Ugrožene životinje u Hrvatskoj

Delfin
0
0

Petina sisavaca, trećina vodozemaca i više od dvije trećine poznatih biljaka na Zemlji na rubu su izumiranja, navodi se u Crvenom popisu (Red list) što ga je objavila Svjetska zaklada za zaštitu prirode (IUCN).

Na svjetskom Crvenom popisu nalazi se i 91 vrsta sisavaca, ptica, riba, vodozemaca, biljaka, mekušaca i ostalih beskralježnjaka iz Hrvatske. Prošle su godine na  popisu te svjetske zaklade bile 84 ugrožene vrste iz Hrvatske.

Ugrožene hrvatske endemske vrste

U odnosu na prošlu godinu povećao se broj ugroženih vrsta riba. Riječ je uglavnom o endemskim vrstama koje žive na ograničenom području – tvrde stručnjaci iz Državnog zavoda za zaštitu prirode. Od kritično ugroženih vrsta s područja Hrvatske na listi zaklade za zaštitu prirode navedena je sredozemna medvjedica.

Plemenita periska je poznata školjka koja živi na pješčanom dnu. Ona je čest stanovnik morske trave, a čije je vađenje zabranjeno, kao i prodaja njenih ljuštura.

Dupini su još jedna vrsta čiji opstanak ugrožavaju razne ljudske aktivnosti. Tako je zabranjeno lovljenje dupina, a u krugu od 100 metara u moru nastanjenom dupinima ne bi smjelo biti niti jednog čamca.

Morski konjic je još jedno dobrodušno biće koje je nažalost lak plijen za mnoge nesavjesne ronioce, pa ga je nažalost sve teže pronaći u Jadranu.

Od kopnenih životinja ne treba zaboraviti na vuka, risa, vidru i divlje mačke. Vukovi  su predatori koji love slabašan plijen. Ako dođe do nestašice hrane oni će posegnuti i za biljkama. Radi se o životinjama koje žive u čoporu. Modernizacijom i iskorištavanjem šuma smanjuje im se prostorno obitavalište, što utječe i na njihovo brojčano stanje.

IUCNJadranRed listSredozemljesredozemna medvjedicazaštita prirode
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI