Vlade plaćaju svojim građanima za rođenje beba u ovim zemljama

Obitelj - Novorođenče
50 komentara

Vladini programi koji isplaćuju roditeljima financijske poticaje za rođenje djece pojavljuju se u sve više i više zemalja kao dio strategije za borbu protiv opadanja nataliteta.

Demografi proučavaju natalitet kao mjeru stabilnosti. U osnovi, ljudi će imati djecu ako osjećaju da imaju siguran posao, stabilnu ekonomiju i osjećaju podršku za osnivanje obitelji. Usporavanje rasta stanovništva, s druge strane, može dovesti do ekonomske propasti. Financijski poticaji i bonusi jedan su od načina podrške roditeljima i povećanja nataliteta.

U jednoj maloj finskoj općini – Lestijärvi – natalitet je opadao. Prije 2013. godine rađalo se samo jedno dijete godišnje, javlja BBC. Od tada, lokalni dužnosnici primijenili su “dječji bonus” u kojem svaka rođena beba vrijedi 10.000 eura, što će biti isplaćeno obitelji tijekom 10 godina.

Financijski poticaji za rađanje djece sve se više pojavljuju kao odgovor na nizak natalitet u mjestima poput Finske, Estonije, Italije, Japana i Australije. Ostali načini za poboljšanje nataliteta uključuju povećan pristup dječjoj skrbi, duži i bolje plaćeni porodiljini / očinski dopust, plus dekonstruiranje tradicionalne rodne dinamike osnaživanjem žena da imaju posao, a pritom imaju i djecu.

Finska također provodi druge programe obiteljskih naknada poput početnog paketa za dijete i mjesečnu naknadu od 100 eura za roditelje.

U Estoniji su obitelji nagrađene ako imaju više djece. Što je obitelj veća, to više novca dobivaju. To je, u kombinaciji s drugim financijskim naknadama i jednogodišnjim plaćenim porodiljskim dopustom, pomoglo da se natalitet poveća, te može poboljšati ili barem stabilizirati ekonomiju.

Zemlje poput Kine teško se oporavljaju od pada nataliteta zbog pravila o jednom djetetu koje je uklonjeno 2016. godine, prenosi The Guardian. 37 godina ljudima je bilo dopušteno da imaju samo jedno dijete po kućanstvu, ali sada je granica podignuta na dva.

U novije vrijeme kineski tvorci politika razmatraju provedbu subvencija i poticaja za roditelje u borbi protiv opadanja nataliteta.

U međuvremenu, posljednjih godina Japan je postigao svoj najviši stupanj nataliteta u razdoblju od 21 godine, objavio je Business Insider. Najveća poboljšanja pronađena su u područjima koja su implementirala slične novčane poticaje za djecu. U jednom gradu – Ama, na otoku Nakanoshima – roditelji plaćaju 100.000 jena (940 USD) za svoje prvo dijete, ali do četvrtog bi mogao platiti do milijun jena (oko 9.400 USD).

U Sjedinjenim Američkim Državama stopa nataliteta dosegla je najnižu razinu u periodu od 32 godine, pokazala je studija CDC-a za 2019. godinu. Usprkos tome nije bilo ozbiljnih prijedloga koji bi potaknuli ljude da imaju djecu.

Ako se takav program ikada primijeni u SAD-u, on bi morao isplaćivati ogromne svote kako bi se pokrili stvarni troškovi rođenja djeteta. Američko Ministarstvo poljoprivrede navodi da prosječni troškovi odgajanja djeteta do 17-te godine koštaju oko 233.610 dolara ili oko 14.000 dolara godišnje.

državni poticajnatalitet
Pretplatiti se
Obavijesti o
50 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Anarho
4 godine prije

Slicno je i kod nas u Sloveniji. Za svaku rodjenu bebu opstina daje jednokratnu novcanu pomoc, koja se razlikuje od opstine do opstine. Takodje velike porodice (3+ djece) dobivaju godisnji poticaj od 380 za 3 odnosno 480 za 4 itd. Velike porodice takodje imaju pravo svake 3 godine kupiti novo ili polovno auto za koje im drzava vrati PDV. Takodje samostalni privatnici sa velikom porodicom placaju manje troskove poslovanja. Ima toga jos sigurno. Ne znam kako je drugdje ali kod nas i svaka porodica dobiva djeciji dodatak, cija visina zavisi od broja djece i primanja na osobu.

Nije da je to razlog (vise onaj iz prvog pasusa clanka), ali moram se i sam pohvaliti da cemo uskoro (ako Bog da) postati velika porodica, posto cekamo rodjenje blizanaca (3. i 4. dijete).
🙂

NAPOLEON
4 godine prije

A šta će nam deca kada nam dolaze migranti?

Majk Majers
4 godine prije

Nema ništa od toga, šmrk kontra šumskog požara. Društvo je išlo u k… c, materijalizam, komfort. Nema ništa od tih mjera

norbert boulf
4 godine prije

Prije 5 godina grua studenata spciologije u sklopu jednoga seminara pokušala je utvrditi koliko košta jedno djete u hrvatskoj (2014 g.) sa startnim cjenama (bazom) od 2011.g zadnjega popisa stanovništva. Koristili su više metodologija i sa razdobljima od rođenja djeteta pa do njegove starosti 15 godina, 19 godina i 25 godina (za studente).
Vrijednosti( prosječne) sobzirom na razvijenost regija i gradova za 15 godišnjaka je 35.000 Eura+
Za maturanta prosječne vrijednosti s obzirom na školu koju polazi je 48.000 Eura+
Za studenta diplomca (3+2) vrijednosti prosječne s obzirom na studij i mjesto studiranja 72.500 Eura
Dakle hrvatski roditelji trebaju duboko razmisliti što ih čeka za jedno dijete a kamo li za dvoje , ili taj novac staviti za svoju mirovinu, ili podizati djecu za suludo društvo, Crkvu, Vojsku, Robovsku obespravljenu radnu snagu, Porezne obveznike proračuna bez dna(šupoga) do gologuzja…..svojih roditelja i seebe samih ?

Lucija
4 godine prije

Aha. Vidi brojki. Količina love potrebna za dijete…a kad sam ja napisala na jednom mjestu, čak skromniju procjenu, mislili ste da pretjerujem…😁

Perun
4 godine prije

Kad cu dobit pare da ne upotrebljavam kondommm….zar trebamo preci na bigamiju …trebam li imati ,,harem” na raspolaganju…umjetna oplodnja ili umjetnost oplodnje …..dame biraju ili dame odlucuju…..

weorigvewruvnefvrbewudcsjdsswdwsd
4 godine prije

Badava, uskoro neće biti ni tata ni mama, svi će biit hibridi borgovi prikljućeni na matrix košnicu skajneta. Dobro je rekao Moreno dok je nas koji se sjećamo trodimanizionalnog svijeta dobro je, kad mi umremo nastupa mrak binarnog koda koji svijetli dok ima struje jer ove generacije odrasle u izmišljenoj digitalnoj ekranoidnoj stvarnosti su izgubljene duše koje će boga tražiti u borgu.

Perun
4 godine prije

Prvo skoci pa reci hoop ….skok je bitan …..vazno je skakati …da se ne izrazim vulgarno kao gospodjica koja je napisala ovaj clanak..citat..Vladini programi koji isplaćuju roditeljima financijske poticaje za rođenje djece pojavljuju se u sve više i više zemalja kao dio strategije za borbu protiv opadanja nataliteta.

Red Dog
4 godine prije

Cim radanje dece postaje ekonomsko pitanje je to pogresan put.
Ako neka ima poticaja je to Swedistan a ipak ne radaju vise od u proseku 2,5 deteta. „Aaaa, nije to dovoljno…“.
Ko rada su ti koji ne misle o ekonomskim poticajima uopste. Tamo su deca osiguranje i za jaku porodicu i za starost.
Put ekonomskih poticaja je kao pisanje u krevetu; prvo toplo i fino, a posle mokro i hladno. „Aaaa, nije to dovoljno…“. I nista nece biti dovoljno.
A sta ako nestaje nacija ili „rasa“? Jesu li to konstante od boga dane da moraju biti ocuvane po svaku cenu?
Identitet je fluidna psiholoska stvar, sto pokazuju istrazivanja mnjenja omladine. Sve vise ne mare za naciju ili „rasu“.

nessy
4 godine prije

Jedno pitanje. Njemackoj nedostaje stanovnika, posredno i radnika. Potrosili su miljarde da bi doveli, hranili, obucavali migrante, koji su, ruku na srce, drustvu vise teret, nego dobitak. Pa, je li bilo bolje, poticati ljude, da imaju sto vise djece? Ali drasticno? Znam da poticu i sada, ali, recimo, izracunati koliki je trosak, uvesti 1000 neproduktivnih arapa ili crnaca, pa taj novac, podjeliti ljudima da imaju vise djece? Besplatno stanovanje, vrtici skolovanje, rezije. Misljenja sam, mozda grijesim, da bi sa golemim novcima, potrosenim na migrante, pozitivno preokrenuli svoju demografsku sliku i natalitet.
Ali, sada, dolazimo na politiku, i zasto je nekome u interesu da se slika stanovnistva mijenja, ovako, kako se mijenja. To je ono kada ‘filantrop’ Soros, kaze, da on mijenja svijet, prema onome sto je on zamislio. U svemu tome, stravicno je, da jedan ‘freak old man’, ima toliki utjecaj, na drustvo u cjelini.

nessy
4 godine prije

Evo, kada je vec krenula tema, pa, jeli mislite da ce @ Anarho biti, jednom, ovisan o nekoj, ne daj Boze, mizernoj mirovini? Pa, njegova djeca su najbolja mirovina i najvece veselje, koje covjek moze ostvariti.

Perun
4 godine prije

Vladini programi koji isplaćuju roditeljima financijske poticaje za rođenje djece pojavljuju se u sve više i više zemalja kao dio strategije za borbu protiv opadanja nataliteta….P.S Moderno koncipirana trgovina nerodjenim ljudskim bicima u kojoj mocnici (citaj moderni trgovci i gonici robova) primjenjuju “dječji bonus” u kojem svaka rođena beba vrijedi 0.000 eura, što će biti isplaćeno obitelji tijekom 00 godina….Pristati na sve sto traze ,prodati dusu vragu svome i ostati crna tacka u igri u kojoj ce da me slome , mirno slome…one u zabludi sam prestao brojati i nosim ono sto mi drugi skroje ….pristao sam bicu sve sto hoce i ostacu samo crna tacka poslije ove igre kad me slome ,mirno slome ….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI