Zabrinuti se zbog bolesti srca? Odspavajte, jer je to dobro za vaše arterije

žena u krevetu
7 komentara

Spavanje je sastavni dio života i dobrog zdravlja. Tijekom spavanja cijelo vaše tijelo se liječi i popravlja oštećenja koja su nastala tijekom budnih sati. Iako je nedostatak sna ili nekvalitetan san povezan s povećanim rizikom od patoloških stanja, kvalitetan i dovoljan san je naravno povezan s boljim ukupnim zdravljem.

U novoj studiji objavljenoj u časopisu Nature, istraživači, iz Massachusetts General Hospital i Harvard Medical School, ispitali su vezu između sna i zdravlja srca. Otkrili su kako kvalitetan san može zaštititi arterije od nakupljanja plaka, što inače uzrokuje sužavanje i stvrdnjavanje krvnih žila, odnosno stanje poznato kao ateroskleroza.

Veza između kvalitetnog sna i zdravlja srca

Ateroskleroza se odnosi na zadebljanje ili ukrućenje krvnih žila, koje opskrbljuju srce kisikom i hranjivim tvarima. Takvo stanje je obično uzrokovano nezdravom prehranom i drugim faktorima rizika koji potiču nakupljanje plaka. Plak se sastoji od raznih tvari poput kolesterola i masti. Kad se one nakupljaju duž zidova krvnih žila, ograničavaju protok krvi u srce. Plak može puknuti i pokrenuti krvni ugrušak, što dovodi do srčanog udara i trajnih oštećenja srca.

Iako je ateroskleroza često povezana s bolestima srca, može se javiti bilo gdje u tijelu. Aterosklerozu je moguće izliječiti i spriječiti.

Brojna istraživanja povezuju nedovoljan san s razvojem kroničnih bolesti, kao što su pretilost, dijabetes tipa 2, kardiovaskularne bolesti i depresija. Međutim, ne postoji puno saznanja o mehanizmima koji su temeljni za učinak spavanja. To je navelo istraživače da istraže kako san utječe na zdravlje srca, posebno kako utječe na razvoj ateroskleroze.

Za svoj eksperiment koristili su miševe, genetički konstruirane da postanu skloni aterosklerozi, i podijelili ih u dvije skupine. Prvoj skupini dopustili su dobar san, dok su ometali san druge grupe. Usporedbom, istraživači su otkrili kako su miševi u drugoj skupini razvili više plaka na svojim arterijama, nego miševi u prvoj skupini.

Miševi kojima je poremećen san također su proizveli dvostruko više upalnih bijelih krvnih zrnaca u koštanoj srži od miševa koji su spavali dobro, ali su u hipotalamusu stvarali manje hipokretina. Hipokreten je neuropeptid koji sudjeluje u regulaciji stanja spavanja i budnosti. Također regulira protein zvan CSF1, koji kontrolira proizvodnju krvnih stanica u koštanoj srži.

Kada su istraživači dodali miševima s poremećajem spavanja hipokretin, primijetili su da se ateroskleroza kod njih razvijala znatno sporije nego kod onih koje nisu primali suplement. Miševi kojima je dodan hipokretinom također su stvorili manje bijelih krvnih stanica. Ovo sugerira da je smanjenje hipokretina i porast CSF1, uzrokovano nedovoljnim snom, odgovorno za porast bijelih krvnih zrnaca i ubrzani razvoj ateroskleroze kod miševa kojima je poremećeno spavanje.

Na temelju tih nalaza istraživači su zaključili kako kvalitetno spavanje može zaštititi krvne žile od ateroskleroze reguliranjem koncentracije hipokretina u hipotalamusu.

“Identificirali smo mehanizam kojim moždani hormon kontrolira proizvodnju upalnih stanica u koštanoj srži na način koji pomaže u zaštiti krvnih žila od oštećenja”, rekao je Filip Swirski, jedan od autora studije.

“Ovaj protuupalni mehanizam regulira san, a otkazuje kada često ometate san ili imate lošu kvalitetu sna.”

Sanspavanje
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija
4 godine prije

Moramo odati priznanje g. Marinoviću za tekstove.
Ono što se zna otprije jest da manjak sna utječe na srce.
Utječe i na – debljanje. Testirano na dvije grupe miševa koje su jednako jele, ali je jednoj grupi san ometan.
Ali utječe i na neke neurološke promjene: vidjela sam to samo jednom, ali neka vrsta ‘čišćenja’ preko leđne moždine ostvaruje se samo u snu.
Tradicionalne kulture – Indija- smatraju da žene moraju spavati 8 sati…a muškarci mogu i manje.

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Ako dam krv, reče mi kad ću umrijeti…..
Al ne i od čega……..
Koliko spavam…. neću umrijet od srca…..
Ako je tako, mogu se sje*at niz stepenice.
I to se računa……
Kao da sam umro od seksa……

Penzija
4 godine prije

Poucan tekst za zivotnu jurnjavu

Dub Miroslav
4 godine prije

Spavanje je podcijenjena aktivnost. Količina potrebnog sna za svaku osobu varira. Svaka prića o količini potrebnog sna je potpuno promašena. Obično je kriterij mogućnost oboljevanja ili smrti no mnogi genijalci ne mogu bez puno sna iako ima i sasvim suprotnih primjera.Nije funkcija sna samo da izbjegneš bolest ili smrt već da vrijeme budnosti provedemo kvalitetno a da se ne moramo drogirati poćem od kave i cigareta, preko marice do kokaina.

onaj najgl.......veći Dalton
4 godine prije

Dvije rakije prije i jedno pivo poslije ručka, su tradicionalni ritual u mojoj obitelji i kao takvi su neizostavni.
Dva piva prije spavanja nisu ritual, ali su također neizostavna………
Mir i tišina za gledanja nogometne utakmice je od vitalnog značaja za moje arterije i mir i tišinu u kući.
Najnormalnije je držati noge na stolu dok se gleda tv, pušiti po cijeloj kući u neograničenom opsegu i ne spuštati wc dasku. Mrve će se počistiti sutra…..
Nezamisliv je nenajavljeni dolazak njene mame. Donekle ih se, njene roditelje, može tolerirati samo za dječje rođendane i u slučaju obiteljske tragedije kataklizmičkih razmjera.
Sve to, uz još neke sitnice, je od vitalnog značaja za….. dug i sretan život…. i brak…..
P.S.
Skoro zaboravih;
Sinu ime dajem ja! Kćeri može žena, a može i sama sebi odabrati neko, kad naraste.
Ja ću je svejedno zvati “sine”.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI