije imala drugog izbora osim sve obustaviti, čekajući da provede vlastitu istragu. Uz to, Google je naveo da inzistira da njegovi podizvođači osiguraju sudionicima eksperimenta potpune informaciji o korištenju prikupljenih materijala. Sve to potvrđuje da su stvari izmakle kontroli, što je “vrlo uznemirujuće”.

Za Google je ideja programa bila samo da obogati svoj sustav prepoznavanja lica najširem rasponom lica. I to, kako bi se izbjegla diskriminacija njegove tehnologije, posebno prema “ne-bijelima”.

0 0 vote
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
1 Comment
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Uopće nije problem doć do biometrije lica i to skidanje biometrije Googleu ne triba.
Svima nama je od policije sa slike za osobnu skinuta biometrija lica . . . onaj ko triba to imat već ima zajedno sa svim ostalim podacima . . .
Svaka banka ima scanirane osobne svih klijenata . . . pa valjda se i Hrvatska sa “saveznicima” bori protiv “terorizma” . . . kako živimo u invertiranoj stvarnostu u skladu sa tim bi tribalo shvaćat i ono “sigurnost i povjerenje” šta piše na vratima o pandurskih auta . . .
Google je samo alat, masama da bi te mase bile usmjeravane u željenom smjeru, a vladarima je Google alat za određivanje smjera u kijemu će te mase ić i biometrija je samo sredstvo koje se koristi za spriječavanje onih koji bi se od mase odvojili i skrenili sa puta.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik