fbpx

Vlade plaćaju svojim građanima za rođenje beba u ovim zemljama

Obitelj - Novorođenče

Vladini programi koji isplaćuju roditeljima financijske poticaje za rođenje djece pojavljuju se u sve više i više zemalja kao dio strategije za borbu protiv opadanja nataliteta.

Demografi proučavaju natalitet kao mjeru stabilnosti. U osnovi, ljudi će imati djecu ako osjećaju da imaju siguran posao, stabilnu ekonomiju i osjećaju podršku za osnivanje obitelji. Usporavanje rasta stanovništva, s druge strane, može dovesti do ekonomske propasti. Financijski poticaji i bonusi jedan su od načina podrške roditeljima i povećanja nataliteta.

U jednoj maloj finskoj općini – Lestijärvi – natalitet je opadao. Prije 2013. godine rađalo se samo jedno dijete godišnje, javlja BBC. Od tada, lokalni dužnosnici primijenili su “dječji bonus” u kojem svaka rođena beba vrijedi 10.000 eura, što će biti isplaćeno obitelji tijekom 10 godina.

Financijski poticaji za rađanje djece sve se više pojavljuju kao odgovor na nizak natalitet u mjestima poput Finske, Estonije, Italije, Japana i Australije. Ostali načini za poboljšanje nataliteta uključuju povećan pristup dječjoj skrbi, duži i bolje plaćeni porodiljini / očinski dopust, plus dekonstruiranje tradicionalne rodne dinamike osnaživanjem žena da imaju posao, a pritom imaju i djecu.

Finska također provodi druge programe obiteljskih naknada poput početnog paketa za dijete i mjesečnu naknadu od 100 eura za roditelje.

U Estoniji su obitelji nagrađene ako imaju više djece. Što je obitelj veća, to više novca dobivaju. To je, u kombinaciji s drugim financijskim naknadama i jednogodišnjim plaćenim porodiljskim dopustom, pomoglo da se natalitet poveća, te može poboljšati ili barem stabilizirati ekonomiju.

Zemlje poput Kine teško se oporavljaju od pada nataliteta zbog pravila o jednom djetetu koje je uklonjeno 2016. godine, prenosi The Guardian. 37 godina ljudima je bilo dopušteno da imaju samo jedno dijete po kućanstvu, ali sada je granica podignuta na dva.

U novije vrijeme kineski tvorci politika razmatraju provedbu subvencija i poticaja za roditelje u borbi protiv opadanja nataliteta.

U međuvremenu, posljednjih godina Japan je postigao svoj najviši stupanj nataliteta u razdoblju od 21 godine, objavio je Business Insider. Najveća poboljšanja pronađena su u područjima koja su implementirala slične novčane poticaje za djecu. U jednom gradu – Ama, na otoku Nakanoshima – roditelji plaćaju 100.000 jena (940 USD) za svoje prvo dijete, ali do četvrtog bi mogao platiti do milijun jena (oko 9.400 USD).

U Sjedinjenim Američkim Državama stopa nataliteta dosegla je najnižu razinu u periodu od 32 godine, pokazala je studija CDC-a za 2019. godinu. Usprkos tome nije bilo ozbiljnih prijedloga koji bi potaknuli ljude da imaju djecu.

Ako se takav program ikada primijeni u SAD-u, on bi morao isplaćivati ogromne svote kako bi se pokrili stvarni troškovi rođenja djeteta. Američko Ministarstvo poljoprivrede navodi da prosječni troškovi odgajanja djeteta do 17-te godine koštaju oko 233.610 dolara ili oko 14.000 dolara godišnje.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
50 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Anarho
Gost
Anarho
1 godina prije

Slicno je i kod nas u Sloveniji. Za svaku rodjenu bebu opstina daje jednokratnu novcanu pomoc, koja se razlikuje od opstine do opstine. Takodje velike porodice (3+ djece) dobivaju godisnji poticaj od 380 za 3 odnosno 480 za 4 itd. Velike porodice takodje imaju pravo svake 3 godine kupiti novo ili polovno auto za koje im drzava vrati PDV. Takodje samostalni privatnici sa velikom porodicom placaju manje troskove poslovanja. Ima toga jos sigurno. Ne znam kako je drugdje ali kod nas i svaka porodica dobiva djeciji dodatak, cija visina zavisi od broja djece i primanja na osobu.

Nije da je to razlog (vise onaj iz prvog pasusa clanka), ali moram se i sam pohvaliti da cemo uskoro (ako Bog da) postati velika porodica, posto cekamo rodjenje blizanaca (3. i 4. dijete).
🙂

5 plus
Gost
5 plus
1 godina prije

Anarho, rado bih ti dao pet pluseva ali ne mogu. 🙂

Grampian
Gost
Grampian
1 godina prije

Iskrene cestitke🙂!!

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Svaka čast! Čestitam! Nemoj sad da ne kupiš i auto kad ti već PDV opraštaju:)

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Tako treba…neka je sa srećom, da su živa i zdrava dječica a tata da ih ne sramoti (tako se kaže 😁).

Anarho
Gost
Anarho
1 godina prije

Hvala svima 🙂
SoA, da znas da hocu! 😀 Starog sam vec prodao, za novog jos nismo odlucili sta tocno hocemo, kombi il veci jednoprostorac sa +2 sjedista … imamo jos fore koji mjesec 😉
Samo da svi budu zivi i zdravi, za ostalo cemo lako. Ovi bonusi su samo bonusi, nista neophodno. Ja sam planirao ionako ici do 5! Kad vidim ovo dvoje, kakvi su, masala … kazu da je najveci dar djetetu kada zivi u porodici gdje se roditelji vole, pa tako i oni nas obraduju svako malo svojim talentima i uspjesima 😉 Nije sto su moja, al su stvarno iznad svih ocekivanja, ponos i dika mame i tate.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Bravo Anarho…neka su živi i zdravi, i mama i tata sa njima neka se šlepaju.

weorigvewruvnefvrbewudcsjdsswdwsd
Gost
weorigvewruvnefvrbewudcsjdsswdwsd
1 godina prije

VW Touran sedam sjedala TDI 150 konja.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

@ Anarho
Evo, iskrene cestitke i od mene, neka Bog da jos toliko malih cuda, da vesele svoje roditelje i sve oko sebe. Nisam neki aktivni vjernik, ali, neka vas Bog blagoslovi, i da vam sve sto trebate.

weorigvewruvnefvrbewudcsjdsswdwsd
Gost
weorigvewruvnefvrbewudcsjdsswdwsd
1 godina prije

Aferim Anarho.

Željko
Gost
Željko
1 godina prije

@Anarho Neka su vam živa i zdrava! Meni je tek sada krivo što smo supruga i ja stali na samo jednom djetetu koje sada ne živi sa nama, suprugino “zdravlje” zadnjih osamnaest godina je problem, a i sada smo “stari” za to!

Anarho
Gost
Anarho
1 godina prije

Hvala svima! ❤🙂

VasilisaPremudra
Member
Famed Member
VasilisaPremudra
11 mjeseci prije

Iskrene cestitke i najljepse zelje, @Anarho!

(I hvala na veseloj vijesti/ radosnoj objavi )

NAPOLEON
Gost
NAPOLEON
1 godina prije

A šta će nam deca kada nam dolaze migranti?

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije

Nema ništa od toga, šmrk kontra šumskog požara. Društvo je išlo u k… c, materijalizam, komfort. Nema ništa od tih mjera

norbert boulf
Gost
norbert boulf
1 godina prije

Prije 5 godina grua studenata spciologije u sklopu jednoga seminara pokušala je utvrditi koliko košta jedno djete u hrvatskoj (2014 g.) sa startnim cjenama (bazom) od 2011.g zadnjega popisa stanovništva. Koristili su više metodologija i sa razdobljima od rođenja djeteta pa do njegove starosti 15 godina, 19 godina i 25 godina (za studente).
Vrijednosti( prosječne) sobzirom na razvijenost regija i gradova za 15 godišnjaka je 35.000 Eura+
Za maturanta prosječne vrijednosti s obzirom na školu koju polazi je 48.000 Eura+
Za studenta diplomca (3+2) vrijednosti prosječne s obzirom na studij i mjesto studiranja 72.500 Eura
Dakle hrvatski roditelji trebaju duboko razmisliti što ih čeka za jedno dijete a kamo li za dvoje , ili taj novac staviti za svoju mirovinu, ili podizati djecu za suludo društvo, Crkvu, Vojsku, Robovsku obespravljenu radnu snagu, Porezne obveznike proračuna bez dna(šupoga) do gologuzja…..svojih roditelja i seebe samih ?

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Sve oko nas je trosak i sve se moze iskazati u novcanoj protuvrijednosti. Ni jedna nije toliko velika da moze nadomiriti da te netko zovne “tata”. Oni koji biraju zivot bez djece uvijek se mogu tjesiti drustvom, religijom, s cim hoce.

pipistrel
Gost
pipistrel
1 godina prije

vSoA, jesu li sobzirom na demografska kretanja Hrvati racionalni ili emotivni ili desimilirani ?

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Dijete je svetinja SOA ….I to si dobro napisao ..Svrha zivota covjeka je i bice produzenje vrste ….sve ostalo je nebitno…

mars
Gost
mars
1 godina prije

@ norbert boulf – slazem se. Ucinak ovakvih mjera u cilju postizanja pozitivnih demografskih kretanja u sadasnjim cjelokupnim drustveno-ekonomskim odnosima, ravan je ucinku vatrogasne jedinice koju su poslali da gasi sumski pozar, opremljene samo svojim organima za pisanje.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

norbert
Tako je. Jedino ispravno i logično jest promatrati demografiju u okviru ekonomskog sustava. Zašto je postojao Baby boom nako 2. svj. rata?. Rast. Investicije. Svjetla i sigurna budućnost.
A u zemljama socijalizma: “samo” stan i posao. (*ebeš to nije bilo jogurta).
Danas nema ni – kamata naštednju. Ma nema ni Narodne banke koja bi vodila računa o nekim stvarima…
Danas

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

George Marschall je odrijesio kesu poslije drugog sv.rata i dao lovu za popravku nataliteta u porusenoj Evropi….ovi politicari dana s ne haju za ,,ljubav” ….prepusteni smo majci prorodi i instiktima Lucija …

weorigvewruvnefvrbewudcsjdsswdwsd
Gost
weorigvewruvnefvrbewudcsjdsswdwsd
1 godina prije

Narodne banke su u vlasništvu ne naroda već stvora i njegove djece i zbog toga je narodu onako kako je.

Željko
Gost
Željko
1 godina prije

@Lucija Hvala vam, oplakah od smijeha od vašeg “jogurta” jer se sjetih “naše kraljice” koja je zrela za neki novi serijal TLN, samo još da nađemo nove likove umjesto Đure, Neleta i Zenita!

Radojeb
Gost
Radojeb
1 godina prije

A ti znade koliko veliki je taj kurcevi rabota, koda gu napravi trebati busiti rupi za kosa, ma mnogo veliki rabota ko gu plata. Ako gu dobar plati ja gu radi kmali deci i odma gu pisa u HDZ.

weorigvewruvnefvrbewudcsjdsswdwsd
Gost
weorigvewruvnefvrbewudcsjdsswdwsd
1 godina prije

Kad mogu cigoši mogu i hrvati i ne mora se školovati to jest programirati u sistemskim hramovima “uma” može i urođenim instiktom za preživljavanje uspjeti u životu i bez pranja mozga.

Željko
Gost
Željko
1 godina prije

@norbert boulf Čitam maloprije da je od zadnjeg popisa u BiH 2013., BiH napustilo cca. 50 % stanovnika, i dođem do spoznaje da u cijeloj BiH ima cca. 1,7 milijun ljudi! Kako opstaju mirovinski i ini fondovi pitam se…

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Aha. Vidi brojki. Količina love potrebna za dijete…a kad sam ja napisala na jednom mjestu, čak skromniju procjenu, mislili ste da pretjerujem…😁

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Samo instinkt odrzanja vrste ….ljubav je slijepa a ne korumpirana ….Kama sutra i kako sutra ….sve ostalo u zivotu sem zivota je nevazno

weorigvewruvnefvrbewudcsjdsswdwsd
Gost
weorigvewruvnefvrbewudcsjdsswdwsd
1 godina prije

Bingo Perune.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

@ Perun
A kama u ledja, jucer, danas, sutra?

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Kad cu dobit pare da ne upotrebljavam kondommm….zar trebamo preci na bigamiju …trebam li imati ,,harem” na raspolaganju…umjetna oplodnja ili umjetnost oplodnje …..dame biraju ili dame odlucuju…..

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
11 mjeseci prije

Kažu da se još nije rodio najpametniji muškarac.
Jer najpametnija žena koristi kontracepciju.
P.S.
Kažu i da su bigamija i monogamija ista stvar.
Jedna žena previše…….

VasilisaPremudra
Member
Famed Member
VasilisaPremudra
11 mjeseci prije

#Kažu i da su bigamija i monogamija ista stvar.
Jedna žena previše…….

Mda.

Pa i nisu. 🙂
Jerbo…
Sta je s tom drugom zenom?
(JOS jedna previse?!?) 😀
😉

onaj..... Dalton
Gost
onaj..... Dalton
11 mjeseci prije

A punica tek……
🙂
P.S.
Zato!!!
Ženin konačni odgovor na pitanje zašto njena mama često dolazi na ručak.
(I jednom godišnje je – često.)

weorigvewruvnefvrbewudcsjdsswdwsd
Gost
weorigvewruvnefvrbewudcsjdsswdwsd
1 godina prije

Badava, uskoro neće biti ni tata ni mama, svi će biit hibridi borgovi prikljućeni na matrix košnicu skajneta. Dobro je rekao Moreno dok je nas koji se sjećamo trodimanizionalnog svijeta dobro je, kad mi umremo nastupa mrak binarnog koda koji svijetli dok ima struje jer ove generacije odrasle u izmišljenoj digitalnoj ekranoidnoj stvarnosti su izgubljene duše koje će boga tražiti u borgu.

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Prvo skoci pa reci hoop ….skok je bitan …..vazno je skakati …da se ne izrazim vulgarno kao gospodjica koja je napisala ovaj clanak..citat..Vladini programi koji isplaćuju roditeljima financijske poticaje za rođenje djece pojavljuju se u sve više i više zemalja kao dio strategije za borbu protiv opadanja nataliteta.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Cim radanje dece postaje ekonomsko pitanje je to pogresan put.
Ako neka ima poticaja je to Swedistan a ipak ne radaju vise od u proseku 2,5 deteta. „Aaaa, nije to dovoljno…“.
Ko rada su ti koji ne misle o ekonomskim poticajima uopste. Tamo su deca osiguranje i za jaku porodicu i za starost.
Put ekonomskih poticaja je kao pisanje u krevetu; prvo toplo i fino, a posle mokro i hladno. „Aaaa, nije to dovoljno…“. I nista nece biti dovoljno.
A sta ako nestaje nacija ili „rasa“? Jesu li to konstante od boga dane da moraju biti ocuvane po svaku cenu?
Identitet je fluidna psiholoska stvar, sto pokazuju istrazivanja mnjenja omladine. Sve vise ne mare za naciju ili „rasu“.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Jedno pitanje. Njemackoj nedostaje stanovnika, posredno i radnika. Potrosili su miljarde da bi doveli, hranili, obucavali migrante, koji su, ruku na srce, drustvu vise teret, nego dobitak. Pa, je li bilo bolje, poticati ljude, da imaju sto vise djece? Ali drasticno? Znam da poticu i sada, ali, recimo, izracunati koliki je trosak, uvesti 1000 neproduktivnih arapa ili crnaca, pa taj novac, podjeliti ljudima da imaju vise djece? Besplatno stanovanje, vrtici skolovanje, rezije. Misljenja sam, mozda grijesim, da bi sa golemim novcima, potrosenim na migrante, pozitivno preokrenuli svoju demografsku sliku i natalitet.
Ali, sada, dolazimo na politiku, i zasto je nekome u interesu da se slika stanovnistva mijenja, ovako, kako se mijenja. To je ono kada ‘filantrop’ Soros, kaze, da on mijenja svijet, prema onome sto je on zamislio. U svemu tome, stravicno je, da jedan ‘freak old man’, ima toliki utjecaj, na drustvo u cjelini.

weorigvewruvnefvrbewudcsjdsswdwsd
Gost
weorigvewruvnefvrbewudcsjdsswdwsd
1 godina prije

Rumuni kukaju kako im nedostaje 300.000 radnika koje će uvesti sa istoka, naravno da im nedostaje kad haraće na zapadu, prodajući kao cepter, sa autima po svim parkiralištima sa stotinjak auta raznih registracija samo u Zagrebu. Soroš ima toliki uticaj jer je dio ekipe na vrhu tamo blizu onom oku i može da radi bilo gdje na svijetu što hoće jer je zaštičen.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Prema teoriji je problem lako resiv; povecati plate. Nevidljiva Ruka Trzista bi trebala resiti to.
Ali se ne povecavaju makar crkli svi. „Klizanje plata“ je smatrano gorim nego nuklearni rat. Pre ce izmeniti stanovnistvo nego im povecati plate. Sto se desava. Poljaci idu u VB, a u Poljskoj dolaze ukrajinci, Hrvatska uvozi, Rumunija ce uvoziti… Zapad je radio to celo vreme.

weorigvewruvnefvrbewudcsjdsswdwsd
Gost
weorigvewruvnefvrbewudcsjdsswdwsd
1 godina prije

Upravo se to i dešava, mijenjaju stanovništvo a svijest imaju u svom đepu od prve crte klinastog pisma.

Anarho
Gost
Anarho
1 godina prije

Mislim da problem vise lezi u cinjenici da nas je ovaj konzumerizam programirao na nacin da je hedonizam jedina istinska vrijednost. Mislim da bi vecina izabrala radije da dobije pola od tih para koje ce potrositi na svoj luksuz, nego sto bi izabrali da imaju koje dijete vise, pa makar im dzaba sve bilo. Zalostno je to. I ja i zena naslusali smo se vec suvislih komentara u kojima se ljudi cude nasom zanosu i otvoreno nas sazaljevaju jer (nesvjesno) gledaju na nas kroz svoj svjetonazor, u kojem im vec to jedno ili dvoje djece predstavlja izuzetan napor i odricanje. Nema vece srece i radosti od roditeljstva.

weorigvewruvnefvrbewudcsjdsswdwsd
Gost
weorigvewruvnefvrbewudcsjdsswdwsd
1 godina prije

Tebi Anarho svaka ćast na četvero djece, rijetko je tko danas odgovoran roditelj i želi se žrtvovati za pokoljenja, lijepo je to jednom objasnio Siniša. Pusti druge što pričaju idi uvijek svojim putem i ne osvrći se sine ko u onom filmu.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

@ Anarho
Ti pametnjakovici, koji tebe zale, bilo bi im bolje da zale same sebe.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Evo, kada je vec krenula tema, pa, jeli mislite da ce @ Anarho biti, jednom, ovisan o nekoj, ne daj Boze, mizernoj mirovini? Pa, njegova djeca su najbolja mirovina i najvece veselje, koje covjek moze ostvariti.

Anarho
Gost
Anarho
1 godina prije

Pa iskreno, ja ne znam kako bi moja mama danas sa platom (a kamoli sutra sa penzijom) prezivjela, da joj ne pomazem svakog mjeseca. A ja, ako do svoje penzije (ako Bog da dozivim) ne napravim svoj mali privatni fond, sam sam si kriv. U drzavu se ne uzdam, iako sam srecan sto sam ovde rodjen.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

@ Anarho
Jedna od vrlina koju izuzetno cjenim, je briga djece za roditelje. Da se zna, nisam direktno zainteresiran, tj. nemam djece.

weorigvewruvnefvrbewudcsjdsswdwsd
Gost
weorigvewruvnefvrbewudcsjdsswdwsd
1 godina prije

U Kini je to zakonska obaveza, bravo kinezi.

Perun
Gost
Perun
11 mjeseci prije

Vladini programi koji isplaćuju roditeljima financijske poticaje za rođenje djece pojavljuju se u sve više i više zemalja kao dio strategije za borbu protiv opadanja nataliteta….P.S Moderno koncipirana trgovina nerodjenim ljudskim bicima u kojoj mocnici (citaj moderni trgovci i gonici robova) primjenjuju “dječji bonus” u kojem svaka rođena beba vrijedi 0.000 eura, što će biti isplaćeno obitelji tijekom 00 godina….Pristati na sve sto traze ,prodati dusu vragu svome i ostati crna tacka u igri u kojoj ce da me slome , mirno slome…one u zabludi sam prestao brojati i nosim ono sto mi drugi skroje ….pristao sam bicu sve sto hoce i ostacu samo crna tacka poslije ove igre kad me slome ,mirno slome ….

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
50
0
()
x