fbpx

Održavanje normalnog cirkadijanskog ritma ključna je navika u prevenciji tumora

budilica

Studije su pokazale vezu između nepravilnog rasporeda spavanja i većeg rizika od razvoja tumora. Oni sugeriraju da poremećaj cirkadijalnog ritma u tijelu pomaže “uključiti” gene koji uzrokuju rast tumora.

Cirkadijalni ritam je unutarnji biološki proces tijela koji ga usklađuje s dnevnim i noćnim ciklusima. Reagira na prisutnost svjetlosti kako bi rekao osobi da je vrijeme da se probudi, te ju čini uspavanom kada padne mrak. On regulira ne samo san, već i glad, proizvodnju hormona i tjelesnu temperaturu. Ometanje ovog internog procesa dovodi do komplikacija, kao što su depresija, pretilost i sezonski afektivni poremećaj.

Cirkadijski poremećaji uzrokuju domino efekt koji vodi do raka

Kad se prisilite da prije ustanete ili duže spavate, to ometa cirkadijanski ritam. To znači kako je veća vjerojatnost da će vaši unutarnji biološki procesi poći u krivom smjeru, čak i ako to odmah ne primijetite.

Istraživanje, koje je proveo tim iz Pennsylvanije, otkrilo je da su ljudi čiji cirkadijanski ritmi redovito ometani imali veću vjerojatnost da će dobiti rak jer kronični cirkadijanski poremećaj utječe na rast tumora.

Da bi testirali ovu hipotezu, istraživači su izložili stanice hormonu zvanom deksametazon, koji može poremetiti cirkadijanski ritam. Nakon izlaganja otkrili su da stanice preskaču fazu u svom životnom ciklusu i kreću ravno u stvaranje više DNK u pripremi za staničnu diobu. Ova nekontrolirana dioba stanica uzrokuje rast tumora.

To znači da poremećaj cirkadijanskog ritma dovodi do ubrzavanja diobe stanica, čineći tijelo osjetljivijim na tumore koji nose rak.

Poremećaj također slabi borbu protiv raka

Povrh svega toga, proizvodnja melatonina, hormona spavanja sa svojstvima u borbi protiv raka, povećava se kada sunce zađe kako bi ljudima govorilo da trebaju spavati. Ako ostajete i dalje budni, bilo zbog promjenjivog rasporeda rada, zbog umora od putovanja ili čak zbog poremećaja spavanja, suzbija se melatonin, čineći tijelo osjetljivijim na karcinom.

Da bi dodatno testirali svoju hipotezu, istraživači su poremetili cirkadijanski ritam miševa i štakora. Otkrili su da to štetno djeluje na njihovo zdravlje i uzrokuje niz bihevioralnih i hormonskih problema poput debljanja, kognitivnih problema i razvoja tumora.

Na temelju svojih otkrića, istraživači su zaključili da stalno ometanje cirkadijanskog ritma pomaže tumorima ne samo da opstanu, već se i razmnože.

U nastavku svojih pokusa, pokušali su dati lijek protiv raka PD-0332991 miševima i štakorima u različito doba dana kako bi vidjeli hoće li biti učinkovitije ako prate cirkadijski ritam tijela. Ustanovili su da je liječenje raka efikasnije ako se daje u jutro nego noću. I ne samo to, kada su poremetili cirkadijanski ritam miševa i štakora, liječenje je izgubilo određenu snagu. To znači da je određivanje vremena primjene liječenja ili “kronoterapije” jednako važno u borbi protiv raka.

Zaključujući svoje studije, istraživači su naveli da „bolje razumijevanje molekularnih učinaka umora, zbog putovanja (jet lag), rada u smjeni i drugih izvora kroničnog poremećaja, može dovesti do strategija za minimiziranje povećanog rizika od raka povezanih s tim ponašanjima.“ Dakle, idite spavati na vrijeme. Odgađanje će vam samo nanijeti štetu.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
4 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
alfa33
Gost
alfa33
11 mjeseci prije

Teško da danas mogu svi uskladiti svoje potrebe i prohtjeve sa današnjim ritmom,a sve nam dolazi na naplatu kad tad, a još kad se pridoda loša prehrana i stres,eto dobitna kombinacija za bolest…

Mlata
Gost
Mlata
11 mjeseci prije

Kod mene u Srbiji ovaj osiromašeni uranijum je došao glavonjama k’o kec na deset….sve su na njega svalili, idealno da se sakrije istina a istina je da jedemo đubre od hrane, pijemo šestu klasu kafe, stres od gubitka posla na kom si plaćen 350 eura. Osiromašeni uranijum je kriv i što se njive pale već mesecima, flaše i kese plivaju rekama, svaki grad ima deponiju neuređenu. Imam još toga al’ dosta i ovo

nessy
Gost
nessy
11 mjeseci prije

@ Mlata
E moj druze Beogradski, mi u Hrvatskoj imamo iste probleme , a nema cak ni tog urana, da se vadimo na njega.

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije

” Deksametazon … je sintetski glukokortikoid. Glukokortikoidi su hormoni koje proizvodi kora nadbubrežnih žlijezda. Lijek ima protuupalne, analgetičke i antialergijske učinke te potiskuje imunološki sustav.”
Deksametazon je – lijek, iako umjetni hormon.
Od dodatnih pojava ispitivan povećan rizik od infekcija/ povećani šećer, nakon operacija…
Da bi sad vidjeli u članku:
“… istraživači su izložili stanice hormonu zvanom deksametazon, koji može poremetiti cirkadijanski ritam…”

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
4
0
()
x