fbpx

Zašto ne mogu spavati?

Nesanica - Ne mogu spavati

„Zašto ne mogu spavati?“ – Ležim u krevetu, budan, minute do jutra klize. Koliko god se trudio, spavanje neće doći. Zvuči poznato? Ako vam je „Zašto ne mogu da spavam?“ poznati refren, znaćete tačno o čemu pričam.

Najgori dio je što ćete uz sve svoje napore vjerovatno pogoršati cijelu stvar. Drugim riječima, aktivno pokušati zaspati jednostavno ne djeluje.

Kao neko ko je imao (kako se čini) hiljade noći poput ove, nedavno sam se odlučio da je dosta, htio sam da shvatim zašto ne mogu da spavam i kako da to popravim stvarnim (nehemijskim) rješenjima. Evo šta sam saznao:

Zašto ne mogu spavati? Propustio sam voz za spavanje.

Vaša sposobnost da zaspite, između ostalog, zavisi i od vašeg biološkog ritma. Ciklus spavanja je upravo to – biološki ritam. Ovaj se ciklus okreće cijeli dan i testira vašu sklonost ka snu. Ali to počnete osjećati tek noću, čitav dan je zamaranje.

Zijevanje, teški kapci i tako dalje – ovi simptomi ukazuju na početak ciklusa spavanja, inače poznatog kao voz za spavanje.

Vrijeme je da se spremite za krevet i zaspite (lako). Ali ako se borite protiv toga, želja za spavanjem prolazi i dobićete malo energije. Želja za spavanjem na kraju se ponovo pojavljuje oko sat i po kasnije sa početkom sljedećeg ciklusa spavanja.

Ukratko, pazeći na ove znakove i odlazak u krevet u pravo vrijeme čine veliku razliku u tome koliko lako možete zaspati. Preokret je da kada propustite voz za spavanje, jednostavno ćete morati da sačekate na peronu (ili da se okrećete u krevetu) dok ne stigne sljedeći voz za spavanje.

Zašto ne mogu spavati? Zaspao sam pred televizorom

Počeli ste klimati glavom ispred televizora … ali stvarno želite da vidite šta se dešava na kraju ove epizode. Bez obzira koliko se trudili da se borite, kauč vam je udoban i umorni ste … zaspite. Emisija je gotova i prebacujete se u krevet, ali kad stignete tamo, vi ste budni. Još jedna klasična situacija „Ne mogu da spavam“. Evo zašto:

Prvo, tu je naš stari prijatelj – voz za spavanje. Već ste skočili u vagon i napustili stanicu a da to niste zaista shvatili. Ali loše vijesti, nije vam bilo baš ugodno, pali ste na prvi nalet na tračnicama. Sada sve što možete je da strpljivo sačekate sljedeći voz da započnete svoje potpuno noćno spavanje.

Drugo, prilično ste se uspavali na kauču. Kao rezultat, vaš pritisak u snu je niži, vaše tijelo mora manje da spava i zato je zaspati teže. Uzgred, drijemanje tokom dana je veliko ne-ne za one kojima je teško zaspati.

Zašto ne mogu spavati? Upravo sam završio posao (ili igranje video igara)

Dakle, tek ste završili s poslom, ušuškate se u krevet i … iznenađenje „Ne mogu spavati“. Samo što to baš i nije iznenađujuće. To je fiziologija na djelu, evo pouke:

Mreže budnosti

Naš mozak sadrži složene mreže neurona koji međusobno komuniciraju putem neurotransmitera. Ove mreže su odgovorne za budnost. Zanimljivo je- postoji samo jedan za spavanje, mi vodimo prilično jednostranu bitku ovdje. Aktivnost ovih neurona smanjuje se ili zaustavlja tokom spavanja i podstiče se unutrašnjim faktorima (stres, ruminacija) i našim vanjskim okruženjem (fizička aktivnost, buka …). Ova neuronska aktivnost inhibira početak sna, ona je odgovorna za one trenutke „ne mogu da spavam“.

Kada radite ili igrate video igre kasno u noć, ove neuronske mreže budnosti se aktiviraju. Razmišljate, krećete se, stresirate… i potrebno vam je vremena da pronađete mirno stanje koje će vam omogućiti da zaspite. Zato su opuštajuće aktivnosti prije spavanja dobra ideja.

Dakle, ako ste samo prestali da radite ili igrate video igre neposredno prije spavanja, nećete moći zaspati, čak i ako ste na vrijeme uhvatili voz za spavanje, morat ćete sačekati sljedeći.

Evo primjera, smješteni ste u krevetu sa stvarno sjajnom knjigom, umjesto da zaspite nakon 5 stranica kao što obično radite, jednostavno nastavite da čitate do 3 sata ujutro. Ovo počinje da ima smisla kada pogledate šta se događa u vašem mozgu. Uživate u čitanju što se prevodi u izlučivanje dopamina – neurotransmiter „užitka“. A zadovoljstvo je dio ovih mreža budnosti. Kad ne mogu da spavam, posegnem za najdosadnijom knjigom koju mogu da nađem!

A onda, tu je ekran

Jednom kada počnete da dodajete ekrane u miks, suočit ćete se sa sasvim drugačijim problemima. Sve više vremena provodimo ispred ekrana, a najnoviji modeli koriste LED i sadrže puno plave svjetlosti. Kako su ekrani često osvijetljeni i relativno mali, ova plava svjetlost dopire do naših očiju sa vrlo kratke udaljenosti.

Plava svjetlost govori našem mozgu da je dnevno (preko melanopsina u našim fotoosjetljivim ganglijskim ćelijama mrežnice) inhibiranjem lučenja melatonina (hormona koji našem mozgu govori da je noćno). Pogledom u ekran doprinosimo dezinhronizaciji našeg biološkog ritma i kašnjenju spavanja.

Studija je pokazala da vrijeme provedeno na iPadu noću može sniziti nivo melatonina za 23%. Ako ne možete spavati, sve što treba da uradite je da ne posegnete za telefonom.

Zašto ne mogu spavati? Previše mi je vruće

Temperatura jezgre u tijelu (pod uticajem temperature vaše sobe) mora se spustiti da bismo mogli zaspati. Vaša tjelesna temperatura je suštinski povezana sa vašom sposobnošću da zaspite.

To znači da ako vam je previše vruće, nema šanse da zaspite. Ali nemojte se znojiti – to je normalno. Tijelo se samo treba ohladiti da bi spavalo, zbog čega često izvlačimo stopalo ispod prekrivača. Ostale strategije imaju svoje zasluge: hladan tuš prije odlaska u krevet; ne grijati spavaću sobu i prozračiti sobu prije spavanja. Idealna temperatura za spavaću sobu je između 16 i 18 ° C i ne bi trebalo da pređe 21 ° C. Naravno, ovo je više problem ljeti, kad lično ne mogu spavati bez klimatizacije.

Zašto ne mogu spavati? Stopala su mi hladna

Ovaj odjeljak namijenjen je svim ljudima sa hladnim stopalima, ili tačnije krevetima u kojima odlučite da zagrijete noge. Dakle, kad su mi hladna stopala, ne mogu spavati, ali zašto? Pa, moji prijatelji hladnih stopala, odgovor je zapravo prilično logičan. Kao što je gore pomenuto, tijelo treba da snizi svoju unutrašnju temperaturu da bi moglo zaspati. Ovaj pad temperature dešava se u ekstremitetima (rukama i nogama) sa brojnim krvnim sudovima. Dovođenjem krvi do ekstremiteta, tijelo proizvodi termičku razmjenu sa okolinom. Tako zagrijete krevet u kojem se nalazite i smanjujete tjelesnu temperaturu da biste zaspali.

Osim ako imate hladna stopala, to se uopšte ne događa. Naprotiv, vaše tijelo nije zagrijano dovoljno i okolinu doživljava kao previše hladnu da bi ispuštalo bilo koju temperaturu. Ne mogu spavati sa hladnim nogama, niko ne može. Ako imamo hladnu ruku (ili bolje rečeno, stopala), obično je naš partner taj koji pruža rješenje, kad zalijepimo hladna stopala uz njih da se zagriju. Ali druga „samostalna rješenja“ takođe pomažu, čarape ili boce sa toplom vodom savršeni su za zagrijavanje hladnih stopala.

Zašto ne mogu spavati? Previše sam pod stresom

Klasična situacija „Ne mogu da spavam“ Nažalost, brige od tog dana ne nestaju onog trenutka kada uđete u krevet. To malo kolo stresa u vašem mozgu se počinje okretati i jednom kad krene, teško je zaustaviti ga.

Stres napada našu sposobnost da zaspimo i čini nas budnijim kada to radimo. Najgore je što se, kao što sam ranije napomenuo, lako zaglaviti u začaranom krugu.

Napeti ste zbog sutrašnjeg sastanka / ispita i nećete biti na vrhuncu svoje igre. Stres preuzima. To vas sprječava da ne možete spavati, što vas samo dodatno opterećuje. Krajnji rezultat – noć vam je kraća i probudite se sa nedostatkom sna.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
14 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
neznanje
Gost
neznanje
5 mjeseci prije

Izvrstan članak. Hvala.

Moreno
Member
Moreno
5 mjeseci prije

Ko je ovo pisa . . . najprij u prvome licu ”ZAŠTO NE MOGU SPAVATI? ZASPAO SAM PRED TELEVIZOROM”, a onda nastavak u drugome licu množine ”Počeli ste klimati glavom ispred televizora … ”

Ja uopće ne kljucan nego samo nestanen . . . ne triba se borit, triba se pustit . . .

Nesanica je problem koji muči neke ljude, ali svi imaju različite razloge, navike, bioritmove . . . itd. Neke popratne pojave su većini zajedničke, ali uzroci ne moraju bit.
Postoje vanjski prirodni i društveni uzroci, unutrašnji organski uzroci nesanice, a najčešći uzrok je način života di su se ljudi odvojili od prirode, prirodnih ciklusa, prirodne hrane, prirodnog okruženja . . . a sa druge strane društvo sve više vrši presing koji je svijesni, ali i podsvijesni i čije su posljedice dobile i ”dijagnozu” stres, anksioznost, depresija . . . šta je prevara jer se sistemski razlog odnosno krivica pribacuje sa društva na jedinku, ka ono čovik koji dobije ”dijagnozu” je bidan loše napravljen i sastavljen tako da nemore funkcionirat u društvenome okruženju . . . pa se spominju neuroni i kemija koji su samo fizička posljedica, ali ne i uzrok toga stanja i najgore je ić kemiju kemijon tretirat, tretirat simptome odnosno posljedice. To je isto ka posli cilonoćnoga pijanstva i par litara teškoga goriva ujutro ić doć k sebi sa duplin pelinkovcen, okay, to kod nekih i funkcionira, ali to dugoročno samo pogoršava stanje.

Evo upravo sad u ovoj koronaprevara situaciji se povećava nesanica i napadi panike.

Labora
Gost
Labora
5 mjeseci prije

Zato što si ostario.

Lumbrak
Gost
Lumbrak
5 mjeseci prije

Zato sto ti je sexualni zivot jednak apsolutnoj nuli.

Labora
Gost
Labora
5 mjeseci prije

Lumbrak
Kakva ti to iskustva imaš, nikakva!
hehehe

Ive
Gost
Ive
5 mjeseci prije

Dok sam bio mlad mogao sam spavati na kamenu sa kamenom ispod glave umijesto jastuka. Nekada djevojka u Dubravi a ja na Crnomercu, hvatam tramvaj oko 12:30 u noci uglavnom dubkom pun, uhvatim se za rukohvat naslonim glavu na nadlakticu i stojecki spavam do Crnomerca.
Sada spavam uglavnom od 2 do 6 u noci i onda navecer poslije vecere oko 18 h. odknajvam 0,5 – 1 sat, ponekada samo 15 minuta. Ali to je ono; kad sa godinama dodje cas ti spoznati ces i to.

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
5 mjeseci prije

Taj problem nemam… Mogu bez problema odspavati 12 sati u komadu (ali ne na prazan stomak) i zatim se cijeli dan izležavati i džonjati kao da sam porijeklom iz CG, a nijesam… To često prakticiram vikendom. Inače te vještine uvježbavam već godinama, a naročito intenzivno ljeti, po mjesec dana u Vodicama… (Kao što se kaže: Vježba čini majstora!).

Dejan
Gost
Dejan
5 mjeseci prije

Jumping jesi li razmišljao da se prijaviš na takmičenje za najveću lenčugu? Održava se u Crnoj Gori. Imaš dobre šanse…

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
5 mjeseci prije

Dejane
Daleko mi je Crna Gora, a nema tko da me odveze tamo, jer mi se samom voziti ne da… Jednom me kolega prije 5-6 godina vozio svojim Citroenom C5 iz Zagreba za Dubrovnik da držim jedno predavanje iz struke (HVAC ili po naški: KHG) i ja sam na zadnjem sjedištu odspavao ko beba dotamo. (Da budem iskren, stali smo na par mjesta da nešto popijemo, ali ja sam izašao iz kola samo zbog kolegijalnosti prema drugoj dvojici.) No, nema više ni Citroen novih vozila s takvim fantastičnim ovjesom kakav je bio u tom C5, a kolega ga je poslije prodao zbog napravljene velike kilometraže…

SamoPitam
Gost
SamoPitam
5 mjeseci prije

I ne zasp’o kako c5 fino ljuljuška

CAN
Gost
CAN
5 mjeseci prije

Lemme tell ya ’bout your blood bamboo kid. It ain’t Coca-Cola it’s rice. Straight to Hell, boys Go straight to Hell, boys Go straight to Hell, boys Go straight to Hell, boys Oh Papa-san Please take me home Oh Papa-san Everybody they wanna go home So Mamma-san said You wanna play mind-crazed banjo On the druggy-drag ragtime U.S.A. In Parkland International Hey! Junkiedom U.S.A. Where procaine proves the purest rock man groove And rat poison The volatile Molotov says- Go straight to Hell, boys Go straight to Hell, boys Straight to Hell…

Hogar
Gost
Hogar
5 mjeseci prije

Anonimni autor grafita je davno dao odgovor na pitanje iz članka:
Ne mogu da doručkujem jer te toliko volem!
Ne mogu da ručam jer te toliko volem!
Ne mogu da večeram jer te toliko volem!
Ne mogu da spavam jer sam gladan!

Alex
Gost
Alex
5 mjeseci prije

Dobar seks…liz+milokliz! Spavaš k’o dojenče!

Nostradurus
Member
Nostradurus
5 mjeseci prije

Postoji tehnika lakog tonjenja u san. Disanje dijafragmom i onda sve sporije i sporije. Isprobano i funcionira. Povećana koncentracija CO2 u krvi uspava.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
14
0
()
x