Konstantno ste umorni nakon spavanja? Pogreške koje možemo lako ispraviti

Spavanje

San bi trebao biti okrepljujući, svi to znamo. Većini se ponekad dogodi da se probude izmoreni i “ižvakani”, ali obično su to iznimne situacije. No postoje ljudi kojima spavanje predstavlja više opterećenje nego opuštanje jer se jutrima iznova bude neraspoloženi, pretjerano umorni i neispavani. Ovaj članak nudi 7 mogućih uzroka zašto se to događa, kao i načina kako ih prebroditi.

Neuređena soba

Nema tajne. Neuređena soba djeluje negativno na kvalitetu našeg sna. Doista, postoje osobe kojima je potreban kreativni nered kako bi ispoljile svoju kreativnost. Međutim, činjenica je da neuređena soba ne ide s kvalitetnim snom.

Sredite ormare, plakare, uklonite čarape s poda, složite odjeću – učinite prostor čistim. Ako vam se pak u spavaćoj sobi nalazi biblioteka ili radni stol, pokušajte ih prikriti. Sakrijte sve ono što vas podsjeća na posao i probleme. Minimalističko uređenje sobe će vas nagraditi kvalitetnim snom.

Nazočnost televizora, telefona i računala

Većina ovisnika o medijskim gadgetima će vam lako objasniti gdje je problem. Čitanje vijesti, gledanje omiljene serije, zadnja poruka na društvenim mrežama… siguran su put za loš san. Osim kronične nesanice koja će od vas stvoriti noćnu pticu, vaš će san pod utjecajem raznih informacija biti vrlo loš. Dovoljno je samo 45 minuta prije sna isključiti sve uređaje kako bismo napokon zaspali mirno i ustali odmorni.

Izbor zavjesa ili roleta

Za miran san slijedimo što nam je prirode poklonila. Homo sapiens nije noćni lovac, kao što su to šišmiši i druge noćne životinje. Noć za čovjeka predstavlja kraj radnog dana. Ona mu govori da je vrijeme za odmor i san, dok jutarnja svjetlost razbuđuje. To je razlog više da svi izvori svjetlosti budu pokriveni tijekom našeg sna, pogotovo ako živimo u ulicama osvijetljenima uličnom rasvjetom.

Loša zvučna izolacija sobe i otvoren prozor tijekom noći

Opće je poznato da naša okolina tijekom sna određuje ono o čemu sanjamo. Naša osjetila su istančanija tijekom spavanja i puno više utječu na nas. Ako smo jeli slanu hranu, tijekom spavanja ćemo sanjati vatru i vodu jer smo žedni. Ako netko kojim slučajem otvori vrata ili prozor, vanjski zvukovi će biti puno izraženiji jer ih ništa drugo ne ometa. Zvuk vode, sirena i kočenje automobila, kao i glasanje pijetla (ako imamo sreće da ga danas čujemo) odredit će naše ponašanje u snu. Zvučno izolirati sobu ne znači hermetički je zatvoriti, ali ipak spriječimo dopiranje onih zvukova koji nisu prirodni i koji izazivaju uznemiravanje osobe tijekom sna.

Loš položaj tijela tijekom sna

Postoje osobe koje “nikada” ne spavaju. Čuju sve što se oko njih događa i uvijek su u nekom polusnu. Međutim, postoje i one koje ne možete probuditi niti da ih prenesete iz jedne sobe u drugu. Takve osobe dok spavaju, doista spavaju i svi mišići su im opušteni. Ovo im istovremeno predstavlja veliki zdravstveni problem. Opuštenost mišića je dobra za kvalitetan san i odmor, ali to znači i opuštanje mišića jezika i ždrijela čime se zavara put kisiku. Dolazi do apneje tj. kratkotrajnog prekida disanja koje može trajati nekoliko sekundi. Osoba se u nedostatku kisika počinje gušiti i naglo izlazi iz sna. Budi se. To se ponavlja svakih par minuta. Osoba se neprestano budi i ponovo vraća u san, što joj onemogućava kvalitetan odmor. Apneja može biti uzrok niza vrlo ozbiljnih bolesti. Osobe koje imaju problema s apnejom, nikada ne smiju spavati na leđima. Najbolji način da se odmore je spavanje na boku, pri čemu položaj tijela mora biti takav da omogućava nesmetano disanje.

Visoka temperatura u sobi

Na Zemlji se temperatura noću spušta za nekoliko stupnjeva. Identično se ponaša i naše tijelo. Kada utonemo u duboki san, temperatura našeg tijela se spušta za cijeli jedan stupanj. Homo sapiens je evolucijom primoran imati pokriveno tijelo, jer je izgubio dlakavost koja ga je čuvala od zime. Tijekom noći za održavanje topline umjesto odjeće koristimo pokrivače. Kao i na našem planetu, temperatura spavaće sobe tijekom sna treba biti niža. Što je soba hladnija, naš će san biti kvalitetniji, a mi odmorniji. Uz dobar pokrivač, temperatura spavaće sobe ne treba biti viša od 22 °C. Naravno to ne znači da je treba spustiti na 10 stupnjeva, ali 18 °C sasvim je dovoljno za ugodan san.

Loš madrac, loš san

Na početku je čovjek spavao u pećinama. Dovoljno je bilo sklupčati se i utonuti u san. Zbog intenzivne fizičke aktivnosti imao je jaku mišićnu masu zbog koje nije osjećao tvrdoću zemlje na kojoj je spavao. Danas smo postali osjetljivi. Čak i zgužvan pokrivač ispod leđa stvara nam neugodnost i čini san nemirnim. Uskoro će bajka o princezi na zrnu graška postati stvarnost.

Izbor madraca treba biti pažljiv. Nekomu treba malo mekši, a nekomu tvrđi, što ovisi o težini osobe i njegovoj osobnoj fizičkoj predispoziciji. Generalizirani savjeti ovdje ne pomažu, niti se u njih ne pouzdajte. Najbolji način za odabir kvalitetnog madraca je testiranje. Ne u robnoj kući, nego u spavaćoj sobi, jer samo tako ćemo osjetiti kako naše tijelo odgovara na madrac. Na zapadu robne kuće nude besplatno testiranje madraca na mjesec dana. Zašto ne? Probajte. Ništa vas ne košta. Onog trenutka kada pronađete dobar madrac, pronašli se i dobar san.

Za one koji rade noću

Autor ovog članka za portal Logično radi noću, a ide spavati kada pijetlovi počnu kukurikati. Sve suprotno od onoga što mu priroda nalaže. Vjerojatno nije sam. Mnogi će se pronaći u ovim riječima. Radi se o osobama koje su radoznale i koje se lijepe na sve što vide i što ih dodirne. Sve vole raditi i probati, što nekada zna biti pogubno za produktivnost. Rade u vrijeme kada ne postoje vanjska ometanja poput telefonskih poziva ili posjeta. U tim momentima mogu se koncentrirati i dati najviše. Ako ste jedna od takvih osoba, ne trebate osjećati krivicu što spavate danju. Noćni rad je za vas najbolji način da budete zadovoljni, a gore navedeni savjeti su temelj vašeg uspjeha u životu.

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
DažBog
Gost
DažBog

Jednosavnije receno, da bih imao miran san morao bih krevet iznijeti na sred njive.

DŠ.....
Gost
DŠ.....

Velika većina ovih savjeta ne drži vodu. Čovjek će brzo zaspati ako isključi razmišljanje o bilo čemu. Dovoljno je osluškivati vlastito disanje i vrlo ćete brzo zaspati.

otpisani
Gost
otpisani

Poštovani gospodine Horvat. Neki dan ste pisali o medu i niste napisali ono što bi za nas čitaoce vašeg članka bilo bitno. Danas ste napisali ćlanak o problemima spavanja tj. o umoru koji ostaje nakon spavanja. Nabrojali ste 7 mogućih uzroka za taj problem ali po meni niste (opet) napisali ono najvažnije. Ovakav nedorečeni tekst me podsjeća na nekakav crtež, sliku u kojoj je autor iscrtao cijeli vanjski dio u krug a sredina je ostala bijeli papir ili bijelo platno pa slika nema smisla. Svih tih 7 opisanih situacija koje mogu ometati san stoje ali nisu presudne za kvalitetan san… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija

otpisani Stari Indijci su dijelili ljude u grupe prema temperamentu i određivali poremećaje i prehranu prema tome. Stari Grci su smatrali da ljudskim organizmom kruže tekućine, krv, žuč itd i smatrali da do bolesti dolazi kada se poremeti odnos tvari/ tekućina u organizmu. Postoje statistike danas o korelaciji pojedinih krvnih grupa i oboljenja. Jedina visoka koje se sjećam, jest povezanost demencije i AB grupe…znanstveni/ klinički dokazi o povezanosti prehrane i krvnih grupa ne postoje. Najvažnije, kardiokiturzi modernom čovjeku ne preporučuju – doručak, u svakom slučaju ne English breakfast’, tj obilan Ako netko ide raditi za stolom, ali i bilo što… Pročitaj više »

otpisani
Member
otpisani

Lucija Svaki djelić našega organizma je važan i ima svoju funkciju. Tekućine prenose tvari koje drže organizam u funkcionalnom stanju, ali ako mi nesvjesno ili svjesno uzimamo pogrešnu hranu naše tijelo će biti zakinuto za potrebne sastojke i to će ono promptno nama dati do znanja preko raznih simptoma koji točno upozoravaju naš mozak što organizam treba. Ako mi te simptome zanemarimo, ne prepoznajemo ili nedajbože gušimo protusimptomskim “lijekovima” na najboljem smo putu da ćemo nakon nekog vremena ući u kroničnu neravnotežu tvari potrebnih tijelu i to neminovno dovodi do smanjivanja sposobnosti tijela za samoobnavljanje = bolest. Kronični umor nakon… Pročitaj više »

Kažun
Gost
Kažun

Loš san može biti povezan sa poremećajem hormona ,u starijim godinama manjkom melatonina,
može biti povezano sa psihičkim problemima,posljedicama PTSP-a.Može biiti povezano
i sa CFS/ CHRONICH FATIGUE SYNDROME u kombinaciji sa tzv, FIBROMIYALGIOM.
Loš san je jako kompleksno stanje,na koje ,žalosno ,doktori Opće medicine ,baš i ne
trzaju.

Lucija
Gost
Lucija

Kažun
Jako točan komentar.
Gornji tekst je dobar, ali evo što sam ja pročitala: 1/3 amera se uspavljuje tv om.
Jedna moja frendica isto zaćori pred tv om, a kad dođe u spavaću sobu, ne može zaspati.
Onda neki tvrde da ovaj položaj na slici nije za spavanje…😊 meni je taj omiljeni…

Kažun
Gost
Kažun

@Lucija,ja najbolje zaspim pri vožnji autobusom.
Ako spavaš na trbuhu,nećeš hrkanjem uznemiravati
nikoga- provjereno 100 %-

Brainstorm
Gost
Brainstorm

clanak je o umoru nakon spavanja ili o nesanici?
zasto crnogorac drzi stolicu pokraj kreveta? – da se odmori nakon spavanja.
o nesanici: navika, neredovan bioritam, intoksikacija (duhan, kava, secer, cesnjak, banane … ).

Lucija
Gost
Lucija

Češnjak i banane?
Češnjak je čudo i prirodni antibiotik. Otapa mast u krvnim žilama…
😊 sve stručnjaci za spavanje, a vidi doba komentara 😊

Brainstorm
Gost
Brainstorm

da. cesnajk, banane a sigurno i druge biljke. ima toga za nabrojiti tko zna.

DŠ.....
Gost
DŠ.....

Češnjak je opasan za mozak i bubrege. Može ga se konzumirati, ali u ogrfaničenim količinama.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik