Američka policija odbacuje softver za predviđanje zločina jer je neučinkovit

Policija
7 komentara

Nekoliko policijskih odjela u Kaliforniji prestalo je koristiti softver “prediktivne policije”, ali ne iz zabrinutosti za građansku slobodu. Takav softver jednostavno nije funkcionirao za predviđanje kriminala.

“Nismo dobili nikakvu vrijednost od toga”, izjavila je glasnogovornica policije Palo Alta Janine De la Vega. Odjel je pokušao s PredPolom, prediktivnim policijskim alatom na kojem su, 3 godine, radili Sveučilište u Kaliforniji te policija Los Angelesa. Na kraju su shvatili da im takav softver nije pomogao riješiti slučajeve već da su patrolama davali informacije “s ulice” koje su već imali.

Policija Palo Alta nije bila jedina policijska postaja koja se razočarala u ovakav softver. Mountain View u Kaliforniji potrošio je više od 60.000 dolara na softver tijekom pet godina prije nego što su prošlog lipnja odustali od programa. Rio Rancho, kapetan policije u New Mexicu Andrew Rodriguez nazvao ga je “razočaranjem”, dodajući: “Nije nam govorio ništa što nismo znali.”

Sama Policija Los Angelesa bila je prisiljena priznati, nakon unutarnje revizije, kako nakon osam godina nemaju dovoljno podataka koji pokazuju da je PredPol učinkovit u smanjenju kriminala, zbog velikih nedosljednosti u nadzoru, kriterijima i provedbi programa.

U travnju, odjel je dobacio još jedan orvelovski program, za koji je utvrđeno da koristi “nedosljedne kriterije” kako bi označio ljude kao buduće nasilne kriminalce. Prošlog kolovoza, nakon što je tužba zbog privatnosti i građanskih sloboda prisilila odjel da preda svoje PredPol zapise, LAPD je ukinuo još jedan distopijski dio programa koji je odabrao popis “kroničnih prijestupnika” u kojem su ubilježavanje svake promjene na temelju navodnog članstva u bandi, uhićenja i jedna “točka” za svaki “policijski kontakt kvalitete”.

PredPol koristi podatke o kriminalu kroz period od 10 godina, ubacuje ih u algoritam prema vrsti kriminala, datumu, vremenu i mjestu, kako bi predvidio kriminal za sljedećih 12 sati. Njegova znanstvenost ovisi o podacima koje ubacuju policajci. Skupine za građanske slobode istaknule su potencijal za samoispunjavanje proročanstava, ako policajci već prekomjerno ispituju određenu zajednicu, PredPol osigurava njihovu stalnu prisutnost i čini vjerojatnijim da će i dalje gledati na to područje i njegove stanovnike kao na probleme koje treba riješiti. Drugi tvrde da PredPol oružje koristi podatke o zločinima kako bi održao postojeću rasnu pristranost, ili čak da se krije iza znanstvenog pokrića dok vodi rasističke politike.

PredPol su probali obraniti neki šefovi policija govoreći kako je točniji od ljudskih analitičara, međutim, drugi su rekli kako je gotovo nemoguće odrediti pad ili porast kriminala.

Učinkovitost PredPola “potaknuta je načinom na koji se vodi agencija”, naglasio je PredPol-ov direktor Brian MacDonald , objašnjavajući da je odgovornost odjela da pravilno primjenjuje alate i uspoređuje ih s članstvom u teretani. “Moraš ga upotrijebiti da bi donijelo rezultate.”

Američka policijaPredviđanja
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Poaro 2020
4 godine prije

Zavisi kakva su resenja implementirali, a da su vise isli na ljudsku inteligenciju i strategiju bolje bi prosli. Mozda sve ovo nije eticno, ili policija nije dovoljno eticna, ne znam, ali evo jednog scenarija inspirisanog urbanom legendom o nevidljivosti nokie 3310 ili koje vec. Pre godinu dana ili vise u nekim IT listovima je bio clanak koji je ponovio ovu urbanu legendu i dodao malo slaga. A Evo kako je sve to moglo da izgleda. Policija se odlucuje da otkrije potencijalne hakere i narucuje clanak u poznatim novinama na gore pomenutu urbanu legendu. Inace svaki telefon mobilni pa i onaj prvi proizvedeni Idiot moze se pratiti SMS saobracaj, govor, lista poziva, imenik, geo lokacija preko triangulacije. Malo li je. Elem, da nastavimo posto policija saradjuje sa ostalim institucijama njima telekom prosledjuje informaciju koliko su se od objave clanka pojavili novih Nokia 3310 i slicnih na mrezu. Na taj nacin u… Čitaj više »

oisdvouawuvnawieviwacvuawu
4 godine prije

Polako pune skajnet podatcima o svima i svačemu. Digitaliziraju knjižnice jer će sutra svo to znanje i svi podatci o nama biti u skajnetu a onda preko noći će ta moć biti okrenuta protiv nas. Ostat će samo bioroboti. Svo dosadašnje zlo na kamari nije ni do koljena binarnom bogu.

Zvrk
4 godine prije

ne znam gdje bih ovo stavio pa ću tu. ameriku, to jest kaliforniju u zadnjih mjesec dva pogađaju brojni potresi. poznato je da ondje periodično se događaju slični ciklusi koji kulminiraju s razornim potresom. katastrofičari smatraju da se bliži Veliki. rasjed san andreas je blizu. nije bogme predaleko ni yosemite.

Mucke
4 godine prije

Smjeste te u zatvor ,ne zato sto si pocinio kazneno djelo nego,zato sto si ga mogao pociniti.Takvih zakonskih odredbi ima sirom Evrope ali svjetski prvaci su Ameri i Kinezi.Natrag u skolu,ponovo pogledati Minority Report!

samo tako
4 godine prije

I probudiše se usranci, po tko zna koji put. A u filmovima sve funcionira savršeno, pritiskom na dugme

Ante
4 godine prije

Earl Sampson je crnac koji živi na Floridi, radi u jednoj trgovini koju je policija počela nadgledati, jer je vlasnik trgovine to zatražio u sklopu nekog programa za smetanje posjeda, kojeg je pokrenula policija. Policija je trebala sve koji kradu ili rade nevolje u trgovini izbaciti iz trgovine ili uhitit, ovisno što su napravili. Ali za vrijeme četverogodišnjeg nadzora te trgovine policija se uglavnom fokusirala na Sampsona koje su 258 puta ispitali, pretražili su ga 100 puta, uhićen je 52 puta, iako Sampson radi u toj trgovini. Nije ni čudo da program iz ovog članka ne djeluje, kada se ne drže parametara i gnjave nekog tko nema veze sa kriminalom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI